Francesca Bianchi

01. ledna 2019 16:52
Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 01. ledna 2019 16:52

Francesca Bianchi je Italka žijící v Amsterdamu. Vystudovala ve Florencii dějiny umění, ale dostala se jí do ruky kniha o přírodním parfémářství a několik esenciálních olejů a od té doby se začala parfémy intenzivněji zabývat. Několik let strávila publikováním knih o umění, bydlela v Berlíně, Marrákeši a Luxemburgu, ale nakonec si otevřela své vlastní laboratoře v Amsterdamu a v Itálii.

Inspirací k vůním jsou její zážitky, sny, vzpomínky a pocity, které interpretuje svým vlastním nezaměnitelným způsobem. Tak, aby nešlo jen o vůni z určitých složek, ale aby i v nositeli vzbuzovala emoce.

Francesca je u procesu tvoření vůní od začátku do konce. Vybírá složky, experimentuje, navrhuje název a asistuje i u balení.

V roce 2016 vytvořila první tři vůně The Dark Side,  Angel's Dust a Sex and the Sea.

V roce 2017 Under My Skin.

Její zatím poslední vůní je The Lover's Tale z roku 2018.

Zdroj: www.francescabianchiperfumes.com

www.pierredenishapur.blogspot.com, www.ob-fashion.com, www.francescabianchiperfumes.com (fotografie)

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 01. ledna 2019 16:54

Angel's Dust

I já mám v této vůni dámský budoár a zároveň je to pro mě vintage v nejlepším slova smyslu. Ložnice z tmavého leštěného dřeva, rozestlaná, ještě teplá postel, a toaletní stolek s kulatým zrcadlem, kterému říkala moje babička psycha a ten název mi vždycky připadal moc divný. Na toaletním stolku červená rtěnka v tyčince, pudřenka s labutěnkou a noční krém na obličej, víc toho tenkrát dámy nepotřebovaly. V Angel's Dust cítím hlavně mimózu, sladkou medovou mimózu, a rtěnkový akord, který vytváří růže s fialkou, tady ještě doplněný pudrovým kosatcem. Později ještě balzamické tóny s vanilkou a pižmem, ale ten sladký mimózovo fialkový pudr vytrvá až do konce.

The Dark Side

The Dark Side na začátku není ještě tak temná, fialka s pikantním pepřem a stopou kosatce evokuje jen lehké příšeří, do kterého vstupuje pryskyřičná ambra a téměř nesladký lesní med. S kadidlem vejde do hry další významný hráč a my tušíme, že tato ambra není ta chumlací ke krbu, ale ta, která nás chce svádět ke hříchu. Hrátky se styraxem a dřevem, jemný kožený tón a tanec pačuli s takřka nesladkou vanilkou, to všechno krouží kolem stále přítomného kadidla a láká nás do temnot, prohřátých živočišným teplem.

 Sex and the Sea

Co se nestalo na Chesilské pláži.

Florence se vynořila z tmavých vln a čekala na Edwarda, kterému, zdá se, chladná voda nevadila. Usadila se na oblázkovou pláž a přemýšlivě ho sledovala. Přestože byl červenec, počasí tomu nenasvědčovalo, nebe bylo šedivé a jen občas se podařilo paprskům večerního slunce prorazit hradbou mraků. Edward vystoupil z moře a zamířil k Florence. Přitiskl si ji k sobě. Jeho tělo bylo chladné a vonělo slanou vodou. Když ji políbil, její rty chutnaly po sladkém kokosovém krému s ananasem, který jim před chvílí u večeře tak chutnal, a z její tváře cítil vůni pudru. Na jejím už skoro suchém těle se zachytilo pár krystalků soli. Těkal očima po pláži, aby si vyhlédnul písčité místo bez oblázků s trsy suché trávy a doufal, že ona si toho nevšimne. Když ji vzal za ruku a vedl k vyhlédnutému místečku, překvapivě cítil, že se nebrání, naopak, přitáhla si ho k sobě a její polibky byly najednou plné vášně. Suchá slaná tráva, přimáčknutá jejich těly, se rozvoněla ještě intenzivněji. A Chesilskou pláž znenadání ozářilo měkké světlo zapadajícího slunce.

(inspirováno románem Na Chesilské pláži Iana McEwana)

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 01. ledna 2019 17:01

Under My Skin

Francesca Bianchi dokáže dát do všech svých vůní nějaký erotický náboj. Do Angel's Dust zakomponovala rozestlanou postel, v Dark Side nás láká do přítmí a svádí ke hříchu a v Sex and the Sea jsme svědky milostného aktu na mořské pláži.

V Under My Skin tomu není jinak. To je erotika v dřevěném seníku na statku v Alpách, kromě suchého sena plného horských květin tady totiž hrají roli i lederhose a potem zvlhlá košile mladého farmáře.

Seno je suché tak, že se z něho skoro práší. Kořenité tóny a snítky usušené levandule seno krásně doplňují, najde se tady i malý horský voňavý karafiát. Brzy ale začne dominovat kosatec a kůže s jemně animálním tónem a nakonec také slaná ambra za podpory balzamického a dřevitého tónu a sladkého krémově tonkového polibku.

 

The Lover's Tale

The Lover's Tale je podle mě víc o lásce než o erotice. O splynutí duší, o pevném objetí. Vidím před sebou obraz Egona Schieleho Die Umarmung (Objetí). Dvě milující se osoby, objímají se, dotýkají se, ale pouze horní polovinou svých těl. Ten pevný stisk vyjadřuje sílu emocí. Ano, jsou nazí, ale není to prvoplánově o milostném aktu, je to podle mě spíš o odhalení  a odevzdání se druhému člověku. Bezpodmínečné, bez oblečení, bez zábran.

Láska podle Francesky je sladce medová a koženě živočišná, sladká jako mimóza a zralé plody broskvoně, něžná jako vailkový otočník, svůdná jako jasmín a kosatec a zemitá jako větvičník. Hřeje duši a někdy bolí a zanechá na kůži jizvy.

www.belvedere.at

Offline Korsičanka
Avatar
12835 příspěvků moje polička 01. ledna 2019 18:56

blackviolet Recenze nádherná, vůně Lover`s Tale úplně jiná, nebo snad přisel z ALDZ Martula  špatný vzorek? Ale ModestMourek s ním byl spokojený, tak asi opravdu nespolupracuje s naší kůží

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 01. ledna 2019 19:01

Angel´s Dust

Andělské boa …

Schovám se na chvíli pod křídly anděla

strachům mým ztratím se všem

už vím

co dávno jsem věděla

už vím

že ne snít, ale žít se má sen …

První nádech a kouzlo okamžiku bere půdu pod nohama. Pár zrnek pepře zlehka pošimrá smysly a polehoučku se vnoří do pryskyřičně balzamických tónů. Už samotný úvod vůně je nádherný! Trvá chvíli, jen než vším prostoupí půvabný duet růže a kosatce. Ozývá se poklidná harmonie jeho tónů znějící mi tak podobně, jako bych se ocitla v obláčku Burlesque.

Vůně andělského prachu obrací času běh zpět … dech dřeva je provoněn doutnající vanilkovou tyčinkou a sladkostí květů, sentiment i erotičnost linií secesních ornamentů ožívají v třpytivé auře prachu z křídel andělů … dýchám tu vůni a prožívám sen.

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 01. ledna 2019 21:54

Korsičanka Taky si to nedovedu vysvětlit, že by až tak nespolupracovala?  Na mně je krásná a nijak kontroverzní, nemám v ní ani dehet, ani benzín.

Offline Korsičanka
Avatar
12835 příspěvků moje polička 01. ledna 2019 22:14

blackviolet Budeme muset zkusit asi ještě jednou odjinud

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 01. ledna 2019 22:22

Korsičanka To rozhodně doporučuju .

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 09:45

Korsičanka To ano, ale březový dehet a benzín jsem v ní měl taky. Vůbec si podle vašich popisů myslím, že jsme cítili plus mínus to samé, akorát mně to vonělo.

blackviolet Ty jsi také zkoušela vzorek z ALDZ?

Offline Korsičanka
Avatar
12835 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 09:50

slniecko Možná bys nemusela pracně vyrábět "cosi" s benzínem, kdybys zkusila vůni Lover`s Tale

Offline prďola
Avatar
3724 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 10:16

kruciš, asi bych potřebovala, abyste některá slova začali pro mě nečitelně "šifrovat"...  jak čtu březový dehet, tak mi tady začne blikat kontrolka a mám obavu, že nutně potřebuju další krásně zpracovaný březový dehet  

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 10:19

ModestMourek Ne, mám vzorek přímo od Francesky, dá se objednat na jejích stránkách.

Cervanek
Avatar
02. ledna 2019 10:56

(Zdroj obrázku: Dovolenka pri mori)

Sex and the Sea

Je to bomba, tato vůně - ne z pohledu síly, ale z pohledu zajímavého podání, kde současně lítají třísky vášně a lásky. Je v ní žár ze slunce, pižmo z objímání se s miláčkem na mokrém písku na kraji moře, kdy jeho slaná voda na nás šplouchá. Cítím JEHO dech, vzrušení a touhu. Konečně už vím, jak voní ambergris. (žádný kokos, ani ananas zde nemám). Vůně se po nástřiku rozkládá pomalu ale jistě do krásy. Nemohu bez vás obou být, tím myslím mého milého a té vůně. Je mi s vámi dobře a po celý den se cítím nabitá energií.

Offline slniecko admin
Avatar
17569 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 11:11

Korsičanka no, už tu mám dobre dlho otvorenú ich stránku so setom vzoriek, ale....jak je všade aj v recenziách zdôrazňované to erotično....mňa to už TAK unavuje....že sa neviem odhodlať za to ešte aj platiť (niežeby som už za vzorky nedávala aj podstatne viac ).....nemajú to v nejakej kamennej predajni? Brno, BA, Viedeň?

prďola na mňa by bola nutná rovno znaková reč....karafiát, fialka, frézia, ruža, santal, jazmín, tuberóza, céder, cyprus, dub, ihličňany, orgován, wistéria, osmantus, čerešňový kvet, višňa, káva....a to som len začala...

Offline prďola
Avatar
3724 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 11:27

slniecko  tak to si zatím můžu ještě docela fandit... i když kontrolky mi tu bliká samozřejmě nejen u březového dehtu 

já ti ještě dlužím toho prodejce ingredience s vůní benzínu - už jsem ho vyštrachala, jen nestihla napsat... napravím 

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 11:44
Reakce na slniecko:

Korsičanka no, už tu mám dobre dlho otvorenú ich stránku so setom vzoriek, ale....jak je všade aj v recenziách zdôrazňované to erotično....mňa to už TAK unavuje....že sa neviem odhodlať za to ešte aj platiť (niežeby som už za vzorky nedávala aj podstatne viac ).....

Ale když ono tam to napětí v Under My Skin a The Lover´s Tale fakt je, no. V Sex and the Sea za mě ale určitě ne. Jinak tě ovšem chápu. Tímhle mi hrozně lezly na nervy recenze na Cologne pour le Soir a Absolue pour le Soir aj.

nemajú to v nejakej kamennej predajni? Brno, BA, Viedeň?

Bohužel nemají.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 11:49

Angel´s Dust

Má evokovat elegantní dámský budoár, v němž se misí aroma dřevěného šatníku, pudru a rtěnky. Francesca slibuje pudrový, sametový a zároveň svůdný parfém. Ano, to všechno tady najdete. Zvládla toho ale mnohem víc. Místo skořice s hřebíčkem nás sice přivítá drcený černý pepř se vzdušnou pudrově sladkou vůní mimózy, nicméně už po pár minutách je to tak, jak pravil na svém blogu Luca Turin: vaše čichové pohárky polechtá stejná růže broskev, sametová fialka, kosatec s hebkým bílým pižmem a vanilkou jako v mojí milované Guet Apens.

Nejsem si akorát jistá, jestli jde v Angel´s Dust skutečně o mysorské santalové dřevo a místo ambry pracuje v základu Francesca s trochu jinými, méně výraznými pryskyřicemi a tím pádem i trochu menší intenzitou ve srovnání s Guerlainem, každopádně i tak se jí s pomocí dalších ingrediencí, které v oficiálním složení nepřiznává, podařilo docílit požadovaného efektu chypre a zároveň díky její pudrové poloze působí jako andělské peříčko. Výdrž má jinak naprosto srovnatelnou. Kdo tedy léta pláčete nad ztrátou Guet Apens/Attrape Coeur a neměli jste příležitost dostat se do Harrods pro její reedici Royal Extract, rozhodně doporučuji k laskavé pozornosti, protože ty čtyři hvězdy si podle mě zasloužila plným právem.

Sex and the Sea

Má připomínat kokosový opalovací krém a evokovat dojem opálené, slané a lehce zpocené kůže během intimního setkání na mořském pobřeží. A je paradoxně asi nejzajímavější a nejoriginálnější vůní z celého tria. Pokud jste se někdo obával další Absolue pour le Soir, můžete být v klidu. Sex and the Sea nás skutečně přenese na pláž, kde na nás čeká tropický koktejl, nalitý do dřevnaté skořápky kokosového ořechu a ozdobený plátkem skutečně čerstvého zralého ananasu (žádný kompot, jak ho znáte z většiny vůní).

Vzduchem k nám po rozvonění zavane sladká vůně mimózy a slaměnky s tóny sušeného tabáku a dřevitých pilin. Po pláži jsou rozeseta dřevěná lehátka a slunečníky. Některé návštěvnice pláže mají s sebou i kosmetické taštičky (růže s kosatcem vytváří akord dámských líčidel). V další fázi pak konečně dojde i na avizovaný kokosový opalovací krém a opálená, lehce zpocená těla (slané tóny v kombinaci s cibetkou). Není to ale nic zvrhlého. Sex and the Sea mi spíše evokuje moment, kdy už do vás slunce pořádně praží (ambra s labdanem). Nakonec nás pak čeká dezert v podobě vanilkového krému.

The Dark Side

Má být hřejivou, smyslnou a temnou vůní, která má odhalovat naši osobní tajemnou stránku, jíž bychom rádi před ostatními skryli. A i tady tleskám, jelikož hned při prvním přivonění jsem si vzpomněla na slavnou Malénu s Monicou Belucci. jThe Dark Side je totiž jednou stranou tajemná, živelná a smyslná a druhou stranou vřelá a přívětivá jako ona. Úvodními medovými tóny s kořením a lehkým nádechem živočišna vzdáleně typově připomíná Kurkdjianovu Absolue Pour Le Soir, ale bez té její upocenosti a ulepenosti, což už je samo o sobě velmi potěšující.

Po několika minutách ale zjistíte, že ten zdánlivý nádech není nic jiného než krásné starosvětské aldehydy se sladkou fialkou a kosatcem z Tauerovy Miriam (Tableau de Parfums). Slibovanou temnou stránku naší duše pak přináší závan rozjímavého kadidla se zemitostí pačuli. Avšak stejně jako v případě Angel´s Dust i zde Francesca pracuje s méně drhnoucím ambrovým základem s vetiverem, santalem, cedrem a vanilkou a místo toho přináší s pomocí styraxu vůni kakaa, který společně s fialkou činí vůni hebce sametovou. A stejně jako Sex and the Sea má skvělou intenzitu i výdrž.

Under My Skin

Ano, Under My Skin vám svými kořenitými tóny skutečně pomalinku vykasává sukni k pasu a rozepíná zip na zádech. Je vám úplně jedno, že ležíte na suchém seně, do vašich dlouhých vlasů se zapletly snítky sušené levandule a malé horské hřebíčkové karafiáty.

Nelámete si hlavu s koženými kalhotami, ani s potem navlhlou košilí, která načichla vaší The Dark Side. Jediné, na čem vám doopravdy v tenhle moment záleží, je mohutné mužské ambrové objetí, v němž se nacházíte a na vanilkově sladkých polibcích. 

The Lover´s Tale

Tradiční příběh lásky Romea a Julie? Ale samozřejmě! Julie je v tomhle případě anděl s ďáblem v těle. Má ráda zralé broskve. Líbí se jí medové aldehydy z The Dark Side a pudrově sladkou mimózu s růží, fialkou, heliotropinem a kosatcem s tóny chypre z Angel´s Dust, proto je ráda vrství. Nejradši má ovšem vůni kvetoucích jasmínových keřů dole v zahradě, u něhož se schází se svým Romeem. A nejvíc miluje jejich společné nespoutané projížďky na motorce, kdy má hlavu opřenou o jeho záda a nasává příjemně živočišnou vůni jeho lehce zakouřené kožené bundy.   

Offline Korsičanka
Avatar
12835 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 12:07

wendulka Ha, zhlédla jsem o Vánocích Malénu...a máš úplnou pravdu, předsedo - vlastně Bystronosá:)

slniecko Taky ten sex v naprosté většině vůní nemám. A nevím vůbec, zda v nějaké jo (zamyšlený smajlík).

Offline Martula
Avatar
1746 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 14:59
Reakce na blackviolet:

ModestMourek Ne, mám vzorek přímo od Francesky, dá se objednat na jejích stránkách.

​Já si objednám vzorek The Lover's Tale pro jistotu přímo od Francesky, začínám si opravdu myslet, že mi do vialky z ALZD naplnili něco jiného..

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 02. ledna 2019 15:14

Martula A já ji dneska zkouším na papírku, abych mohla vyloučit, že mi ten benzín vstřebala kůže . A pěkná je.