Masque Milano

08. března 2022 22:03
Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. března 2022 22:03

L´Attesa

Svět za mlhou …

L´Attesa je pro mě jako probuzení do mlžného rána. Svět kolem je chycen v nadýchané vatě, rozplývající se kontury všeho jakoby proměňovaly hmotné v abstrakci …

Letmé zašimrání bulinek v nose, záblesk jiskrné rozvernosti citrusů, pár slunečních paprsků se v prchavém okamžiku snaží dosáhnout na svět utopený v bílé pasti … marně. Ostrý vjem jasu prvotních tónů se v momentě tlumí a matní. Rozpíjí se ve vlhkem ztěžklém vzduchu, ztrácí se v bílém oparu, který je zlehka prosycen vůní mokré hlíny. Jemné nuance holubí šedi prostoupí bílou, aby se v té chvíli čas zastavil … z mlhavé clony vystupuje pastelová modř.

Uhlazený suše sametový kosatec se vyloupne v celé své kráse, obestřený zemitou vlhkostí se nechá konejšit pudrovou něhou, distingovaně si zalaškuje s akordem kůže a zůstává němým společníkem v tom tichém ránu … nebo kdykoliv.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. března 2022 22:05

Tango

Dokonale vyvážená kompozice růže, koření a ambry. Růže je sytá a omamná, koření pikantně nasládlé a ambra se ukazuje v medově zlatavých tónech. Musím vyzdvihnout skvěle zakomponovaný pepř, který neruší přílišnou štiplavostí, ale zároveň odlehčuje sladkost ostatních složek. Nechybí zde ani kůže, která je však pro můj nos naštěstí decentně zapracovaná v suše zemitém pačuli a je měkoučká jako dámské rukavičky.

Tango vnímám asi jako jednu z nejpovedenějších vůní v kategorii sladce kořeněných do ambrova laděných růží, co jsem kdy zkoušela. Vskutku nádherná!

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. března 2022 22:06

Mandala

Vůně jehličí se snoubí s aromatickým kořením. Nastrouhaný muškátový oříšek, skořicová kůra a kardamonový poprašek svou vůní prostupují jehličnatou zeleň, ve které po chvíli vnímám i jemný dým kadidla. Uzoučký proužek namodralého dýmu stoupající z medově zabarvených kousků pryskyřice.

Pro mě je Mandala vůní lesa, klidu a rozjímaní.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. března 2022 22:07

Russian Tea

Lístek máty rozemnutý mezi prsty a kotoučky páry nad horkou hladinou. Trpkost černého čaje a větvičky maliní ztěžklé podzimním vlhkem. Drobné květy usušených slaměnek a pár kožených rukavic. Dým z doutnajícího dřeva a tající pryskyřice.

Po dávno vypitém čaji zůstal jen prázdný šálek a krb vychladl. Už byl čas odejít. Ale vzpomínky stále voní jako lístek máty rozemnutý mezi prsty a kotoučky páry nad horkou hladinou …

Vůně čajově pryskyřičná s tónem kůže.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 08. března 2022 22:23

Times Square

Den tepající životem

a já uprostřed něho

úsměv nebe nad světem

na rtech sladko

a v srdci blaho …

Do ovocna vyladěná tuberóza se rozkošnicky uvelebí mezi dřevitě pryskyřičnou nahořklostí a rtěnkově krémovou sladkostí, nechá se prohřívat doteky slunečních paprsků, aby pak pro změnu hřála ona mě … na duši.

Zvláštní, krásná vůně.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 14. března 2022 17:47

Dolceacqua

Peříčko bílé sneslo se z modrého nebe

na dlaň mou

V bílém pápěří přineslo kousíček tebe

vůni tvou …

Tak vím už, jak andělé voní. Voní jak kvetoucí růže schovaná v trní, jak tajemství vetknuté v něžných bylinkách, jak mořská pěna a teplý vánek letící na ní, jak trávy koberec na skrytých pěšinkách.

Půvabná květinově bylinná vůně s lehoučkým mandlovým akcentem a měkce pižmovým základem. Ženská, elegantní a snivá kompozice.

Offline marieu
Avatar
4483 příspěvků moje polička 15. března 2022 15:19

Dalia popisy a fotky, jako vždy . L'Attesa a Russian tea mě teď lákají ještě víc, než kdy dřív..

Offline tina
Avatar
5868 příspěvků moje polička 15. března 2022 15:22

marieu Russian tea je jedna z mých nejoblíbenějších vůní a kvůli tomu slovu v názvu, jsem ji musela zavřít do šuplíku. Teď se s ní nedokážu vonět:(

Offline marieu
Avatar
4483 příspěvků moje polička 15. března 2022 16:33

tina všimla jsem si, že ji nosíš. Dostala jsem vzoreček od některé ze zdejších duší, vracela jsem se k němu opakovaně a chci si ho na příští podzim/zimu pořídit. Taky jsme se k tomu názvu vrátila v myšlenkách, je mi opravdu velmi těžko od začátku invaze, slzy v očích mám nad fotkami a zprávami denně... Ale pak zas jen kvůli názvu, který odkazuje na čajovou kulturu, nebo se odvracet od všech těch Dostojevkých, Čajkovských a podobně...? Problém mám naštěstí pořád jinde, než v jejich kultuře. 

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 15. března 2022 16:46

marieu Děkuji.

Offline tina
Avatar
5868 příspěvků moje polička 15. března 2022 19:45

marieu já jsem to v sobě ještě dostatečně nezpracovala. Jsem dost křehká a je to všechno pro mě ještě strašně čerstvé a emotivní... ale vím, že ji zase budu nosit a ráda, jen později..

Offline marieu
Avatar
4483 příspěvků moje polička 15. března 2022 20:47

tina naprosto to chápu. 

Offline Hanka H
Avatar
2906 příspěvků moje polička 15. března 2022 23:14

tina Ber to tak, že Russian tea není vůně davů, které vtrhly do Zimního paláce, ani jejich následovníků; opilí mužici a neméně alkoholu holdující aparátníci tyhle tekutiny (tedy čaj a parfém) neznají. Tohle je vůně Labutího jezera, rozpolcených Čechovových hrdinek, Taťány, která se svěřuje papíru .... Tedy těch několika procent ruské společnosti, která bohužel v minulosti ani nyní neměla šanci. Tak ji dej aspoň tomuto krásnému parfému!

Offline slniecko admin
Avatar
17580 příspěvků moje polička 15. března 2022 23:22

tina úplne chápem, keď Rusko obsadilo Krym, musela som posunúť Moscow. Pritom hoci vône (a nielen vône) síce vnímam aj cez takéto veci, ale do takejto miery nie, to "bojkotujem" kvôli horším veciam ako proste kvôli názvu mesta, ale proste....som to nedala.

Offline milacka
Avatar
5470 příspěvků moje polička 16. března 2022 09:09

 Vône s ruskými názvami nemám. Ale ak by som mala, nemala by som problém s nosením. 

Offline milacka
Avatar
5470 příspěvků moje polička 16. března 2022 09:11

Dalia Dalinko, si úžasná. Tvoje nežné recenzie a fotky mi vždy pohladia dušu. Som Tvoja krvná skupina

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 16. března 2022 12:16

milacka Ty jsi zlatá, Darinko. Moc děkuji!

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 16. března 2022 13:44

Petra

Když svět barvami svítí

když právě teď lehké je bytí

když životem vzduch voní

když smíchem duše zvoní

tak přivoním k růžím

po jejichž kráse stále já toužím

a sluncem nechám se hladit po tváři …

Prvními tóny mi Petra připomíná Coco Mademoiselle. Otevírá se sladce šťavnatou svěžestí mandarinky, která se vsakuje do suše zemitého pačuli. Za chvíli vnímám růži s příjemnou pikantností, kterou má na svědomí pepř. Přidává se dřevitost a velmi jemná balzamičnost pryskyřice s medově ambrovým nádechem.

Hřejivá, suše pačuliová růže, lehounce kořeněná a něžně ambrová. Jako celek na mě tato vůně působí exoticky, zároveň však elegantně a umírněně.

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 19. března 2022 22:10

Dolceacqua 

Hezká květinová vůně středomořského typu. Je sladká i slaná s krystaly mořské soli, je v ní trochu svěží zeleně a sladká mimóza, krémově žlutý ylang ylang a květy mandloně. Později se ale květiny rozpustí ve vanilkovém krému a mimóza se promění v poprašek pudru.

Offline Fleur blogger
Avatar
6088 příspěvků moje polička 21. března 2022 14:17
Reakce na tina:

marieu já jsem to v sobě ještě dostatečně nezpracovala. Jsem dost křehká a je to všechno pro mě ještě strašně čerstvé a emotivní... ale vím, že ji zase budu nosit a ráda, jen později..

​Zde to vnímám stejně jako třeba Hanka H . Ale jinak ti rozumím, sama takhle bojkotuji dvě značky kvůli komunistickému symbolu na flakónu, jimž se evidentně chtěly zavděčit ruskému zákazníkovi.