Chanel

22. srpna 2014 16:07
Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 22. srpna 2014 16:07

Asi existuje jen málokdo, kdo by o tomto módním domu, který roku 1909 otevřela Gabrielle Chanel (přáteli přezdívaná Coco). Původně šlo jen o kloboučnictví pro dobře situované dámy, ale už o rok později následoval butik na slavné 31 Rue Cambon. Asi největší revoluci ve světě módy pak roku 1926, způsobily její "malé černé", večerní šaty ke kolenům, jelikož taková délka nebyla v této době ještě ani zdaleka obvyklá.

(www.fashionbubbles.com)

Co je však pro nás mnohem důležitější, že Gabrielle se brzy přestala soustředit jenom na módu, šperky a jiné módní doplňky a začala spolupracovat i s parfumérem Ernestem Beaux a roku 1921 představila v současnosti jeden z nejslavnějších parfémů světa Chanel No. 5, která prý získala své označení proto, že až pátý vzorek se jí líbil nejvíc. Flakon samotné vůně pak navrhla sama Coco. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a již roku 1924 otevřela spolu se svým obchodním partnerem Pierrem Wertheimerem na  Neuilly-sur-Seine Parfums Chanel, kde se sídlo fírmy nachází dodnes.

(http://imabeautygeek.com)

V roce 1955 pak firma uvedla na trh i první pánskou vůni Chanel pour Monsieur. Další zajímavostí je, že Cristalle z roku 1974 je poslední vůní, která byla navržena ještě za života Coco, přestože do prodeje byla zařazena až tři roky po její smrti.

Pokud jde o samotné parfuméry, dům Chanel měl od dob svého založení jen tři dvorní parfuméry, kromě již zmiňovaného Ernesta Beaux, to byl už jen Henri Robert a Jacques Polge, který jím je od roku 1978 dodnes. I když Jacques Polge pochopitelně není jediný, kdo stojí za současnými parfumérskými úspěchy této značky. Vydatně k tomu pomáhá i jeho spolupráce s Christopherem Sheldrakem.

(www.mimifroufrou.com)

Kromě mainstreamových vůní se pak značka může od roku 2007 pochlubit i řadou exkluzivních vůní Les Exclusifs de Chanel, oficiálně dostupnout pouze v buticích Chanel a na vybraných prodejních místech. Tyto vůně jsou nabízeny ve flakonech v objemu 75 a 200 ml a všechny jsou v koncentraci EdT. Jejich doporučená (tzn. nikoliv závazná) prodejní cena pro letošní rok je 135 a 255 euro (v berlínském KaDeWe je to např. 136 a 257 euro). K vybraným exkluzivkám potom existují i čisté parfémy (Gardenia, Cuir de Russie, No. 22Bois des Iles a od letošního roku i 1932, Beige a Jersey).

(zdroj: www.chanel.com a http://en.wikipedia.org)

Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 22. srpna 2014 18:24

31 Rue Cambon

Tahle vůně se stala mou láskou na první počich. Pokaždé se mi líbí, jak si se mnou hraje a v průběhu odhaluje svoje různé stránky - od elegantní přes tajemně se tvářící až po lehce rozjásanou. Úvod je, řekla bych typicky chanelovský: nahořklý bergamot v mýdlovém hávu, pak se ukáže zemitý kosatec s jasmínem. Po chvíli po mně začne pokukovat jiný druh kosatce, tentokrát pudrový, ale zatím se tváří velmi nesměle. Na scénu se plně odvažuje až po odchodu jasmínu a růží. Sám ovšem nevydrží moc dlouho a zahalí se do kouřového obláčku, který sálá z lehce drhnoucího vetiveru. V závěru, když kouř zmizí, mi kosatec potom odhaluje svoji poslední, "máslovou" podobu, lehce prohřátou sluníčkem. Ke cti 31RC budiž připsána i velmi dobrá výdrž.

Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 22. srpna 2014 21:57

Beige

Zpočátku se v ní mísí směs svěžích frézií a jemnou trpkostí hlohu, pak se stočí - světe div se, i já to tam neustále cítím - do pudrova a přijdou mě pozdravit fialky. Po rozvinutí zesládne, květům vévodí opojná plumérie, kterou bych spíš označila za jiskrnou. Ale i ten med stojí za to, krásně hřeje, tak akorát asi jako sluníčko na přelomu léta a podzimu. Dál už se sice nevyvíjí, ovšem za to má na mně neuvěřitelnou výdrž (8 hodin) a to se cení a mně osobně baví i to, že vybočuje z Chanelovské řady.

Jersey

Zpočátku je to opravdu čistá levandule, pěkně šťavnatá, zároveň i trochu ostrá, jako když ji někdo drtí v hmoždíři i s kořenem. Ke slovu se pak na chvílí dostává nepříliš sladký vanilkový pudr. Vyloženě sládnout začíná až postupně a mění se do podoby levandulového mýdla. Nakonec příjemně změkne, opravdu jako mohér, do něhož se zachumláte.

Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 23. srpna 2014 15:44

Gardénia

Tak v případě téhle vůně se opravdu o žádný gardéniový soliflor nejedná. Vlastně se přidávám k těm, kdo tam tu gardénii nějak ne a ne najít. Bílé květiny, to ano, tu tam cítím, hlavně žvýkačkovou tuberózu s krémově broskvovými tóny, osvěžující pomerančový květ a jasmín, který jde jen nepatrně do zelena. Přičemž si nejsem úplně jistá, zda tu zeleň přiřadit přímo k jasmínu, protože má v sobě vlahý "sametově" chyprový tón. Jenže gardénie nikde.

No a zvláštní na téhle kytici, lehce posypané hřebíčkem, je to, že vůbec nepůsobí omamně, jak je to pro bílé květiny typické, ale je velice vzdušná až vodní. Jen si tak slastně polehává na měkounkém pižmovém polštářku, obsahujícím i pár zrníček "pudrové" vanilky. Škoda té žvýkačkové epizody, jinak by to bylo moc povedená necitrusová svěží letní vůně.

Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 23. srpna 2014 23:35

No. 18

Před zkoušením jsem se trochu obávala toho v recenzích častokrát zmiňovaného alkoholového začátku, ale není to tak hrozné. Já meruňkovici docela ráda a tahle je opravdu autentická. Co mi vadí je, že do ní přidali hřebíček - ten se snad dává do svařáku, ne :) ? - bylinky a mrkvový kosatec se spoustou hlíny a zeleně a zamíchali to s olivovým sprchovým gelem Palmolive.

Teprve po rozvonění se vůně uklidnila a kosatec ukázal svoji přívětivější pudrovou tvář. Vedle něj vykvetla svěží, lehce ovocná růže i se stonkem, orosená vodou z nedalekého zurčícího potůčku. V tomhle však aspoň konečně poznávám Chanel s jeho chladnou elegancí.

Offline wendulka admin
Avatar
16570 příspěvků moje polička 23. srpna 2014 23:43

Sycomore

Můžu-li vztah k nějaké vůni označit za ambivalentní, pak to bude rozhodně Sycomore. Někdy mám pocit, že je to jedna z nejlepších osvěžujících vůní s vetiverem a jehličím vůbec, jindy na mně vyskočí až příliš nesympatického koření, citrusů a pánských tónů.

Vezměme to však od začátku. To je totiž hotový kalup: směs aldehydů, spousty drceného pepře a hořkého grepu. Za nimi se nezadržitelně dere jehličí a drhnoucí vetiver s prašnou zemitostí a slaným podtónem a chladné kouřové kadidlo a mech.

(www.wall321.com)

Pod mechovým podkladem však kromě zemitosti nacházím i malou stopu hořké čokolády, rozemletou na jemný prach. A nad tím vším se vznáší obláček, z něhož tu a tam zaprší pár citrusových kapek.

Offline moudjahidine
Avatar
328 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 11:47

Cuir de Russie

Prvotřídní vůně! Má v sobě něco z Pětky a něco z Bois des Iles a něco z Belugy… ale je jiná. Dokonalá symbióza typicky chanelovské kombinace kytek (jasmín, růže, ylang), dřev a lehce koženého přídechu. Cuir de Russie je hebká, skoro až sametová, nikde nic nedrhne, nečouhá. Sladká je akorát, silná akorát, drží akorát. Tahle vůně patří kdykoli kamkoli, do postele i do prudce elegantní společnosti, do práce i na flákání po barech, dá se o ni opřít v případě nouze a neobtěžuje při psychickém vypětí. Dostala mě. Mezi Les Exclusifs je Cuir de Russie naprostá jednička.

Bois des Îles

Bois des Îles pro mě hodně dlouhou dobu byla jen takovou Samsarou do zimy, dokonce i ty aldehydy v úvodu mi zrovna moc nešly přes nos. Přesto jsem tak nějak podvědomě tušila, že ona přece jenom má jakýsi je ne sais quoi, který mě k ní jednou zase dovede, a bude z toho láska. Poprvé mě překvapila, když dneska ráno v příjemně svěžím vzduchu neposlala aldehydy jako předvoj a rovnou vyrukovala se santalem ve stylu Samsara ♥ Santal Blush. Tentokrát bych si na ty aldehydy sice už nestěžovala, ale to je vedlejší, moment překvapení se vydařil. Podruhý mě překvapila, když se kolem pátý hodiny odpolední je ne sais quoi ukázalo v plný kráse. Byl tam. Horkej, ne, rozpálenej písek z Île Sainte-Marguerite, kde pláže voní borovou smolou a představa návratu do Cannes vyvolává akutní smutek. A přesně tak je to s Bois des Îles. Možná nikdo není ostrov, ale mít celej ostrov jen pro sebe… má něco do sebe.

Jersey

Tak tohle je jeden z vrcholů chanelské tvorby.
Sotva otřete tyčinku z vialky o kůži, všude okolo se rozprostře vůně živé rozkvetlé šedofialové levandule z Plateau d´Albion. Když zaboříte nos do zápěstí dost rychle, ucítíte na pár vteřin ostrou levandulovou pastu, prostě celá květenství rozšmelcovaná v jílu. Pastu rychle střídá bylinná levandule s citronem, ale ani ta se neudrží dlouho. Nemůžete taky ignorovat nenápadně se vkrádající sametovou fialku, která by – kdyby mohla z Jersey vyskočit – bez diskuse byla tím nejlepším fialkovým soliflorem vůbec. Dejte si k tomu tu vanilku, nebojte se jí. Sladká levandule, která mě děsí a odpuzuje v Lavande Velours, je v Jersey naprosto přirozená a samozřejmá. Po úplném rozvonění mám co dočinění s nevídanou chanelkou, která si přivlastňuje to nejlepší z Beige, a přesto nemá obdoby. Levandule vanilkou milovaná.

Offline Evanilla
Avatar
1212 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:00

Kopíruji ještě sem:

Zkouším nejen dnes, zkoušela jsem už o pár dnů dřív a pak se to stalo... Zase jednou se u mě dostavila neodbytná potřeba vlastnit.

Chanel - Sycomore:

Tak zaprvé. Nejsem fanouškem pánských/unisex vůní, ani pánských tónů obecně. Za druhé: nefandím vetiveru. A konečně - za třetí: nemusím parfémy Chanel a ani značka mi nikdy nebyla extra sympatická. Ale po tom, co mi k srdci přilnula 31 Rue Cambon jsem doznala, že parfémy z Les Exclusifs jsou zkrátka dobré a kvalitní, a že je záhodno je dál zkoumat. A pak mi taky přicházela na mysl moje drahá Opoponax a její signature - Sycomore. A já si tak přála vlastnit něco seriózního, neprvoplánového, odvážného; něco, co by bylo protistranou mých vanilek a cukříků, které ke mně, nic naplat, prostě patří. Když se mi konečně do rukou dostal vzorek, nebyla to zrovna láska, ale postupně si mě Sycomore získával svou ...poklidností. Že to nezní zrovna lákavě? Možná, ale...

Tekutina v elegantním strohém flakonu je žlutá, barvou mi připomíná olej a stejně tak na mě i působí. Kvalitní olej, který voní hladce a tlumeně. Přímo na kůži je vůně velmi hutná, zemitá. Vetiver tu rozhodně nepotkáme v jeho svěží podobě, tenhle vetiver se táhne jako med a zpívá druhý hlas někde hodně hluboko. Je obklopen spoustou dřev. Jsou to dřeva starých stromů, která léta ošlehával vítr a na něž jen někdy zasvítilo slunce. Sycomore totiž skutečně není veselá vůně a neprýští z ní optimismus. Ne, jen klid. Pokud přestanu studovat vůni přímo z místa navonění a nechám ji jen sem tam zavát a tím upoutávat mou pozornost, najednou se přede mnou rozprostře víc vrstev. Ano, všechno, co jste četli o čokoládových tónech a grapefruitu je pravda! Nemyslím si, že grep je ve složení, nejspíš je to jen nějaká hrátka složek. Ale je to to jediné, co Sycomore nadzvedává z povrchu studené země trochu do vzduchu. Díky nepatrnému tónu tmavé vysokoprocentní čokolády (podle mě aspekt vetiveru) je Sycomore alespoň malinko přívětivá a občas se lehce pousměje...

A pak, když se úplně rozvine, najednou je to tady - starosti mizí, myšlenky přestávají vyjídat mozek a přede mnou se rozprostírá les. Vlhký, studený, nevlídný; ale přesto svým způsobem tak upokojivý. Tady, v mlze a mezi těmi starými stromy, není místo pro tvou sklíčenost, děvče. Tady jen buď a dýchej!

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:26

Velmi stručně:
Chanel No.5 EdT – to je procházka, schůzka…, prostě rande.
Tzn. čerstvý vzduch, stromová alej v parku, květiny, zbytky mýdlové čistoty zpod košile…
Náznak
Chanel No.5 EdP – to je postel…, rozpálená pokožka, horko ve tvářích, a ty květiny nějak ztrácí dech…
Koncentrace všech smyslů na max
Chanel No.5 parfém – to je sex. No, ok, tak milování, prostě měkká postel pálící zespoda do kůže, měkkost, malátnost, ložnicová pikanterie…
Uvolnění
(jj, já už asi jiná nebudu…)

Hm, někdo tu kdysi sháněl hořící růži…
…tohle jsou křupavě hořící aldehydy…

Kdybych si mohla vybrat bez omezení – jsem za čistý parfém No.5,
to je dokonalost.
Pak EdT, a nakonec EdP.
…protože EdP je jak plnokrevník před dostihem – téměř nezvládnutelný…

Chanel No.5 Premiére 2014
…je ale ze všech mnou momentálně zkoušených nejhezčí, nejnositelnější.
Není tam tolik zeleně, nehoří v něm aldehydy, je z nich nejsladší a nejměkčí…
…ano, pro začínající potencionální milovníky vůní Chanel, resp. Chanel No. 5  – ideální.!

12/08/14

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:30

…exclusivky CHANEL.
Řekla bych, že jejich exclusivita spočívá výrazně i v ceně,
protože na mně osobně jsou to vůně delikátní, až éterické, s výdrží a intenzitou též delikátní až sporadickou.
Ale pěkné, příjemné jsou.

Chanel No.18
…nic objevného.
Aneb – něco mezi Paestum Rose a Passage d´Enfer v delikátním(jak jinak) a lépe/snadněji nositelnějším provedení.
Růže, pižmo, stopy nebo spíše nádech ovocných tónů, kadidlový vánek, liliový pyl.

1932
Velmi pěkné, velmi příjemné.
Po usazení vůně je to hebce pižmový jasmín s kosatcovým drhnutím a pikogramy vetiveru s nezbytnou podprahovou/velice decentní chanelade
1932 má Chanel.
Violet Blonde má Tom Ford…

Bois des Iles
…a zase na chanelade(ve velejemném provedení, spíš podprahové opět) postavili delikátní orientální vůni,
něco jako zastřeně mandarinkově velice jemně pikantě dřevitější Samsara bez jasmínu,
a opět – s kadidlovou stopou…

Z této trojice u mě vítězí 1932.
Přestože je na složky „nejchudší“, jakoby lákala, občas napovídala, ať nositelka ještě hledá, jestli neobjeví něco navíc…,
ta vůně je v hádankách taková „barevná“ o nespecifiko­vatelné ingredience…

23/02/14

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:33

Cristalle EdP Chanel
…napřed plnotučné a nevodnaté okurkové melounovo,
pak nezralý/tmavě zelený kožnatě tuhý citron bez celulitidy(= bez citrusových hrbolků na kůře i ve vůni…),

do toho se občas a jen párkrát mihne polévkově nasládlý větvičník – něco jako tuhá nasládle hořká petrželová nať,
a nakonec se hladce a hustě kyselý citrusový plod svlékne donaha, zbyde jen dužnina vcelku a pod ní dýchá probouzející se jasmín do chladného letního rána…
Kvalitní, v podstatě nekomplikovaná, suše ale živě osvěžující vůně.
…k business outfitu = prudce elegantní.

28/01/14

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:37

COCO NOIR Chanel
Nástřik a
prvotní dojem – hm..., zajímavé, příjemné, odněkud to znám.!.,
uvidíme, co z toho bude…
Ano – podobu k jiné vůni už mám.
Je to tmavší, temnější, tlumenější, elegantnější a VIP verze vůně
EVE Jil Sander.
U Coco Noir je v počátku jemně ale ne málo proslazený bergamot, k němu se pak přidává pačuli(zde mnohem intenzivnější a hlasitější než v EVE) a
grapefruit, jenž má v Eve dost podstatné slovo už od začátku, je zde jemnější, resp. je to jen taková hladká nerůžová citrusová šťáva.
A to je pro první dvě až tři hodiny vše
= hebké husté pačuli proslazené moučkovým cukrem a zakápnuté hladkou grep šťávou(typický odér právě z EVE)se špetkou velejemného bergamotu.
Pak ubyde sladkost – Coco Noir trochu přitlumí zářivá světla, přidá trochu stínů a kouře(kadidlo), zleniví a zpod přivřených víček pozoruje protivníka, jestli je tam, kde ho chtěla mít…

Přestože je vůně značně sladká, není lehká.
Není osvěžující, nevyskytuje se v ní „melounové balzamično“(Tu­rin/Allure), ani jistá kyslost.
Je výrazně odlišnáná, než jiné Chanely
(tou sladkostí se přiblíží masám, milovníky klasiky Chanel vůní pravděpodobně lehce otráví…).

Mně se líbí, flakon krásný a vůně dobrá.

02/09/12

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:41

CHANCE Chanel EdP
U rozstřikovače je pro mě prvotním dojmem čajovost.
Ale ne jen z čajových lístků, ale ještě i z nějakých jiných, sytě zelených.
Pak
svěžest a i teplo,
zeleno a i nasládlý vítr/průvan/prů­tah(pepř)…
Žluté a zelené citrony, ohlazené, zahřáté pižmem, nehořké a hladce sladké jasmínovou vanilkou.
To je počátek – závan vlažné až teplé lehce nazelenalé čerstvosti,
kterou začíná zahušťovat žluť v několika odstínech
- je to krémová žlutobílá jasmínových květů,
- sytá až neonová citronovka,
- líně se táhnoucí vlahá, pastelová, přesto sytá a zároveň jaksi odlehčená, žlutooranž jantarové pryskyřice,
- krémově krémová vanilka s černými tečkami, zbytky z vanilkových lusků,
- a nakonec ovocná tlumeně šťavnatá pikanterie ananasu.
Jenže, ačkoliv vůně začala zčerstva, svěže,
je stabilní.
Ve složení je ještě i pačuli a vetiver
a to jsou solidní kotvy pro případ, že by vůně chtěla zdrhnout, vypařit se.!.
Přesto ti dva poslední jmenovaní nejsou výrazní či dokonce obtěžující.
Jsou sice jen dva(no, možná by se k nim mohla připočíst i ta jantarová pryskyřice, co se týče síly), ale vyvažují zbytek vůně dokonale.
Na jednu stranu nedovolí vůni, aby její výdrž a intenzita byly k smíchu,
na straně druhé nechají květiny a vanilku, aby nositelku příjemně oblažovaly svým lahodným, objímajícím odérem jak v ústech chuť
fresh citronu a ananasu rozmixnutého ve vanilkovojasmínovém light mléce i s mátovými lístky…
Svěží a přitom ne studená vůně.
Osvěžující a současně elegantní.
Chválená.

No, tak jo.
Můj druhý nositelný Chanel…
Velmi příjemná kompozice.
Podobně a skoro až narkotická jako je pro mě Allure.
Jenže Chance je díky pačuli, pepři a zelenosti z hyacintů stabilnější,
resp. nevcucne se mi po chvilce do kůže jak voda do mechu.
Je nekonfliktní, neobtěžující a přesto voní luxusem.
To beru.!

23/07/12

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:43

JERSEY Chanel
Jemná hladká levandule.
Hladce vonící levandulová bylina.
Bez cukru, ale i bez jakékoliv ostrosti či výrazného a tak typicky aromatického bylinného odéru.
Pak – chvíle – snad ani ne pár minut a vůně levandule jakoby zintenzivní,
jakoby jste ji promnuli mezi prsty a pod nos, mezi chřípí vám zvolna, jaké líné vlnění levandulových lánů v Provence, stoupá měkce levandulová silice.
Jako stín v zádech, pěkně tiše, po špičkách, ale neohroženě, přichází vanilka v krémovém provedení.
Jersey mi voní jako teple chladná levandule…,
…jako měkká flanelová, nebo právě žerzejová košile, kterou si navečer oblékáte na celodenním sluncem vyhřáté tělo.
Samotná košile chvilinku hebce chladivě hladí, než si ji sami přohřejete…
Barvy vůně jsou lila, našedlá zelenkavá, holubí šeď a stopy blankytně modré v pastelovém provedení se zlatavými odlesky slunce…
Po určité době Jersey jakoby sušše a teple sálá z kůže…

…něco jako peřiny horké od poledního slunce s pylem, který přinesl vítr od levandulových polí…,
a nebo právě žehlené tuhé bavlněné cíchy provoněné snítkami fialkových bylinek…
Sladká je tahle vůně akorát, skoro bych řekla méně než více.
Je to hedvábný vanilkový krém s vmíchanou levandulí.

13/10/11

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:44

Chanel No. 19 Poudrée
Začátek zelenkavý kosatec. Takový ten mini – křehký, světlá zelená, i když tmavé tak jasné fialkové tóny květu. Lehký mrkvový nádech, ale ne nepříjemný.
Za chvilku zpudrovatí, zmýdlovatí.
Nakonec je z toho jemná kosatcová No.5, čili
příjemnější a tím pádem mnohem snadněji nositelnější Chanel No.5.

…když budu ošklivá – nuda za velkej(až nechutnej) peníz.

05/08/11

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:46

CUIR DE RUSSIE Chanel 

…první dojem – nové boty z tenké pravé kůže.
Když to rozpitvám:
v hlavě – nesladce sladký pomerančový květ se suchou hořkostí mandarinky, spíše její kůry a vyloženě nesladká suchost z bergamotu.
Ale pak – to hlavní je ylang.
Ten je nejsilnější. Ten dělá právě onen dojem kůže. Ne vyschlé, rozpraskané. Ale kůže vláčné, tuhé, zdravé, lesklé, trošinku drhnoucí.
Aby se to vůbec dalo snést, je ylang pod nadýchanou přikrývkou z jasmínu šmrncnutého růží.
A březové dřevo?
Ano – březové metličky šlehající rudá, rozpálená záda mužiků v sauně, zanechávaje přesně ohraničené cestičky v rozpařené kůži… Řízná čerstvost, jemná a lehce zelená, prostě jarní napučená bříza odlehčuje, nadzvedává případnou tíhu a těžkopádnost ylangu, tihle dva – ylang a bříza zde spolu výtečně spolupracují, doplňují se…
Jakoby bříza na svých větévkách přinesla z velkých dálek onu samotnou páru z rozpálených kamenů sauny mísící se s pachem lidských těl rozhicovaných do ruda
a zvuk svištivě šlehajících metliček z březových proutků a kožených řemínků běhajících po zádech…

09/11/10

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:50

COROMANDEL Chanel 

…zvláštní vůně!…
Nástup drsný, ostrý, drzý, žádný cukrátka!
(surová ambra, čerstvé pačuli, právě pořezané kmeny – dřeva…,

a kouř,
ani stopa, náznak něčeho nasládlého – ženského..?…)
Nalačno tahle kombinace dost nebezpečná!…,
pěkně natvrdo ukazuje o čem bude asi řeč..?!
 Omyl

- to bylo trochu zastrašení pro nepřítele…

Vůně na kůži taje, jako když zahříváte vosk v dlani a formujete si z něj, co vás napadne…,
tak i Coromandel se nechá vaším teplem utvářet k obrazu svému – pravému…
Paradoxně teď vnímám živočišno.?.

Asi díky, teď už teplé ambře…

Odkud cítím karamel,vanilku?
Benzoin – pryskyřice, která s vaším nosem dělá divy!, a díky níž je pačuli příjemně nasládlé, kouřové/kadidlové akcenty nezbytné,dřeva mají prachový ráz a
vůně je
tajemná,zvláštní, okouzlující, mnohovrstevnatá,
krásná!.

01/12/09

…zkouška po víc jak roce a

neměnila bych na prvním komentáři nic.

Snad jen dodala, že vůni nevnímám už tak úderně.?.

Je krásný. Dost mi v jisté fázi připomíná moji vůni MARCONI 3.

Přičemž Marconi 3 mi ale z toho vychází mnohem lépe:

(i když JE trochu odlišný, jiný samozřejmě, tak)

je hustší, propracovanější, hlubší, má výdrž.

Coromandel je typický Chanel ve smyslu

- „čistá“ vůně. Bez hloubky. Je jednoduchý, nekomplikovaný. On také pracuje, to ano. Ale je pořád takový akurátní, i když má „temnější“ složky…

Ten flakon, resp. flakony Chanel vůní odpovídají svému obsahu…

Na mně je Coromandel přilepený na kůži, vpitý jako klíště = je splynutý s kůží do roviny…,

je cítit, ale nejde snad na centimetr od kůže.

Čili z tohoto důvodu bych Coromandel navzdory jeho složení, resp. tomu, jak si lidé spíše představují tělové vůně,
nazvala/zařadila mezi vůně tělové, intimní, jen pro někoho…
Ale je
LUXUSNÍ.
To ano.!

04/03/11

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 13:52

31 RUE CAMBON 

…jemňoučká vůnička.
Elegantní čistota. Čistá/teplá elegance.
Hebký kosatec s mikrostopou příjemného nasládlého mrkvomýdlomásla zahuštěného transparentním bergamotem…

Úsměv na tváři, kolem krčku šátek Hermés, na předloktní Birkinka a přesně padnoucí kostýmek.
Nebo džíny, bílá košile v pase na uzel, kožená kabela přes rameno a jehly, a nebo klidně tenisky…
To je jedno.
Univerzální vůně(v tom nejlepším slova smyslu) na kdykoliv a kdekoliv s čímkoliv na sobě.
VŽDYCKY se to bude k outfitu hodit.
VŽDYCKY budete hezky a příjemně vonět.

04/03/11

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 14:01

…stručně a sprostě:

ALLURE SENSUELLE
Pod nosem vám profičí pepřový vetiver a tenký vítr z pačuli -
jako když krásná kočka kvapně usedne vedle řidiče auta. Klapnou dveře, odpich a jede se…

Sice je téměř celá schovaná v lehkém pláštíku přeštípnutém v pase páskem, ale z nenápadných detailů se dá poznat/zachytit i víc…
I pod tím protahujícím úvodem už v pár vteřinách probleskuje základ.

Postupně a celkem rychle se tlačí dopředu kombinace, kterou odněkud znáte a neznáte. Co to je?!.
Allure.
Základ, to typické krásné, co milujete ve vůni Allure, je i tady.

Krémově hebké a hustě jemné hlavně růže s vanilkou a jasmínem s lehoulinkým ovocným pohlazením.
Allure – to je den.
Allure Sensuelle je noc.
V Allure Sensuelle je základ z Allure, ale je obklopen ostatními složkami,

ukryt ale jasně tušen a vnímán. Přesně tak, jak je jasné, co je pod pláštíkem dámy…
Vetiver, kosatec, pačuli a kadidlo vytvářejí kolem allurového základu závoj, plášť ze smyslných a tmavých tónů, ležérních, lenivých a přesto elegantních…
A pepř.?.
To je provokativní špička.
Přestože vetiver je suchý a i s kosatcem delikátně drhnoucí, přestože je pačuli syté a kadidlo provádí své kouřové tanečky, vůně je díky onomu výše zmiňovanému základu krémová, vlhká, teplá, provokativně sálající
Je to sprostá variace na téma Allure
Sprostá

…stáhnout si z pod sukně kalhotky a
hodit je za sebe

…roztáhnout nohy tak,
jak u doktora…
A přesto
tvářit se za sklem tak trochu znuděně –

Zkroutit se – v momentě – rozkoší,
a přepnout výraz na „chlípná potvora“,

když zabloudí správně ruka řidičova…

08/07/11

…další poznatky o
ALLURE SENSUELLE
- nejkrásnější je v dopoledním teplém ale ostrém povětří(„svatá Anna, chladna z rána“)
- vydrží na kůži hodně dlouho, stopy identifikovatelné vůně jsem cítila i po 10ti hodinách
- měla jsem ji na předloktí a ona si semo tamo poletuje kolem nosu…
- na svém dřívějším popisu bych nic neměnila, jen
bych přidala, že po asi 6 – 7 hodinách zmizí veškeré zeleno z vetiveru, vítr z pepře, atp., a zůstává růže – prachová, pryskyřičná, jantarová, s kadidlovým vánkem. Jak se říká, je to ten prachový ale živý drydown
- v podstatě má pravdu Zyra(viz její polička) = Allure Sensuelle je pikantní růže.
Je to nádherná jemná ale houževnatá kompozice hebounce sametové a husté, přitom jemné růže, vanilky, mikrostopy čokolády a zelenavého podkladu, téměř neviditelného.

06/08/12

Offline Miru
Avatar
13775 příspěvků moje polička 24. srpna 2014 14:09

ALLURE EDP Chanel Jacques Polge
První setkání byl kdysi nákup na slepo a takové rozčarování a znechucení, že jsem vůni dala obratem k prodeji. Byly to pro mě velmi intenzivní, protivné a agresivní kytky, prostě hrůza. …Naštěstí prodávájící byla tak skvělá, že mi ji vzala zpět. Takže jsem akorát zaplatila poštu a prohnala prachy účtem… Ale teď:
ALLURE EDP 

…nyní mám na ruce vanilkově smyslnou květinovku.!
Popořádku:
Vůně začíná teplými citrusy s bergamotem a jasmínem. Paradoxně hned na úvod smyslně až živočišně vonící kombinace, která mi připomíná trochu Samsaru…

(…aneb – Samsara je Šeherezáda v kadidlovém oparu, Allure je decentní skoro až akurátní francouzská dáma… Tenhle detail = podobnost – jsem vnímala naprosto stejně i cca před rokem a půl, kdy se mi Allure při první zkoušce nelíbila…)
Je to slitá kompozice.
Vnímám Allure jako hladkou květinově smetanovou vůni, teple sálající z kůže, hebkou jako nadýchaný hustý angorský kožíšek malého králíčka.

Plně jemná a jemně intenzivní. Měkká, květinově prachová, ne suchá.
Nejvíc mě dostává základ – vyšlehaná smetanová nasládlá vanilka delikátně prostoupená zaoblenými – jak ženské křivky – květinami.

Opojný jasmín, romantická růže, vzdušná magnolie, čistota lotosu a trochu exotiky z pomerančového květu – vše je v luxusně jemné harmonii…
A je to vůně rafinovaně provokativní.

Při letmém přivonění se totiž tváří téměř jako gurmánka či živočišná potvůrka, ale pak si uvědomíte, že to jsou vlastně všechno JEN květiny..!.
ALLURE je ženská, chumlací, mazlivá a přitom
ELEGANTNÍ.

…světle modré široké džíny, bílá bavlněná košile s volánky, z čerstvě umytých sypkých vlasů nedbale učesaný culík, tvář schovaná za velkými brýlemi nastavená slunci při ranní voňavé kávě na rozkošné kavárenské předzahrádce v probouzející se Paříži…

08/01/11