Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 06:42

Garfie Chryzule s tou podporou vypadají tak kosmicky. Ale hezké jsou moc, já je nekriticky miluju, jak vůni, tak výdrž a mnoho stylů použití.

Offline Garfie
28019 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 06:44

Kan Tak to by ses tady zbláznila, tolik druhů jsem v životě neviděla, ještě jak je mají na těch podzimních výstavách všechny najednou....myslím, že loni jsem tu dávala i bonsaje z chryzantém. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 06:51

Garfie Ano, bonsaje pamatuju!

Offline Kokoska
34174 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 08:02

Garfie krasny to je vsechno! Chryzantemy nemam moc rada, hlavne ty drobnokvete, pripomina mi to hroby o dusickach, ale tyhle maji moc pekny kvet. Jeste bych snesla ty velike, ale ty se zas davaly na hroby a do pohrebnich vencu v provedeni z voskoveho papiru. Ale urcite jsou druhy, ktere by se mi mohly libit, jen je neznam. 

Offline moora
8619 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 09:56

Garfie ooo ty domy. A nadherny chryzantemy. Po marnem pokusu vypestovat pavouci lilie uz se teda do dalsich experimentu nepoustim :)

Offline Blanka
příspěvků moje polička 12. prosince 2024 13:27

Garfie - tie tradičné domy sú naozaj perfektné, jednoduché, vzdušné a páčia sa mi najmä okna a steny s tým dreveným „ rámovaním “ . Ale nemôžem sa ubrániť praktickej úvahe  ,totiž  už len pri predstave, ako to množtvo malých okienok medzi  laťkami umývam a vytieram v rohoch , som z toho totálne vyčerpaná .

Offline Garfie
28019 příspěvků moje polička 12. prosince 2024 13:35

Kokoska Já jim taky přišla na chuť až tady! 

moora Ale to je škoda! Vidíš, letos jsem vám ani žádné nevyfotila...

Blanka Haha, to je pravda....ale zase musím říct, že tady je daleko čistěji než u nás, okna jsem tu mysla snad jednou, i muž si pochvaluje, že auto vůbec nemusí mýt...

Offline Garfie
28019 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 13:23

Dneska jsme byli na Louskáčkovi, tak jsme to vzali přes "vánoční" Tokyo....

Offline Garfie
28019 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 13:25

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. prosince 2024 13:28

Garfie ty světla jsou krásná 

Offline Garfie
28019 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 13:28

A ještě malinko z včerejší hospody

A slavnostní oběd, který měly děti ve škole, ale ty moje pochopitelně pohrdly!

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 14. prosince 2024 16:16

Garfie ty světla minpřijdou už fakt mazec. Co je moc, to je moc.

Offline Garfie
28019 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 07:33

continuity Jojo, proto jsem to vánoční dala do uvozovek, je to spíš taková světelná instalace. :-)

Offline Garfie
28019 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 07:44

A já se vrátím k návštěvě kamarádky, kterou jsem vzala na kurz mizuhiki. Jde o tradiční japonské umění vázání uzlů. Používají se k ozdobě obálek, novoročních dekorací, k důležitým blahopřáním (svatba, pohřeb atd.) k výrobě šperků....Strašně se mi to líbí a chtěla bych se to naučit, tak jsem dostrkala zodpovědnou osobu, sehnala učitelku...a skončila jak hubkař, je to pekelně těžké! Dokonce jedna Japonka to tam komentovala jako "už se nedivím, že je to tak drahé!"

Uzlů je víc druhů, my se učili nejjednodušší, listový...vůbec jsem se ho nenaučila, ale stejně mám ambici to dát a ještě se naučit ten kulatý....

Moje dílo Vyráběly jsme naušnice ve tvaru listů, já stihla jen jednu a ještě ne celou.

A ukázky, případně práce ostatních

A tohle si vyrobila kamarádka, taky naštěstí stihla jen jednu, hahaha

Offline RoSa
9966 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 08:07

Garfie ten poslední uzel mi připomíná plácačku na koberce - kdo si ještě pamatuje...

Offline Garfie
28019 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 08:31

RoSa Jo vidíš, možná ten styl je podobnej....

Offline brrr
12154 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 09:26

Garfie Chceš mi říct, že ses chtěla naučit uzlovat,tak jsi zpunktovala celý kurz?

RoSa Jo a ty plácačky jsou výstižné. Mimochodem u nás se jím říká praker.

Offline continuity
41790 příspěvků moje polička 15. prosince 2024 11:26

Garfie ale to je moc hezké. To se fakt nauč, pak nás to budeš učit tady. 

Z čeho to dělají?

Offline Kitsune
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 12:39

continuity Jsou to speciální papírové šlahouny. Vezme se úzký pruh japonského papíru, pevně se svine a následně naškrobí. Po uschnutí se vyleští a obarví či omotá hedvábím, fólií, či různými kombinacemi. Z těchto šlahounů se pak vážou uzle. Předností tohoto materiálu je, že výrobky jsou lehké a současně díky mokrému procesu výroby šlahounů jsou velmi odolné vůči vodě. 

Offline Kitsune
příspěvků moje polička 15. prosince 2024 12:42

Před několika lety byl v Praze Japan week, kde byla možnost si mizuhiki vyzkoušet. Kamarádka se do mizuhiki zamilovala, tak se tomu hodně věnuje a občas pořádá workshopy nebo je možné se s ní setkat na japonských akcích, kde prodává své výrobky a je taky možné si zkusit jednoduchý uzel uvázat.