Garfie Chryzule s tou podporou vypadají tak kosmicky. Ale hezké jsou moc, já je nekriticky miluju, jak vůni, tak výdrž a mnoho stylů použití.
Postřehy z Japonska
Kan Tak to by ses tady zbláznila, tolik druhů jsem v životě neviděla, ještě jak je mají na těch podzimních výstavách všechny najednou....myslím, že loni jsem tu dávala i bonsaje z chryzantém.
Garfie Ano, bonsaje pamatuju!
Garfie krasny to je vsechno! Chryzantemy nemam moc rada, hlavne ty drobnokvete, pripomina mi to hroby o dusickach, ale tyhle maji moc pekny kvet. Jeste bych snesla ty velike, ale ty se zas davaly na hroby a do pohrebnich vencu v provedeni z voskoveho papiru. Ale urcite jsou druhy, ktere by se mi mohly libit, jen je neznam.
Garfie ooo ty domy. A nadherny chryzantemy. Po marnem pokusu vypestovat pavouci lilie uz se teda do dalsich experimentu nepoustim :)
Garfie - tie tradičné domy sú naozaj perfektné, jednoduché, vzdušné a páčia sa mi najmä okna a steny s tým dreveným „ rámovaním “ . Ale nemôžem sa ubrániť praktickej úvahe ,totiž už len pri predstave, ako to množtvo malých okienok medzi laťkami umývam a vytieram v rohoch , som z toho totálne vyčerpaná .![]()
Dneska jsme byli na Louskáčkovi, tak jsme to vzali přes "vánoční" Tokyo....![]()

Garfie ty světla jsou krásná
A ještě malinko z včerejší hospody

A slavnostní oběd, který měly děti ve škole, ale ty moje pochopitelně pohrdly! ![]()

Garfie ty světla minpřijdou už fakt mazec. Co je moc, to je moc. ![]()
continuity Jojo, proto jsem to vánoční dala do uvozovek, je to spíš taková světelná instalace. :-)
A já se vrátím k návštěvě kamarádky, kterou jsem vzala na kurz mizuhiki. Jde o tradiční japonské umění vázání uzlů. Používají se k ozdobě obálek, novoročních dekorací, k důležitým blahopřáním (svatba, pohřeb atd.) k výrobě šperků....Strašně se mi to líbí a chtěla bych se to naučit, tak jsem dostrkala zodpovědnou osobu, sehnala učitelku...a skončila jak hubkař, je to pekelně těžké!
Dokonce jedna Japonka to tam komentovala jako "už se nedivím, že je to tak drahé!" ![]()
Uzlů je víc druhů, my se učili nejjednodušší, listový...vůbec jsem se ho nenaučila, ale stejně mám ambici to dát a ještě se naučit ten kulatý....
Moje dílo
Vyráběly jsme naušnice ve tvaru listů, já stihla jen jednu a ještě ne celou. ![]()

A ukázky, případně práce ostatních

A tohle si vyrobila kamarádka, taky naštěstí stihla jen jednu, hahaha

Garfie ten poslední uzel mi připomíná plácačku na koberce - kdo si ještě pamatuje...
RoSa Jo vidíš, možná ten styl je podobnej....
Garfie ale to je moc hezké. To se fakt nauč, pak nás to budeš učit tady.
Z čeho to dělají?
continuity Jsou to speciální papírové šlahouny. Vezme se úzký pruh japonského papíru, pevně se svine a následně naškrobí. Po uschnutí se vyleští a obarví či omotá hedvábím, fólií, či různými kombinacemi. Z těchto šlahounů se pak vážou uzle. Předností tohoto materiálu je, že výrobky jsou lehké a současně díky mokrému procesu výroby šlahounů jsou velmi odolné vůči vodě.
Před několika lety byl v Praze Japan week, kde byla možnost si mizuhiki vyzkoušet. Kamarádka se do mizuhiki zamilovala, tak se tomu hodně věnuje a občas pořádá workshopy nebo je možné se s ní setkat na japonských akcích, kde prodává své výrobky a je taky možné si zkusit jednoduchý uzel uvázat.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje