Hučák

09. ledna 2024 13:49
Offline Lama_z_Lana
Avatar
6124 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 13:49

Ne že bych potřebovala bejt tak sebestředná, ale nechci plevelit pořád ve stížnostech

Překopíruju sem ten svůj dosavadní souhrn:

Je to nahodilý. Různé dny, různá intenzita. 

Vím, že to není z mého bytu. Resp. je to slyšet i když mám vypnutou elektřinu, vodu, kotel, zavřené topení atd. Slyším to ve všech místnostech bytu, bydlím v posledním patře, okna do ulice. Na půdě žádné zařízení není (já mám navíc snížené stropy sádrokartonem). Divné je, že to v celém bytě slyším stejně (není tm ten pocit, že se "vzdaluju od zdroje"), i v koupelně, která je uvnitř bytu a nesousedí tedy s ulicí, je tam tedy zavedené odsávání. Na balkone nic neslyším, na chodbě nic neslyším.

Na našem domě není tepelné čerpadlo, ani tu nemá nikdo klimatizaci, není výtah. Ve sklepě kromě hlavního uzávěru vody také nic není (žádná kotel nebo zařízení). Na střeše jsou nějaké antény a anténa nějakého operátora. Za stěnou ložnice mám komín, kde jsem měla i "vývod na kamna", ten jsme ale zazdili. 

K čemu bych to tak nejlíp přirovnala...nízký, dunivý zvuk,, jako když beží nastartovaný motor od auta. V ty dobré dny to přes den při normálních činnostech není slyšet, večer když sedím u pc, mám puštěný film nebo hudbu, tak to nevnímám. Když jdu spát, tak to slyším jen když se na to hodně soustředím. 

Když je den blbej den, tak to stejně intenzivně běží ve dne i v noci. Slyším to i přes hudbu, film atd. V noci mi trošku pomůžou špunty, ale i tak to vnímám. 

Offline Lama_z_Lana
Avatar
6124 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 13:55

Doufám, že se to sem překopíruje se vším, dům je označen start, koukám do ulice. jsem poslední byt pod střechou, ale do vnitrobloku je ještě jedno mezipatro, takže když vezmu v potaz, že mám ještě o půl metru snížený strop, tak mě od půdy dělí aspoň 3m. 

MAPA

Offline Lama_z_Lana
Avatar
6124 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 13:56

Jinak před tím jsem bydlela přímo u vlakového nádraží, tak si říkám že na nějaký otřásání už jsem zvyklá

Offline Candance
Avatar
5348 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 14:01

Lama_z_Lana pokud to neslysis na balkone, je to zvukový most.  Nebo se to nese konstrukci. Neni to tim snizenym sadrokartonem. Pokud to slysis v celem byte, ne na chodbe, je to bytem - zazdeny komin, sadrokarton. Neni na patre jiny byt? Slysis to u nich?

Pokud se to nese vzduchem, muze to byt z domu jinde, anteny.

Pred koupi jsi to neslysela? Nema na to vliv na tlak vzduchu?

Offline Lama_z_Lana
Avatar
6124 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 14:06

Candance Neslyšela. Ani si to nevybavuju v létě, když jsem na byt chodila pracovat. To jsem byla kolikrát i dlouho do večera. Takže jsem fakt zvědavá, až se oteplí, protože by to mohlo indikovat nějaký kotel, topení. 

Offline Samantha
Avatar
1751 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 14:11

Lituji, nápad nemám, ale k "nabízenému"  řešení = tinitus bych chtěla podotknout, že pokud to slyšíš jen doma (nebo blízko domova) a jinde ne, tak to asi bude opravdu něco zvenku.

Nemyslím, že se tinitus dá vypnout. Mění se v různých nadmořských výškách, to ano, někdy i v optimálním tlaku utichá. Ale na 100% nenaskočí automaticky při příchodu domů :)

Tak hodně úspěchů při pátrání, držím palce.

Offline Candance
Avatar
5348 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 14:39

Lama_z_Lana ten sadrokarton jsi nechala delat ty?

Offline Lama_z_Lana
Avatar
6124 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 14:50

Candance Ne, už to tak bylo. 

Offline Triss
Avatar
96 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 20:38

Chudáku. Můj muž tomu kdysi říkal "hučidlo". Bydleli jsme ve čtvrtém patře paneláku na Velké Ohradě v Praze. On byl z hučení na prášky, já ho podezírala, že hysterčí nebo blbne. Nakonec, když jsem se v lodžii fakt pekelně soustředila, jsem připustila, že i já vnímám pro mě něco ne jako zvuk, ale spíš hlubokou dunivou rezonanci. Jenže pro jeho ucho to bylo ještě ve slyšitelném spektru. Zvažovali jsme tenkrát všechno možné a postupně vyloučili to i ono. Nakonec to byla státní silnice, viditelná z toho místa jen jako stužka na obzoru - až za Ořechem, fakt několik kilometrů. Jenže ona se ta rezonance jednoho projíždějícího auta za druhým nějak v té rovné, tenkrát nezastavěné krajině nesla a nějak modifikovala a sílila, své asi udělalo i to 4 patro a beton... Intenzita se měnila krom jiného se směrem větru i s barometrickým tlakem. Pokud by to bylo něco podobného, řešení to moc nemá. On si po letech zvykl. Držím palce, jen jsem chtěla napsat, že příčina vůbec nemusí být ve stavbě nebo těsné blízkosti. Tyhle frekvence, co jsou těsně na hranici slyšitelnosti, jsou dost zákeřné.

Offline letfenixa
Avatar
7962 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 21:16

Triss mna takto budili v noci kamiony, kym jazdili po hlavnej za panelakom pred nasim, a stali v kolónach. Prestalo to, az ked dialnicu postavili.

Offline Evaeva
Avatar
příspěvků moje polička 09. ledna 2024 21:34

Triss ahoj sousedko

Ale ty jo, to je snad několik kilometrů, ne? Ale je fakt, že v cestě není žádná výraznější překážka.

Offline Myrtila
Avatar
2977 příspěvků moje polička 09. ledna 2024 22:26

Lama_z_Lana Triss No, já něco podobného slyšela, když jsem kdysi bydlela na kolejích (panelák) a vedle se razil tunel Blanka. Něco mezi hlubokým zvukem a vibracemi. 

Offline Triss
Avatar
96 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 08:15

Právě. Pitomé je, že nemusí jít vůbec o nic nalezitelného v bezprostředním okolí. Hádám, že ani specialista s měřákem hluku by nenaměřil žádné škodlivé hodnoty. Přitom člověku, citlivému na danou frekvenci, to může pocitově vytahovat i plomby ze zubů.

Evaeva "Sousedko" už ne, my jsme odtamtud odešli někdy v roce 2005 nebo 2006 (stýská se mi). Ale v době, kdy manžela nejvíc deptalo hučidlo, byl náš konec Přecechtělovy skoro čerstvě dostavěný a zabydlovaný. K té státovce je to fakt hrozně daleko, ale je od čtvrtého patra víceméně v podobné úrovni, ten remízek (pokud tam ještě je) mezi Ohradou a Ořechem je pod úrovní a žádné překážky šířenému vlnění. Když jsme se stěhovali, tak už ze směru od Ořecha vyrůstala nějaká nová zástavba a sídliště se taky různě rozšiřovalo, snad od té doby vznikly trochu nějaké zvokolamy, o které se to rozbije.

Myrtila To mohlo být taky vydatné.

Offline Evaeva
Avatar
příspěvků moje polička 10. ledna 2024 08:29

Triss já už tam taky nejsem, ale v té ulici mám rodiče. Ale to před vámi musel být ještě panelák (směrem ke Klausově), ne? Nebo ten ještě nestál? My se tenkrát stěhovali v 93 do nového bytu, ale to mi byly 4, takže si to nepamatuju.

Offline Lama_z_Lana
Avatar
6124 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 09:35

Tak ještě pro ilustraci, co jsme naložili včera na střeše. Ten vysílač mobilního operátora je unkomina nad druhou půlkou domu, ne přímo nad mým bytem. 

Na půdě není vůbec nic. 

Offline Kan
Avatar
6977 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 09:39

Lama_z_Lana Skvělá dokumentace. :D Ještě jsem si říkala wc ventilátor, ten se taky dokáže nést domem, naši to mají automaticky se světlem, vždycky na to zapomenu a říkám, co vám to tady hučí?

Online RoSa
Avatar
8212 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 09:51

Lama_z_Lana hele ale to od toho vysílače se může nýst trámama...

Offline Candance
Avatar
5348 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 11:53

RoSa tak tak. Dokonce se to muze nest tak, ze to muze byt slyset jen v byte, ne na chodbe . Mozna bych zkusila druhy byt na patre (pokud je).

Online stes
Avatar
7343 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:46

Asi už to tu padlo, ale slyší to ještě někdo v baráku? A návštěvy to slyší jak? 

Offline Lama_z_Lana
Avatar
6124 příspěvků moje polička 10. ledna 2024 12:58

stes Návštěvy (otestováno celkem 5 kusů) neslyší nic. Ani v blbý dny.