Brýlové vlakno

14. února 2017 22:51
Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 13:07

To je pravda,  ale když  mám teď   ty multifokální,  cena komplet 23 tisíc , nedovedu si představit, že bych si je koupila v různých barvách. :-) teda já ano, ale manžel asi ne :-)

Jinak  mně se samozřejmě  různé brýle jak doplněk různých outfitů moc líbí.

P.S. Jsem překvapená, jak  dobře jsem si na multifokální skla zvykla.  

Offline Sweet Potato
Avatar
34821 příspěvků moje polička 14. února 2017 13:12

Chápu. Ale zase myslím, že čím jsou brýle pro nositele nezbytnější, tím spíš by měl mít náhradní. (Letitá zkušenost)

Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 13:20

Tak je fakt, jako  náhradní mám ty původní jen do blízka,  MF jsou pro mě spíše pohodlné, ne zatím nezbytné.

To, že mají mít brýle náhradní vysvětluji pacientům denně. Ne, mně jedny stačí.... Pak se jim rozbijí a oni  chtějí vyšetření okamžitě a střelhbitě a  včera bylo pozdě. A že máme na dva měsíce obsazeno samozřejmě nikoho nezajímá.

Offline Sweet Potato
Avatar
34821 příspěvků moje polička 14. února 2017 13:26

Šiš, teď mi došlo, koho tady poučuju, pardon! Jinak obecně chápu, že pro spoustu lidí jsou to strašné sumy, ale když to jen trochu jde, do čeho už by člověk měl ty peníze dát, než do zraku.

Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 13:33

Odpouštím ti 

Online Janulik03
Avatar
16690 příspěvků moje polička 14. února 2017 14:31

To je poriadna cena, čo??? Muž ked sme spolu vyberali pre neho multifokaly, tak ho skoro vystrelo v predajni. Nemohol uveriť tej cene. To za lietadielko by dal a ani by nevzdychol. Tak som sa dobre pobavila vtedy. Dnes mat akúkoľvek zdravotnú pomôcku je luxus pomaly.

Offline Potrefenáhusa
Avatar
33707 příspěvků moje polička 14. února 2017 14:47

já právě brejle nemám, ale jsem teda taky odhodlaná, až to budu potřebovat, zainvestovat co nejvíc, resp. vybrat co nejlíp, abych v těch brýlích nevypadala jako retard. Ale je mi jasný, že v tom případě by ty druhý obroučky byly nějaký nejlevnější na pojišťovnu, ach jo :-D)

(Címž nechci říct, že lidi vypadají v brýlích jako retardi, mně se brýle líbí, ale zrovna tuhle jsem koukala na kamaráda, kterej má od brýlí otlačenej nos skoro do masa :-(

Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 14:47

No cena je to šílená, naštěstí mám s panem optikem  dobré vztahy a "udělal mně cenu", takže jsem neplatila  plnou palbu  těch 23 tisíc. Ale i tak ta hrůza, jestli si na ně zvyknu.

Vinotéka je super věc a hlavně je dobré ji umístit někde po ruce. My ji teda máme  ve druhém rohu  obýváku než sedačku, ale tak nějaký pohyb  mít člověk musí, že.   A ještě je dobré mít někoho, kdo ji průběžně doplňuje.

Offline Kokoska
Avatar
28277 příspěvků moje polička 14. února 2017 15:05

Hm, tak já jsem si na multi nezvykla. Koukali na mě jak na bílou vránu. 

Když se v nich díváte na potištěnou stránku A4, vidíte ostře od kraje ke kraji, jen pohybem očí?já tenkrát viděla jen pruh uprostřed, musela bych pohybovat hlavou nebo papírem. Dokonce v optice po prvním mém odmítnutí řekli, že je tam asi výrobní vada, ale ani napodruhé to nebylo o moc lepší.

Offline Kokoska
Avatar
28277 příspěvků moje polička 14. února 2017 15:08

Mám brýle k PC, kterým se dají měnit "nožičky". Tenkrát to byla nějaká akce u těch mnou vybraných, že zdarma dali jedny navíc. Takže mám někde schované červené postranice, skla jsou bezrámečková. Zatím v těch brýlích sedím jen doma u PC, tak to ani nevyužiju. Na čtení mám jiné, na dálku zatím nepotřebuju.

Online Janulik03
Avatar
16690 příspěvků moje polička 14. února 2017 15:49

Mám ju hneď vedľa jedálenskeho stola, len to naplnenie ešte pokulhava. To sa spraví.

Kokoska tak to je zaujímavé. Muž si zvykol okamžite, ten si zas nevie vynachváliť. 

Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 15:52

No  to je prostě princip MF skel,  mají  tu  optickou zónu uprostřed lehce zúženou.  Čím jsou dražší a kvalitnější,tím je ta zóna širší. Mně to ze začátku  také vadilo a vylekalo, tak jsem  se ptala mamky, která je má už dlouho  a ona říkala, že jí to dělá také, ale už to nevnímá. Vlastně se musela jít podívat na noviny, jak vidí kraj stránky. Je pravda, že po 14 dnech jsem si na to zvykla a  u novin nebo  běžné práce to také už  nevnímám. Asi  hýbu  hlavou, ale ty pohyby jsou minimální. Jenom když upravuji fotky na PC, kde mám fotku přes celý monitor a potřebuji ji vidět  perfektně, tak tam  používám jen čtecí brýle. 

Blbě se s nimi taky couvá  v autě, pokud se otáčíš. Na zrcátka je to v pohodě.

Ale jinak jsem z nich fakt nadšená, perfektní jsou hlavně :když si čtu u TV, nebo v práci  potřebuji vidět i na papíry, PC a pacienta 2-3 metra ode mě.  Jo a v restauraci. Zjistila jsem , že už blbě vidím i jídlo na talíři, ne že bych se teda nenajedla, ale mám to trochu rozmazané.

Já nemám ráda ty sjeté brýle na nose a koukání vrchem 

Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 15:53

Offline Jiná Realita
Avatar
12314 příspěvků moje polička 14. února 2017 15:54

otlačený nos ale není brejlema, ale kůží. já nosím teda jen sluneční, a měla jsem jich na nose za život desítky, o tlačený nos do masa mám od všech. jak si je jednou dám, už je na veřejnosti nemůžu sundat, vypadala bych jak blb.

Offline Kokoska
Avatar
28277 příspěvků moje polička 14. února 2017 16:34

Když já zatím na dálku a na běžné činnosti brýle nepotřebuju, jsou mi spíš nepříjemné. Mám je opravdu jen na čtení a na práci u počítače. Tam mám nějaké, čemu říkali "s korekcí" - vidím spodní částí na papíry a horní na obrazovku, ale klasické bifokály to nejsou.

Já bych do zkoušní těch multi nebyla šla, kdyby neslibovali, že pokud si na to měsíce nezvyknu, udělají mi  zdarma dvoje jiná skla a doplatím jen obroučky. je to opravdu dost drahá záležitost.

Offline razorblade
Avatar
8175 příspěvků moje polička 14. února 2017 17:29

nejste sama. muj otec dal tisice za multifokalni bryle a lezej mu furt na stole. koupil si je hlavne do auta, kde uz by bryle mel nosit, ale tam se v nich boji nejvic. nesleze v nich totiz bezpecne ani schody :)

Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 17:41

Jako já mám také pacienty, kteří si na ty brýle nezvykli, takže netvrdim, že  si musí zvyknout každý Ale co mám zkušenost, tak většinou jsou za tím tyto důvody:

1 blbě udělaná skla od optika. Ta skla je potřeba opravdu dobře vycentrovat  v horizontální i vertikální ose pro každé oko zvlášť. Blbě se u těch skel prokazuje, že je udělal optik blbě. To ,že si udělá na sklech fixou orientačně tečku, kde to "asi tak sedí"  je zcela nedostatečné. Také si při tom centrování musí dát člověk tu obrubu na nos tak,jak ji bude nosit. Ne že v optice to dá na kořen nosu a pak je nosí 1 cm sjeté dolů.

2 levná skla s užší optickou zónou

3 nepochopení  principu MF skel. Například při té chůzi ze schodů. Většina lidí jen sklopí oči, tím pádem se na schody dívají tou částí MF skla, která je určena na čtení tedy na blízko a proto to vidí špatně a mají pocit nejistoty. Je potřeba sklopit celou hlavu a dívat se tou částí skla, která je na tu danou vzdálenost.

4 chce to tomu dát opravdu  čas, klidně 2-3 týdny a chtít si zvyknout.

Většina lidí,pokud jsou splněny body 1-4,si na ty brýle opravdu zvykne.

A pak je kategorie 5 : to je nějaká blbost za takové peníze, nechám si je teda vnutit, ale pár dnech s nima škrábnu do kouta, já jsem vám říkal,že si na to nezvyknu..... To je prosím můj táta.

Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 17:45

V autě by teoreticky měly vadit nejméně, protože většinou kouká vrchem do dálky a středem na tachometr. V autě není problém se schody. Až na to couvání teda.  Zkus mu ten princip vysvetlit , ať jim dá ještě šanci. Aspoň do toho auta, pokud je potřebuje. Je škoda, aby mu tak drahé brýle ležely ladem.

Offline Berta
Avatar
3487 příspěvků moje polička 14. února 2017 17:49

Já v podstatě do dálky také ne, běžně je nosit nemusím a ani moc nenosim. Ale tam kde střídám vzdálenosti, v té práci, čtení u TV a v restauraci , tam jsou perfektní.

Offline razorblade
Avatar
8175 příspěvků moje polička 14. února 2017 18:44

uz nas je bod 5 - lenost si zvykat (kolikrat jsem mu rikala, ze az se mnou pojede jako spolujezdec, ma si je vzit a zvykat si... to bylo kecu, proc ne!)