Bvlgari / Bulgari

06. srpna 2015 16:06
Offline Mitzi admin
Avatar
1093 příspěvků moje polička 06. srpna 2015 16:06

Je možné, že už skoro slavíme rok a ještě nám chybí vlákno o značce Bvlgari?

Značka dostala jméno po svém zakladateli, kterým byl Sotirios Voulgaris. Loni oslavila 130 let své existence a rozhodně si svoji pověst buduje zodpovědně.

Stejně jako např. Boucheron, Cartier nabo Van Cleef & Arpels je firma původně šperkařskou záležitostí. Parfémy přišly na řadu více než 100 let po vzniku firmy (1985) a ačkoli tvoří pouze doplněk nabídky, jsou prodávány v krásných nápaditých flakónech a při jejich výrobě je vedle formy kladen důraz i na kvalitní obsah. Pracují na nich taková zvučná jména jako Sophia Grojsman, Jean-Claude Ellena, Daniela Roche Andrier, Annick Menardo, Beatrice Piquet, Alberto Morillas, Jacques Cavallier, Carlos Benaim, Sophie Labbe, Olivier Polge či Nathalie Lorson.

První vůní značky byla eponymní "Bvlgari" vytvořená v roce 1985 ve spolupráci Sophie Grojsman a J.C. Elleny. Tato vůně později zanikla a nahradila ji v roce 1992 Ellenova "Eau Parfumée au Thé Vert". Je to nadčasová čajová svěže-dřevitá kompozice úspěšně prodávaná dodnes. Následovala Bvlgari pour Femme vytvořená ve spolupráci Sophie Grojsman s Nathalií Lorson, další rok přibyla první pánská vůně Bvlgari pour Homme (Jacques Cavallier). Za další rok se první čajová vůně dočkala své intenzívnější podoby a po roce naopak odlehčené formy.

Od té doby pod značkou Bvlgari vzniklo již více než 50 parfémů, některé zdařilejší, jiné spíše nenápadné.

Loni na sebe značkka upoutala pozornost při oslavě 130. výročí vytvořením krásně barévné kolekce parfémů LE GEMME

a ještě ji doplnila překrásná limitovaná Opera Prima

Zde se můžete podívat, jak byl tento unikát ručně vytvořen.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 15. dubna 2016 23:37

Omnia Paraiba

Poslední Omnie byly pro mne dost velkým zklamáním, avšak u téhle jsem už podle složení tajně doufala, že u Bvlgari se nad sebou zamysleli a konečně po delší době vytvořili nějakou slušnou svěženku a taky že jo. Dokonce se hodně povedla. V úvodu zavoní curaçao, nalité do vysoké sklenice, kterou ozdobíme plátky čerstvé limetky. Uváděnou hrušku bohužel necítím, za to maracuju ano a posune modrou Omnii do slunných tropů. Respektive nelze úplně přesně poznat, kde začíná maracuja a končí mučenka. Jak už ovšem včera zmiňovala Evanilla, není to nijak zvlášť sladké, spíš jenom naředěná maracujová šťáva, jíž jsme do sklenice přilili místo obvyklého pomerančového džusu.

Po rozvonění se přidá příjemná nehoubičková gardénie s překvapivě zcela nerušivým kokosovým podtónem a přinese s sebou vůni opalovacího krému. V téhle fázi rovněž jako Eva vnímám v pozadí trochu květinové aviváže, ale nepůsobí vůbec vlezle jako v Chloe Love apod. Alberto Morillas vynechal bílé pižmo a podobné rádoby drhnoucí složky a jenom jí vůni zlehoulinka podbarvil. A udělal ještě jednu dost důležitou věc: v základu použil krotký suchý vetiver, který drží sladkost maracujy/mučenky na uzdě a udrží Omnii ve svěží rovině. Taky souhlasím s typovým přirovnáním k Antigua (Phaedon). Akorát jako všechny Omnie příliš nedrží a do dvou hodin je z kůže pryč, jinak je to ideální svěženka.

Offline Evanilla
Avatar
1212 příspěvků moje polička 16. dubna 2016 08:30
Reakce na wendulka:

Přesně jsi ji vystihla Mně se tam i ta hruška mihla, ani jsem ale netušila, že je ve složení...

Pěkná, že? Nemít Antigu, kupovala bych a i takhle jsem na vážkách. Těch "neblbých" svěženek je málo.

Online Miru
Avatar
13851 příspěvků moje polička 16. dubna 2016 08:32
Reakce na Evanilla:

...jak píšete o složení, hlavně o curacao, hned mi naskočila vůně Guess by Marciano...

Máš pravdu, neblbých svěženek je málo...

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 16. dubna 2016 10:59
Reakce na Evanilla:

Dokonce tak pěkná, že teď už jenom řeším, kterou velikost si objednat. Za tu cenu mi totiž absolutně nevadí, že se jí budu muset sprchovat.

Miru: V Guess Marciano je sice curaçao ve složení, ale ten je díky výraznému zimolezu karamelově sladký, takže jde jiným směrem než Paraiba.

Offline Evanilla
Avatar
1212 příspěvků moje polička 16. dubna 2016 11:07
Reakce na wendulka:

Chápu. Vydali jsme se s tátou do Freeshopu, co máme tady u hranic. Mají i malou parfumerii. A vůbec ne špatný výběr, což mě potěšilo. Tak jsem vyzkoušela Omnii Paraiba na ruku. Je z ní skoro tělová vůně, absolutně nepůsobí synteticky jako leckterá vlezlá ovocenka. Jen ta výdrž bude slabší, máš pravdu. Ale na papírku držela slušně.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 24. června 2016 22:15

Ashlemah

Když jsem loni měla v Paříži příležitost poprvé vyzkoušet exkluzivní kolekci Le Gemme, příliš mě nenadchla s výjimkou této fialové. Je sice postavená jen na čtyřech fialových květech, ovšem to bohatě stačí, protože nemá chybu. Obsahuje měkce mohérovou levanduli, orosenou coca-colovými tóny otočníku, k níž se po rozvonění přidá nejen sladký fialkový nektar, ale i drobné fialkové kořínky, které vůni dodají zemitý podtón. V další fázi pak levandule s otočníkem zmizí, fialka se promění v jemný pudr a společně s objevivším se pižmovým kosatcem vytvoří na kůži ještě nadýchanější obláček než byl ten úvodní levandulový. Avšak přemýšlela bych o ní jedině za předpokladu, že by se její prodejní cena snížila na polovinu.

Jasmin Noir

Nemůžu si pomoct, ale mně se tenhle jasmín nikdy příliš noir nezdál snad kromě přidané lékořice, která se tu kromě samotného medově nasládlého jasmínu mísí se svěží nahořklou zelení, mandlemi a kokosovou gardénií. V základu potom vůni ustálí dřeva a tonka uhladí mandlovost do krémových tónů. Bylo by to moc krásné, kdyby na mně ta lékořice v téhle fázi pokaždé nezpendrekovatěla.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 29. ledna 2017 22:49

Omnia

Byla jednou z prvních čajovek po těch od Elizabeth Arden, které jsem vyzkoušela a na rozdíl od nich se mi líbila. Teď jsem měla příležitost si ji po letech znovu pořádně připomenout a můj pozitivní postoj vůči ní se vůbec nezměnil. Na začátku zavoní štiplavý kardamom se zázvorem a potom už tu máme klasický černý čaj s mlékem a kořením, z něhož je nejvýraznější hřebíček se špetkou muškátového oříšku a skořice. K šálku dostaneme i měsíček mandarinky. Ta ovšem poměrně rychle zmizí a místo toho ji v další fázi vystřídá kostička bílé čokolády, kterou si do čaje přidáme a necháme v něm rozpustit. Základ má jemně dřevitý. Bohužel ale na to, že je to edp je jednak dost intimní a ani nijak zvlášť nedrží. Nicméně ve srovnání s dalšími Omniemi je podle mě jednoznačně nejlepší.

Offline slniecko admin
Avatar
17569 příspěvků moje polička 30. ledna 2017 16:18

Lilaia - Mastix, hlavne mastix, s jemne bylinným podtónom. Veľmi upokojujúca, negýčová zelená vôňa, skôr smerom do živicova. Drží sa skôr pri tele, ale dlho drží, je taká až mierne meditatívna.

Maravilla - Nádherné, skôr sladké, nelepkavé citrusy, ktoré vystrieda na slnku dozretá broskyňa. Jemný podtón jazmínu jej nedovolí príliš sa spustiť smerom k cukrovitosti, alebo lepkavosti. A drží. Ide na zoznam želaní...

Noorah - Všeličo by som čakala od toho azúrového vrchnáčika, len toto nie:). Korenie, zaujímavé, iskrivé, tak akurát pikantné, pritom nie ťaživé korenie. Veľmi elegantné, neprehliadnuteľné, bez nejakého vývoja, ale s dobrou výdržou.

Calaluna - Nádherná krémovo-púdrová vôňa, vôňa hýčkanej pokožky...luxusný krém, biela hodvábna nočná košeľa, biele saténové prikrývky. Jemná, nevtieravo-luxusná, ale nie nepovšimnutá.

Amarena - Zaujímavá. Kvetinová, ale nie jasavo, ani dievčensky, ani urputne, jemne púdrová, ale nie kozmeticky. Ruža a tuberóza tvoria totálnu jednotu vo vôni, ktorá akoby obe presahovala. Nevtieravá, kvalitná, skôr teplá, veľmi elegantná vôňa.

Ashlemah - Jedna z najkrajších pudrových vôní, aké som kedy skúšala. Nekoreňový, výslovne púdrový, čistý kosatec s fialkou, heliotropom  a štipkou levandule vytvárajú nadpozemsky hladkú, jemná, mäkkú, skôr sladkú, napriek tomu skôr výraznejšiu vôňu a drží a drží a drží…

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 20. března 2017 18:03

Black

Je dalším důkazem toho, jak skvělou značkou je Bvlgari, pokud jde o čajovky. V tomhle případě jde o smyslnou interpretaci lapsang souchong v jeho aromatické kouřové podobě, osvěžený trpkým bergamotem a nikoliv v té mazlavě uzené jako u Tea for Two (L´Artisan). Je to šálek černého čaje, který si dopřáváte s motorkářem v kožené kombinéze při západu ambrového slunce těsně po té, co vám dal rudou růži. Díky přidaným cedrovým hoblinkám je příjemně pikantní a v dojezdu zlehka oslazený vanilkou. Podobně jako u klasické Omnie mi hlava nebere, proč musela skončit.

(https://s-media-cache-ak0.pinimg.com)

Offline Luna
Avatar
10436 příspěvků moje polička 20. března 2017 20:35
Reakce na wendulka:

Ježíš, stará dobrá Black...měla jsem ji aspoň třikrát. Skvělá vůně za pár korun, což se jen tak nevidí. Ale sehnat se asi ještě dá, ne?  Boží recenze, jsem si zavzpomínala.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 20. března 2017 20:45
Reakce na Luna:

Díky.

Já na to přišla čirou náhodou přes parfumo.de, že jsem si taky chtěla zavzpomínat, je to opravdu skvělá vůně. A je to vážně tak, z oficiálních stránek Bvlgari zmizela.

Jo, v e-shopech se ještě sehnat dá a nějakou dobu určitě k sehnání bude. Koneckonců kdy skončila klasická Omnia a stejně ji elnino ještě někde vyhrabalo.

Ale s výrobou jako takovou už je opravdu definitivní ámen. Bohužel.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 21. dubna 2017 20:44

Eau Parfumée au thé noir

Na začátku se skutečně připomene šálek aromatického kouřového čaje od motorkáře v kožené kombinéze z již skončeného Black, Je rovněž osvěžený pár kapkami bergamotové šťávy, jenom je navíc doplněný špetkou oudu, který ji lehce posouvá orientálnějším směrem. I tady je vám nabídnuta rudá růže, jen tahle je ovocnější. Místo cedru nabízí obecné dřevité tóny a místo vanilky zemitost pačuli. To by samo o sobě nevadilo, ovšem intenzitou a výdrží se bohužel Black nemůže rovnat.

Omnia Amethyste

V úvodní fázi mi evokuje zelené stonky, smáčené graprefruitovou ranní rosou. Po rozvonění v ní zase cítím něžný šeřík s kosatcovým pudrem a vůní růžových líčidel a díky mandlovému otočníku a dřevu v základu dokonce i toaletní stolek. Je velká škoda, že je tak tělová, jinak ji totiž společně s klasickou Omnií a toaletkou Crystalline řadím mezi povedené.

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 23. dubna 2017 09:57
Reakce na wendulka:

Já si myslím, že pro toho, kdo hledá jenom chvilkové potěšení s uvedenými složkami a neunesl by celodenní společnost oudu, může být naopak ta "kolínská" intenzita a výdrž u Au Thé noir výhodou. Škoda, že se zatím nedá koupit za rozumnější cenu, která by tomu odpovídala.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 23. dubna 2017 12:39
Reakce na Fleur:

To zase jo. Já to myslela tak, že úplně stoprocentní náhrada za Black to není.

Jinak souhlasím, kdyby se objevila na elninu za nějakou rozumnější cenu podobně jako před časem ten modrý čaj, to by stála za úvahu.

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 19. října 2017 21:05

Bvlgari pro mě vždycky byla značka, jejíž vůně představují solidní mainstream, v němž si každý najde něco. Svého času byla mojí signature Bvlgari Pour femme. Sama bych si tuhle vůni asi nikdy nevybrala, ale dostala jsem ji od sestry a postupně jsem se s její pudrovou aurou tak sžila, že moje děti s ní měly spjaté celé dětství. Bvlgari Pour femme jsem měla ve všech existujících verzích a koncentracích, na poličce vždycky alespoň jeden flakón.

Nová řada Splendida dává tušit, že Bvlgari Pour femme mizí z portfolia značky, nicméně Iris d´Or bude dostatečnou náhradou. A jak obě vůně ve srovnání vnímám, ukazuje snímek. Iris d´Or je o něco "fialovější", se špetkou lesního ovoce, možná i drobným kvítkem fialky, zatímco klasická Bvlgari Pour femme měla pudr smíchaný s okvětními plátky růže a působila rozjásaněji.

Offline janejane
Avatar
656 příspěvků moje polička 19. října 2017 22:43
Reakce na Fleur:

Ach...,ta fotka!

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 19. října 2017 23:14
Reakce na janejane:

Díky! Je to taková symbolická cesta od jednoho flakónu k druhému.

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 19. října 2017 23:20
Reakce na Fleur:

... a ze světla do stínu, moc hezké. Budu ji muset vyzkoušet.

Online Miru
Avatar
13851 příspěvků moje polička 20. října 2017 06:43
Reakce na Fleur:

...moc hezké barevné tóny, takové oku lahodící.

Také se těším, až vůni vyzkouším!

Zrovna včera jsem Ti kooukala na poličku, že ji tam máš...,

a celkem mě překvapilo, že i Rose Essentielle

(mívala jsem obě vůně také, jsou mi velmi příjemné).

A ano, pamatuji se, že jsi už dávno psala, že Pour Femme je Tvojí stálicí.