The Different Company

09. srpna 2014 22:08
Offline andry
Avatar
2698 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 22:08

TDC založili v roce 2000 parfumér Jean-Claude Ellena a designér Thierry de Baschmakoff. Koncept je založen na kreativitě, jednoduchosti a vysoké kvalitě surovin. 

Kromě základní řady vůní v koncentracích EDP a EDT vznikla později ještě luxusní řada Collection Excessive a řada kolínských L'Esprit Cologne. Větší balení jsou plnitelná.

  

(zdroj obou: basenotes.net)

Offline andry
Avatar
2698 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 22:18

Jasmin de Nuit

Zejmě budu široko daleko jedna z mála, komu se nelíbí :) Ale můžu to vzít velmi stručně, k základu z Opia přidali pár květů jasmínu a nějaké to teplejší, sladší koření (skořice, kardamom a spol.). Výsledek je poměrně hladký, poměrně gurmánský až dřevitý, ale ten jasmín tam místy tak vykoukne, rozhodí trochu gumovitého odéru a zase se schová. Kdyby zůstal maskovaný úplně, vůbec by mi to nevadilo. Zamačkávám slzu v oku, protože tohle není pro mě. Je mi dokonce docela protivná. Milovnice Jasmin Noir hledající něco „haute couture“, račte si prosím poznačit, tohle by vás mohlo zajímat.

Offline andry
Avatar
2698 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 22:19

Oriental Lounge

Lehčí ambrovka, typicky krémově benzoinová, pryskyřičně sladká, s lehkým dřívkem. Čím se liší od jiných – poměrně výraznou růží a lehkým posypem kari, které dodává pikantnost, ale do indické kuchyně a Sergeových orientů to má daleko.

Offline andry
Avatar
2698 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 22:19

Sublime Balkiss

Má oči barvy jasné oblohy a v rozevlátých vlasech bezové květy a listí, které se jí tam zachytily, když běžela přes louku k lesu natrhat si trochu rybízu a borůvek. Na bosých nohách jí zůstala hlína, lehké šaty jí voní čerstvým horským vzduchem. Sedla si do stínu na lavičku před dřevěnou chaloupku, omyla nasbírané bobule a dívala se, jak vítr přináší chmýří z pampelišek a zase je odnáší. Pak si nalila vychladlý bylinkový čaj s kapkou pampeliškového medu z hliněné konvice a k němu zakrojila čerstvý chleba. Vzduch těžkl, jak se nebe zatahovalo, bylo cítit vlhko, začaly padat první kapky letní přeháňky, po které opět vysvitlo slunce a objevila se duha. Vše bylo příjemně pomalé.
Tak zhruba tohle je Sublime Balkiss. Blízká a povědomá, důvěrně známá jako vzpomínka na bezstarostné časy, jako dech přírody, jako léto na chalupě v podhůří. Osvěžující bez zelenosti či kyselosti, drží se při těle, ale neodchází příliš rychle.

Offline cinkja
Avatar
1514 příspěvků moje polička 09. srpna 2014 22:58

Od této značky mám  Un Parfum d'Ailleurs et Fleurs, kdysi dávnou koupenou v Madeleine v Černé růži.

Miluji neroli a tady je úžasné. Podobné jsem našla už jen v La Petite Robe Noire 2 ( Mademoiselle Guerlain). Bohužel výdrž je velmi slabá, alespoň pro můj nos.

 

( zdroj www. galilu.pl)

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 11. října 2014 19:07

Jasmin de Nuit

Po nástřiku jsem si řekla: Ha, Vánoce jsou tady!" – mandarinky, prachová skořice, badyán a já nevím, co k nim všechno patří. Jo, to jsem se ovšem radovala předčasně, k mé smůle ten jasmín na mě přece jen vyskočil a pořádně indolický. Pravda, oproti jiným jasmínovým vůním se nezdržel tak dlouho a odtančil opět do noci a uvolnil místo „krémovému“ santalu a ambergris s jejími výraznými hořkoslanými tóny – to je tak to jediné, čím si dokážu vysvětlit přívlastek nuit, protože nic noir ve smyslu použitých složek jsem na JdN neshledala. Kdyby to byl opravdu jasmín bez jasmínu, asi bych tuto vůni brala, ale jak to na mně začne žít, byť jen chvilku, je konec.

Un Parfum d'Ailleurs et Fleurs

Tahle vůně mě nalákala zejména kvůli lipovému květu ve složení, kterým jsem se namlsala u April Aromatics. Ale tahle vůně jde úplně jiným směrem. Sladkost tu prakticky nepotkáte Přivítá vás prosluněný sad s pomerančovníky hořkými, jejichž větve jsou kromě vydatně orosených zelených lístků obtěžkány nejen samotnými plody, ale i čerstvě opylenými květy.

Lipový květ se objevuje teprve po rozvonění, avšak tady mi voní spíše hořkosladce. Navíc brzy začne slábnout pod náporem větrového badyánu. Nakonec zmizí docela a z vůně se vyloupne krémová tuberóza, postrouhaná mýdlem. Jako svěženka není špatná, jen by to chtělo víc té lípy.

Offline dynda
Avatar
7249 příspěvků moje polička 26. října 2014 01:10

Sel de Vetiver

Poměrně lineární vůně vetiveru se solí a bylinami, které mi v nástupu vyznívají nejvíc jako libeček. Vůně, která nádherně vyzní v tropickém vlhkém vedru. Poměrně silná, trvanlivá a sebevědomá. Cítím podobu se Sycomore.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 04. října 2015 23:08

I miss Violet

Vůně The Different Company jsou v drtivé většině na můj vkus až moc vzdušné, vodnaté nebo prostě divné. Taktéž s fialkami mívám v poslední době dost problém, ale protože tuhle dělal Bertrand Duchaufour, chtěla jsem jí dát šanci. A tu fialku je tam vážně potřeba dost hledat. Ze začátku jsou to jen fialkové lístky, plovoucí v okurkové vodě společně se slupkami broskví a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Sama fialka se objeví až po rozvonění. Příjemné je, že není bonbónková, a společně s vzdušným kosatcem a mimózou jen přirozeně sladce pudrová, takže působí dospěle. V základu se potom změní ve fialku semišovou, oslazenou špetkou vanilky a bílého pižma a doplněnou průsvitnými dřevy. Vlastně není vůbec špatná, jen je na můj vkus až příliš stydlivá, než abych ji nějak postrádala zvlášť, když do dvou hodin mi kompletně zmizí z kůže.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 17. listopadu 2015 23:11

Une Nuit Magnétique

Chlad letní noci ozářené miliónem hvězd jako v L´Heure de Nuit v téhle vůni nenajdete. Za hvězdnou zář bychom tu mohli považovat leda úvodní jiskřivost zázvoru s kapkou bergamotu. Jinak je tahle noc díky květinově mýdlovým tónům tuberózy, jasmínu a růže a dřevité ambře hodně teplá a zásluhou sušených borůvek a švestek má indigový až purpurový odstín.

(http://orig13.deviantart.net)

Po rozvonění už se příliš nevyvíjí, jen se uhladí do krémova a vyleze z ní trocha vzdušného cedru. A jako většina vůní The Different Company nejde s výjimkou první fáze nijak dramaticky do prostoru a je tudíž potřeba ji častěji přiživovat. Ale to mně osobně tentokrát vůbec nevadí, protože tomuhle od nich poprvé říkám jednoznačně ano. Christine Nagel by měli na přípravu nových kreací zvát častěji ;) .

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 27. prosince 2015 21:55

Sublime Balkiss

Dnes je nějaký hodně zvláštní den. Asi je to tím jarním počasím venku, které k téhle roční době vůbec nepasuje, ale dnes se na mně rozvoněla skoro tak dobře, jak to popisuje andry v recenzi. Voní po jarní louce, osvěžená bergamotovou rosou a nesladkém bobulovém ovoci (černý rybíz, borůvky a bez). Všude kolem jsou cítit čerstvě opylené luční květy.

A zejména pačuli tady kouzlí, jak se na moderní květinovou chypre sluší: zem už začíná být prohřátá od slunce, až lehce prašná, zatímco ve stínu to ještě příjemně chladí. Sice to pořád ještě není úplně typ vůně, jaký bych běžně nosila, ale nedá se nic dělat, jak jsem jí napoprvé kvapně odsoudila, tak teď už jí ten palec nahoru dát musím :) .

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 12. ledna 2016 22:56

Pure eVe

Tahle vůně má údajně připomínat calisson, což je druh cukrovinky, pocházející z Provence, která se vyrábí z kandovaného cukrového melounu, smíchaného s pomerančovou kůrou, cukrem a utlučenými mandlemi. No konkrétně meloun v ní necítím, spíš pusinky z mandlového marcipánu, nicméně ji považuju za povedenou gurmánskou pižmovku.

V úvodu zlehka osvěží citrusové aldehydy, které vám vzápětí na ruce s pomocí bílého pižma, květu lnu a mimózy vytvoří na kůži nadýchaný obláček, evokující čistě vypraný ubrus na stole a vzdušný cedr zase ošatku, do níž jsme jednotlivé pusinky vyskládali. Ve finále je pak ještě zlehka postrouháme pomerančovou kůrou. Kdo rád Caru (Farmacia SS. Annunziata), tomu se podle mě bude líbit i Pure eVe.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 16. března 2016 23:10
Reakce na andry:

Oriental Lounge

Lehčí ambrovka, typicky krémově benzoinová, pryskyřičně sladká, s lehkým dřívkem. Čím se liší od jiných – poměrně výraznou růží a lehkým posypem kari, které dodává pikantnost, ale do indické kuchyně a Sergeových orientů to má daleko.

Rozhodla jsem se ji s odstupem času vyzkoušet znovu trochu pořádněji a je to tak, jak píšeš, dřevitá ambrovka, v první fázi okořeněná pepřem a kari, ale pro mě, která nosila Lutensův mysorský santal, má toto k Indii daleko. Od rodiny Ellenů holt nelze očekávat nějakou větší divočinu. Pepř potom zmizí a zůstane už jen ta labdanově pryskyřičnatá ambra s lehounkou stopou kari, která se ztrácí v krémové tonce.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 20. března 2018 12:02

Majaĩna Sin

Při vytváření této vůně se prý Emilie Copperman nechala ovlivnit svými zážitky z cestování po Madagaskaru. A zřejmě během ní musela hodně mlsat. Nejprve dostala velkou chuť na plátky kandovaného červeného pomeranče se zázvorovým cukrem, které zapíjela sklenicí coca-coly a do Majaĩna Sin ji zapracovala s pomocí jásavých, sladce perlivých tónů otočníku. Jenže to jí nestačilo.

Dopřála si i na glazované kaštany, polité javorovým sirupem a skořicové sušenky s vanilkovou náplní - bez vanilky by to na Madagaskaru zkrátka nešlo :) . A aby tuhle kalorickou bombu završila, dorazila se ještě tabulkou bílé čokolády. Majaĩna Sin je zatím nejvíc gurmánskou  a velmi povedenou vůní značky s dlouhou výdrží, proto mi maličko uniká význam jejího zařazení v řadě kolínských.

(www.celebrationgeneration.com)

(www.french-voyage.com

(www.bettycrocker.com)

Offline slniecko admin
Avatar
17569 příspěvků moje polička 17. zaří 2018 11:32

I miss Violet

Na začiatok tuhozelený fialkový list. Muškátový oriešok tvorí dojem suchej voňajúcej zeme. Potom prejde nejakým ovocno-kvetinovo-vodným zmätkom, aby sa z neho nakoniec vylúpla rozkošná fialka. Čistá, ľahunká, jemne púdrová. Drží dlho, ale cítiť ju asi 3 milimetre pri koži.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 24. listopadu 2020 16:02

Al Sahra

Žádné pouštní duny Sahary, ani karavany. Al Sahra míří podobně jako letošní L´Ombre des Merveilles na pláž, kterou místo kamení pokrývá skořicový písek. Ani vlny zdejšího zpěněného mořského příboje nejsou tak obří, ani ledové, jen příjemně chladí přes fialkový samet a lákají ke skotačení v nich, abyste nakonec nedaleko objevili sluncem prohřátou skalní plošinu, vybízející k opalování. Jen je trochu škoda, že tenhle pozoruhodný výlet nemá trochu delšího trvání.

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 03. dubna 2022 21:22

Sublime Balkiss

V úvodu bergamotové mýdlo, které provonělo celý prádelník. Listy fialky s pačuli, které z neznámého důvodu připomínají vlhce nakyslou zeleň z bažin a i konvalinky rostou ve vlhkém stinném lese. S černým rybízem přichází sladkost a také konečně trochu teplého sucha a růžové mýdlo pak vykouzlí příjemnou vůni čistoty. Jenom kdyby v ní nebyl ten brčál.

Offline zdensy
Avatar
1050 příspěvků moje polička 20. srpna 2022 21:22

Byly vůně TDC v posledních letech reformulované? Chtěla bych si znovu koupit Un Parfum d'Ailleurs a mám obavy, že už to nemusí být to, co před lety. Dost mi tuto vůni připomíná Fleur de Lalita od Dusity

Offline Mitzi admin
Avatar
1093 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 09:26
Reakce na blackviolet:

Sublime Balkiss

V úvodu bergamotové mýdlo, které provonělo celý prádelník. Listy fialky s pačuli, které z neznámého důvodu připomínají vlhce nakyslou zeleň z bažin a i konvalinky rostou ve vlhkém stinném lese. S černým rybízem přichází sladkost a také konečně trochu teplého sucha a růžové mýdlo pak vykouzlí příjemnou vůni čistoty. Jenom kdyby v ní nebyl ten brčál.

​Přesně z toho důvodu, že je v ní něco dost podivného, se mi líbí.

Ale bylo to jen na malý flakónek a další si nekoupím.

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 02. zaří 2022 19:48

Mitzi Já mám taky ráda podivné vůně, i když ne všechny bych dokázala nosit. Ale zrovna ten brčál nemusím.

Vůbec je moc fajn, že divné vůně existují a zkouším je ráda .

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 20. ledna 2023 19:59

Dance of the Dawn 

I v Dance of the Dawn je lehkost typická pro značku TDC. Pepřový obláček, který vás uvítá,  je intenzivní, ale svěží, protkaný nitkami pačuliové zeleně, mandarinka dostane šanci až s podporou dřeva a nezakouřeného kadidla. To se pak prolne do pudrového kosatce s vanilkou. Moderní, vzdušná, příjemná.