Diana Vreeland

17. července 2015 22:51
Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 17. července 2015 22:51

Diana Vreeland (1903 - 1989) byla módní návrhářka a redaktorka oddělení módy a designu, mimo jiné také šéfredaktorka americké mutace Vogue. Tahle dáma zřejmě měla vkus, byla třeba módní poradkyní Jackie Kennedy a Jackie byla, jak známo, módní ikonou své doby. Na sklonku svého života byla také konzultantkou oddělení módy v Metropolitam Museum of Art a organizovala výstavy.

Diana na fotce Richarda Avedona, azzurrodue.com

Diana byla součástí high society, ze strany své matky byla spřízněná s americkým prezidentem Georgem Washingtonem a další část příbuzenstva má příjmení Rothschild. Zemřela v roce 1989, ale její vnuk Alexander Vreeland byl rodinou pověřen starat se o její odkaz. Tak vznikly v roce 2011 webové stránky DianaVreeland.com a v roce 2014 k nim přibyla řada parfémů s jejím jménem.

latimes.com

Diana měla asi ráda červenou barvu, v jednom svém bytě si nechala zařídit červený pokoj - "chci zahradu, ale zahradu v pekle"- sdělila designérovi. Možná proto jsou flakóny laděny do červených, oranžových a růžových barev. I když letos k nim přibyly dva nové - modrý a fialový (Daringly Different a Smashingly Brilliant).  Jsou z masivního skla a s magnetickým uzávěrem a jejich prezentace v obchodních domech Bergdorf Goodman a Neiman Marcus má navodit pocit luxusu.

 ntd.tv

A co že se tedy ve flakónech skrývá?

Vůně jsou to docela pěkné. Extravagance Russe je vanilková ambrovka, Simply Divine je tuberózová vůně, Outrageously Vibrant je moderní rybízovka, Perfectly Marvelous jasmínová.

Absolutely Vital

má odrážet Dianinu lásku k Indii. Název je ale zavádějící, já bych jí spíš dala název Tichý santal.

Na začátku má pěkný jasmín s kadidlovou myrhou a nasládlým opoponaxem. Teprve potom se dostaví santal, který zpočátku sedí na pár okvětních lístcích jasmínu a růže a potom na špetce vanilky. Santal je pěkný, myrha a oponax mu dodávají šmrnc a vanilka ho zaoblí. Ale pro mě je to takový tichý, i když sofistikovaný santal, životem pulzující Indii mi v žádném případě neasociuje.

 

V každém případě nečekejte nic převratného, i když cena 250 USD za 100 ml by k tomu možná opravňovala. 

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 09. března 2016 23:32

Outrageously Vibrant

Černorybízové vůně mě většinou děsí kvůli tomu, že na mně voní jako bonpari. To pro Outrageously Vibrant naštěstí neplatí. Je to sklenice osvěžujícího čerstvého rybízového džusu a teprve postupně jej osladíme tím, že do něj přikápneme i trochu malinové a ostružinové šťávy, čímž se zabarví do červena. V další fázi pak vedle něj položíme pár růží, které díky dobře zapracovanému pačuli vyzní jako moderní chypre.

(http://thumbs.dreamstime.com)

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 10. srpna 2016 19:42

Daringly Different

Má jít o zobrazení Dianiny náklonnosti k Maroku a Tunisku a tudíž by tu mělo být něco arabského. Pro mě tato vůně vůbec arabská není a z Maroka tady mám jedině ten kožený tón, ale na ten si musíme počkat. Nejdříve tu máme citrusovou a zelenou fialku, která se koupe v krémové tonce. Pak pudrový kosatec bez zemitých tónů a u něho pak semišově kožený tón s troškou dřeva. Oud v téhle vůni nemůžu najít vůbec, ani růži, to spíš tu bílou lilii.  Přesto je to pro mě jedna z nejlepších vůní této značky, ta kosatcově pudrová kůže v drydownu se mi moc líbí. 

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 12. srpna 2016 23:17

Smashingly Brilliant

Šťavnatý zralý citron s olejíčkem z kůry a zeleným tónem podobně jako v Acqua Viva, jenom tady je víc zeleně z verbeny a bazalky a pár jehliček z jalovce. Je jasné, že i tady jsme v jižní Itálii. Přes kořenitě pepřový tón nakonec citron dostane kabátek z jemné hladké kůže s dřevěnými knoflíčky.

Capri. Sedíte v dřevěném křesílku v Marině, před sebou citronovou granitu ozdobenou lístkem bazalky, na natažených nohou nové kožené sandálky a pozorujete loďky na azurově modrém moři.

www.lucianopignataro.it

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 29. října 2017 22:35

Devastatingly Chic

Karafiát, hodně intenzivně vonící hřebíček, zpočátku se svěžími kapkami mandarinkové rosy, později, když se slunce začíná opírat do skalky, je suchý a pikantně kořenitý. Na malou chvíli mu sekunduje růže, ale pak je stále pudrovější a sladší, až se z něho stane hebký karafiátový pudr.

www.kraeuter-und-duftpflanzen.de

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 08. listopadu 2017 17:59

Wildly Attractive

Bílá květinovka s mandarinkou, zelenými lístky a květem pomerančovníku, který má jemně medový závoj, decentně doplněná jasmínovými květy, ještě ne úplně rozkvetlými. Všechny květiny jsou v harmonickém souladu a jejich uhlazenost podpoří krémové pižmo s náznakem světlého dřeva a stopou vanilky. Neokázale přitažlivé.

Offline blackviolet
Avatar
3321 příspěvků moje polička 26. července 2021 22:39

Perfectly Marvelous 

Krásný jasmín v plném květu, bez zeleně, s velkými masitými okvětními plátky okořeněnými štiplavým chilli a s příchutí šťavnatého ovoce. Omamný, ale ne indolický. Nasládlá jasmínová šťáva se perfektně doplňuje s kořenitým santalem a balzamickou ambrou.