Vše o těhotenství a dětech

02. února 2017 08:39
Offline viktorka_od splavu
48985 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 20:14
Reakce na olivieraa:

ona mi tu ziadanku da ked chcem len jej vlastna iniciativa je nulova..

​tak to je ještě dobrý, skoro ideál:-)

jinak by mi teda bylo jedno jak "vypadám", to není důležitý

edit: ještě k těm žádankám - ono je pak taky potřeba vyřešit kam s ní jít. já původně myslela že jsi na slovensku. v čr je to myslím o hodně snazší. spousta lékařů bere i bez žádanky. ale najít dobrého je těžké. v brně na gastro uplně nejlepší dr. utěšený, byl v dětské ale pokud vím už tam není. pátrala bych po něm. je to fakt problém pokud je potřebuješ, já si to užila strašlivě, takže držím palce ať jsou to ty zuby..

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 20:35

viktorka_od splavu dakujem, to je cenna informacia o tom dr.utesenom. No s tym lepkom je to jasne tak urcite zacnem na gastre a ak by ma niekam dalej poslali tak tam. Ako ta dr.ma pravdu ze celiakia sa diagnostikuje 100% biopsiou creva a to jej v roku nenecham robit. Ale su aj ine testy aspon ciastocne a hlavne moze mat trebars alergie na nejake potraviny a to ona vobec neriesila.

48985 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 20:39

olivieraa no má to spoustu aspektů jako že třeba před vyšetřením na celiakii (jakýmkoliv typem) se NESMÍ držet dieta a když to vyšetření neuděláš hned a nejdřív dítěti nasadíš dietu, čeká tě pak měsíc nebo víc kdy mu budeš muset schválně dávat něco po čem mu bude zle. jinak se to vyšetřit nedá. navíc to co píšeš není tak docela pravda, jako ano, stopro dg. je založená na té biopsii, ale diagnostikovat se dá z krve, z ultrazvuku... ale vše PŘED dietou. no prostě peklo:-/ i dnes mají ol uplně zcestný info kolikrát a dokonce známá strašlivě pohořela s dítětem v jednom okresním špitále kde mu dělali tu biopsii bez narkozy. jako já tě nechci děsit spíš naopak. že je dobrý si to pozjišťovat a pak je to o hodně snazší hlavně pro dítě teda. 

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 20:51

viktorka_od splavu no prave preto,  ze sa musi davat ten lepok tak som to neriesila. Ona ma do druheho dna po podani lepku cely zadocek osypany velkymi svedivymi vyrazkamI a ked to nemazem jednou mastou a neprestanem jej davat lepok tak sa to zhorsuje a zacne mokvat atd..toto mesiac nechcem podstupovat. No kazdopadne sa tam skusim objednat a uvidim co mi povedia, lebo uz som z toho nestastna, aj dnes zas cely den place a ja uz s nou :(

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 21:18

olivieraa a nestačí pro takhle malé dítě testy na alergologii. Nejsou 100%, ale proč hned gastro? Pokud se prokáže na alergologii, tak je to zatím dostatečné a tam by vás potom už poslali dál. Pokud to máte vyzkoušené, tak jí ten lepek může dělat podobné potíže ve střevech a tam by potom měsíc mohl být i kritický.

S lepkem potíže nemáme, ale zase s kravským mlékem...mladej ho nikdy nechtěl, je mu těžko i po jogurtu, sýru a žádná alergie se neprokázala...no tak stejně jim to člověk nedává. 

48985 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 21:20

Renusatko zrovna dr. kterého jsem zmiňovala dělá alergologické testy z krve a ultrazvuk. gastro si hned nepředstavuj hadičky do některého tělesného otvoru:-) proto píšu že je důležitý ke komu jít...

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 21:27

viktorka_od splavu Já jsem zdravotní sestra ....dokonce  původně dětská. Ono asi v konečném výsledku je to jedno, ta alergologie mi přijde asi lepší, protože tam ty testy řeší komplexně, včetně kombinovaných alergií, které nemusí být v zažívacím traktu. Přijde mi, že mají víc zkušeností všeobeně s alergiemi. Zase pokud ty máš zkušenost, že je ten doktor ochotný to vše dělat a nemá s tím problém a nezaměří se jen na lepek, tak proč ne. 

48985 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 21:55

Renusatko no já vím že teoreticky správně imuno/alergo ale to v brně nevím kam bych šla, bohužel (omlouvám se ale mám fakt hodně špatný zkušenosti)

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 22:04

viktorka_od splavu šmankote a to máš pár metrů od domu . My tam teda špatnou zkušenost nemáme a chodili jsme tam k úžasné doktorce. 

Já jsem předtím tvůj příspěvek o konkrétním doktorovi nečetla, tak to byla spíš reakce na tu biopsii a gastro všeobecně. A je pravda, že najít někoho, kde je odborník není úplně lehké. Já zase neznám nikoho z dětského gastra. 

Offline continuity
42034 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 22:06

olivieraa 4 mesice brecici dite neni zubama, to fakt ne. pokud vadi nektere potraviny je potreba to vysetrit, to nemusi byt jenom lepek (a nemusi to by dokonce ani celiakie, ale alergie na nektere obiloviny, co je jina nemoc). skus se hlavne poptat po dobrem alergologovi/imunologovi. muze tam toho byt (a pravdepodobne bude) vic. nez experimeltalne zjistis, co vsechno mu vadi, ditko bude v puberte.

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 22:08

Renusatko a Viktorka: dakujem za dobre rady! Ja som tiez z oboru, akurat tu v Brne nikoho moc nepoznam, tak mi toto velmi pomoze. Je to tu fakt Centralni mozek lidstva :) 

48985 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 22:08

Renusatko no já tady bydlím chvílu:-) ale na kuklínka jsem slyšela dosti rozporuplné názory, bývala bych se k němu vydala málem. no nic to je na jinou debatu. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 22:15

viktorka_od splavu Kuklinka vůbec neznám 

olivieraa  Osobně bych z alergologie doporučila doktora Rohovského, dělá myslím někde na  Viniční. Je odborník, kdysi jsem s ním pracovala i na gastru, takže by mohl mít kompletní přehled. Vím, že bere i děti. Jak píše continuity ono to může být cokoliv a ten alergolog si poradí. V každém případě bych požádala doktorku o žádanku a aby tam napsala, že to spěchá...nebo zavolat přímo jemu, nenechat se moc odbýt sestrou a chtít mluvit  o problémech přímo s ním. říct, že potřebujete konzultovat postup obvodní lékařky. No v nejhorším budete za hysterku, ale když šlo o děti, tak mi to vždy bylo jedno. 

Offline continuity
42034 příspěvků moje polička 16. ledna 2018 22:21

ja jsem obema babickam rekla: tvuj dum, tvoje pravidla. jedna dovoli temer vsechno a pak si mi stezuje, ze si po sobe ani neuklidi a druha zas vladne docela zeleznou rukou, ale dokud tam deti jezdi radi, tak to neresim, az tam nebudou chtit, tak je nutit nebudu. beru to tak, ze nikdo nema patent na rozum a spravnou vychovu a tim mene ja. alespon deti zjisti, ze to muze byt i jinak nez u nas doma.

takze, ja bych babickam, az na nejake opravdove extremy, typu lepek celiakovi, nechala volnou ruku, jenom je potreba to vydrzet alespon pres noc. ty decka jsou docela nerozbitne, ale kdyz si babicka uzije dite pretazene tak, ze jeste v deset hystericky jeci a lita po obyvaku, da si priste pozor (nebo jako u nas, zachvat hladoveho ditete, ktereho sice tlaci ponozky, ale jist uz nechce). vekem se to teda lepsi, ale jeste v sesti ji klidne dam pul hodiny pred obedem par piskot a vsichni aktivni hlidaci mi je jeste radi podavaji. predtim to byly akorat nekonecne debaty, proc ji davam sladke pred obedem.

moje sestrenice priserne buzeruje svoji opravdu skvelou mamu, co se tyce hlidani deti. pravidel a pokynu, ze by se jeden pos.al. kdyz prijde tatinek domu, tak prohlizi dite, kolik ma novych modrin.  no ja se opravdu divim, ze ji ta mama jeste chodi pomahat (a ze by se mlada pani bez toho neobesla). 

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 07:38

olivieraa dobrá dětská alergoložka je MUDr. Láníková. Ordinaci má v Komíně přímo u zastávky Svratecká, má obecně dost dlouhé objednací lhůty, ale dá se s ní domluvit, že když je to akutní, tak si někde místo najde.

Offline Garfie
28115 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 09:35

Já si na babičky nemůžu stěžovat (teda mohla bych, ale proč bych to dělala? ). Moje máma už je starší,

s neteřema jezdila na výlety a blbnula, moje děti tak akorát posadí k televizi k pohádkám. Ale pohlídá kdykoli, i když na noc jen výjimečně. Tchýně je zase prázdninová babička, bere si je v kuse třeba na týden. Pokyny nedávám, taky ctím jejich pravidla, ale musím říct, že tchýně je opatrnější, co se stravy a tak týká, mamku občas trochu usměrňuju, ale moc si nedovolím :-)

Pamatuju se na kamarádku, bez hlídání, totálně vyřízenou, která nedala dítě tchýni na chatu, protože "nevaří". Když jsem se jí zeptala, jestli její dítě skutečně zemře hlady nebo dostane strašlivou nemoc, pokud místo teplého obědu dostane jednou chleba s máslem, tak na mě zírala jakobych spadla z měsíce "dítě přece musí mít jednou denně teplé jídlo."  no komplikujeme si to my matky často samy....

Offline Karja
43940 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 09:59

Garfie No taky jí ho mohla nabalit s kotlem jídla. Pokud teda dítě nikdy nesmí jíst jídlo z předešlého dne:-D.

Offline Garfie
28115 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 10:04

Karja Tak to taky nakonec dělala, ale to si zase stěžovala, že to pro ni není pomoc, když musí navařit dopředu ještě pro tchýni :-D No nepomůžeš si....

Offline Karja
43940 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 10:07

Garfie :-D Jo, takový jsou nejlepší.

Offline DrowRanger
3906 příspěvků moje polička 17. ledna 2018 10:09

Keď sa tu rozoberajú svokry a matky, síce zatiaľ deti nemám, ale mám odskúšané na psovi, že moji rodičia napriek výslovnému zákazu psa kŕmia hovadinami (rozok s maslom a džemom, koláče, kusy slaniny a salámy, takže mu je potom chudákovi zle aj niekoľko dní za sebou), svokrovci sú opatrní a vždy sa opýtajú, či mu môžu niečo dať.

Predpokladám, že presne takto to bude aj s deťmi - ak mame poviem, že si neželám aby niečo dieťaťu dávala alebo s ním dodržiavala môj denný harmonogram (také tie základné veci kedy má dieťa vstať, ísť pať, jesť a pod.), vykašle sa mi na to, u svokry niečo takéto nepredpokladám.

Čo ma mrzí, naši sú veľmi ťažkí fajčiari, fajčili aj pri nás v byte keď sme boli deti, fajčia pri mne aj teraz keď som u nich (som tehotná, inak som to neriešila sú dospelí a je to ich byt, život aj zlozvyk) a napriek tomu, že som im už pár ráz povedala, že by to mohli obmedziť alebo si aspoň kúpiť elektronickú cigaretu, nerobia s tým nič. Neviem si predstaviť, ako tam prídem s malým bábätkom do zafajčeného prostredia, na toto som bohužiaľ dosť citlivá a rodičia kategoricky odmietajú prísť na návštevu k nám.