Neela Vermeire Creations

29. srpna 2015 23:55
Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 29. srpna 2015 23:55

Perfumes inspired by the History, Culture, Nature and Modern Life of India.

Neela Vermeire se narodila v Indii a i když nyní žije a pracuje v Paříži, její dětství a mládí v této zemi ovlivnily její vnímání vůní. Historie Indie, její příroda, hory, moře, města, indické umění a architektura, ale také jídlo a barvy - to všechno se stalo inspirací pro její tvorbu.

Pro spolupráci na svých parfémech si vybrala Bertranda Duchaufoura.

 

První tři vůně vznikly v roce 2011:

Mohur, věnovaný císařovně Nur Jahan, krásné a chytré manželce mogula Jehangira vládnoucího v Indii v 17. století (byla mimochodem také tetou slavné Mumtaz Mahal)

Trayee je oslava védské tradice v Indii, vůně evokující ceremonie a védské rituály

Bombay Bling! odráží moderní život současné Indie, její ekonomický rozmach i barevný svět Bollywoodu, rušné ulice i noční život velkoměsta

V roce 2013 k nim přibyla

Ashoka, vládce a bojovník, který se přiklonil k buddhismu a stal se pod jeho vlivem osvíceným panovníkem

a v témže roce dostal Mohur verzi Extrait, z roku 2015 je zatím poslední vůně

Pichola, pojmenovaná podle jezera v provincii Udajpur v západní Indii

www.neelavermeire.com

www.parfumaria.com

www.fragrantica.com

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 30. srpna 2015 00:04

Bombay Bling!

Otevřete dvířka a ocitnete se v jiném světě.  Pestré barvy, slunce, hemžení lidí na ulicích, energie pulzujícího velkoměsta. Bombay ...  dnes Mumbai. Tuhle atmosféru se snažil zachytit do flakónu Bertrand Duchaufour na přání Neely Vermeire.

A když Indie, tak určitě mango. Tady je mango  ještě nezralé, s troškou kyselkavého rybízu, liči a kardamomu. Uhladí se do podoby jemného mangového krému, ke kterému se přidávají květiny - banánový ylang ylang, plumérie,  jasmín, závan růže.  Že by další nudná ovocná květinovka? Tady v žádném případě. Tahle vůně má krásný stabilní základ s krémovým santalem, dřevitými tóny a vanilkou. A v tom základu se občas mihne mangový krém.

Výdrž je celodenní. V zimě dokáže projasnit pochmurný den a v létě nás osvěžit jako pohár mango lassi.

 

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 31. srpna 2015 21:32

Mohur

Mohur, to není vůně, která hned odhalí svou tvář. To není melodie s jednoduchým tématem, která poklidně plyne od začátku do konce. Mohur, to je sbírka různých hudebních motivů, které přicházejí a odcházejí, aniž by se v nich dala hned rozklíčovat melodie.

Nejdřív se objeví mošusové semínko a začínáme tušit, že tu půjde o růži, i když s kardamomem a sladkými mandlemi je to vlastně marcipánová růže. A už je tu fialka a s růží nám vytvoří rtěnkový akord. Jako další motiv je tu růže s oudem a pak růže s kůží. I kosatec se tady dá vystopovat. A příště si třeba zase všimnete něčeho jiného. A pak finále - to je růže santalová a balzamická. Perdendosi.

Offline Miru
Avatar
13857 příspěvků moje polička 01. zaří 2015 04:45
Reakce na blackviolet:

...krásné.!...

Offline alin
Avatar
34 příspěvků moje polička 01. zaří 2015 10:31
Reakce na blackviolet:

Blackviolet, Mohur mám najradšej z celej kolekcie (aj keď poslednú vôňu Pichola nepoznám). Plnokrvná ruža, mierne sladká, ale nepresladená, mierne gurmánska, ale nie zas tak moc (čo je v mojom prípade dobre). Je veľmi ženská a ťažko popísateľná. Ako píšeš, zbierka hudobných motívov ... Minulý rok som sa dokonca rozhodovala, či si ju kúpim, alebo skôr Une Rose de Kandahar, no nakoniec som si nekúpila ani jenu. Priala by som si vyskúšať Extrait (a aj ten flakón je rozkošný).

... no a ešte mám rada Ashoku. Je srandovná. Po navoňaní by človek očakával ďalšiu zelenú figovku, ona zelená naozaj je aj s tými figami, ale vo fáze, keď sa má prehupnúť do typicky mliečnych tónov, zrazu sa objaví kadidlo a potom koža. Asi jediná kožená fogovka, ktorú poznám ... Zaujímavé.

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 01. zaří 2015 18:00
Reakce na alin:

Extrait by mě taky moc zajímal. Ten zatím neznám, ani tu novou Picholu.

Všimla jsem si, že mají na stránkách sadu miniatur - 4x8 ml těch prvních čtyř vůní, ta by se mi líbila. 

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 24. října 2015 22:27

Pichola

Jezero v Udajpuru. Na vodní hladině se zrcadlí paláce. Ve městě tržiště s kořením, pestré barvy sárí. Pomerančový květ, květ tuberózy a vedle zralé ovoce, mandarinky, manga, papáje. Vyřezávané sošky slonů ze santalu. A na břehu jezera sluncem vysušené dřevo.

Pichola je taková zářivá a měkká vůně. Všechno je jakoby v bílém světle. Má krásný základ, který je krémově santalový a balzamicky sladký.

www.rajasthandirect.com

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 15. dubna 2017 23:15

Rahele

V Rahele (Cestovatel), která je inspirovaná cestami francouzských cestovatelů 17. století do Indie, se potkává evropský svět s indickou exotikou. Vůně je lehká a vzdušná, jako vánek doprovázejíci loď na cestě, do kterého se mísí první závany orientálního koření z nového kontinentu na obzoru. Nebo jako historky vrátivších se cestovatelů, kteří v Paříži vyprávějí o svých dojmech z Indie.

V Rahele je nejvýraznější vonokvětka, která se ukáže vzápětí po citrusovém úvodu se šťávou a kůrou ze zelené mandarinky, promísenou s listy fialek. Vonokvětka je tady taková ovocně nektarinková, okořeněná svěžím kardamomem a špetkou skořice, ale z ovocné vonokvětky se pak díky citrusové magnólii, rudé růži, lehkému kosatci a pudrové fialce stane vonokvětka květinová. S pačuli a větvičníkem, doplněným jen lehkou rukou, je tady najednou i vůně jemné kůže a tohle je Francie. Jenže pak, když se objeví santal, lehce kořenitý santal a krásný krémový santal, který u Neely opravdu umí, je to jasné - Indie je na dohled.

www.britannica.com

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 23. července 2018 23:05

Niral

Niral je poctou tussah - planému hedvábí, které se často v Indii používá na sárí. A tato pocta je vystavěna hlavně na kosatci a jeho různých podobách. Nejdříve je kosatec máslový a doplňuje ho napěněné šampaňské a jemně palčivý pepř. Osladí ho mošusové semínko s ovocným podtónem, trochu hořkosti přidají čajové lístky a zelenou svěžest kardamom. Kosatec se potom promění na pudrový a tady má u sebe citrusovou magnólii a růži v plném květu. Kromě této květinové krásy je ve vedlejší roli jemná kůže. Nakonec si kosatec, ještě stále pudrový, vybere za společníka santalové a cedrové dřevo.

www.pure-elegance.com

Online wendulka admin
Avatar
16580 příspěvků moje polička 11. zaří 2018 09:25

Niral

Niral je indická princezna, oblečená do kosatcově nachového hedvábí a zeleného sametu. Miluje svoji mošusovým semínkem prosluněnou zahradu s orosenými hrušněmi, tureckými růžemi, ovocným jasmínem a citrusovými magnóliemi, kde si každé ráno dává šálek bylinkového čaje, oslazeného lžičkou marmelády z červeného ovoce a při slavnostních příležitostech nepohrdne ani sklenkou růžového šampaňského. Ráda se v ní prochází bosa anebo ve svých oblíbených sandálech z jemné kůže.

Online wendulka admin
Avatar
16580 příspěvků moje polička 24. prosince 2018 09:52

Ashoka

Že musí být dobré fíkovky výhradně letními vůněmi? V případě Ashoky to rozhodně neplatí. Naopak Betrandu Duchaufourovi se jí povedlo pozdvihnout na sofistikovanější úroveň. Fík je tu sice zpočátku osvěžený vodními květy a bylinkami, ale pak s pomocí máslově ovocného ylangu dozraje a zesládne a kadidlo s jehličnatým cedrem, jedlovým balzámem, myrhou, kouřovým vetiverem, santalem s podtóny kokosu a dalšími pryskyřicemi a kůží jej přenesou až do dalekého Orientu, kde v chrámu společně s kyticí vzdušných kosatců, vanilkově sladké mimózy, vonokvětky s vůní zralých meruněk a růžové pelargónie slouží jako oběť bohům.

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 20. zaří 2023 21:07

FRAGMENTS BY NVC

Tři nové kreace s názvem fragmenty, tři barvy a s nimi spojené dojmy z přírody, ze života a vztahů, z umění...

Přes název fragmenty se jedná o komplexní vůně, i když trochu jiné než z kolekce o Indii. A všechny podle mě hodně dobré.

Nemus 

Nemus je na téma „zelená“.  Citrusy, bergamot a štiplavý zázvor v zeleně dřevitých bylinách. Šáchor a lehce animální oud, který působí sladce krémovým dojmem díky pravé ambře. Trochu kouře z kadidla a kořenitě mentolová šalvěj. Ale nevyznívá to vůbec bylinně, jak by se podle popisu mohlo zdát. Je to hladké a mazlivé, je to jako polštářek, který si pořád držíte a nechcete se ho vzdát, abyste se do něho mohli zavrtat. A pak přijde sucho. Suchá tráva kolem dokola, ale vy máte stále svůj polštářek.

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 20. zaří 2023 21:32

Purpureum 

Fialová je tabákově kožená. A co ještě patří k tabáku v kožené lenošce? Jasně, káva, černá a nesladká, nejraději s rumem, pár usušených fíků a lékořice. A tady také slaměnka, která vůni tabáku podpoří, a na uhlazení myrha s krémovou tonkou.

Offline blackviolet
Avatar
3326 příspěvků moje polička 24. zaří 2023 20:47

Thyina 

Thyina aneb santal. Ale jenom santalovou vůní se to úplně nazvat nedá, na to má mnoho vrstev.

Pudrovou fialkou a levandulí se vůně otvírá a než se objeví santal, mihne se káva a lískové oříšky. Do pudru, květin a santalu se pak vmísí balzamické tóny, některé kouřově kožené, některé sladce ambrové a jiné zase jehličnatě dřevité. Všechny zabalené do hebkého pudru.