biehl. parfumkunstwerke

14. prosince 2014 23:22
Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 14. prosince 2014 23:22

(www.pumiris.com)

Značka byla založena v roce 2006 Thorstenem Biehlem, který už před tím jako syn renomovaného parfuméra Henninga Biehla strávil téměř 20 let v této branži, než se rozhodl pro osamostatnění se. Při spolupráci s jednotlivými parfuméry se rozhodl řídit konceptem, že všechny vůně jsou jakousi olfaktorickou galerií, kde může každý z umělců volně pracovat, na čem chce, aniž by přitom musel brát ohledy na průzkum trhu či marketing, aby tak mohly vzniknout neobvyklé exkluzivní nikovky z těch nejkvalitnějších ingrediencí.

(www.pumiris.com)

O tom, že v centru jeho pozornosti jsou skutečně především samotné vůně, svědčí i minimalistický design flakonů a balení a jejich názvů. Všechny nesou pouze iniciály jednotlivých parfumérů, kteří za nimi stojí, a pořadové číslo. V rozmezí sedmi let jich bylo celkem šest, mezi nimi i Thorstenův otec, ale i parfuméři jako Arturetto Landi, Egon Oelkers, Geza Schoen, Mark Buxton nebo Patricia Choux. Každá z vůní je přitom koncipovaná jako limitovaná edice, jelikož hlavní cílovou skupinou mají být zákazníci, kteří nechtějí nosit masově vyráběné vůně.

(zdroj: www.biehl-parfum.com a www.fragrantica.com)

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 15. prosince 2014 22:11

al02

Á, další hustá slivovice, mňam . Na začátek tedy máme něco málo zeleného citrusového osvěžení a pak už je tu ta lahoda, svařená s hustým sladkým švestkovým nektarem a broskvemi i s jejich „sametovou“ slupkou a trošičkou hřebíčku. Navrch posypeme prachově nasládlou a chviličku jen nepatrně štiplavou skořicí, přihodíme pár okvětních plátků muškátu a jeden okvětní plátek růže a necháme je plavat na hladině rendlíku, než se v ní zcela rozpustí. A pořádně zahřejeme na plamenu teplého kadidla, z něhož se nám hustě kouří. V závěru tuhle hustou směs ještě zahustíme a zároveň uhladíme sladkou tonkou a můžeme servírovat do dřevěných pohárků.

al03

I když se složení téhle vůně tváří všelijak a na fragrantice se nám snaží namluvit, že je květinově dřevitá a pižmová, je to s ní docela jinak. Zpočátku je zeleně svěží, máta v ní příjemně chladí, citrusy nahořklé, to vše smícháno s rozdrcenou aromatickou levandulí. Postupně se přidávají natrpklé bylinky a koření, především muškátový oříšek a větrově nasládlý badyán.

V základu vůně ukazuje, že díky chladivým „sametově“ zeleným tónům patří bezesporu i do kategorie chypre. Hřejivá ambra s kadidlem a kouřovým labdanem vůni zase zespoda příjemně prohřívají. A nesmíme zapomenout na drhnutí, které obstarává trocha kůže a kouřový vetiver se slaným podtónem. Milovnice nesladkých nekvětinových vůní by měly rozhodně vyzkoušet.

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 16. prosince 2014 23:16

mb02

V případě Marka Buxtona se rozhodně žádné přeslazené fialky obávat nemusíte. Svá pubertální léta má dávno za sebou, dokonce je dospělejší než taková Bois de Violette (bez jakéhokoliv bonbonkového podtónu) a taky zelenější a to nejen díky jí samotné, ale i zásluhou čerstvě nasekaných bylinek. Zpočátku je i zemitá, avšak jen do té doby, než se k fialce připojí máslový kosatec a suchý kouř z labdana.

A proč mě napadl zrovna Lutens? Protože i tahle fialka je lesní, jen místo podrostu tu máme pálené jehličí, voskové pryskyřice a suché drhnoucí dřevo, které spíš než santal mně osobně připomíná právě lutensovský cedr. Špetka pižma pak jemně zdůrazní pudrovost/sametovost fialky. Až v drydownu (cca. po 4 hodinách) vůně konečně nepatrně zesládne.

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 21. prosince 2014 22:49

pc02

Jako cirkusovou bych tuhle vůni určitě nenazvala, ani v ní nenacházím žádnou cukrovou vatu, o níž se zmiňují oficiální stránky biehl. parfumkunstwerke. Naopak začíná trpkým bergamotem a směsí lehce štiplavého koření v hromadě sena.

Ta je nejprve navlhlá od svěžesti vodních květů, postupně se však prohřívá, jakmile se na ní usadíme společně s krabicí růžových kostek lokumu, obalených v práškovém cukru. Jenom si je místo do čokolády namočíme do teplého táhlého mandlového karamelu, ochuceného kapkou medu.

No a největším plusem téhle lokumovky je pak bezesporu to, že ani na okamžik nepůsobí přeslazeně, za což vděčí nejen vůni sena, ale i zemitým podtónům pačuli, které se přidávají v základu. Společně s al02 je pro mě zatím nejzdařilejší vůní s výbornou výdrží od této značky.

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 26. listopadu 2015 23:35

pc01

Ano, tahle vůně rozhodně vyvolává představu léta a moře. Konkrétně začíná mísou, na níž najdeme plno vodního ovoce, pečené švestky, datle (davana?) a přezrálé mango a sklenici čerstvě vymačkané, lehce nakyslé mandarinkové šťávy. Neopomnělo se ani na mořské tóny s pomocí calone, ale tady kupodivu nepůsobí otravně, přičemž nechybí ani drobná květinová výzdoba (jemná pivoňka v pozadí).

Po rozvonění calone sice zmizí, ale kašmírové dřevo s hřejivě písčitými tóny a slaným vetiverovým podtónem se postarají o uchování letní mořské atmosféry. Ve srovnání s lokumovou pc02 nepůsobí tak sladce, jelikož cukrové mango v téhle fázi zasypeme hromadou bílého pižma. Kdo někdy začínal na vůních typu Sunkissed Glow (Jennifer Lopez) a chtěl by se posunout na vyšší úroveň, měl by rozhodně vyzkoušet.