Bond No. 9

08. zaří 2017 15:48
Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 08. zaří 2017 15:48

Americkou značku Bond No. 9 založila v roce 2003 Laurice Rahmé.

Laurice se narodila v Paříži a odmalička ji zajímalo umění. Po studiích pracovala jako obchodnice se starožitnostmi. Protože chtěla cestovat po světě, využila nabídky kosmetické firmy Lancome (1973) a po nějakém čase se stala ředitelkou Lancome Institute de Beauté (1976) a přestěhovala se do centrály L'Oréal v New Yorku.

Po setkání s Annick Goutal v sobě Laurice objevila skrytou vášeň pro parfémy a začala pro Annick pracovat. V letech 1989 až 1995 vedla butik a prezentovala tuto francouzskou niche značku právě v New Yorku. Dařilo se jí velmi dobře a od roku 1995 byla také distributorkou značky Creed v USA.

V roce 2003 založila svou vlastní značku Bond No. 9 a využila do té doby získané zkušenosti. Protože si zamilovala město New York, vše od značky Bond No. 9 se točí kolem New Yorku.

9, Bond Street je adresa sídla firmy.

Vůně jsou často pojmenované po částech města (např. Central Park, Queens), po ulicích (např. Bleecker Street, Riverside Drive) nebo přímořských "plážových" oblastech New Yorku a okolí (např. Shelter Island, Fire Island).

Flakóny jsou pestrobarevné a vyrábějí se ve velikosti 50 ml a 100 ml.

Zdroje:

https://www.bondno9.com/

http://www.basenotes.net

https://en.wikipedia.org/wiki/Laurice_Rahm%C3%A9

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 10. zaří 2017 15:11

Zatím jsem vyzkoušela jen několik vůní:

Broadway Nite - ze začátku celkem hezká květinová vůně, nasládlá, do mýdlova, voní podobně jako mýdla Fa někdy na přelomu 80. a 90.let (měly bleděmodrou nebo zelenou krabičku s vlnkami nebo tenkými proužky). Po úplném rozvonění mi připadá vůně divně splácaná a moc "hlasitá", podobný dojem jsem měla z některých starších vůní od Versace, třeba Versus nebo Red Jeans.

Saks Fifth Avenue for Her - silná květinová vůně, dominuje tuberóza s tím jahodovým až kokosovým nádechem a v pozadí voní rozkvetlé stromy a keře na jaře. I když je silná a výrazná, působí hladkým až mléčným dojmem, dala by se možná i nosit...

Riverside Drive - typicky pánská vůně, pronikavě svěží, jako hliníkový plech politý lihem a zasypaný bylinkami.

Hamptons - univerzální květinový mix, jako vůně linoucí se z parfumérie v obchodním centru, kde se slily všechny obláčky z vyzkoušených testerů. Působí obyčejně a lacině. 

Bleecker Street - svěží čistá vůně, se šťavnatým ovocem, zeleně vlhká, nasládlá, připomněla mi Fleur de Liane. Po rozvonění nejvíce podobná řadě cK One Summer, chladivá, mírně kyselá vůně na léto. 

Offline daniela
Avatar
1757 příspěvků moje polička 10. zaří 2017 16:21

Andy Warhol - ovocno-květinová sytá vůně, nejvíce cítím broskev a růži. Přes svou výraznost a "hlasitost" spíše tuctový, nezajímavý mix.

Andy Warhol Lexington Avenue - hladká chladivá vůně s vanilkou a skořicí, připomněla mi Rousse od Lutense a Helium od Nu_Be. Krásná vůně, zatím jednoznačně nejlepší z těch, které jsem od značky Bond No. 9 vyzkoušela. 

Offline slniecko admin
Avatar
17589 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 14:09

Little Italy - Mandarinka. Vydarená, šťavnatá, sladká, na slnku dozretá, ako živá. zahustená troškou jazmínu a pižma, ale len tak v pozadí, aby sa tá slnečná citrusová nádhera nerozpadla predčasne.

Chinatown - Neveriacky sa dívam na zloženie, ja tam cítim skôr frézie, broskyne a štipku ambry, ale nevadí, je to jedno, výsledok je vyslovene slnečná vôňa, jasná, žiarivá, hladko-krémová, originálna a pritom nie krikľavá. Jednotka s hviezdičkou.

Offline wendulka admin
Avatar
16580 příspěvků moje polička 11. zaří 2017 23:59

Eau de Noho

Z úvodní kyselé mandarinky vč. její hořké kůry se vyloupla hotová alej lipového květu za slunečného jarního dne, poprášených nesladkým pudrem. Kromě lípy najdeme v aleji i několik kvítků živočišného jasmínu a spoustu zapařeného mechu. Mimózu či fialkové lístky to neukecá ani náhodou. Jo a andry má pravdu, někdo nám v ní rozlil i jablečný jar, hehe.         

Chinatown

O Čínské čtvrti v New Yorku, jejíž jméno nese tato vůně, se říká, že je nejdynamičtější, vůněmi překypující, nejbarevnější a nejrychleji se rozvíjející částí tohoto velkoměsta a toto vše se prý Aurélien Guichard pokus zachytit v této vůni. A skutečnost?

Zpočátku se vyznačuje vůní slaďounké šťavnaté broskve s pikantním kardamonem – květy broskvoně jsou podle taoismu symbolem nesmrtelnosti nebo chcete-li elixírem života a kardamon by nám mohl zastupovat nějaký ten krámek s kořením, ale proč v něm prodávají i pomerančové lipo?

Z květin je přítomná pouze lehce omamná tuberóza s přetrvávající broskvovou stopou. A pak nastalo newyorské neonové peklo. Spousta plastu, nevětrané sklepy čínských obyvatel se sto let starými dřevěnými skříněmi, v nichž se skrýval i nějaký mrtvý živočich. A ošklivý palec je na světě.

New Haarlem

Oficiální stránky v souvislosti s touto vůní zmiňují newyorskou čtvrť Harlem, plnou kabaretů a jazzových klubů. Vůně je prý tak nestoudná, že jí šlo těžko zachytit do flakonu. He, tak to je silně přestřelené. No podíváme-li se na to však z pohledu, že Harlem je převážně černošskou čtvrtí, potom se tam tu noir atmosféru podařilo zachytit.

Představte si to asi tak: máme tu Afroameričana, který před snídaní pro osvěžení použil levandulově-zelenou kolínskou, potom si z cedrového hrnku vypil svojí ranní dávku kafe. Ale pozor, to je teda turek s pořádným logrem.

Pak si uvědomí, že takhle hořká mu nechutná, tak si jí nepatrně osladí ždibíčkem bílé čokolády (tonka). Po snídani se vydává pracovat na zahradu, kde právě vydatně prší, takže se nám kapánek zablátí (hodně zemitá pačuli). Nakonec déšť ustává a zbytková stopa kávy se nám promísí s hlínou a prachem.

O New Haarlem se sice píše, že by to měl být unisex, ovšem tuhle vůni bych se jako žena bála vytáhnout i po té půlnoci, jak se píše na stránkách. Takže s klidným svědomím ji přenechávám mužskému publiku. Intenzita a výdrž jsou ohromující.

Astor Place

Už na začátku mě varovala sladce svěží mandarinková šťáva, v níž plavou fialkové bonbóny. Pak jsem na kratičký okamžik zajásala nad zemitým kosatcem. Jenže ouha, ten zmizel jak pára nad hrncem a zanechal za sebou jen skleníkovou frézii s vodnatě svěžími podtóny, umělohmotnou ambru s pižmem a ta zatrápená fialková cukrátka. Tak já už nevím, ale pokud mám vycházet z toho, že všechny vůně Bond No. 9 reprezentují určitou část New Yorku a zkusila jsem jich už dost, přestávám po jeho návštěvě definitivně toužit.        

Noveau Bowery

Tahle vůně není nic jiného než variace na Diorovu Eau Sauvage jen s tím rozdílem, že z bylinek je tu navíc tymián a místo růže, karafiátu a jasmínu trocha nazelenalých fialek, které ale souzní s chyprovým základem, v němž dominuje vetiver. Taky to ovšem znamená, že je vyloženě pánská.        

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 15. května 2018 13:12

I Love New York for All

Sušené ovoce se sladkou vanilkou a po něm mírně připálené karamelky se slaným podtónem, které zvolna překrývá prašné pačuli. Celkem povedená vůně, ovšem pro mě příliš sladká.

Riverside Drive

Hezký letní parfém vhodný nejen pro pány. Dlouhotrvající svěží květiny doplněné vodním tónem následuje zelený akord větvičníku, který přechází na nasládlé hladké dřevo. Ananas, na jehož vyznění jsem byl zvědavý, jsem necítil.