Není pačuli jako pačuli

Avatar od wendulka, 27. února 2017

Existuje-li některá parfémová složka, která se by se dala označit za kontroverzní, pak je to podle mě rozhodně pačuli. V závislosti na použitém druhu a kombinaci s ostatními ingrediencemi dovede mít ve vůních nespočet podob, od čehož se odvíjí počet jeho zastánců i odpůrců. A protože jsem pačuliových vůní vyzkoušela už docela hodně, rozhodla jsem se pro vás zpracovat přehled, s jakými typy se můžete nejčastěji setkat. Než se k nim ale dostanu, nezaškodí si pro začátek připomenout, co to vlastně je pačuli.

...

Ta pačule a to pačuli

Pačuli je vonná esence získávaná z listů tropické byliny z čeledi hluchavkovitých, nazývané pačule obecná (Pogostemon cablin), dorůstající do výšky kolem 70 cm. Pochází s tropických oblastí Asie jako je Čína, Indie, Indonésie, Malajsie, Filipíny a Vietnam. Kvete drobnými růžovo-bílými květy. Samotný název pačuli je potom odvozený ze dvou slov z tamilštiny, což je dosud živý drávidský jazyk, používaný v Indii, na Srí Lance, v Malajsii a Singapuru. První je patchai = zelený a druhé je ellai = list. Výroba pačuli probíhá nejčastěji s pomocí parní destilace, kdy se listy nejprve buď spaří vroucí vodou, fermentují nebo předem usuší.

(http://patchouli.givaudan.com)

Esenciální olej se vyznačuje výraznou, nasládlou zemitě zelenou vůní s dřevitými a balzamickými podtóny temnějšího až zatuchlého charakteru. Jeho konkrétní vlastnosti ovšem kromě lokality výskytu a způsobu zpracování ovlivňuje i použitý druh pačule. Vůně esenciálního oleje časem dozrává a tudíž podobně jako třeba u whisky platí, že jeho kvalita se stárnutím zvyšuje. Čerstvě destilované pačuli bývá zelenější a ostřejší, zatímco uzrálejší se může pochlubit i ovocnými tóny. Kromě použití při výrobě parfémů a v aromaterapii jako vykuřovadlo si pačuli našlo své místo i v alternativní medicíně (např. při léčbě dýchacích  či kožních problémů), ale i jako přísada do repelentů. Nás ovšem zajímají hlavně ty vůně, takže teď už tedy následuje jejich přehled.

....

Pačuli v parfémech

Pačuli může být ve vůních jak dominantní složkou, jinde slouží pouze k dokreslení základu. Ty parfémy, kde je výraznější, jsem pro vás roztřídila celkem do pěti kategorií.

.......

1) Vůně s pačuli z kategorie chypre

Je poměrně rozsáhlou skupinou vůní, jíž lze dále členit podle toho, jaké další složky v ní převažují na květinové nebo ovocné chypre. Jednou z nejznámějších a zároveň kontroverzních vůní z této kategorie je bezesporu Eden (Cacharel). Pačuli v Edenu se vyznačuje tradiční bohatou, sladce zelenou, navlhle zemitou vůní, doprovázenou vůni vodních květů, tuberózy, konvalinky a ovoce. Pokud nositelce sedne, dokáže vytvořit věrohodný dojem kvetoucí zahrady, v tom horším případě se váš nos zaměří víc na temné až tlející tóny pačuli a bude pro vás nenositelnou. Dalšími jsou Eau du SoirSoir de Lune od Sisley. Zde už pačuli nedominuje, ale společně s mechem (dříve i větvičníkem) pomáhá vytvořit pro chladivý, sametově zelený základ pro typickou sisleyovskou růži a další květiny. Dále sem patří i Miss Dior Eau de Toilette Originale (Dior), kde pačuli celkem zdařile nahradilo původní větvičník.

Z těch modernějších květinových chypre stojí určitě za zmínku Sublime Balkiss (The Different Company) nebo Midnight Poison (Dior), Café Rosé či Noir de Noir od Toma Forda s kombinací jemně kořenité růže, pačuli a vanilky, kdy poslední zmiňovaná z nich je nejpropracovanější a díky přidanému oudu jde i orientálním směrem. Dále můžete narazit na moderní spojení růže a pačuli třeba v Gris Montaigne (Dior), Patchouli N' Roses (Reminiscence), Rouge Nocturne (Terry de Gunzburg), Outrageously Vibrant (Diana Vreeland) nebo Chypre Fatal (Guerlain). A konečně z mainstreamu bych z této podkategorie asi neměla opomenout Coco (Chanel), jejíž alternativu najdeme mezi niche vůněmi v Anonimo Veneziano (Nobile 1942) a Moon Dance (Juliette Has a Gun).

(http://2.bp.blogspot.com)

(http://3.bp.blogspot.com)


Z  podskupiny ovocných chypre s výrazným pačuli bych jako zdařilého zástupce uvedla Mon Parfum Chéri par Camille (Annick Goutal), kde se tato složka podobně jako v Edenu vyznačuje skoro všemi typickými znaky, přičemž nejvýraznějším jsou dřevité tóny a v kombinaci se švestkou a probleskujícím kosatcem a fialkou mně osobně evokuje toaletní stolek s líčidly v divadelní šatně. Z těch modernějších bych potom jako povedenou určitě zmínila malinovou La Petite Robe Noire Couture (Guerlain), která se už však bohužel přestala vyrábět.

....

2) Orientální (dřevité) vůně s pačuli

Tvoří stejně nebo možná i více parfémovou kategorii. Zde najdeme řadu vůní, které mají kvůli jeho dominanci dokonce tuto složku uvedenou i v názvu, jelikož v ní udává hlavní směr. Z těch kultivovanějších bych uvedla Patchouli Patch (L´Artisan), Mon Patchouly (Ramon Monegal), v nichž možná podobně jako já ucítíte i vůni surového kakaa, dále pak Patchouli Absolu (Tom Ford), odvážnější jedinci pak mohou zkusit spojení tradičního pačuli s tabákem a kůží v Patchouly Bohème (LM Parfums).

(https.//akafkaesquelife.files.wordpress.com)

Velmi specifickou podskupinou jsou potom pačuliovky, kde kromě vůně surového kakaa, dřeva narazíte i na rum. V trochu drsnějším, ale moc krásném podání s kůží je to Lutensovo Bornéo 1834 nebo Bond-T (Sammarco), Monsieur (Frederic Malle), případně Geco (Zeromolecole), v kultivovanější podobě s vanilkou je to potom Straight to Heaven (By Kilian) nebo má oblíbená suchá pačuliovka Suma Oriental (Une Nuit a Bali) se sladkou mandlovou tonkou. To v Richwood (Xerjoff) najdeme místo rumu červené víno a sušené švestky, případně můžete vyzkoušet její levnější starší variaci Voleur de Roses (L´Artisan) bez santalu.

.....

Z ambrových pačuliovek s růží či pelargónií považuji za velmi povedenou Psychédélique (Jovoy), Patchouly (Etro), Marconi 3 (Profumi del Forte) a Mitzah (Dior), která se ale bohužel už taky přestala. Trochu stranou pak v kategorii orientálních dřevitých vůní s pačuli stojí Coromandel (Chanel). Tu bych podobně jako Eden zařadila mezi kontroverznější parfémy. Vím, že má spoustu zastánkyň a mezi exkluzivkami Chanel patří dokonce k jedné z nejprodávanějších vůní, no bohužel pačuli v ní na mně vyniká spíše zatuchlým až plesnivějícím charakterem, který má velmi daleko ke slibovaným nalakovaným čínským skládacím dřevěným paravanům. Tím vás ovšem rozhodně neodrazuji od vyzkoušení, možná budete mít větší štěstí a vynikne na vás víc sladký vanilkový základ s našlehanou pěnou a bíločokoládovou tonkou. A konečně jako úplně poslední tip z téhle velké skupiny pro ty nejodvážnější mám pro vás pačuliovky s oudem Patchouli-Oud (Affinessence), kterou jsem recenzovala v jednom z předchozích článků a Thirty-Three (Ex Idolo), v níž kromě více než 30 let starého oudu narazíte právě i na zralé, tudíž kvalitnější pačuli.

....

3) Pačuliovky s gurmánským podtextem

Tato skupina bývá mezi pačuliovkami označovaná jako nejrafinovanější, měkčí a nejvíc ženská. Nejznámější mainstreamovou představitelkou z nich je bezesporu Angel od Thierryho Muglera. Jedná se o velmi sladkou vůni, kde je pačuli zpracováno společně s bobulovým ovocem, medem, čokoládovými pralinkami a karamelem. Patří opět mezi parfémy, který pokud nositelce sedne, jedná se o příjemný gurmánský zážitek, bohužel na mně vynikají umělohmotné tóny jasmínu, kokosu, ale i samotné pačuli má na mně spíše tlející charakter a vůbec na mně působí až lepivě sladce. Pokud jste na tom podobně jako já, můžete zkusit některé z jeho pozdějších variací jako např. Wish (Chopard), Femme de Montblanc (Montblanc), Flowerbomb (Viktor & Rolf), případně Modern Chypre (Esteban). Z niche ovocných pačuliovek s gurmánským podtextem, které s ním mají společný už pouze tón meruňkové marmelády, čímž zdaleka nepůsobí tak sladce, bych jmenovala Fruitchouli Flash (Tauerville).

Trochu mimo potom v této kategorii stojí L'Heure VII Défendue z exkluzivní kolekce Cartier, která mně osobně evokuje likérové a mátové pralinky z vysokoprocentní hořké čokolády s kvalitním kakaem. Totéž platí i pro Alameda (Robert Piguet). Ta sice bývá označovaná jako květinová chypre právě kvůli obsaženému pačuli, nicméně já v ní zcela zřetelně cítím i zkaramelizované sušenky a marcipán, proto ji zmiňuji až zde.

...

4) Dřevitě kořenité vůně s pačuli

Sem bývají zařazovány parfémy, kde je pačuli smícháno společně se santalovým a cedrovým dřevem, vanilkou, tonkou a kořením, případně v nich najdeme znovu vůni kakaa. Z této skupiny bych jmenovala Arbolé Arbolé (Hiram Green), Patchouli Nosy Be (Perris Monte Carlo) a Taklamakan (Stephan Humbert Lucas), v níž je pačuli v úvodní fázi doplněno i květinami, ambrou a myrhou či Patchouliful (Laboratorio Olfattivo) s plumérií. Zapomenout bych však neměla ani na PG08 Intrigant Patchouli (Parfumerie Générale), i když v ní už mám zase já osobně znovu problém se zatuchlým charakterem samotného pačuli a cibetkou ve složení.

.....

5) Kožené pačuliovky

A dostáváme se konečně k poslední kategorii, kterou mám hodně ráda. Zde bych vás chtěla upozornit na dvě výjimečné vůně. První z nich je Japon Noir, kde je pačuli kromě kůže zkombinováno s kořením, červeným vínem a ambrou a působí velmi dekadentně, jak je pro Toma Forda typické. Sice se už bohužel nevyrábí, nicméně pokud se vám nějakou šťastnou shodou okolností ještě povede na ni narazit, určitě ji vyzkoušejte. Stojí za to. Ta druhá se jmenuje Lovely Patchouli 55 od americké značky Krigler. Kromě pačuli a naleštěné hladké kůže v ní najdete i vůni koňaku, nevyloupaných zelených mandlí a bíločokoládové tonky.

A jak jste na tom s pačuli vy? Patří mezi vaši oblíbenou složku ve vůních nebo se jí raději vyhýbáte? Máte nějakou oblíbenou pačuliovku? Ráda uvítám i další tipy na pačuliovky, které jsem ještě nezkoušela.

...

...

Použité zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Patchouli

http://www.fragrantica.com/notes/Patchouli-34.html

...

Titulní obrázek:

http://www.kraeuter-und-duftpflanzen.de

Komentáře k článku (10)
casial
casial (13.6.2018 )

Určitě doporučuji k pozornosti unisex Moonlight Patchouli od Van Cleef & Arpels, z Collection Extraordinaire (z ní doporučuji k pozornosti zhruba tak všechno

lady tera
lady tera (28.5.2017 )

Pačuli je má oblíbená složka. Proto asi mám nejraději ze Shalimarů Parfum Initial- No a Cabaret od Grés by bez pačuli nebyl tak pěkně zatuchlý.

MS61
MS61 (28.2.2017 )

Ještě bych rád připomněl elegantnější Floris Patchouli (rozhodně unisex), velmi sklepní a zatuchlé Villoresiho Patchouli (1996) a v neposlední řadě Patchouli Homme / Patchouli Intense (2009) značky Parfums de Nicolaï. Každé je trošku odlišné - a po svém krásné. S ohledem na skvělou výdrž a předvídatelnost bych asi dal přednost P. de Nicolai. Ale pačuli je skutečně velmi riskantní byznis. :-)

wendulka
wendulka (28.2.2017 )

barbucha: S tím Shalimarem Parfum Initial máš samozřejmě pravdu. Totéž platí vlastně i pro mexický Shalimar. Ty jsem do přehledu nedala schválně, protože tam je pačuli zapracované podobným způsobem jako v Mon Parfum Chéri par Camille, která mi z nich přišla jako nejvhodnější zástupce. Ovšem tu Prada Amber budu muset zkusit. Díky za tip.

blackviolet: Patchouli od Reminiscence už jsem si poznačila. Díky.

Fleur: Mně v La Panthere vadí mnohem víc ta houbičková gardénie a ta kůže, ale ta hlína, kterou k těm dvěma pačuli vytváří ještě větší hrůzu. To máš pravdu :D .

Fleur
Fleur (28.2.2017 )

S pačuli to mám podobně jako Wendulka, dost často se promění v plesnivějící sklep či hlínu po dešti. Pačuli v podobě hlíny s meruňkovým kompotem mám bohužel i v La Panthere od Cartiera. Ale Suma Oriental patří k mým oblíbeným (možná právě proto, že tam vnímám jako dominantní úplně jiné složky).

jerry
jerry (28.2.2017 )

Skvělý článek a užitečný přehled. I pro mě je pačuli kontroverzní složka, přesto se najdou výjimky, které toto pravidlo potvrzují.

slniecko
slniecko (27.2.2017 )

Teraz ľutujem, že som do toho Kriglera naslepo nešla...ale pačuli som sa bála!

blackviolet
blackviolet (27.2.2017 )

Moc pěkný článek.
@Luna Pačuli, hippies a flower power patří k sobě, to bylo typické pro tu dobu.
A v té souvislosti by se nemělo zapomenout na klasickou pačuliovku z roku 1970 - Reminiscence Patchouli.

barbucha
barbucha (27.2.2017 )

Super přehled! Docela jsem nosila klasickou Pradu (nyní Prada "Amber") - to je přece taky pačuliová pecka... skoro takovej Coromandel pro chudý :-))
A poměrně dost pačuli se dalo najít taky v Shalimaru Initial!

Luna
Luna (27.2.2017 )

Diky za krasny prehled jedne z mych nejoblibenejsich parfemovych slozek. Vetsina z uvedenych vuni patri mezi me srdcove zalezitosti. Kdyz jsem si pred lety v Parizi kupovala, u nas tehdy nedostupnou, Patchouli patch, pan z prodejny L'Artisan mi prozradil, ze je to vune inspirovana dobou 60. a 70. let, ze tehdy paculi nesmirne letelo mezi hippies a rikal, ze jeho rodice meli v te dobe v oblibe paculiove olejicky, ze je to vune jeho detstvi. No, to jen takovy zazitek. :) A taky teda rekl, ze si ji zeny prilis casto nekupuji. :)