Rose Valois

11. července 2015 19:49
Offline Mitzi admin
Avatar
1093 příspěvků moje polička 11. července 2015 19:49

Rose Valois není typicky parfémová značka, šlo o kloboučnický módní salon aktivní v letech 1927-1970.

Tento pařížský podnik byl založen v době, kdy byl klobouk neodmyslitelnou součástí pánského i dámského šatníku a kloboučník byl proto na každém kroku. Ne všichni kloboučníci byli ale "modistky" a ne všichni sledovali módní trendy a dokázali zaujmout. Jen ti nejlepší měli tu čest spolupracovat s módními domy zvučných jmen jako Lanvin, Balmain atd.

Firmu založily Rose Fernand Cleuet, Vera Leigh a třetí dáma, jejíž totožnost se nedochovala. Zakladatelky do té doby spolupracovaly s Caroline Reboux a v roce 1927 založily svůj vlastní salon. "Rose" bylo jméno paní Cleuet a Valois byla složenina z iniciál Vera Leigh a třetí (dosud neidentifikované) ženy. Vera Leigh během druhé světové války byla členkou francouzského odboje, což vedlo k jejímu zatčení a popravě Němci v roce 1944. Tradici salonu udržovala v Londýně Simone Mirman.

Když si jméno salonu Rose Valois zadáte do internetového vyhledávače, otevře se před vámi přehlídka nádherných žen v nápaditých kloboucích všeho druhu vytvořených ze všemožných materiálů (od slámy přes nejrůznější tkaniny až po peří).

Jak to v té době bylo zvykem, modistky si věrnosti svých nejlepších zákaznic vážily a dávaly jim dárky k nákupu. Všichni asi znají příběh Chanelu No. 5, který vznikl právě tímto způsobem. Původně nebyl určen k prodeji, ale byl dárkem pro věrné zákaznice Coco Chanel. Stejně i salon Rose Valois nechal vytvořit pro své zákaznice voňavé flakónky a tuto formu propagace dovedl k naprosté dokonalosti. Zákaznice dostávaly hotové umělecké dílo - nejen obsahem, ale i formou. Začalo to sérií tří vůní s názvy Aigrette (chochol), Canotier (slamák) a Marotte (slovo má více významů, v tomto případě se jedná o formu ve tvaru hlavy používanou při výrobě klobouku).

Tyto kouzelné dárečky dostávaly zákaznice v letech 1929 až 1950, některé kusy se dochovaly v perfektním stavu dodnes a občas se za nemalé částky mihnou v aukcích.

Pozdější vůně Gardenia, Jasmin, Violette, Chypre, Chanson d'Amour, Kasimir a Parisienne se již prodávaly samostatně (v roce 1942 za 8 Dolarů flakón o objemu 2,25 OZ). Jejich flakónky ve stylu art deco už ale nebyly zdobeny ručními kloboučky, uzávěr ve tvaru klobouku ozdobeného květinami byl skleněný.

Parfém z názvem Twist byl prodáván v hranatém flakónu a spojuje ho s klobouky jeho balení. Prodával se v růžové kulaté krabičce. Přesně v takové, v jaké se prodávaly a uchovávaly krásné klobouky Rose Valois.

Takovéto sady kloboučků mi občas přivodí zástavu dechu a velice zrychlený tep ;)

Offline Mitzi admin
Avatar
1093 příspěvků moje polička 11. července 2015 19:55

Vlastním bohužel jen jeden slamáček od Rose Valois a navíc v ne úplně "sběratelském" stavu.

Můj sen je jednou ho objevit a mít na něj ... splnění obou podmínek je ovšem nutné současně ;)

Tyhle fotky jsem objevila nedávno a na nich je právě ten "můj" oranžový slaměný Canotier!

(ovšem tento kousek je úplně perfektní)

Offline evik77
Avatar
757 příspěvků moje polička 11. července 2015 21:12

Jsou nádherné. 

Offline slniecko admin
Avatar
17572 příspěvků moje polička 11. července 2015 21:21

roztomilé:)

Offline Mitzi admin
Avatar
1093 příspěvků moje polička 11. července 2015 21:48
Reakce na slniecko:

Ten můj flakónek už má slamáček v dezolátním stavu, ale pamatuju si ho, jak vypadal skvěle v sedmdesátých letech. A taky jak voněl jeho obsah!

Babička ho nikdy nespotřebovala a dala ho mamce, mamka ho používala a ačkoli byla vůně v té době už víc než 30 let stará, bylo to poznat jen na tom, jak byla úžasně jiná než všechny ostatní. A flakónek lehce voní i dneska, i když je zcela prázdný.

Offline fija
Avatar
897 příspěvků moje polička 11. července 2015 22:05
Reakce na Mitzi:

Nádhera! Vůbec se ti nedivím, že bys chtěla celou sadu :)

Babička tedy byla zákaznicí tohoto salónu?

Offline Mitzi admin
Avatar
1093 příspěvků moje polička 11. července 2015 22:19
Reakce na fija:

Babička pracovala jako au pair ve Francii ve dvacátých letech (kolem roku 1927). Ale určitě neměla na klobouk od Rose Valois. Vím jen, že se vrátila ostříhaná a že si tehdy přivezla parfém od Guerlaina. Byl to její jediný parfém až do vysokého věku. Flakón se ztratil, krabičku mám.

Takže ten Canotier určitě dostala jedna z jejích sester, které po válce žily v Rakousku.