Ensar Oud (dříve Oriscent)

22. ledna 2020 22:44
Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 22:44

Firma Ensar Oud, sídlící v New Yorku, se zaměřuje na výrobu oudových olejů, attarů a parfémů ze vzácných přírodních surovin. Ensar, nos a mozek firmy, spolupracuje s řadou dodavatelů z Dálného východu, aby mohl zákazníkům alespoň v omezeném množství nabídnout výjimečné oleje a jinak nedostupné vonné materiály. Kromě toho na svém blogu a na YouTube propaguje oud a další přírodní složky, jako je ambra nebo pižmo.

(https://i0.wp.com/www.kafkaesqueblog.com/wp-content/uploads/2017/09/Kafkaesque-Ensar-Oud-Legends-e1504502130114.jpg)


(https://ensaroud.com/upload/products/Ensar-Oud-Agarwood-EO-No-1-Perfume-Pure-EDP.jpg)

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 22. ledna 2020 22:53

EO N°1 Eau de Parfum

Zkoušel jsem verzi z roku 2018, založenou na růži, santalu a oudu té nejvyšší možné kvality. Verze z roku 2019 doplňuje kompozici o ambrovou tinkturu a používá mírně odlišné složky.

Růže (růžový olej z 80. let ze sbírek ománského sultána Kábúse) následuje po závanu vzdušné kořenité levandule. Přestože vykazuje zelené podtóny, je hutnější a sladší než ta v parfému Malik Al Taif (Areej Le Doré), dokonce v závěru svého půlhodinového vystoupení je díky ylang-ylangu vyloženě marcipánová. Po ní se na scénu dostává stará kůže umazaná od oleje, vytvořená z pravého maisúrského santalu (olej Santal Royale ze 70. let) a kambodžského oudu (směs olejů Kyaratul Mustafa, Qi Nam Khmer V2, Oud Mostafa No. 4 a No. 6). Zvolna se prohřívá živočišností a přibírá tóny dýmkového tabáku. Závěr tvoří hedvábná kůže doplněná sladkým santalovým dřevem. Projekce je střední až slabší, výdrž přesahuje 6 hodin.

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 20:17

EO N°2 Eau de Parfum

Ensar vytvořil tuto dokonale harmonickou meditativní kompozici jako poctu přírodnímu pižmu. Je to vůně sametového koriandru s lehkým dotekem himalájské růže, zahalené v kouřovém kmínovém hávu. Vůně mechového, suše zemitého černého čaje. Vůně olejovitého labdana doplněného hebkou kůží. A především vůně hedvábného živočišného pižma, v závěru oslazeného pryskyřičnými podtóny, které manželce připomněly sušenou citrónovou kůru. Tomuto pižmu se jemností žádné syntetické nevyrovná. Výdrž přesahuje 6 hodin.

EO N°2 Pure Parfum

Pure Parfum je na rozdíl od Eau de Parfum od začátku přisedlý ke kůži, olejovité labdanum tu nastupuje dříve a zůstává déle a hřejivé hedvábné pižmo je v závěru obohaceno o sladkou santalovou stopu. Jinak platí vše, co jsem napsal o Eau de Parfum. Ensar ukázal, že i přírodní parfém může mít celodenní výdrž, v tomto případě přes 10 hodin.

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 07. února 2020 22:22

Iris Ghalia

Čistě přírodní etalon kosatcových vůní. Čerstvě utržené kuličky černého rybízu (bez jakéhokoli podtónu kočičího čurání) se prolínají s kosatcem, který je popořadě prašně zemitý, podbarvený příjemným benzínovým podtónem, suše ibiškový (jako v parfému Diamond Jubilee Bouquet od Grossmith), nasládle pudrový a nakonec sametový, prohřátý hedvábným přírodním pižmem doprovázeným dalšími živočišnými složkami. Projekce je slabší až střední, výdrž přesahuje 3 hodiny.

Tigerlust

Úvod je geniální, čerstvě utržené kuličky černého rybízu z parfému Iris Ghalia se zde prolínají s broskvovou vonokvětkou, pudrovou plumérií a hřejivým oudem. Nic podobného jsem dosud necítil. V další fázi následuje prašný zemitý kosatec a olejovité labdanum z parfému EO N°2, okořeněné jemným tabákem, které přechází na temně živočišné kastoreum. Závěr patří sametovému pižmu oslazenému santalovým dřevem, kterým prosvítá nahořklé pryskyřičné dřevo oudu. Podle mě se jedná o dokonale vyladěnou kombinaci parfémů Iris Ghalia a EO N°2. Projekce je slabší až střední, výdrž přesahuje 5 hodin.

Offline ModestMourek blogger
Avatar
1062 příspěvků moje polička 09. března 2020 20:50

Blue Kalbar

Mistrovský přírodní attar. Sladkost vzdušného modrého lotosu se v úvodu prolíná s nahořklým jehličnatým cypřišem a dává vzpomenout na parfém Olympic Rainforest (Olympic Orchids). Následně hyacintový attar kewda z květů stromu Pandanus odorifer vytváří s pudrovou plumérií a jemně minerální ambrou akord jiskřivého šampaňského z parfému Shingl (Xerjoff). Závěr tvoří hebký kožený oud, kterým prostupují tóny pryskyřičného dřeva. Zpočátku se vůně line do prostoru, nicméně po 3 hodinách už ji cítím pouze v blízkosti kůže.

Oud Dhul Kifl

Oud Dhul Kifl je kouzelný olej vydestilovaný Ensarem z plantážového kambodžského oudu. Po nanesení na kůži postupně vystřídá polohy březového dehtu, temné zakouřené kůže, nahořklého pryskyřičného dřeva a hřejivého balzámu. V úvodu mi připomíná Tauerův Attar, ovšem dál si jde svou vlastní cestou. Takto v mé fantazii voní tříska oudového dřeva položená na žhavém uhlíku. Jeho projekce je slabší, výdrž přesahuje 8 hodin.