Majda Bekkali

12. října 2014 17:23
Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 12. října 2014 17:23

Tuhle francouzskou značku niché vůní založila v roce 2010 Majda Bekkali v Paříži uvedením prvních dvou vůní na trh. Není sice vystudovanou parfumérkou, ale z jejího životopisu na oficiálních stránkách si můžete přečíst, že coby kreativec má za sebou 10 let karéry strávené podílem na jejich vytváření u několika luxusních značek. Můžete si ji představit na podobné úrovni jako Christine a Niclase Lydeenovy se značkou Agonist.

(www.parfumaria.com)

Majda si totiž ke spolupráci vybrala nejen známé parfuméry jako Bertrand Duchaufour, Cécile Zarokian, Dorothée Piot, Marinu Jung-Allegret či Delphine Thierry, ale rozhodla se zaměřit i na design samotných flakonů, kvůli nimž spojila své síly i s francouzskou sochařkou Claude Justamonovou. I proto zní plný název značky Majda Bekkali - Collection Sculptures Olfactives.

(www.pumiris.com)

Původně se jednalo u každé vůně o sadu číslovaných flakonů typu splash s víčky z křišťálu ve tvaru malých skulptur. Majdě však brzy došlo, že takto by oslovila pouze poměrně úzký okruh zákazníků sběratelů. Proto se rozhodla nechat k nim vyrobit rozprašovače a u španělské firmy Pujolasos, která je známá výrobou dřevěných obalů pro nejrůznější kosmetické produkty (jejich dřevěná víčka najdete např. na vůních od značky "Au Pays de la fleur L’Oranger") zase dřevěná víčka ve tvaru vajíčka.

Zároveň kromě těchto původních flakonů o objemu 120 ml začala vyrábět i menší o objemu 50 ml taktéž s dřevěnými víčky, přičemž k oběma velikostem se dá dokoupit cenově výhodnější náplň. Avšak sběratelské flakony s křišťálovými vršky nabízí značka pochopitelně i nadále.

(www.cafleurebon.com)

Aktuální seznam vyráběných vůní a parfuméři, kteří za nimi stojí:

Fusion sacrée clair / elle (2012, Betrand Duchaufour)

Fusion sacrée obscur / lui (2012, Bertrand Duchaufour)

J'ai fait un ręve clair / elle (2010, Dorothée Piot)

J'ai fait un ręve obscur / lui (2010, Marina Jung-Allegret)

Mon nom est rouge (2012, Cécile Zarokian)

Tendre est la Nuit (2013, Delphine Thierry)

(zdroj: www.sculptureolfactive.com, www.ausliebezumduft.de, www.premiumbeautynews.com a www.fragrantica.com)

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 12. října 2014 18:08

Fusion sacrée clair

Co si asi tak představit pod posvátným spojením v podání Bertranda Duchaufoura? Tak především jeho oblíbenou svěží kombinaci kyselého rybízu a rebarbory z Aedes de Venustas Eau de Parfum se špetkou mleté kávy. Potom střih a najednou je tu čerstvě upečený chleba z Lutensovy Jeux de Peau a medově nasládlým jasmínem z jeho A La Nuit, než převezme otevře hlavní hvězda, meruňková tuberóza z Fracasu.

Ale pozor, v téhle poloze nám tuberóza nevydrží, ne ne, skrze „pudrové“ pižmo a trochu pryskyřičnatých tónů se nám holka ukázkově zvrhne do jahodové žvýkačky. No a abychom měli ten letní koktejl kompletní, nesmí chybět ani tropický „banánový“ ylang ylang se sladkou krémovou vanilkou. Nepřipomíná vám to teď taky náhodou něco? Ano, správně Terracotta Le Parfum bez kokosu a místo toho s větším množstvím tuberózy. I když přece jen je tu ještě jeden rozdíl: zde nám v drydownu tu obrovskou sladkost odlehčí Betrandův vzdušný cedr.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 15. října 2014 17:31

Fusion sacrée obscur

V případě tohoto posvátného spojení Betrand nachystal pánům nejprve panáka rumu, kořeněného pikantním kardamomem, zakápnul hořkým neroli a přihodil snítku aromatické bylinné levandule. Hned potom dostanou k pití sklenku sladké pomerančové šťávy.

A u pití zůstáváme i po rozvonění, konkrétně u šálku krémové bílé kávy (u dámské verze to byla pouze špetka mleté kávy v úvodu). A pozor, ani o hladu nezůstaneme! Dostane se nám cukrově sladké hrušky, ozdobené dvě hlavičkami hřebíčku a jahodové žvýkačky v podobě tuberózy, což je asi jediná spojnice mezi oběma verzemi.

A je libo ke kávě i nějakou tu sladkou karamelku, lékořicový pendrek a vanilkový krém? Žádný problém  . A kde že je ten orient nebo alespoň orientální kavárna? Nebojte, je tu taky  . Ve stojánku na stole se nám pálí vonné santalové tyčinky a z pootevřených dveří kuchyně se k nám line kouř ze všech těch vařících se laskomin, které se tam připravují.

Dojezd je opět vzdušně cedrový, jak je u Betranda dobrý zvykem, s přetrvávající karamelovou stopou. A když nad tím tak přemýšlím, vůbec nechápu, proč byla tato verze označena za pánskou, když vůbec pánská není. Jen je gurmánštější, originálnější a vůbec povedenější než verze clair. Intenzita a výdrž jsou pochopitelně znovu excelentní.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 23. října 2014 18:23

J'ai fait un rêve clair

Měla jsem sen (krásný název, že?). A byl o nebeské zahradě plné keřů svěžího čerstvě rozkvetlého rybízu, nasládlého pomerančového květu, slunečného jasmínu (malinko podobného tomu z Promesse de l´Aube) a krémového ylangu. Vzduch byl prodchnutý jemnou kouřovou vůní labdana a dalších pryskyřic.

A protože se blížil večer (nikoliv úsvit jako v MDCI), uchýlila jsem se do vzdušné cedrové aleje a věnečkem uvitým z pomerančových květů a zahalená do svého plédu s pudrového pižma jsem usedla k dohořívajícímu ohni, abych se zahřála.

(http://deckmax.com)

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 10. listopadu 2014 00:06

J'ai fait un rêve obscur

O čem sní muži v podání Majdy? O břišní tanečnici v turecké kuřárně. Šátek na bocích má místo penízků vyšívaný kuličkami nasládle pikantního růžového pepře. Hlavu jí zdobí kvítky medově nasládlého jasmínu. Stěny i dřevěné lavice uvnitř jsou vykládané kůží, vzduch je nasáklý kouřem i trochou živočišna (oud). Muž popíjí u svého stolu kávu s příchutí krémové vanilky, upřeně dál sleduje vystoupení své vyvolené tanečnice a v myšlenkách sní o tom, jak ji získá.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 21. listopadu 2014 14:00

Mon nom est rouge

V případě této vůně byla parfumérka Cecile Zarokianová pověřená, aby vytvořila vůni inspirovanou a nazvanou po stejnojmenném románu Orhana Pamuka (nositel Nobelovy ceny za literaturu). Jedná se o příběh z prostředí tureckého Istanbulu 16. století, který se točí kolem pátrání po vrahovi a motivu jeho činu, kromě toho se však v knize rozvíjí i milostný příběh, je zde oslavováno i turecké umění iluminace (hlavní zavražděný hrdina je totiž předním iluminátorem rukopisů) a důležitým motivem je samozřejmě i červená barva. Vůně má tedy odrážet exotickou rozmanitost orientu a točit se kolem této symbolické barvy krve.

(http://1hdwallpapeprs.com)

A skutečně temně červenou tu máme už od prvních tónů, kdy vás přivítá sladce kořeněné, teplé červené víno kontrastující s kovově chladnými aldehydy. Postupně nám to víno začíná v krůpějích dopadat na rudou růži a květinově sladký muškát (v této fázi připomíná Epic a taky Lyric) a nádherně ji osvěží. Po chvíli se nám obě červené krásky usuší a zahřejí se v prachovém obláčku nasládlé skořice a jemně pikantního zázvoru.  V základu se nám tato kořeněná růže zahalí do směsi orientálních dřev, lehounkých tónů z kouřících pryskyřic, krémové vanilky a jemného tabáku. Navrch si k tomu bere sametově zelený kabátek.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 30. listopadu 2014 14:50

Tendre Est La Nuit

Podobně jako Mon nom est rouge byla i tato vůně pojmenovaná po literárním díle, tentokrát jde o román slavného Francise Scotta Fitzgeralda „Něžná je noc“, kde je ústřední postavou psychiatr Dick. Ten se nejprve ožení s jednou ze svých pacientek jménem Linda. Do jejich idylického života ale zasáhne mimo jiné druhá žena, k níž se Dick cítí být přitahován. Napětí mezi manželi postupně sílí a ve finále vyústí v jejich rozchod.

Román byl v roce 1962 dokonce zfilmován. Navíc je zvláštní tím, že do něj autor promítl řadu autobiografických prvků. Jeho žena Zelda, jíž je tato vůně taktéž věnována, totiž trpěla schizofrenií a jejich manželství tak bylo velmi turbulentní. Název má tak být jakousi metaforou pro sladké nicnedělání a slast ze tmy, do níž se Zelda pokoušela uniknout před životní realitou. Je tedy samotná vůně temná a zároveň něžná?

Nejprve jenom temná, něžná ani omylem. V prvních chvílích je svěže pepřová a hřejivě pižmová. Pepř je chvílemi až kovově ostrý. Ale pak už přichází temnota v podobě hrubé drhnoucí kůže a upocených živočišných tónů. A zvířátko nám dokonce papalo i mrkvičku s hlínou.

Něžná noční dáma se dostavuje až po úplném rozvonění, kdy zvířátko mizí do svého brlohu, kůže ustupuje do pozadí. Je celá v tmavozeleném sametu (parádní mechové tóny), jenom rukavičky má kožené. Právě připravuje tajemně kouřící hustý švestkový lektvar s kapkou medu a malinové marmelády, který zespoda prohřívá kadidlem a po jehož vypití se pravděpodobně konečně bude moct oddat slastné tmě.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 13. srpna 2016 23:14

Tulaytulah

Je hebrejským a zároveň arabským označením pro španělské město Toledo, v němž se střetávají tři různé kultury a náboženství: křesťanská, židovská a muslimská. Toledo má velmi bohatou historii, jeho staré město je dokonce na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a dá se říct, že je jakýmsi symbolem tolerance a harmonie. Samotný flakon zdobí rozeta, odkazující na maurské ornamenty v Alhambře.

Úvodní sladký třešňový květ má odkazovat na třešně, lemující řeku Tagus, která městem protéká, stejně jako cypřiše v okolí. Mandle v další fázi potom mají připomínat ručně vyráběný marcipán, jímž je Toledo též hodně známé, ale to bych neřekla. Jdou totiž lehce do zelena a jsou doplněné větrově nasládlým badyánem, jdoucím až do lékořicova, a jiskřivě medovou plumérií, takže mně osobně evokují spíš mandlové sušenky.

To však není zdaleka všechno, Délphine Thierry je tu totiž dále zajímavě zkombinovala s vůní sladu, který pro změnu vyvolává dojem, že sušenky (v téhle fázi mají už i vanilkovou náplň) zapíjíme toledským pivem J . Kůži v základu, jež má odkazovat na sedla andaluských plnokrevníku, vůbec nevnímám, jen hebounký semiš dámské kabelky, kterou jsme si na výlet Toledem vzali s sebou. Komu se líbí Luctor et Emergo a původní LPRN, Tulaytulah je v mnoha ohledech jejich typovým mixem.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 02. července 2017 19:12

Od Majdy jsem zatím zkusila tři vůně a z těchto tří se mi nejvíc líbí Mon nom est Rouge. Na druhém místě mám J'ai fait un rêve obscur - pro mě doslova zkapalněný surrealismus.

Jako třetí jsem jednou vyzkoušela Tulaytulah a ten byl pro mě zklamáním. Každopádně vzorek stále mám, takže časem zkusím znovu a třeba jeho krásu objevím.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 02. července 2017 21:04
Reakce na Dalia:

Dali, pro mě byla Tulaytulah napoprvé také zklamáním. To jsem ji zkoušela totiž ve velmi teplém létním dnu v roce 2015. Další zkoušky se naopak odehrály už v chladném jarním počasí loňského roku a nastal úplný obrat.

Takže pokud jsi se zkoušením začala také v teple, tak bych si na Tvém místě další zkoušení odložila určitě až na podzim.

I když samozřejmě pořád je tu i možnost, že si třeba nerozumí s Tvojí pokožkou. To zjistíš až při dalších zkouškách.

Naopak z Mon nom est Rouge jsem to měla přesně obráceně. Napřed obrovské nadšení, že jsem uvažovala toho menšího flakonu. Pak mi ho tehdy nabídla kwitek. Jenže zároveň zmínila, že ho nemůže, protože v něm cítí Epic Woman (stejná parfumérka). No a sugesce zafungovala. Začala jsem vzorek znova zkoušet a ten Epic se mě pak už nepustil- já ho bohužel nemůžu.

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 02. července 2017 21:16
Reakce na wendulka:

I mně MNER připomíná Epic, s nímž to mám stejně jako Ty - nemohu ho nosit. Ale tato Majdina růže je narozdíl od Epicu pro mě nositelná. Byla jsem rozhodnutá si ji na podzim pořídit a stále vyhlížela její naskladnění ... až do včerejšího večera, kdy jsem po dlouhé době zkusila Rouge Avignon. A to je ta růže, kterou na podzim budu potřebovat!

Offline Korsičanka
Avatar
12835 příspěvků moje polička 02. července 2017 21:26
Reakce na wendulka:

Fusion sacrée obscur pro mě také vůbec ne pánská a moc pěkná. Ne však tolik, že bych chtěla celý flakon. Teď jsem dostala z Neos 1911 vzorek Mudejar a ta je lehoučká a napoprvé líbivá - až zas na to množství ve flakonu a tomu odpovídající cenu:( MNER jsem prodala - časem neúnosná skořice, již jinak můžu. A Tulaytulah teda vyzkouším znovu v chladu - zatím v ní mám hořící gumu či dehet:(((

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 02. července 2017 21:50
Reakce na Korsičanka:

Já jsem si říkala už podle složení, že Mudejar asi nebude tentokrát nic pro mě, že za vzorek asi vyjímečně ušetřím.

Jj, něco podobného mi Tulaytulah právě předloni v tom horkém letním dnu taky udělala. A pak se rok s rokem sešel, jiné počasí a dneska mám na poličce flakón.

Dalia Já teda taky hlasuju pro Rouge Avignon před červenou Majdou.

Offline Hanka H
Avatar
2906 příspěvků moje polička 02. července 2017 22:27

A nezkoušel jste už někdo Ziryab -zajímavé složení

http://www.ausliebezumduft.de/majda-bekkali-ziryab-28901.html

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 02. července 2017 22:37
Reakce na wendulka:

Pro RA jsem už rozhodnutá. Ta mě skutečně dostala!

Offline Korsičanka
Avatar
12835 příspěvků moje polička 03. července 2017 09:52
Reakce na Hanka H:

Složení pěkné, ale pochybuji, že může konkurovat OE Navíc 125 ml bych spotřebovávala až do smrti:)

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 25. ledna 2018 16:14
Reakce na wendulka:

Dali, pro mě byla Tulaytulah napoprvé také zklamáním. To jsem ji zkoušela totiž ve velmi teplém létním dnu v roce 2015. Další zkoušky se naopak odehrály už v chladném jarním počasí loňského roku a nastal úplný obrat.

Takže pokud jsi se zkoušením začala také v teple, tak bych si na Tvém místě další zkoušení odložila určitě až na podzim.

I když samozřejmě pořád je tu i možnost, že si třeba nerozumí s Tvojí pokožkou. To zjistíš až při dalších zkouškách.

​Tulaytulah jsi letos v zimě nosila hodně, nepletu se?  

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 25. ledna 2018 19:06

Dalia Přesně tak 

Offline Dalia
Avatar
10851 příspěvků moje polička 25. ledna 2018 19:37

wendulka Škoda, že už nemám vzorek, ráda bych znovu vyzkoušela. Majda mě začala více zajímat.  

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 25. ledna 2018 19:44

Dalia Tak u ní v podstatě neuděláš s žádnou vůní chybu