databáze 125514 vůní od 8668 značek a 1643 parfumérů

Noir Exquis L'Artisan

Noir Exquis
značka: L'Artisan
parfumér: Duchaufour, Bertrand
rok: 2015
určení: unisex
hlava: glazované kaštany, kandovaný pomeranč, vlašský ořech
srdce: pomerančový květ, brazilská káva, javorový sirup
základ: ebenové dřevo z Makassaru, heliotropin, vanilka, tonka, bílé santalové dřevo
Diskuze:
Komentáře k vůni (3)
Avatar
jerry (08.12.2015 )

Vanilkovým krémem plněný dortík s lehoučkým karamelovým přelivem a caffè latte v luxusní mahagonem obložené a sluncem prohřáté cukrárně. Ale není to žádná sytá (nebo snad dokonce přeslazená) gurmánka, ale vůně velmi lehká, povlávající kolem nositelky.

Avatar
zdensy (06.12.2015 )

Tak tohle je jiná, to má grády. Nesladká gurmánka, čokoláda, vanilka, kafíčko, nanoždibec oudu (ve složení není), stopa vlašských ořechů a natrpklého koření. Výdrž enormní a je to moc moc hezké. Přesně vůně na prosincové městské procházení, tohle musí prorazit zimník její i jeho.

Avatar
wendulka (22.9.2015 )

Jak už jsem zmiňovala v Novinkách, parfumér Bertrand Duchaufour se v tomhle případě nechal inspirovat jistým nečekaným setkáním u kávy v jedné pařížské patisserii. A soudě na základě samotné vůně to muselo stát za to. Glazované kaštany, které si tam dal, byly podle všeho obaleny jen ve slaboučké až průsvitné vrstvě karamelu a práškového cukru. Měl k nim jen malý kousíček kandovaného pomeranče, protože hned po tom si objednal křehké lívance, posypané vlašskými ořechy a jen zlehka si je zakápnul javorovým sirupem. Právě ty jsou zde společně s kaštany krásně výrazné a dodávají vůni takovou tu typickou nahořklou dřevitost. Takže ačkoliv jde o gurmánku, nepůsobí skoro vůbec sladce, ale noir :) .

Po rozvonění přistoupíme k tomu nejdůležitějšímu a to je káva. Podle vůně je opravdu kvalitní, čerstvě upražená (ne zapařená, jako ji mám v Noa) a pomahá společně s kaštany a vlašskými ořechy vůni udržovat její tmavohnědý odstín. Zesládne až v základu, kdy se Bertrand přece jen rozhodl pro trochu tradičnější laskominu v podobě malé porce crème brûlée i s tou vrstvou lehoulince připáleného vanilkového cukru, který je zajímavý tím, že má třešňovou příchuť (kombinace vanilky, tonky a heliotropinu), aby tím tohle mimořádně příjemné posezení zakončil.

Výjimečnost Noir Exquis tedy nespočívá v tom, že by to byla nějaká klasická sálající cukrárna, napěchovaná všemožnými dortíky a dalšími kalorickými bombami, co by křičela do okolí, což ji tak i při její jedlosti podle mě dělá atraktivní i pro pány, kteří doteď jen obdivovali tyhle typy vůní třeba na partnerkách. Mezi kolemjdoucí vysílá jemnější závany, které během zkoušení z pouhého vzorku za těch pár dní už donutilo několik mých známých a rodinu k otázce, čím že krásným a novým to voním. A co je na L´Artisan nejpodstatnější, na kůži mi vydrží 5 hodin. Takže jakmile dorazí i do zbytku Evropy a Prahy, máte se na co těšit ;) .