databáze 176794 vůní od 11006 značek a 2165 parfumérů

Farnesiana (Parfum) Caron

Farnesiana (Parfum)
značka: Caron
parfumér: Morsetti, Michel
rok: 1947
určení: pro ženy
složení: mimóza, santalové dřevo, seno

design flakonu Félicie Bergaud

Diskuze:
Komentáře k vůni (4)
Avatar
Dalia (07.2.2022 )

Prachová nasládlost žlutých kvítků mimózy, mléčná nahořklost mandlí a hřejivé santalové dřevo se špetkou sladké vanilky. Působí na mě kulatě, hladce, důstojně i něžně.

Avatar
jerry (05.4.2020 )

Nektarová mimóza promíchaná s mandlově vanilkovým pylem. Hustá vůně, která naprosto dokonale dostojí pověsti čistého parfému.

Avatar
wendulka (30.9.2015 )

Přestože tuto vůni vytvořil Michel Morsetti bylo to na základě poznámek, které zanechal Ernest Daltroff (zakladatel značky Caron). Spojení s názvem vůně můžeme hledat jednak ve zvláštním druhu mimózy (latinsky "Acaciosa Farnesiana"), z poetičtějšího hlediska oficiální stránky Caron zmiňují římský palác Farnese.

Pokud jde o samotnou vůni: jako když vezmu z L´Instant Magic mandle, seberu jim téměř veškerou sladkost, rozemelu je na prach, potom přidám to nejlepší z Felanilly, mimózu z Une Fleur de Cassie, nějakou tu složku navíc a mám Farnesianu. Samozřejmě je to nesmysl, protože všechny tyto vůně vznikly až po Farnesianě, ale okamžitě jsem si na ně vzpomněla.

Tak to radši vezmeme od začátku: hodně kyselý až štiplavý rybíz i s pupeny, zelenými listy, potom se odněkud vynoří trocha teplého živočišna - to bude pro většinu asi ta "méně" přitažlivá část. Potom však přichází to nejlepší, kdy vůně změkne a přilne k tělu.

Z květin je to kvíteček sametové fialky a především mimóza, která zřejmě v kombinaci s dalšími složkami připomíná ony zmiňované téměř nesladké mandle rozemleté na prach, to vše promíchané se sluncem prohřátým senem a načechranou vanilkou. V úplném závěru se přidá ještě pár ozdobných kudrlinek v podobě lehoulinkých (téměř neznatelných) pryskyřičnatých tónů, krémového santalu a špetičky pižma.

Avatar
Miru (05.2.2015 )

…tohle je vůně,
která se dá vnímat dvěma způsoby.
Buď zhnuseně nakrčíte nos(můj případ),
nebo si uvědomíte – postupně – její krásy
(též – můj případ…).
Šla jsem do nápovědy,
co je to za ostrý tuhý zelený puch, trochu teplý –
jako teplé vlhko ze skleníku,
trapně nasládlý, a
je to čerstvý černý rybíz – plody, stonky, zubaté lupeny, neučesaně(zpočátku) přislazený santal,
rozdrcené snítky kvetoucí mimózy(zelená, žlutá, hnědá, čerstvá…,
asi je nějaké vzteklé děcko ve svých sladkých ručkách rozcupovalo, co to šlo.?.) a něco,
něco, co začíná s vůní dělat divy..?.!.
Farnesiana začíná teplat, no tak jo,
není tak protivná…
…teplat, měknout, a
je tam i živočišno.?!.
Je to něco mezi mýdlovostí a rostlinným živočišnem,
je to teplá vůně drobných hrozny tvořících kvítků vč zelených lístečků. Ale ne teplá horkým letním vzduchem, nýbrž zahřátá právě v těch drobných ručkách malého,
kdy se to mísí i s odérem v pravém poledni zavadajícího sena…
…a pořád, i když nyní už velmi tlumeně,
je přítomna pikantnost černého rybízu.
Zvláštní vůně…
22/04/11