databáze 176794 vůní od 11006 značek a 2165 parfumérů

1996 Inez & Vinoodh Byredo

1996 Inez & Vinoodh
značka: Byredo
parfumér: Epinette, Jérôme
rok: 2013
určení: unisex
hlava: bobule jalovce, černý pepř
srdce: kosatec, fialka, kožený tón
základ: černá ambra, vanilka, pačuli

Původně neprodejná a dostupná jen jako osobní dárek od Bena Gorhama v limitované edici jako "Kirsten-96", jejíž název byl inspirován stejnojmennou fotkou dua fotografů Inez a Vinoodh.

Diskuze:
Komentáře k vůni (6)
Avatar
Miru (26.1.2021 )

...ultra suchý kosatec. Na troud vysušený a prosypaný přeschlým pepřem, jež tím ztratil svoji typickou průtahovost.
Nasládlá delikátní dřevitost. Možná díky jalovci. Ale i ten jalovec byl nejspíš sežehnut letním žárem, protože i ten se drolí mezi prsty a žádné stopy ginu či horského povětří...
...a pak, senem nasládlá kůže, možná koňské sedlo vytažené z půdy, kde odpočívalo na hromadě, jak jinak, přeschlého sena.
A nakonec, zbytky, pár drobků přeschlého pačuli nasládlého zteřelými(už nechci psát přeschlými či přesušenými) vanilkovými lusky.
Já nevím. To má být vůně pro vyschlou/přesušenou babku.?
Divno vůně.
Prach. Prach ze sena, z kůže, z pačuli, z vanilky, tady se jim podařilo nasušit i hromadu fialkových květů = takže prach z fialek.
(hm, připomíná mi to vůni, když jsem jako o hooooooooodně mladší seděla v létě za koňskou stájí... ...prach. Seno, kůže, koně. Nasládlost.)
Jako Inez Vinoodh mají skvostné fotografie.
Ale tohle je úlet.
...no, možná jsem blbě zmáčkla spoušť. A nebo moc rychle.
Pošahanej úvod má dobrej aspoň konec - do toho prachu všehochuti spadly, napadaly hutné čokoládové kapky, až vytvořily loužičky a ty se spojily v jednu velkou tmavou matně lesknoucí se čokohladinu...
...černá vanilka, černá prašná čokoláda, černá delikátní ambra, černá...
Great!.

Avatar
euridike (11.1.2021 )


A: Proč civíš na K.?
E: Necivim.
A: Civíš...
E: Přemejšlím...
A: Pohled na K. tě vede k přemejšlení? Seš v pořádku?
E: Ale jo, jak před chvílí prošla okolo, tak fakt moc pěkně voněla... A já nevím, co to je...
A: Že by ses jí zeptala?
E: To by bylo moc jednoduchý, chci na to přijít sama...

/... o tři týdny, během nichž jsem vůbec na nic nepřišla, později.../

A: 1996 a něco vod B... Taky je tam určitě tvrdý y.
E: Nerozumím a nechápu, o co jde?
A: No K. se hrabala v tašce a vyndala na stůl pár věcí, taky flakon a na něm bylo 1996 určitě, značka od B...
E: 1996 Byredo... To jsem měla vědět!

Měla - ale nevěděla. A přijít jsem na to mohla, to je fakt, protože dotyčná mi voněla jako krásný, nový, měkký křivák, který se ovšem nějakou dobu /roky nejspíš/ povaloval v haldě fialových sirupových bonbonů a zelených jalovcových větviček. A ono vlastně jo - i na mně je to vůně krásné jemné kůže, pak hromada přezrálých ostružin a borůvek, pár bylinek, čerstvé jalovcové bobule a hrst svěže aromatických větviček k tomu, krása je to... Velká, sebevědomá, dospělá... Takže asi nic pro mě, ale stejně... I když - já mám přece Veleno Doré, to je vůně z obdobné kategorie - jenže je taková vláčnější a nostalgičtější, jsou v ní slova "I´m sentimental - so I walk in the rain", možná proto je mi bližší... Ale 1996 je malý velký skvost, K. má prostě dobrý vkus...

Avatar
ModestMourek (28.11.2020 )

Drhnoucí prašný kosatcový kořen, nepatrně oslazený fialkovými jonony, přechází přes hebký semiš okořeněný špetkou pepře na směs zemitého pačuli a dlouhotrvajícího sladkého peruánského balzámu. Velmi příjemná vůně nakloněná na pánskou stranu. Výdrž přesahuje 6 hodin.

Avatar
Renusatko (27.11.2017 )

Kůže a jalovec. To asi nebude nic pro mě. Jalovec je hodně intenzivní, zelený i se svými bobulemi, vše nadrcené a posypané dávkou pepře až to drhne v nose. Vlastně už všechny složky dávají dopředu tušit, že to je intenzivní vůně, kde vše podpoří kůži a dodá ji ještě drsnější podobu. Kosatec je zemitý a je to spíš jeho kořen, než květ. S fialkou je to stejné. Ambra a vanilka z ní udělají velice příjemnou vůni, ale můj šálek kávy to není. Na konci se musím přiklonit k Viktorce je medová a je tam i peruánský balzám, kde se tam ty složky vzaly, to opravdu nevím. Je tmavá, je tajemná a je i velice krásná a zajímavá.

Avatar
viktorka_od splavu (14.9.2017 )

pryskyřičná, sladká, kořeněná...slast
silně kořeněná medová vůně, pepř, kůže
hrubá kožená brašna plná jalovcových bobulí v medu
cigárko, zapálené
rozvine se v lehce medovou kořeněnou kůži v závanu dýmu z cigarety, pár kvítků, možná fialek
geniální chlapská vůně, muži takhle vonícímu bych nedokázala odolat...
a za pár hodin - už vím co! peruánský balzám, jasně, to je ono. drží se, potvora:-) takhle by mohl vonět lékař.. byla bych nemocná v jednom kuse:-P

Avatar
wendulka (02.5.2015 )

Už jsem to naznačovala, že Ben Gorham se poslední dobou zlepšuje a v této limitované edici, která se původně ani neměla prodávat, odvedl skvělý kus práce. Když bych to velice zjednodušila v podstatě vytvořil vlastní zahuštěnou noir-semišovou verzi White Suede s pudrovými tóny, přidal víc černého fialkového sametu, vynechal pižmové drhnutí a do drydownu přidal máslový kosatec z mé milované Iris Ganache. Ale to už hodně předbíhám.

Černý semiš přichází po pěšině ihned, ošlehaný chladnou svěží dešťovou přeháňkou a pepřovým prachem. Má plášť z černého fialkového sametu. Ve vlasech mu ulpělo několik vlahých zelených lístků, které mu tam nafoukal vítr. Zatřepe hlavou a lístky padají na deštěm navlhlou zem. Konečně dorazil k přístřešku, kde v krbu doutná černá pryskyřičnatá ambra a pálí se dřevo. Tu a tam z něj šlehají malé jiskřičky a rozptylují po místnosti zlatý vanilkový prach.

Po nějaké době si černý semiš uvědomí, že v tom černém kouřovém oparu není sám. Vanilkový prach se totiž celou dobu soustředil do rohu místnosti, kde zhoustl a vykouzlil mu společnici v podobě nádherného máslového kosatce z Iris Ganache, tady ovšem s méně sladkou tmavou čokoládou .

Jednou stranou je to zasněné, sladké a nevinné a zároveň je z vůně cítit snaha o jistou provokativnost. V životě by mě nenapadlo, že můžu potkat stopu Lutense, Forda a Wassera v jedné vůni, no Ben Gorham to dokázal . Má u mě jen jediný vroubek a to je malý objem pro takovou vůni.