Vývoj tuberózy u Roberta Pigueta

Avatar od wendulka, 20. března 2015

Každý milovník tuberózy v parfémech určitě už někdy slyšel o legendární vůni Fracas. Již ten původní z roku 1948 nosila řada zvučných jmen, mezi nimiž nechybí Marylin Monroe, Rita Hayworthová nebo Brigitte Bardotová. Jelikož však bylo třeba jít s dobou, dočkal se Fracas v roce 1998 svojí reedice a o tom, že byla úspěšná, svědčí i fakt, že si našla příznivce i u současných celebrit jako Madonna, Ivana Trumpová, módní návrhářka Carolina Herrera nebo Bianca Jagger. Jenže ty nejaktuálnější trendy si žádaly vyjít vstříc především mladší generaci, a tak Fracas nezůstal ani zdaleka jedinou tuberózovou vůní v repertoáru značky a v roce 2011 a 2012 se dočkal pokračování v podobě Douglas Hannant a Petit Fracas. Podívejme se jim tedy na zoubek.

(https://thecandyperfumeboy.files.wordpress.com)

...

Fracas je hřejivá, plnotučná květinová vůně, jakou si jen dovedete představit. Tuberóza se ohlašuje ihned po trpkém bergamotu se svěží mandarinkou, nejprve v doprovodu hyacintu, který ve vás podobně jako v Bas de Soie evokuje pocit, že jste právě vstoupili do květinářství, plného čerstvé zeleně. Tahle část ovšem nemá dlouhého trvání, protože tuberóza s pomocí sladkého pomerančového květu a lehce živočišného jasmínu nahlas projeví svůj potenciál.

...

Není jen tradičně zahuštěná máslem a meruňkami, voní i po jahodové marmeládě. A právě v téhle fázi, kdy se v ní mísí teplá ovocná zavařenina a vlhká zeleň se zemitými podtóny, je Fracas hodně intenzivní, chvílemi i pro mne až omamná. Přesto se vyplatí počkat si těch několik dalších hodin, kdy se ovocná stránka malinko uklidní a vůni provzdušní mech s jemným bílým pižmem a trochou dřev. Tímto krokem však rozhodně neztrácí nic ze svojí velikosti, protože jestli něčím pro mne Fracas je, tak vůní velkých prostor a velkých holek :) .

(http://cdn2-b.examiner.com)

...

Douglas Hannant, pojmenovaná po známém americkém módním návrháři z New Yorku, se v roce 2011 stala první samostatnou vůní značky, u níž nešlo o žádnou reedici. I tak si nelze nevšimnout určité inspirace právě Fracasem. Bergamot byl místo mandarinky doplněn svěžestí pomerančového květu a teprve napůl zralou hruškou. Hyacint vystřídala krémovější gardénie.

...

Nejspíš záslouhou jí a ostatních složek tu samotná tuberóza působí dost dlouhou dobu sama o sobě o kapku zeleněji a svěžeji, avšak ani ona nakonec nepostrádá vůni čerstvě uvařené meruňkové marmelády. Základ sice postrádá tóny chypre, přesto se pižmu se santalem daří stejně jako v případě její předchůdkyně vytvořit z Douglas Hannant hebkou, sametově květinovou vůni, jen mnohem víc vzdušnější, ale především stále dospělou.

(http://fimgs.net)

...

Jejich nejmladší sestřička Petit Fracas mě během loňského zkoušení napřed příliš nenadchla, ovšem nyní když se na ní divám již s odstupem, mnohem lépe chápu její zaměření. Zatímco v klasice můžeme považovat za moderní leda ovocnou stránku tuberózy, Petit Fracas se k ní hlásí už od začátku. Bergamot byl prakticky umlčen na úkor šťavnaté mandarinky a nově přidané hrušky. Ta ještě loni vypadala na čerstvou podobně jako v Douglas Hannant, avšak nyní po důkladném prozkoušení už jsem jistá, že je kompotová a nasáklá cukrovým lákem.

(http://ecs.images-amazon.com)

...

Tuberóza se schovává až za tímto ovocem. Narozdíl od své nejstarší sestry je krotká a zcela oproštěná od jakékoliv zeleně či další květeny. Voní po teplých kandovaných meruňkách, máčených v čokoládě a posypaných kakaem, díky čemuž i nadále působí jedle. Jahodové Pedro, z něhož jsem ji původně podezřívala, naštěstí zmizelo. Osobně mi jako milovnici tónů chypre i zde malinko schází ten mech v základu, jelikož samotné pižmo se suchou dřevitostí santalu je zpracováno na způsob Love Chloé, čímž výsledný dojem není už tak sametový jako u jejích dvou předchůdkyň, zase to ovšem lépe zapadá do celkového konceptu vůně.

...

Pokud se vám tedy klasický Fracas zdá jako přiliš náladový a těžký, zkuste to s jeho univerzálnější svěžejší květinovou nebo gurmánštější mladší příbuznou. Sice nebudete tzv. vonět až za roh, ale každá má něco do sebe. Anebo pokud milujete tuberózu bezvýhradně, pořiďte si všechny tři, nabízí totiž všechny její běžné polohy (pokud nepočítáme Carnal Flower), jaké lze očekávat a zcela bezpečně vám pokryjí veškeré příležitosti během celého roku.

...

...

Titulní obrázek:

http://www.essentialoil.in

Diskuze:
Robert Piguet (Značky)
Komentáře k článku (3)
andry
andry (21.3.2015 )

Petit Fracas mi voní jak taková ta růžová jahodová pěnová náplň v perníkových řezech, co se ještě občas někde v obchodě vyskytují... docela sladké, ale povedené, nosit by se jistě dala (i když si myslím, že by se mi rychle zajedla). Douglas Hannant se mi dosud úspěšně vyhýbá a Fracas, jo, ten se povedl :)

barbucha
barbucha (21.3.2015 )

Fracas taky rozhodne neni muj salek caje - nebo, po nasem, "muj flakon parfemu" :-) a dost pochybuju, ze bych se nasla i v Petit Fracas...ale aspon to neni zadna zamenitelna genericka vodicka. Jo, to byly jeste zlaty casy... kdy jeden kazdej parfem mel svou tvar!

Avatar
(20.3.2015 )

Douglas Hannant nepoznám, Fracas je pre mňa priveľká vôňa, ale Petit Fracas rozhodne nemôžem - je taká divne ovocná, do arómy šťavnatých plodov sa mieša odér ovocia v sklade - sem-tam zmiešaný s čímsi zavlhnutým a ide to do rozkladajúcich sa bielkovín. Možno sú oba Fracasy v mojom prípade určené na nosenie na oblečení, ale ani typovo mi nesedia.