Oud, ambra a vanilka z kolekce Les Absolus d'Annick Goutal

Avatar od wendulka, 14. listopadu 2015

Když se v roce 2011 stal novým majoritním vlastníkem značky Annick Goutal korejský kosmetický gigant Amore Pacific, což s sebou v roce 2013 přineslo modernizaci butiků a unifikaci flakonů, které tak ztratily na své barevnosti, nepřivítala jsem to vůbec s nadšením. Ale jelikož to byla právě kolekce Les Orientalistes s Ambre Fétiche, Encens Flamboyant, Musc Nomade a Myrrhe Ardente, jimiž si mě značka získala nejvíc, nakonec byla zvědavost silnější než skepse a nemohla jsem odolat, abych nezjistila, jak proběhl pokus o orientální kolekci číslo dvě pod taktovkou nových majitelů, jímž se Camille Goutal a Isabelle Doyen rozhodly vzdát poctu třem parfumérským ingrediencím: oudu, ambře a vanilce. A dobrá zpráva je, že tyhle dámy ještě mají co říct :) .

...

1001 Ouds

(http://forestpathology.cfans.umn.edu)

Úvodní vůně této nové kolekce je jedinou, která má v portfoliu značky premiéru, pokud jde o hlavní ingredienci a vzhledem k neutichajícímu trendu posledních let asi bylo nemožné, aby vůně Annick Goutal zůstaly stranou. Propagační materiály vám sice řeknou, že to byla arabská princezna, kdo seznámil Annick Goutal s krásou oudových vůní při její návštěvě butiku na Rue de Castiglione, nicméně těch 1001 oudů je třeba brát s hodně velkou rezervou ;) .

Tenhle oud je totiž velmi krotký a to tak, že ani není medicinální. Příjemné ale je, že to ani není klasická oudová růže, jakých jsme byli v posledních letech svědky. Je to prostě jen zakouřená hořká dřevitost, jemně zdůrazněná guajakovým dřevem, pikantním pepřem a břízou a lehce osvěžená růží. Zkráceně řečeno, 1001 Ouds je milá a překvapivě i originální, skvěle držící orientálka, namíchaná tak, aby ji snesli i Asiati :) , která určitě stojí za vyzkoušení.

...

...

Ambre Sauvage

(http://palaeo.gly.bris.ac.uk)

Na ambru jsem byla z celé kolekce zvědavá ve smyslu, zda dokáže překonat mou dosud nejoblíběnější vůni od téhle značky Ambre Fétiche. A i proto jsem se v první chvíli po nástřiku zarazila, zda Ambre Fétiche jen nepřelili do jiného flakonu a nedali ji novou nálepku. Úvod s teplým kadidlem, štiplavým styraxem a ambrou, tvořenou suchými kouřovými tóny labdana a vanilkou totiž až nápadně připomíná právě Ambre Fétiche jen s tím rozdílem, že kůže v Ambre Sauvage nedrhne, ale je krásně semišová.

Rozcházet se začnou až po rozvonění, kdy se do ambry přimíchá víc nadýchané vanilky, dřeva a mohérová levandule se špetkou kosatcového pudru. Ambre Sauvage je tak mnohem víc měkčí, pudrovější a ženštější než její předchůdkyně, v tomhle ohledu je tedy třeba brát její přívlastek taky hodně s rezervou nebo možná i ironicky, což ovšem nic nemění na tom, že vůně je to povedená (intenzitou a výdrží jsou naprosto srovnatelné) a jsem přesvědčená, že své přiznivce si najde, i když pro mne osobně z tohoto souboje i nadále vychází jako vítěz Ambré Fétiche.

...

...

Vanille Charnelle

(http://www.anapurna.ch)

Jelikož mi dosavadní Vanille Exquise úplně nesedla, vložila sem nakonec svoje největší naděje do ní zvlášť, když Camille Goutal s Isabelle Doyen slibovaly vyloženou koupel ve vanilce a mandlovém mléce. Ostatně v mléce se koupala už slavná Kleopatra. A instinkt mě nezklamal :) . Vanilku a mandle sice najdeme i ve Vanille Exquise, ale tady nemůže být o nějaké podobě s Angelique Noire ani řeč.

Anděliku v úvodu totiž vystřídal pepř a vanilka je tu opravdu vyloženě mléčná. Nádherný mandlový buket jdoucí až do marcipánu tu tentokrát obstarává našlehaná tonka a do koupele, kterou zlehka prohřívá tropický ylang ylang, bylo přidáno i několik stroužků překvapivě velice příjmeného kokosu. V základu už vůni jenom zlehka zapudruje bílé pižmo, které na rozdíl od Vanille Exquise ani v nejmenším nedrhne. Jediná škoda je, že Vanille Charnelle má z celé kolekce nejslabší projekci, i když výdrží je srovnatelná s Ambre Sauvage. Každopádně v kolekci Les Absolus d´Annick Goutal je to můj absolutní vítěz a jedna z nejkouzelnějších vanilek za poslední dobu a hlavně vanilkářky by ji rozhodně neměly vynechat.

Diskuze:
Annick Goutal (Značky)
Komentáře k článku (3)
domenica
domenica (15.11.2015 )

Tak na tuhle trojici vůní se hodně těším, obzvlášť na Ambre Sauvage a Vanille Charnelle.
Mitzi: Mám na cestě vzorky z Paříže, tak pokud dorazí v týdnu, bude příležitost vyzkoušet...

wendulka
wendulka (15.11.2015 )

Mitzi: Zatím asi jen ve Francii, v Německu a jinde za hranicemi, kde vedou vůně AG. Vlado sice ještě nějaké zbytky v Madeleine měl, když jsem tam byla naposled, ale jak jsem pochopila, tak už je jen doprodával. No nebylo by od věci, kdyby se téhle značky u nás ujala nějaká jiná parfumérie, protože i přes tu unifikaci flakonů si podle mě místo na českém trhu zaslouží zvlášť s touhle novou kolekcí.

Mitzi
Mitzi (15.11.2015 )

Navnadila jsi mě k vyzkoušení ;-) Kde se dají očichat?