Není kolínská jako kolínská

Avatar od barbucha, 28. ledna 2015

Nevím jak vy, ale já si ještě pamatuju doby, kdy se většina dam (soudružky nevyjímajíc) voněla prostě nějakou tou kolínskou. Pod to označení se schovalo kde co…

V takovém Kolíně nad Rýnem bychom se ale patrně se zlou potázali, kdybychom na dotaz, jakou voňavku používáme, odpověděli: no přece kolínskou. Tazatel by pravděpodobně obrátil oči v sloup a barbarem se více nezabýval (asi jako my, kdyby nám nějaký turista radostně sdělil, že nejradši pije „české pivo“).

Takže – Kölnisch Wasser nebo 4711? Která je která a jak to vlastně bylo?

Bylo to zajímavé…

...

Od roku 1708 Johann Maria Farina (rodem Ital, takže původně samozřejmě Giovanni) pracoval pro svého strýce obchodníka a špeditéra, daleko od domova. Že se Italové ocitli zrovna v Německu, nebyla náhoda – Kolín nad Rýnem jakožto jedna z nejvýznamnějších obchodních křižovatek skýtal podnikavým lidem velké možnosti.

...

  (zdroj: http://www.kolinska-voda.cz)

...

Následující rok přibyl ještě další člen rodiny, Johannův bratr Johann Baptist (Giovanni Battista). Ten ty možnosti rychle pochopil, pročež urychleně založil vlastní obchodní společnost a zažádal též o občanství. Žádost byla kladně vyřízena za týden, což nás zavádí spíš do oblasti sci-fi příběhů… ale bylo tomu skutečně tak. Zlaté časy!

...

   (zdroj: http://www.trademarkia.com)

...

Baptist se tedy věnoval obchodu, dnes bychom řekli s luxusním zbožím (říkalo se mu Francouzský krám, což bylo už tehdy synonymem luxusu) – krajky, pudry, ozdobná pera… hedvábné punčochy… a jeho bratr se staral o výrobu, distribuci a prodej neméně luxusní záležitosti – totiž parfému, o kterém Baptistovi jednou napsal: „Vytvořil jsem parfém, který připomíná svěží ráno po jemné spršce, kdy se rozvoní narcisy a pomerančové květy. Tento parfém mě osvěžuje a rozvíjí mé smysly a představivost.“

...

  (zdroj: http://www.kolinska-voda.cz)

...

Johannova babička Gennari, která byla tzv. aromatizérkou v Benátkách, vždycky tvrdila, že zdědil její „nos“… řečený nos byl jeho vkladem do obchodu, kde se posléze stal společníkem. Nejprve jeho produkt prodávali pod názvem „Farina aqua mirabilis“, a o něco později - aby uctili město, které se jim stalo druhým domovem - ho překřtili na“ Farina Eau de Cologne“. A už jsme doma! Eau de Cologne! Kölnisch Wasser!!!

...

  (zdroj: http://www.kolinska-voda.cz , http://www.cafleurebon.com)

...

V té době (i ve Francouzském krámu) se samozřejmě prodávaly i jiné voňavky – známé byly další odnože aqua mirabilis nebo uherské či barbadoské vody… ale Farinova Eau de Cologne byla novinka: na rozdíl od ostatních kořeněných a pižmových příjemně lehká a svěží, a velmi brzo dosáhla obrovské obliby. Farinovi ji expedovali ve velkém po celé Evropě a jejich spokojení klienti se rekrutovali z těch nejvyšších míst. Seznam těchto zákazníků je dnes vskutku impozantní – od Voltaira až k Marku Twainovi, od Mozarta k Lehárovi… od Franze Josefa až po princeznu Dianu… a další a další zvučná jména.

..

   (zdroj: http://www.kolinska-voda.cz)

...

Jak už to tak bývá, úspěchu si nemohli nevšimnout i další podnikavci. Nejenže se snažili přiživit na již proslavené adrese – „Farina gegenüber Jülichsplatz“ (prostě „Farina naproti Jülichovu náměstí“), ale brali to šmahem i se jménem (někteří se tak skutečně jmenovali, neboť v Kolíně a okolí žila početná italská komunita a jméno Farina bylo poměrně běžné), takže se vyrojila spousta obchodů „Johann Farina naproti Starému trhu“, „Johann Maria Farina naproti Augustiniánům“ a další a další, které měly společné jen jedno, a kvalita výrobků to věru nebyla: všichni si klidně mohli dát na vývěsní štít vymalovat firmu „Vykuk a spol“.

Jeden z řečených vykuků to ovšem dotáhl k dokonalosti, neboť od některého z toho množství Farinů rovnou odkoupil jakýsi copyright na jméno – který mu dotyčný ochotně prodal… ačkoliv s rodinou výrobce proslulé Eau de Cologne neměl pranic společného. Nebo spíš právě proto, byly to snadno vydělané peníze.

Ten kupec jmen byl… Wilhelm Mühlens (některé zlovolné prameny, tj. ne-firemní, nazývají jeho povolání decentně „spekulant“). Stalo se v roce 1804 – po téměř stoleté existenci Farinovy Eau de Cologne.

...

  (zdroj: http://www.pwoil.com)

...

Nejen že začal rychle prodávat svoji „kolínskou“, ale ještě k tomu si jen tak mimochodem přivydělal dalším prodejem jména Farina – asi tak dalším třiceti zájemcům. A ti ho distribuovali dál… takže je div, že se v Kolíně nejmenovali Farina nakonec úplně všichni, a že jimi produkovaná tzv. kolínská voda, nebo spíš její fejky a odnože, netekla i v korytu Rýna.

Pan Mülhens ovšem historii svého vzestupu poněkud poopravil – legenda, uváděná dodnes na firemních stránkách praví, že mladý Wilhelm obdržel tajnou recepturu na všeléčivou aqua mirabilis od (čirou náhodou) právě kolemjdoucího mnicha, a jako z udělání ve svůj svatební den. Hezký dárek! Kdo nevěří, ať tam běží… Ovšem receptura to byla tak tajná, že poté, co Kolín obsadili Francouzi (a zavedli mimo jiné i nové číslování domů), jejichž právo vyžadovalo v případě prodeje léčivých přípravků i údaje o jejich složení (veskrze to moderní přístup), zdráhal se milý Wilhelm tyto údaje odtajnit. I přišel na lstivé řešení, označiv svoji původně zázračně léčivou vodu za „pouhý“ parfém. Už stačilo přijít jen na nový název, což zase nebylo tak těžké: do své manufaktury v Glockengasse docházel každý den. Do čísla 4711…

   (zdroj: http://www.hitmeister.de)

...

Nový název byl nezbytný i z důvodu, že se Farinovi potomci konečně rozhoupali a svého konkurenta (nebo spíš plagiátora) zažalovali – pro neoprávěné používání obchodní značky. Spor se táhl třicet let (tady nám to realitu už připomíná spíš) a skončil vítězstvím Farinů. Mülhensův podnik musel jejich jméno vypustit ze svého názvu. Podobné procesy pak následovaly i ve Francii, kam Farinovi expandovali, a se stejným výsledkem. Mülhens to tedy nakonec vzdal, a ponechal si jen:

...

(zdroj: http://www.frenchselections.com)

....

Mimochodem, i o soudních sporech, plagiátorství a podvodech firemní stránka 4711 dodnes taktně mlčí… 

Osobně se domnívám, že důvod, proč Mülhens nebyl ochoten odtajnit recepturu, nespočíval ani tak v úzkostlivě dodržovaném slibu nějakému mnichovi (což mi s jeho povahou, mírně řečeno, poněkud nekoresponduje), jako spíš v tom, že ji prostě Farinovi ukradl a zveřejnění by jeho čin odhalilo… ale může to být jen mojí značně podezřívavou povahou. Faktem však zůstává, že zatímco Farinovi spokojeně a zejména úspěšně vyrábějí svoji Kölnisch Wasser již v osmé generaci, Mülhensův podnik už dávno spolkly korporace… nejdřív Wella, poté Procter &Gamble, a i ti se ho již zbavili – nyní patří pod Mäurer &Wirtz. Neúprosný osud nebo boží mlýny?

...

   (zdroj: http://www.dw.de)

Až se do Kolína pojedete podívat, navštivte muzea parfémů, které provozují jak Kölnisch Wasser, tak i 4711 (ti pořádají i odborné semináře o vůních pro laické zájemce). Ve městě si pak dejte pozor na výslovnost a pokud budete chtít voňavku, žádejte Kölnisch (Wasser), nikoli Kölsch – dostali byste pivo. Mimochodem také kolínská specialita s dlouhou historií (vlastně o celých 900 let delší), a rovněž ne špatná!

Ale hlavně si nespleťte Kölnisch Wasser se 4711, ať mohou Farina i Mülhens odpočívat v pokoji (vlastně v Kolíně nad Rýnem)!

...

   (zdroj: http://www.mimifroufrou.com)

Zdroje:

http://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Maria_Farina_gegen%C3%BCber_dem_J%C3%BClichs-Platz

http://en.wikipedia.org/wiki/Eau_de_Cologne

https://farina1709.de/en/index

http://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_M%C3%BClhens

http://www.4711.com/index.php/de/echt-koelnisch-wasser2.html#der-duft

Titulní obrázek:

http://www.kolinska-voda.cz/

Komentáře k článku (8)
prokera
prokera (04.3.2015 )

Super článek, napsaný jako vždy vtipně ;)!

sugar&spice
sugar&spice (25.2.2015 )

Tak hezký a poutavý článek až jsem si konkurenční 4711 musela pořídit a zavzpomínat na časy, kdy jsem se s ní tajně cintala u prarodičů :)

wendulka
wendulka (01.2.2015 )

Možná se to zdá jenom mně pod vlivem tvého článku, ale panu Mülhensovi kouká na tom portrétu to lišáctví z očí :) .

slniecko
slniecko (30.1.2015 )

Super:)!

Tassia
Tassia (29.1.2015 )

To teda bolo napínavé čítanie.... Silne to pripomínalo situáciu u nás po r. 89. chamtivosť ani zaboha nevykoreníš. Barbucha, zaujímavé fakty a príjemný štýl, bavila som sa....

barbucha
barbucha (29.1.2015 )

Ledifia: No, jak Farinovi svého času (zač. 19. stol.)expandovali i do Francie (resp. Paříže), tak později tu pařížskou pobočku prodali právě firmě Roger et Gallet. Možná/pravděpodobně při té transakci R+G získali i právo na tu jednu kolínskou (Extra Vieille), kterou prodávají - s uvedením jména Farina - dodnes (a zřejmě zcela v souladu se zákonem).
Když jsem se na tu historii dívala, říkala jsem si, že tehdy byly časy asi podobný, jako u nás po '89 - hotová anarchie a urvi, co můžeš :-))

Ledifia
Ledifia (29.1.2015 )

Super! To je teda zapeklité.
Ještě by mě zajímalo, jak do toho zapadá Jean-Marie Farina značky Roger & Gallet.

Hoolinkah
Hoolinkah (28.1.2015 )

Téma jako na zavolanou. Kolínský a "kolínský" jsme zrovna před pár dny řešily přes SCH vrámci doplňování do databáze. Můj děda měl "aděkolonů" plnou koupelnu a s gustem se tím políval (a babička kvůli tomu nesnáší voňavky...).