Co se skrývá za barvami parfémů?

Avatar od ModestMourek, 18. února 2018

Pokud jste někdy podrobně pročítali složení na obalech svých parfémů, možná jste u některých narazili na číselné kódy spojené s označením barvy, například CI 19140 (FD&C Yellow 5). Barvu parfému totiž často vylepšují syntetická barviva, nejsou-li jeho složky samy dostatečně barevné.

.

Barvy přírodního původu

Z přírodních vonných materiálů jsou výrazně zbarvené absoluty a několik esenciálních olejů, například olej z pačuli je oranžovohnědý, zbylá většina esenciálních olejů a většina syntetických vonných materiálů je bezbarvá. Aby tedy parfém byl barevný, musí obsahovat dostatečné množství některého z těchto značně drahých přírodních materiálů, což se nutně projeví na jeho ceně. S přirozeně barevnými parfémy se lze setkat u značek, které si zakládají na čistě přírodním složení, jako jsou April Aromatics nebo Lurk, nebo u značek minimalistického designu, jako je Editions de Parfum Frédéric Malle. Barvy těchto parfémů se pohybují od nažloutlých odstínů po červenohnědé a část jich je bezbarvá. Žádný není jasně modrý nebo tmavě zelený. Chce-li výrobce parfém takové barvy, musí použít syntetická barviva. A bez barviv se neobejde, ani když si přeje, aby parfém obsahující několik procent esenciálního oleje barvou odpovídal čistému oleji.

.

Barvy syntetického původu

Syntetická barviva se zdaleka nepoužívají jen v levných parfémech, i takové značky jako Krigler nebo Dusita Paris své parfémy z estetických důvodů barví. Pro barvení se používají běžná potravinářská barviva a dále barviva, které jsou schválena pouze pro vnější použití. Zatímco na obalech potravin se barviva skrývají pod známými čísly E, na obalech parfémů je nalezneme pod čísly z Mezinárodního indexu barev (angl. Colour Index International; CI) nebo pod označením, které používá Federální nařízení o potravinách, léčivech a kosmetice (angl. Federal Food, Drug, and Cosmetic Act; FD&C). Čísla CI jsou pětimístná a přiřazují se barvivům na základě jejich chemické struktury. Označení podle FD&C udávají kromě barvy barviva i oblasti jeho schváleného použití v USA: „FD&C“ barviva jsou schválena pro použití v potravinách, lécích a kosmetice, kdežto „D&C“ barviva jsou schválena pouze pro použití v léčivech a kosmetice. Ovšem ne vždy je zařazení do skupiny vypovídající, protože přes pozdější změny v povoleném použití zůstává barvivům původní označení. Příkladem je barvivo ponceau SX, označované FD&C Red No. 4, jehož použití je v současnosti v USA omezeno pouze na léčiva a kosmetiku aplikované vnějšně. Nejčastěji používaná barviva jsou uvedena v tabulce.

Co se týče možného negativního vlivu těchto syntetických barviv na lidské zdraví, u většiny bylo prokázáno, že mohou – stejně jako řada složek přírodního původu – vyvolat alergické reakce, zatímco různé formy toxicity u nich buď nebyly potvrzeny, nebo pro ně neexistuje dostatek důkazů. Například tartrazin podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) způsobuje asi u 0,01 % populace kožní vyrážky, přičemž nejvíce se zdají být ohroženi astmatici a lidé trpící nesnášenlivostí na aspirin. Obecně platí, že čím více jsou oblasti použití daného barviva omezeny, tím více je podezříváno z možných nežádoucích účinků.

Za domácí úkol jsem si uložil prohlédnout všechny obaly parfémů, které doma máme. Výsledky pátrání spolu s přibližnými barvami parfémů shrnuje následující tabulka. (Barviva jsou pro přehlednost uvedena oběma výše zmíněnými způsoby bez ohledu na to, jaký způsob se nachází na obalu parfému. Za složení Cosy Cedar Wood 72 děkuji janejane.) Vítězem v počtu barviv se stal Bal à Versailles (Jean Desprez, 1962), který za svou medovou barvu vděčil pěti syntetickým barvivům.

Na závěr pár otázek, na které můžete odpovědět v komentářích. Věděli jste, že se parfémy barví syntetickými barvivy? Je pro vás barva parfému důležitá?

.

Zdroje

Wikipedia, hesla: Brilliant Blue FCF; Colour Index International; D&C Red 33; Federal Food, Drug, and Cosmetic Act; Quinoline Yellow WS; Sunset Yellow FCF; Scarlet GN; Tartrazine.

Color Additive Status List, URL: https://www.fda.gov/ForIndustry/ColorAdditives/ColorAdditiveInventories/ucm106626.htm

Fotky převzaty zde: úvodní, 1, 2, 3, 4

Komentáře k článku (10)
Biely kvet
Biely kvet (28.6.2018 )

Mňa neodolateľne priťahujú žlté a oranžové parfémy, sú to pre mňa tzv. šťavnaté farby. Keď vidím žltý alebo oranžový parfum, mám tendenciu kúpiť ho aj bez vyskúšania, lebo som presvedčená, že musí byť krásny....čo mi však nie vždy vyjde. Naopak príliš tmavý, modrý, zelený, červený alebo ružový nebudí vo mne dôveru.

prokopka
prokopka (25.2.2018 )

Avatar
(22.2.2018 )

Dekuji za clanek. Vzdy si rada poctu Tve clanky. Nad temi barvivy jsem nikdy nepremyslela a ani si podle barvy vuni nevybiram. Bud mi voni, nebo nevoni a to je pro me rozhodujici. Vim, ze rada vuni casem ztmavne. Pokud jde o alergicke reakce a skodlivosti ci spis mozna zavadnosti s ohledem na zdravi, tento vliv je zde jistym podilem vsude v celem kosmetickem prumyslu. O tom si nedelam iluze. Stejne tak jsem v pozoru na pojmy “prirodni”, “bez konzervantu”, “bez tuku” i “netestovano na zviratech”. Avsak na nakup to vliv nema, chytne-li me neco za srdce - zvlast vune, je konec a obvykle mi skonci na Polici. A ty uplne “cire” vody casem zmeni odstin tez.

ModestMourek
ModestMourek (21.2.2018 )

Děkuji za reakce. Osobně považuji barvení parfémů za zbytečné a při výběru se řídím hlavně vůní.

alibi
alibi (19.2.2018 )

Při prvním výběru, co chci zkoušet, mě určitě barvy podvědomě ovlivňují. Táhne mě to k zelené a modré a růžové - samá chemie :) Ale nakonec stejně koukám na složky a vyberu ty žluté ;). Skvělý článek!

slniecko
slniecko (19.2.2018 )

Vedela som, ale veľmi som to neriešila....akurát som vedela, že modrá sa veľmi často časom mení na zelenú. A že niektoré časom tmavnú (napr. Cuir Beluga je po pár mesiacoch hnedá).
A áno, farby sú pre mňa - no ani neviem, či extra dôležité, skôr by som povedala, že dopĺňajú celkový estetický dojem - ale úprimne - viac by som ocenila farebný flakón, ako farbivo v tom, čo striekam na seba.

barbucha
barbucha (19.2.2018 )

Já jsem vlastně nikdy o tom, kde se ta barva bere, ani nepřemýšlela... no jo, chemie... nakonec i ten parfém taky (většinou) není nic jinýho :-)
Osobně teda vyhledávám barvu, a to tu klasickou, zlato-medovo-koňakovou. Bezbarvá tekutina a ovšem ani růžová vodička ve mně nebudí důvěru!

Avatar
(19.2.2018 )

Že se parfémy barví synthetickými barvivy jsem do této chvíle nevěděl. Považuju to čuňačinu. ... a jak říkáme my chemici (alespoň tedy my staří) "barva není štof"; čímž chci vyjádřit, že barva v parfému je pro mne něco úplně zbytečného a nežádoucího.
Díky za pěkný informativní článek.

Korsičanka
Korsičanka (19.2.2018 )

Díky, Jakube - velmi poučné zejména pro nás, jimž se vědomosti z chemie už z hlavy vypařily.
Při pohledu na některé vůně mi bylo jasné, že přírodou ta barva nebude:)
A stejně jako Wendy - a určitě spousta z nás - uvítám u parfémů co nejméně barevnou tekutinu!

wendulka
wendulka (18.2.2018 )

O tom, že se parfémy barví syntetickými barvivy jsem povědomí měla, ale o detailech jsem neměla vůbec přehled. To až teď díky tobě.

Pokud jde o odpověď na druhou otázku, pro mě je vždy podstatná samotná vůně než její barva, nicméně z čistě praktických důvodů (oblečení) jsem o to víc radši, když mi zavoní bezbarvé parfémy :) .