1001 (Nobile 1942) ve Vavavoom

Avatar od alibi, 23. zaří 2017

Jednou z věcí, které v nás mohou vyvolat velké emoce, jsou příběhy. Veselé, či smutné, plné dobrodružství, nebo poučení… Už po celá tisíciletí se snažíme to kouzlo příběhů zachytit a předávat je našim potomkům v psané podobě. Čtení pohádek před spaním je moc krásný a uklidňující rituál, který nejenom dětem na celém světě přináší pěkné sny, ale prohlubuje rodinná pouta. A právě rituálu čtení je zasvěcena novinka tradiční značky z italského Janova Nobile 1942 - parfém prémiové řady nazvaný 1001. Proč zrovna 1001? Protože přesně tolika příběhy vyprávěnými po tisíc a jednu noc si krásná a moudrá Šeherezáda zachránila život v arabské sbírce pohádek.

Šeherezáda (Sophie Anderson, 19. století)

....

Toto pondělí jsem měla skvělou možnost zúčastnit se premiérového uvedení vůně 1001 v Česku. Představila ji na slavnostním večeru umělecká ředitelka značky Nobile 1942 Stefanie Giannino a samotný Massimo Nobile. Akci uspořádala Vavavoom parfumerie a konala se v brněnském Royal Ricc hotelu. Moc si cením toho, že majitelka Vavavoom parfumerie, paní Lucie Levenson, tuto událost koncipovala jako příjemné setkání hvězdného týmu s námi obyčejnými smrtelníky, zákaznicemi, a já si mohla na chvíli připadat jako profesionální novinářka nebo celebrita.

Dozvěděli jsme se tu spoustu zajímavých věcí. Třeba, že značka usnadňuje výběr vůní zákaznicím pomocí takzvaného perfume code, který vůně doporučuje (podobně jako dress code volbu oblečení z šatníku) na různé příležitosti a nálady. Nebo, že k maceraci složek přistupují zodpovědně. Jejich parfémy jsou uloženy v jejich vlastních zásobnících, přestože to obnáší nemalé finanční výdaje a velkou byrokracii. Je to ale důležité. Každá složka parfému totiž potřebuje různou dobu zrání - citrusy pár týdnů, ale dřeva i půl roku. A oni chtějí mít kontrolu nad tím, aby tento přirozený proces nebyl urychlován chemicky. 

....

Rovněž nám bylo řečeno, že vytvořením každé vůně je pověřen vždy jiný parfumér, aby vůně byly opravdu různé. A taky, že jsou parfuméři Stefanií Giannino usměrňováni, když se odchýlí od načrtnutého konceptu. Konkrétně novinku 1001 stvořil velmi slavný italský parfumér Luca Maffei (tvůrce parfémů např. pro Masque Milano, nebo značku Jul et Mad). A zajímavou perličkou je, že jeho otec je autorem jiného parfému Nobile 1942 - Acqua Nobile.

Každá složka podle Stefanie Giannino má v orientální kompozici parfému 1001 svůj úkol. Papyrus, který byl už ve starověkém Egyptě používán k zaznamenání psaného slova, je zde hlavní hvězdou přidávající vůni lehce dřevitý a zelený nádech. Hlava vůně je svěží kořeněná - vnímala jsem sladký pepř, čajový bergamot a malinko štiplavý zázvor. Má v nás vyvolat dobrou náladu a povznést mysl stejně, jako když bereme do rukou knihu, rozečítáme první řádky románu a těšíme se na to, co nám příběh přichystá. V srdci vůně už jsme v příběhu dále a poznáváme smyslnou a ženskou tvář Šeherezády, orientální odvážné krásky, kterou tu představuje nasládlá kořeněná růže doprovázená šafránem a pačuli. Kadidlo má do kompozice vnést malinko spirituality. Santal, vanilka a ambra tomu všemu dávají pevné základy.

....

Tady i u jiných vůní jsme si mohli doslova na vlastní kůži ověřit, jak se vůně rozkládá do jednotlivých vrstev individuálně (prý je to vlivem různého pH, teplotou, vlhkostí pokožky, ale třeba i hormony). V praxi to vypadalo tak, že jsme vůni vyzkoušely a začaly si s dámami navzájem vzrušeně sdělovat své dojmy, které byly mnohdy velmi různé. Nevěřícně jsme tedy voněly jedna ke druhé a nestačily se divit. Například na mě byla Tisícjednička po svěžím kořeněném úvodu hodně dlouho jenom ostře kořeněná s převahou kadidla, pepře a šafránu. Kdežto na jiné dámě se rozvoněla do krásné nasládlé orientální růže. Té jsem se já nakonec taky dočkala, ale až mnohem později, když už vůně hodně zeslábla. To už jsem byla z akce doma a uléhala do postele.

...

Mým favoritem večera se ovšem stala jiná vůně - La Danza delle Libellule, tanec vážek. Sladký hebký smetanový koktejl s rozmixovaným šťavnatým jablíčkem. Plný sladkých romantických příslibů a milostných pokušení. Možná i proto, že zkušený nos Stefanie určil tanec vážek na mé kůži jako přesně tu představu šťavnaté vanilky s křupavým ovocem, kterou měla na mysli, když jej navrhovala.

...

Další z plejády zkoušených vůní, které jsem po tolika dojmech schopna popsat, byla vášnivá Ambra Nobile. Hřejivá ambrová vůně. V úvodu se může zdát, že bude i hodně sladká, ale mě z ní postupně začaly vystupovat dřeva a slanost, což nebylo vůbec nepříjemné.

..

Sofistikovaný parfém Chypre 1942 mě překvapil tím, že vůbec není chypre - to znamená lesní a mechový. Je jako babiččino voňavé květinové mýdélko, které prokládala do prádelníku. Nevoní mýdlem, ale opojně bílými květinami. 

...

Svěží a energická Vespri Esperidati jsou krásně zpracované citrusy i s kůrou, jemné neroli a petitgrain na ambrovém dřevitém základě.

....

Byla to náramně povedená akce se spoustou promyšlených detailů. Prostor hotelu Royal Ricc se k italské značce velmi hodil, stejně tak i renesanční květinové vazby na stolech tvořily krásnou kulisu pro klasické flakóny se zlatými štítky. Požitek z vůně byl ještě umocněn jiným, než čichovým zážitkem. Milan Bukovský nám totiž namíchal koktejl, jehož složení bylo sladěno s vůní 1001. Drink obsahoval Genever Oude, suchý vermut infuzovaný zázvorem, tinkturu z růžového pepře a šafránový bitter. Možná i díky tomu bylo setkání velmi příjemné a neformální. Děkuji a budu se těšit, jaká nová překvapení nám paní Lucie přichystá.

Ve Vavavoom parfumerii už je vůně 1001 společně s dalšími 11 parfémy Nobile 1942 k mání. V nejbližší době se zde sortiment značky rozšíří ještě o 13ml cestovní balení vůní z kolekce Fragranza Suprema a I rigati.

..................................

Titulní fotografie byla poskytnuta s laskavým svolením z archivu Vavavoom.

Diskuze:
VAVAVOOM perfumery (Obchody internetové i kamenné)
Nobile 1942 (Značky)
Komentáře k článku (9)
sisa.b
sisa.b (26.9.2017 )

Pekné čítanie, ďakujem :)

alibi
alibi (25.9.2017 )

MiJo, je mi jasné, že máš moc zkrotit a ochočit si téměř každou růži :)

Korsičanka
Korsičanka (25.9.2017 )

Libu, jako vždy výborné! V kterých že to sedíš novinách?:) A víte, co je zajímavé na té proradné 1001? Že během týdne zkrotla a voní báječně i na původně znepřátelené kůži:)

cinkja
cinkja (24.9.2017 )

Moc hezké shrnutí více než příjemného a inspirativního večera, plného milých setkání.

alibi
alibi (24.9.2017 )

Byl to parádní večer, ráda jsem vás poznala. Děkuji Janě, že mě ukecala tam jít. A Vendulce děkuji za pomoc se zveřejněním článku.
Mě okouzlila paní Stefanie. Má v sobě přesně to "čaro", které s vůněmi souzní. Elegantní a cílevědomá dáma.

slniecko
slniecko (23.9.2017 )

Zdá sa, že chypre musím skúsiť...snáď bude tiež v tých malých baleniach.

Ayuri
Ayuri (23.9.2017 )

Nobile 1942 je zaujímavá značka. Pre mňa sú zosobnením talianskej elegancie, ľahkosti a... neviem to presne popísať, ale ešte krok a boli by vulgárne...ale ten krok práve neurobia, sú tak na hrane. Presne namiešané.

Renusatko
Renusatko (23.9.2017 )

Moc pěkně sepsáno. Byl to velice příjemný večer.

wendulka
wendulka (23.9.2017 )

Skvěle shrnuto!
A musím ještě jednou potvrdit, že La Danza delle Libellule byla na Tvojí kůži naprosto famózní podobně jako na cinkje a Fleur kouzlila Chypre Nobile, na Luně zase Ambra Nobile, na janejane Vespri Esperidati a na mojí maličkosti zase ta 1001. Hezky jsme si to rozdělily :)) :P .