Worth

05. ledna 2015 01:45
Offline Mitzi admin
Avatar
1093 příspěvků moje polička 05. ledna 2015 01:45

Charles Frederick Worth založil svůj módní dům v roce 1850.

Nejslavnější Worthovo dílo byla bezesporu tato róba pro císařovnu Sissi.

(portrét F. X. Winterhaltera z roku 1865)

Po Worthově smrti - v roce 1895 - podnik převzali synové Gaston-Lucien a Jean-Philippe.

Worth byl jedním z prvních módních domů Haute Couture, který přinesl na trh svůj vlastní parfém. Tato iniciativa vzešla od Jeana Philippa. V roce 1920 byla zahájena výroba "Dans la Nuit". Návrhem flakónu byl pověřen slavný pařížský sklář René Lalique. S ohledem na název parfému v něm obsažený Lalique navrhl temně modré sklo s průhlednými hvězdami. Dans La Nuit je legendárním debutem Les Parfums Worth. Maurice Blanchet použil intenzivní tóny karafiátu, konvalinky, skořice, tonky, vetiveru, růže a bergamotu, přidal vanilku, ylang-ylang, aldehydy další složky.

V návaznosti na úspěch "Dans La Nuit" poté Jacques Worth, vnuk zakladatele, objednal u parfuméra Maurice Blancheta další parfémy. Worth postupně rozšířil parfémovou nabídku o "Vers le Jour" (1925), "Sans Adieu" (1929), "Je Reviens" (1932) a "Vers Toi" (1934 ).


Pro Vers Le Jour, další Blanchetovu kompozici, flakón opět navrhl René Lalique, složení zahrnovalo především ovocné a květinové tóny, uvádí se bergamot, červené bobule, růže, kořen anděliky, narcis, brambořík, jasmín, osmanthus, růže, pivoňka, broskev, ananas, meloun, cedr, santalové dřevo a pižmo.

Sans Adieu, další spolupráce jmen Blanchet a Lalique, je vůně s vodními, citrusovými a zelenými tóny.

Klasická Je Reviens obsahuje aldehydy, narcis, fialku, hyacint, ylang-ylang, hřebíček, a další tóny. Vůni milovalo mnoho žen více než 80 let. A opět ji originálně "zabalil" René Lalique.



Výroba Dans La Nuit byla obnovena v roce 1985, v posledních letech (okolo roku 2000) byla znovu zahájena výroba Sans Adieu a Vers Toi, prodávají se v balíčku spolu s obnovenou "Je Reviens". Neměla jsem zatím možnost vyzkoušet, ale ti, kteří zkusili, hodnotí vůně jako spíše zdařílé, leč velmi vzdálené původním kompozicím z dvacátých let.

Flakónky bohužel nejsou Lalique, vypadají spíš jako "Juli"

Nejnovější vůní značky Worth v tradičně krásném flakónu je orientálně vanilková Courtesan. V roce 2006 ji vytvořil Pierre Bourdon.