Odin New York

10. zaří 2014 19:19
Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 10. zaří 2014 19:19

Asi víte, že Odin je jméno hlavního boha severské mytologie, zároveň je to ale i skupina tří lifestylových obchodů v New Yorku, exkluzivně zaměřených na muže. První byl otevřen již roku 2004 v SoHo na Dolním Manhattanu, další dva jsou v East a West Village. Kromě oblečení, šperků a módních doplňků však mají také vlatní řadu vůní a vonných svíček, které už nejsou takto vyhraněné a vyhledávají je i ženy.

(www.davidpirrotta.com)

První trojice vůní byla uvedená na trh v roce 2009 a v současnosti čítá již celkem 10 vůní a jedna z nich (06 Amanu) už má na svém kontě i ocenění FiFi Award za nejlepší nezávislý produkt roku 2012. Každá z vůní je inspirovaná nějakou exotickou cestou, což má opět souvislost se severským bohem Odinem a jeho dvěma posly, havrany Huginem a Muninem, kteří mu sloužili jako nositelé zpráv z celého světa. Všechny vůně jsou nabízeny v jednotných tmavohnědých flakonech o objemu 100 ml, přičemž design balení má podobně jako v případě Library Collection od Amouage připomínat knihu.

01 Sunda (2009)

02 Owari (2009)

03 Century (2009)

04 Petrana (2010)

06 Amanu (2011)

07 Tanoke (2011)

08 Seylon (2012)

09 Posala (2012)

10 Roam (2013)

11 Semma (2013)

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 10. zaří 2014 20:13

03 Century

Lesní atmosféra v podání této značky mě baví. Zde jsou to nejprve rozdrcené hořké zelené bylinky, jehličí a chladivá, jemně nasládlá máta. Ta odkrývá vrstvu sluncem vysušeného dřeva. Slunce do něj praží tak, až z něj začínají stoupat slabounké kouřové vlnky. Ambra, uváděná ve složení, se přede mnou zcela schovala, místo ní se na dřevo snesla vanilka z Hypnotic Poison (v tomhle směru souhlasím s andry), jen v naředěnější, sušší a prachovější podobě. Ať už označení moderní chypré na stránkách Odin znamená cokoliv, pro mě vytvořili moc pěknou dřevitou orientální vůni. Je tu ale jedno velké ale, a to je výdrž, za hodinu a půl je (podobně jako Vohina) fuč.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 10. zaří 2014 22:43

04 Petrana

Tak na mne to s tou pouští funguje, tedy z části, protože tam mám zároveň i to jehličí a „šťavnatou“ zem, která do ní sice logicky nepatří, ale já mám tyhle přírodovědné exkurze po zkušenostech s Guillaumem ráda . Jehličí přichází hned po rybízovém začátku se štiplavě osvěžující pepřovou sprškou a odkrývá temný dřevitý kosatec s navlhlou zeminou. Srkze něj prosvítá pár fialek s nasládlou pudrovostí.

(http://s-media-cache-ec0.pinimg.com)

A pak už je tu suchý horký písek v pouštní oáze a pálící slunce. A k tomu se přidává drhnoucí cedr a la Lutens, který byste spíš hledali v v hornatých oblastech. Možná to zní zvlášťně, jenže ono to opravdu ladí dohromady. A zase tak podivné to není, stačí si jen představit, že místo Jordánska přejedete z horských cedrových oblastí Libanonu do sousední Syrské pouště, s níž země hraničí na východě.

Offline zdensy
Avatar
1050 příspěvků moje polička 11. zaří 2014 20:47

04 Petrana - hodně cítím fialky a pižmo, pak teprv kosatec a stopu něčeho zeleného. Po rozvonění, když už odeznívá (po několika hodinách) mi připomíná Violet Blonde, toto je ale mnohem hezčí, Fordova Violet Blonde je vedle 04 plochá.

Offline Zimulka
Avatar
93 příspěvků moje polička 11. zaří 2014 22:57
Reakce na wendulka:

03 Century - díky, Vendulko - krásně jsi ji popsala a já souhlasím do puntíku 

Je to jedna z (pro mě) nejhezčích vůní ... pocitově to mám stejně. Lesní atmosféra - pro mě někde vysoko v horách, kde už roste jen kleť - slunce celý den do toho nízkého porostu praží ... pozdě večer, na sklonku dne kdy už slunce zapadá ta sluncem prohřátá kleť dýchá, vydechuje přesně přesně tuhle vůni sluncem prohřátého dřeva ... nádhera

... a na mě má výdrž celkem slušnou - po ranní aplikaci jsem ji bez přiživování ještě odpoledne docela dobře kolem sebe cítila

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 12. zaří 2014 15:14

07 Tanoke

Ó ano, na mě se s lesními vůněmi může. Tenhle les je jehličnatý a vysušený na troud. Pouze v úvodu najdeme trošku svěžesti díky kombinaci hořkých citrusů, štiplavého pepře a nasládlého zázvoru. Pak to však vezme do rukou suché kouřové kadidlo a jaksepatří nám dřevo i s jehličím rozpálí a vysuší. Pouze v okolní lesní zemině zůstává nepatrný zlomek vlhkosti. Nakonec nám do lesa z velké dálky přivane slaný mořský vzduch. Jeho účelem ovšem není rozpálené dřevo s jehličím zchladit, spíš jen způsobí, že z něj začne stoupat pára.

08 Seylon

V tomto případě má jít o autentickou interpretaci vetiveru ze Srí Lanky. No a kolem vetiveru se to opravdu točí už od začátku, kdy je citrusově hořký, zemitý a kouřový. Poté se přidá vůně jehličí, muškátového oříšku a kopru, který zmiňovala jerry, fuj. Ten naštěstí někdo zanedlouho polije absintem, čímž eliminuje jeho působení. Skutečně krásný vetiver vás čeká však až v základu: je suchý, kouřový už jen nepatrně, neznatelně vanilkové nasládlý, což velmi zajímavě kontrastuje s jeho vlastními slanými podtóny a především si nám hoví na vlhkém "sametově" mechovém podkladu.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 14. zaří 2014 14:12

09 Posala

Název vůně pochází z jazyku indiánského kmene Mivoků, sídlících původně v Kalifornii. Šlo o ženské jméno, které se dá přeložit jako "Sbohem jarní kvítí". Má jít tedy o inspiraci kvetoucími loukami, přímořskými zahradami a ovocnými sady.

No ale ve skutečnosti žádnou zahrádku nečekejte, spíš broskvový čaj s kousíčkem cukrově sladké hrušky, okořeněný nasládlým badyánem. Po něm dostanete sklenku hustého hřejivého bourbonu, z něhož se vydatně kouří. Kromě toho je říznutý nakyslým jablečným džusem. Skleničku nám zdobí kvítek "medově" nasládlého jasmínu.

Teprve v základu se dočkáme Odinu, jaký má většina z nás ráda: necháme být veškeré pití a chlast, vezmeme "sametové" broskvové slupky, přidáme sušený tabák, špetku kosatcového pudru a hodíme to do hromady dřev a pryskyřičnaté ambry. Na chvilku to zapálíme a nakonec to uhasíme "vanilkovo-karamelovým" benzoinem, aby se nám z toho parádně doutnalo.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 15:19

10 Roam

Tzv. toulání se světem má v sobě údajně spojovat dvě klimaticky rozdílné krajiny, a to savanu a deštný prales, samozřejmě v harmonii. Začínáme hodně štiplavě s bylinným šafránem a pepřem v hořkosladkém hávu. Po jeho rozevření už tu máme onu hřejivou suchou oblast, složenou z "prachové" kávy, jemňounce pikantního zázvoru a medově nasládlými podtóny.

Kadidlo v základu je suché kouřové a hebounké, dělá dojem nadýchaného obláčku, z něhož ukáplo pár kapek v podobě hoblinek sušeného kokosu. No jo a kde je ten deštný prales? Že by to byl jen ten pepř se šafránem v úvodu? Kdepak, jak medový podtón vymizí, zázvor přece jen nabere trochu sílu a svou pikantní svěžestí dodá ebenovému dřevu onu "vlahost".

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 13. října 2014 16:29

Odin opouští číslovanou řadu a teď v listopadu se chystá uvést zcela novou řadu tří vůní v bílých flakonech (tvar flakonů, objem a koncentrace EdP zůstaly zachovány), nazvanou "The White Line". Má jít o květinové vůně Efflora, Milieu Rosa a Vert Reseda, mají být lehčí a přívětivější a celkově ženštější, než jaké dosud od Odinu známe. Za všemi stojí parfumér Jean Claude Delville, který už má u Odinu na svém kontě Petranu. No nevím, jestli je odlehčování na místě, právě tím mi byl Odin sympatický, nicméně právě ta Petrana ve mně vzbuzuje naději, že by to vůbec nemuselo být tak špatné. Nejvíc mě pochopitelně láká růže.

(www.pumiris.com)

Efflora

hlava: neroli, tangerinka, olej turecké růže

srdce: pelargónie, levandule, květ grepovníku, absolut jasmínu sambac

základ: absolut dubového dřeva, vetiver, pačuli, bílý mech, santalové dřevo

Milieu Rosa

hlava: absolut marocké růže, mímóza, listy rybízu, malina

srdce: májová růže, pelargónie, jasmín, olej litsea cubeba

základ: turecká růže Otto, ambrové dřevo, listy dubu, vetiver

Vert Reseda

hlava: galbanum, květ rezedy

srdce: pivoňka, gardénie

základ: kadidlo, santalové dřevo

Offline slniecko admin
Avatar
17572 příspěvků moje polička 13. října 2014 19:00
Reakce na wendulka:

Oooch....náhodou, naozaj kvalitných kvetinoviek nie je tak veľa, to sa len zdá kvôli tej záplave enerických mainsteemov.

Tá Eflora...a samozrejme aj ruža!

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 11. června 2015 23:21

11 Semma

U Odinu mi sice slibovali tabákovou vůni, ale řekla bych, že je to trochu jinak. Ano, začíná sladce dřevitou myrhou, sušenou, najemno namletou chilli papričkou, sladce pikantním růžovým pepřem a špetkou skořice, ovšem sladký tabák tohle podle mě určitě není.

Toto je totiž naprosto stejné pačuli s vanilkou, jaké najdete v Noir de Noir nebo Midnight Poison, jenom zde máme místo růže, oudu a toho ostatního hřebíček, krémovou bíločokoládovou tonku a trochu moc pěkného mléčného santalu. Z hlediska intenzity je to vůně, co se drží spíš blíže k tělu, jinak se však znovu po Roam jedná z mého pohledu o hodně povedenou orientálku.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 03. března 2016 19:15

12 Lacha

Podobně jako předcházející vůně se i tahle vydává na vzdálená cestovatelská místa. Za inspiraci tentokrát posloužila Indie coby země mnoha tváří a různých krajin. V tomhle případě jde o oblast Kašmíru, kde se pěstuje jeden z nejkvalitnějších a nejčistších šafránů na světě vůbec a říká se mu Lacha. A šafrán s jeho výraznou suchou nahořklou vůní je tu patrný už od první chvíle společně s ostrým drceným pepřem a muškátovým oříškem.

Indický krámek s kořením však nevydrží dlouho. Místo toho se Lacha rozvoní do pánské bundy z měkkého semiše, kterou na klopě zdobí sušený karafiát a lehce zaprášených (pačuli) kožených bot s těžkou podrážkou na chlápkovi s několikadenním strništěm na tváři. Takhle podobně voněl můj táta, když si obklékl svůj sváteční zimní semišák a použil Old Spice :) .

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 24. července 2016 22:55

Efflora

Pochází z předloňské bílé kolekce, která slibovala trochu jiné jemnější ženské vůně, než na jaké jsme byli dosud od Odinu zvyklí. V počátku osvěží čerstvě oloupaná mandarinka s kapkou neroli. Potom se před vámi otevírá kovová branka do zahrady, kde rostou svěží růže, jejichž vůni v další fázi jemně zdůrazní pelargónie s citrusovými podtóny.

Najdeme v ní i ovocný jasmín, levanduli, lehounkou jako pápěří a čerstvě rozkvetlé grapefruity, které vůni udržují trpkou citrusovou svěžest a vyvolávají dojem, že jde o chladné letní ráno. Zahradní atmosféru pak ještě v základu pomáhá dotvořit dřevo s travnatými a vzdušnými mechovými tóny. Ve srovnání s běžnými vůněmi od Odinu sice není tak výjimečná, nicméně to nic nemění na tom, že je to velmi příjemně osvěžující květinovka.