Zahrada vůní

Avatar od alibi, 17. června 2022

V Brně pod Kraví horou, tak trochu zastrčený, nachází se areál botanické zahrady Centra léčivých rostlin Lékařské fakulty MU. V objetí košatých korun stromů rozličných je schováno bezmála 900 domácích i cizokrajných druhů, odrůd a variet rostlin léčivých, aromatických, kořeninových, tonizujících a toxických...

V České republice je to největší živá sbírka léčivých rostlin. Tato botanická zahrada pěstuje rostlinný materiál pro výuku mediků i výzkumné práce vědců a udržuje genofond léčivých rostlin. A každým rokem zde pořádá výstavu léčivých rostlin. Letošní ročník je již šedesátý a nese jméno Zahrada vůní - rostliny v parfémech.

Vím, že vedoucí zahrady Lea Jedonková nosí nápad na téma výstavy v hlavě už dlouhá léta. Její velkou vášní, díky které se spolu známe, jsou totiž parfémy a mnohokrát jsme o Zahradě vůní spolu mluvily. Nedivím se proto, že pro ni výjimečný námět použila i na výjimečnou jubilejní expozici.

Na realizaci jejího nápadu jsem se těšila tak dlouho, že přestože se oficiální zahájení konalo v pracovní den 16.6.2022 v devět hodin ráno, musela jsem tam být. Vzala jsem si tedy na celý den volno a dobře jsem udělala, odcházela jsem totiž až po jedné hodině.

Výstavu zahájila Lea (ing. Lea Jedonková) přivítáním návštěvníků, poděkováním spolupracovníkům a sponzorům, krátkým povídáním o tématu výstavy a čichu samotném. Nejvíce mi utkvěla zmínka o geniu loci této botanické zahrady, které "nutí" její pečovatele starat se o ni s láskou, s čímž souzním. Nejlepší parfémový zážitek loňského roku mám totiž spojený právě s kouzlem této zahrady.

Krátký proslov na úvod měla také proděkanka Lékařské fakulty MU - Mgr. Jana Fialová, Ph.D., manželka předsedy vlády Petra Fialy. Na uších už se jí houpaly krásné náušnice - dárek, který právě obdržela od pracovnic Centra léčivých rostlin. Byly vytvořeny unikátní technologii galvanického pokovení z živých květů fialek vypěstovaných zde v této zahradě.

Téma výstavy je zpracováno na panelech, které vás provází historií používání parfémů od starověké Mezopotámie až po klasicismus a 19. století, a vysvětlí metody jejich výroby. Velká část panelů se věnuje jednotlivým složkám parfémů. Každá složka z rodiny dřevitých, citrusových, květinových, pryskyřičných či kořeněných vůní je kromě popisku, obrázků a fotografií doplněna dvěma zkumavkami, ve kterých se ukrývá esenciální olej či absolut vůně a potom konkrétní parfém, v němž je složka použita jako dominantní. Parfémy se prý budou každý týden obměňovat.

Lea vysvětlovala, že do textu záměrně vložila zajímavé i vtipné skutečnosti, které holá fakta oživují. Třeba že král Ludvík XIV. se v životě koupal pouze třikrát, protože měl z koupání hrůzu. Taky zmínila, že kvůli obsáhlosti tématu se jí toho hodně na panely nevešlo, například dvacáté století a současnost. I tak prostudování výstavy není na chvíli a je znát, kolik do ní bylo investováno práce, času, peněz a nadšení.

Součástí vernisáže bylo také tematické pohoštěníkvětinovou výzdobou. Pracovnice Centra se opravdu vyznamenaly, o jeho přípravu se prý spravedlivě podělily. Byla tu k ochutnání spousta dobrot, ve kterých byly použity jak bylinky klasické, tak ty méně známé, dokonce květiny. I sójové mléko bylo domácí ze zde vypěstovaných bobů. Přiznávám, dietu jsem porušila a ochutnala skoro vše. Fialková lízátka, kapkejky se špenátem a růží, madlenky s jasmínem a zlatem, meduňkové muffiny s borůvkami, linecké s anýzem, bezinkovo levandulové sušenky... ach ach ach. Poprvé v životě jsem jedla lichořeřišnici na luxusních bylinkových košíčcích, mňam! Z nápojů mi nejvíce chutnala trojnásobná růžová limonáda ochucená růžovým sirupem, růžovou esencí a ozdobená růžovými květy.

Prostudovat všechny panely detailně jsem ani nestačila, protože jsem se stále vracela ke zkumavkám. Jsou v nich velmi kvalitní esence (ptala jsem se). Poznala jsem to u esence karafiátu, který byl jako živý, a u kterého znám pouze jeho levnější podobu. Nejvíce mi voněla champaca a palo santo a nejvíce zapáchala vanilka s oudem. Větvičník mě překvapil velmi intenzivní zelenou barvou a vetiver přirozeností vůně. V úvodu výstavy nebyly ještě zkumavky s parfémy popsané, tak jsem mohla naslepo poznávat. Některé parfémy jsem trefila (Shalimar, u kterého ráda nosím jeho lehčí variantu), některé ne... a stydím se za to :-), třeba bílou Habanitu.

 

Unikátní výstava Zahrada vůní rozhodně stojí za zhlédnutí. Probíhá od 16.6. - 10.7.2022. Otevřeno je denně od 9:00 do 18:00 na brněnské adrese Údolní 527/74. Tak neváhejte a rozjeďte se tam. Prostudování deseti panelů výstavy, očichání spousty voňavých zkumavek a poklidná procházka po zahradě vám zaberou několik hodin. Za zmínku stojí ještě to, že v zadní části zahrady probíhá prodej přebytků od místního Sdružení českého zahrádkářského svazu. Výlet do botanické zahrady si můžete spojit i s návštěvou Hvězdárny a planetária na Kraví hoře. Koukala jsem, že třeba 21. června tam mají od 14 do 19 hodin Den otevřených kopulí.

.

.

.

Zdroje:

https://medplant.med.muni.cz 

https://www.hvezdarna.cz/novinky/astronomicke-kopule-v-novem-kabate

Komentáře k článku (9)
Isca
Isca (19.6.2022 )

Děkuju moc za tip, právě odcházím totálně učichaná:-)

alibi
alibi (19.6.2022 )

Ano, v době výstavy i přes víkend. Po výstavě jen všední dny

slniecko
slniecko (18.6.2022 )

No, tak nádych, výdych, každý týždeň tam nemôžem....ešte otázka...otváracie hodiny sú aj cez víkend?

alibi
alibi (18.6.2022 )

Hanko, hostina pro smysly, úplné lukulské hody. Pro mě pořád asi nejvíc vůně. A ta možnost si odpočinout nosu v zeleni mezi nasáváním :)

svěženkář
svěženkář (18.6.2022 )

@slniecko Mělo by se měnit každý týden za jiný... uvidíme, jak to dopadne.

Hanka H
Hanka H (18.6.2022 )

Libu, nevím, co by mě na výstavě upoutalo vic- jestli vůně, krásná zahrada, nebo to luxusní pohoštění!?

alibi
alibi (18.6.2022 )

Luci, vůní ve zkumavkách budou oživovat průběžně, aby byla stále patrná. Slyšela jsem, jak Lea dává instrukce kolegyním. A každý týden budou měnit ke složkám jiný parfém, alespoň, tak jsem to pochopila. Chimaera má na polici spoustu parfémů :).
Woody, děkuji.

slniecko
slniecko (18.6.2022 )

Ou jes, ou jes, ou jes....toto rozhodne plánujem....Tie parfémy sa budú každý týždeň vymieňať ako - ako tie isté za čerstvé? Alebo za iné typy vôní?

Woody
Woody (17.6.2022 )

Moc děkuju za článek, výstavu jsem loňských rok prošvihl a moc rád zajdu mrknout, co panì Lea milovnice parfémů se svým týmem připravila. Panì Alibi mě navnadila aż až.