Welcome to the jungle

Avatar od Luna, 7. října 2018

Byl teplý sobotní podvečer a po brněnských ulicích se procházelo nezvykle velké množství lidí. Studenti se sluchátky v uších držící kelímky s kávou, vřeštící děti, které neunesly fakt, že na zmrzlinu je přece jen už zima nebo starší dámy kráčející do kaváren, které se rozhodly probrat uplynulý život u vína a panna cotty. A mezi touto příjemně nakombinovanou směsí se zničeho nic vynořily dvě šelmy. (Korsičanka a wendulka). Henri Rousseau by okamžitě skočil po skicáku. Já s sebou žádný neměla, což mě později poněkud mrzelo, protože co se nezaznamená okamžitě, už je pouhé vysílání ze záznamu. Ale i tak se vám pokusím nastínit celou atmosféru včerejší akce v brněnském butiku Vavavoom, kde se představovala nová vůně s velmi zajímavým pracovním názvem i obsahem.

Noble Savage/Vznešený divoch. Tak to je ten zvláštní název, zní to trochu jako jeden z dílů Macha a Šebestové. A vlastně to tak i trochu voní. Jedna květina bez listu, druhá bez prstu a třetí bez nohy, pokud si matně pamatuju, ale nebudeme předbíhat :) . Ovšem název má - ó jaké překvapení - zcela jiný původ. Jedná se o civilizací nezkaženého domorodce, který, přestože by to do něj člověk na první pohled sotva řekl, už dávno ví to, co my rádoby civilizovaní občané pouze tušíme. Tento koncept byl velmi oblíbený v literatuře 17. - 18. století. A vše se, jak známo, vrací.


Přiznám se, že nevím, zda byly naše dámy předem informované, o jakou akci se bude jednat, nicméně se téměř nadpoloviční většina dostavila v oděvu se zvířecím potiskem. Škoda, že se u Wiener Blut nerozhodli natočit k této vůni i nízkorozpočtovou reklamu v centru Brna: Vznešený divoch obklopen ženami v leopardích šatech nám tu představuje svou domovinu v prapůvodní, nekultivované podobě. Vezme mačetu, sekne a naváže jim pugét z tamního plevele. Ale jelikož je vznešený, zvládne vám kytici navázat tak, jak se to právě ve světě nosí. Žádné přeplácané polokoule z pivoněk a růží, ale zdánlivě ledabyle nakombinovaná směs lokálních rostlin efektně převázaná béžovou stuhou. Střih. Buď vznešený divoch i ty!


Vůni přijel představit pan Alexander Lauber, zakladatel značky Wiener Blut, který při prezentaci působil téměř roboticky. Moc se mi líbilo, jak umně vytvořil dokonalý vycentrovaný vějířek ze zkušebních papírků a na ty pak namířil rozprašovač, aby pak následně navoněné papírky nabídnul přítomným k vyzkoušení. Pohyby byly jisté, profesionální, přesné jako laserové paprsky. Nepůsobil ani vznešeně, ani jako divoch, spíše jako nějaký iluzionista, který nechce odvádět pozornost od své prezentace příliš nápadným projevem.

 

Vůně Noble Savage vzbudila nejednotné reakce. Od: “Jéé, no tak to si teda umím představit, že bych nosil!” Až po: “Tak to ne, nějaký zelený banány…” Já jsem v ní na první dobrou ucítila rostlinu, kterou všichni známe tak dobře, až si nikdo z přítomných nemohl vzpomenout na její název. Přes dlouhé dohady, které nám tak trochu zbytečně zkrátily čas v tak příjemném prostředí, jsme s místními uživatelkami dospěly k názoru, že by se mohlo jednat o řebříček obecný. Viz ilustrace.

 

Na závěr si myslím, že musíme tomuto divochovi ryzícho charakteru poděkovat za to, že nás pozval do svého teritoria a ukázal nám zase jiný kousek parfemového světa. Výlet do divočiny je vždy dobrodružný a my máme obrovské štěstí, že za ním nemusíme přes půl planety, prostě stačí jenom zajet do Brna ;) .

-------------------------

Titulní a skupinovou fotografii laskavě poskytla cinkja. Ostatní jsou autorské.

Komentáře k článku (11)
daniela
daniela (09.10.2018 )

Krásný článek i obrázky, moc se mi líbí popis pana iluzionisty :)

Řebříček cítím v SL Chergui, tak si Vznešeného divocha představuju jako Chergui v zelenější podobě, jsem na vůni moc zvědavá.

slniecko
slniecko (08.10.2018 )

Ach jo, ach jo, ach jo....až budem veľká, raz sa mi určite podarí sa takej akcie zúčasniť. A krásny článok!

cinkja
cinkja (08.10.2018 )

Neskutečně mě bavíš. Jsi talent, děvče. Na psaní, kreslení, malování.... Divoch byl spíše než vznešený poněkud zemitý. Ale v tvém podání působí tak nějak přívětivě. Paráda :-)

alibi
alibi (08.10.2018 )

mě se dneska k ránu zdálo, že Luna napsala článek plný skvělých ilustrací a on to není sen :O... parádní. a moc se mi líbí "laserové paprsky", což je přesně vystižené :)

pokud by někoho zajímala akce z mého pohledu:
https://alibi-notes.webnode.cz/l/vzneseny-divoch-alexander-lauber/

wendulka
wendulka (08.10.2018 )

Fleur: To je ale skvělý nápad! Jinak jak můžeš vidět, Luna tě tentokrát plnohodnotně zastoupila jak z hlediska reportáže, tak i vizuálně ;) .

Fleur
Fleur (08.10.2018 )

Divoch, klestící si cestu do Brna, se stane nezapomenutelnou vizualizací vůně. Nabídni to Lauberovi s možností aktualizace pro různé parfémové trhy; divoch by mohl kráčet (a plavat) kupříkladu i do Vídně, Londýna, Milána...

Renusatko
Renusatko (08.10.2018 )

Povedlo se ti to, moc. Zachycení atmosféry i popis vůně (u té mám pocit, že jsem o nic nepřišla). Jinak je to, jak bych tam byla taky. Ilustrace perfektní.

Korsičanka
Korsičanka (08.10.2018 )

Gratuluji nejen k autentickému zachycení atmosféry, ale i k parádním ilustracím! Kdyby nám tu kopřivově-řebříčkovou vůni s nádechem banánových listů přibližoval Tvůj Vznešený Divoch, vůbec bychom z Vava neodešly:) Ad šelmy: ani jsme s janejane netušily, jakou máme intuici, že?:)

janejane
janejane (08.10.2018 )

Věrné zachycení atmosféry :))! Mně se na vůních této značky líbí jejich originalita. Noble Savage můj nos sice přiřadil na pánskou stranu, ale jak řekl Alexander Lauber, je i pro dámy, které rády pánské vůně.

Markys
Markys (08.10.2018 )

Cítila jsem v té vůni divoký les a tajgu. Ale když jsem přišla domů - zůstal mi na ruce závan kořeněných trav s milým domáckým dozvukem českého lesa za humny.
Ráda jsem potkala známé z Parfumánie !

Miru
Miru (08.10.2018 )

Bravo! Krásné čtení, děkuji...♥