Vůně Hiram Green v Brně

Avatar od Očicháno, 11. zaří 2019

V brněnském obchodě Dotek slunce je od léta k dostání kompletní řada vůní značky Hiram Green. Minulý týden se tam uskutečnila oslava, kde byla příležitost si o této značce popovídat s majitelkou obchodu Markétou Kellerovou.

V brněnském obchodě Dotek slunce je od léta k dostání kompletní řada vůní značky Hiram Green. Minulý týden se tam uskutečnila oslava, kde byla příležitost si o této značce popovídat s majitelkou obchodu Markétou Kellerovou.

Markéta mi vyprávěla, že se s parfumérem Hiramem Greenem osobně setkala letos na jaře na veletrhu v Miláně. Jeho vůně znala už delší dobu, ale na spolupráci zatím nedošlo. Tentokrát se to ovšem seběhlo, jako by si toto spojení hvězdy přály. Stánek Hirama Greena byl jinak beznadějně obsazený a na dlouhé diskuze nebyl čas. Když šla kolem Markéta, bylo zrovna chvíli volno. Hiram Green, velmi milý a skromný člověk, měl ze spolupráce radost a Markétin nápad podpořil.

V Doteku slunce, parfémové pokladnici skryté na Orlí ulici v Brně, jsou díky tomu k vyzkoušení všechny současné vůně značky. Slavná Shangri La už se bohužel nevyrábí, tak jsme si ji alespoň připomněli sugestivním popisem. Během večera byla nejoblíbenější Dilettante, vůně pomerančového květu, sytá a krémová, smíchaná se svěžím pomerančovým listím a slunečným pryskyřičným tónem. Nepochybně se dá část jejího úspěchu přisoudit letnímu podvečeru, protože pro takovou chvíli je tato vůně jako stvořená.

Naopak kontroverzní Hyde vzbuzovala zvědavost, ale nosit ji chce dávku odvahy. Díky obsahu březového dehtu se otevírá kouřovou vůní uzeného dřeva. Kdo se nezalekne začátku, dočká se po chvíli příjemně sladké, dřevitě vanilkové vůně, která dokáže obejmout a zahřát v chladných dnech.

Nejnovější Hiramova vůně, růžová Lustre, se líbí ženám, které chodí do obchodu pro přírodní kosmetiku a mají rády čisté parfémy, z nichž je cítit příroda. Ani Lustre ale není nudná, je to přece Hiram Green. Citrusový začátek drnká na čichové buňky víc, než jsme zvyklí. Navíc směs růže s kosatcovým máslem vytváří představu rostliny v celé její kráse od poupěte až po mírně zavadlý květ.

Arbolé láká na sytě zelenou barvu, a proto mě ze všech nejvíc překvapila. Mezi zelené vůně totiž nepatří. Je chladivě bylinková, dřevitá a suchá. Dominantní složkou má být pačuli, ale podle mě je tak přirozeně propojené s vanilkou a dřevem, že nijak nevyčnívá.

První Hiramova vůně, Moon Bloom, je echt tuberóza pro ty, kteří si ji chtějí užít ve všech nuancích. Proměňuje se od hřebíčku ke kokosu, od krémové vůně bílých květin do svěží zeleně stonků, a usazuje se v ambrovo-vanilkovém dřevu. Někomu se zdá živočišná a sexy, jiným vadí její máslovost a houbový tón. Když sedne, je to požitek.

Nakonec si nechávám svoji favoritku Slowdive, vůni tabáku a medu. S blogerkou Alibi jsme se shodly, že to je v poslední době náš nejlepší objev. Je dost sladká, ale zkoušela jsem ji i v létě a nijak mě nedusila, naopak díky teplu rozkvétala do krásy. Jsem ovlivněná názvem, ale opravdu mi připomíná lžičku, která se zpomalený pohybem zanořuje do sklenice medu.

Každá Hiramova vůně vypráví příběh jeho bohaté fantazie a parfumérského talentu. Pro mě je tento tvůrce obdivuhodný tím víc, že používá pouze přírodní ingredience. To podle jeho slov znamená, že se při tvorbě vyhýbá ropným derivátům. Všechny ingredience pocházejí z rostlin, pouze ve vůni Slowdive je extrakt ze včelího vosku. Kromě této vůně jsou tedy i všechny veganské. Jste-li skeptičtí k přírodním parfémům kvůli jejich originalitě a výdrži, Hiram Green vás přesvědčí, že „přírodní“ není žádná výmluva.

Komentáře k článku (4)
viktorka_od splavu
viktorka_od splavu (02.10.2019 )

To je radost cist! Mrzi me, ze jsem setkani k vunim Hirama Greena nestihla, musim si je zajit dukladne vyzkouset. Slowdive je krasna.

slniecko
slniecko (15.9.2019 )

Super prehľad! Som na jeho vône už dlho zvedavá.

alibi
alibi (11.9.2019 )

Díky za fajn článek. Moc se mi líbí, jak umíš najít jednoduchá slova, která vystihnou podstatu vůni. Taky Hiramovi fandím. A fandím i osudovým setkáním.
Blackviolet děkuji :)

blackviolet
blackviolet (11.9.2019 )

Díky za krásný článek. Hirama už nějakou dobu sleduji a držím mu palce. Je pro mě důkazem toho, že i přírodní vůně se dají udělat dobře a originálně a není třeba se podbízet.
Zkoušela jsem všechny jeho vůně včetně limitky Voyage, která se mi moc líbila.
Dobrý přehled jeho vůní, díky i Alibi!