Včeličky

Avatar od barbucha, 8. ledna 2015

Nedávno mě pobavil údiv jedné evidentně parfémové začátečnice, která si pořídila parfém z řady guerlainovských AA… a představte si – vůbec tam necítila žádný včelí produkt, přestože na krabičce obrázek včely je! Podvod! Zrada!

(Zdroj titulního obrázku: www.guerlain.com )

Kde se tedy ty včelky vzaly?


To vám bylo tak… Po neblahých událostech a zmatcích Velké francouzské revoluce se k moci dostal, jak známo, jistý Napoleon Bonaparte. Pokud se zabýval jen válčením (a vítězením), neměl na nějaké panské choutky čas – leč poté, co se rozhodl stát se císařem (neboť jako správný republikán si nepřál nic jiného než nějaký ten  pěkný titul), nastaly mu i jiné starosti. Jedna z nich se týkala i nového císařského znaku. Z pochopitelných důvodů nemohl použít starou známou bourbonskou lilii, takže začalo horečnaté hledání vhodného symbolu. A hle! Někdo z početné komise, ustanovené pro účely Napoleonovy korunovace, si  duchapřítomně vzpomněl na poklad, dosud ležící ladem v Bibliotheque Nationale, totiž obsah hrobky krále Childerica z dynastie Merovejců.  Franský nebo francouzský, všechno jedno – hlavně že to nejsou Bourboni! Sem s tím! Zejména tam nalezené zlaté včelky, symbol nesmrtelnosti a vzkříšení, se zdály více než příhodné (co na tom, že se jednalo spíš o cikády).


Navrženo, schváleno,  včeličky se rozlétly vůkol.  Byly, v kombinaci s vavřínovými věnci,  vyšité na korunovačním rouše nového císaře a císařovny…

  (Jacques Louis David, korunovační portrét)

...včetně jejích střevíčků...

  (Zdroj: www.tumblr.com)

…vetkané do ubrusů,  zobrazené na nádobí použitém  při následné slavnostní hostině…  a císařovna si jimi později pilně vyzdobila i svůj oblíbený zámeček Malmaison.



Zapomeňte na lilie, nyní nastala éra včely!

O padesát let později: Další z Napoleonů (rodina proslula poněkud netradičními, až zmatenými, vztahy -  byl zároveň synovcem Bonaparta  i vnukem jeho bývalé manželky Josefíny), císař Napoleon III.,  se chystá oženit. Ve stejné době,  ve stejném městě, jistý Pierre-François-Pascal Guerlain, mladý nadaný parfumér a velmi vhodně i obchodník s octem,  očividně i zdatný podnikatel ovládající už tehdy všechny finesy PR,  přemýšlí, jak se konečně prosadit - konkurence, na tomto poli dosud vedoucích Angličanů a Němců (nezapomeňme na  „Kolínskou vodu“!),  je obrovská.  V nabídce má již tehdy tolik oblíbené kolínské, a to vlastní výroby: Eau de Cologne Superieure, Eau de Cologne Royale – a, pěkně se nám názvy stupňují -  i Eau de Cologne Imperiale. Výš už to prakticky nejde! Takže je jenom logické, že volba padla na tu poslední. Vhodnější svatební dar by najít nemohl! Ten si ovšem žádá i odpovídající, náležitě důstojný obal, žádnou obyčejnou lahvičku…  takže se Pierre-Francois-Pascal obrací na „akreditovanou“ sklářskou firmu Pochet&duCourval a zadává zakázku. Výsledkem je flakon (samozřejmě)  empírového stylu, jehož vršek připomíná triumfální sloup Napoleona I. na Place Vendôme (aby byla souvislost jasná), a tělo  dekorováno zlatými včelkami (aby byla souvislost jasná i méně chápavým). Voila!

(Zdroj: http://www.brides.com)

A dál už to běželo jako na drátku… dar byl přijat, ba kvitován s povděkem – novopečená císařovna Eugenie si kolínskou oblíbila (údajně ji používala i jako lék na svoje migrény) natolik,  že byl Pierre-Francois-Pascal promptně jmenován jejím oficiálním dodavatelem (z čehož plynulo i odpovídající renomé a reklama, a následně  i velmi žádoucí zvýšení obratu) a obdržel též na název „ Eau de Cologne Imperiale“ ochrannou známku.

(Zdroj: http://www.monsieur-guerlain.com/2008/06/eau-de-cologne-imperiale.html )


Není divu. Imperiale je totiž , po téměř dvou stoletích, stále krásná. Jakož i ty klasické guerlainovské včeličkové flakony!


Komentáře k článku (13)
Bobo
Bobo (17.1.2015 )

Krásně se to čte, díky !

domenica
domenica (13.1.2015 )

Dobré připomenout si původ toho, co máme v nějaké podobě (skoro) všichni doma :-). Skvěle napsané!

barbucha
barbucha (12.1.2015 )

Děkuju, miláčkové. Uznání potěší každého grafomana! :-)

chanelka
chanelka (12.1.2015 )

Bezva článek! Moc zajímavé....

Magnolie1
Magnolie1 (11.1.2015 )

Opravdu moc pěkný článek a hezký obrázek císařovny Josefíny.

unseen
unseen (11.1.2015 )

@barbucha, jak už jsem jednou psala, článek je skvělý. Přesto si dovolím navrhnout malou úpravu. Místo AA napsat raději Aqua Allegoria... Dala jsem článek přečíst kamarádce a ona se mě pak zmateně ptala, co že je to to AA, "to je něco jako AAA Auto Brno??" :D

ArchivParfumanie
ArchivParfumanie (11.1.2015 )

Článek, kde je tolik faktů a přitom ho čtete jedním dechem, to je opravdu umění. Klobouk dolů.

evik77
evik77 (10.1.2015 )

Pěkné čtení.

Tassia
Tassia (10.1.2015 )

Jéej, to bola príjemná romantická rozprávka pre dospelé parfumaniačky. Barbucha dík a na takú víkendovú pohodu by nebolo zlé v tom pokračovať.

74SLena
74SLena (10.1.2015 )

Začíná to krásně jako pohádka Bylo nebylo .... moc hezké počtení po ránu děkuji
Těším se na další

Ayuri
Ayuri (09.1.2015 )

Paráda! Píš! Píš! Píš!

slniecko
slniecko (09.1.2015 )

Barbucha, toto je skvelé, musíš písať pravidelne !

unseen
unseen (09.1.2015 )

Super článek, doufám, že budeš v psaní pokračovat...:)