Uvítání Kerosene v Doteku slunce

Avatar od alibi, 13. června 2019

V Brně na Orlí 16 v domě U kamenné panny se krčí malinký obchůdek, jmenuje se Dotek slunce. Jdete-li kolem, možná ho i přehlédnete. Ale byla by to škoda, je v něm totiž spousta pokladů. Majitelka Markéta Kellerová ho naplnila kvalitní přírodní kosmetikou. Můžete v něm vybírat z produktů značek Dr. Hauschka, 100% PURE, Eco by Sonya, Bioturm, nebo VOONO. Ovšem zrovna ve středu 12. června 2019 byla přírodní kosmetika malinko odstrčena na druhou kolej. Důvodem byly parfémy. Markéta totiž nabízí vůně značek Galimard, Clean a Kerosene. A právě značce niche parfémů Kerosene byl tento podvečer věnovaný.

Před pár měsíci oslovil Dotek slunce přes Instagram sám John Pegg z Kerosene, jeho vůně byly k mání v pražské parfumerii, kterou zavřeli, a on by prý rád navázal na prodej v České republice. "Poslal mi vzorky. Já byla nadšená a s Hankou jsme vybraly 8 vůní z jeho portfolia," říká Markéta. Hanka je Markétina kamarádka a zároveň autorka blogu o vůních - Očicháno. Na této komorní akci nám také dělala společnost, procházela a zkoušela s námi vůně Kerosene, doplňovala zajímavosti o značce i Johnu Peggovi.

John Pegg je totiž velmi nevšední parfumér. Nemá žádné vzdělání v oboru, je samouk. S vůněmi začínal jenom jako recenzent na Youtube. Nyní je už uznáván i parfémovými kritiky. Přestože vyznění všech jeho vůní je velmi přírodní, název značky je industriální, znamená v překladu "Petrolej". John totiž pochází z Michiganu a stejně jako všichni spolužáci nastoupil hned po škole v Detroitu do továrny na auta. Práce to však pro něj byla velmi jednotvárná a tak začal psát povídky, publikovat. Do toho všeho ještě montoval a lakoval staré motorky. Při tom si užíval, jak sám říká, vůni špíny, mastnoty, motorového oleje a někdy i krve z rozbitých kolen, vůně benzínu, plechu, plastu, dřeva, hlíny. Ostatně další odkaz k motorkám nalezneme na obalu parfémů. Flakony o obsahu 100 ml jsou všechny stejné, jsou opatřeny kvalitním černým autolakem a přelakovány lakem čirým. K rozlišení vůní slouží měděné destičky s vyraženým názvem parfému.

         

Jeho vůně jsou plnokrevné a hutné. A mají velkou výdrž. Stopu dvou střiků na kůži ucítíte bez problémů i dvanáct hodin po navonění. Jak hezky poznamenala Hanka, koupit si takovou vůni je závazek. Přestože vizuální prezentace vůní je "punková", tak vůně samotné jsou inspirovány romantickými věcmi. První vůně a zároveň ta, která jej v roce 2011 katapultovala mezi nadějné parfuméry, byla R'oud Elements - dřevitá vůně s pomerančem a se stopou medicinálního oudu má evokovat hluboký les a pozvání k doutnajícímu ohni při západu slunce. V roce 2012 vzniky vůně Santalum Slivers a Fields of Rubus. První je santalová vůně osvěžená citrusy a okurkou, má být svěžím vánkem uprostřed sadu. Druhá je ovocná pačuliová vůně bez chemické sladkosti, má vás přenést daleko od civilizace bosýma nohama rozšlapávajícíma plody zralých lesních malin. Z roku 2013 je gurmánská vůně Unknown Pleasures - citronový koláč, karamel a pohoda v sychravé Anglii u čaje Earl Grey. V roce 2014 vznikla industriální bílo květinová vůně Dirty Flower Factory (jedna z dam ji přirovnala ke krásnější ale trochu ušpiněné Chloe) a orientální vůně s lékořicí plná koření Black Vines, s hebkým hřejivým základem. Rok 2015 dal vzniknout bílo květinové vůni s kokosem Unforsaken, pro chvíle, kdy chcete být nezapomenutelní a k nakousnutí. A poslední z nabízených je vůně z roku 2016 - Follow, požitkářské ráno s praženou kávou, vanilkou a ambrou.

                       

Jsou to vůně velmi krásné, je mezi nimi těžké si vybrat. Mohou to potvrdit dámy, které na akci přišly. Zpočátku opatrně zkoušely jeden parfém po druhém a byly překvapeny, že u žádného nemohou hned říci: "Tak tahle opravdu ne!". U málokteré značky se mi stalo, že se mi líbilo najednou více vůní. U Kerosene ano. Markéta jako dárek nabízela jeden vzorek zdarma a všechny jsme čekaly na nějaké osvícení, který si vybrat. Velmi mě pobavila jedna z dam, když na otázku: "Tak který?" odpověděla: "To je vážně jedno, všechny jsou pěkné."

Na závěr parfémové části doplním, že cena 100ml flakonu Kerosene v sametovém pytlíčku je 4440,-Kč a Dotek slunce nabízí i vzorky osmi nabízených vůní za 90,-Kč.

                                   

Nedá mi to ještě se nezmínit o přírodní kosmetice v Doteku slunce. Mě samotnou uchvátila kosmetika Dr. Hauschka. Je to vlastně první kosmetika, po které jsem se do pár dní neosypala. Používat ji je snadné a baví mě i to, jak koncept péče posiluje přirozenou funkci pleti. Pleť se mi vyčistila a případný pupínek se hojí mnohem rychleji. Markétu podezřívám, že když mi při první návštěvě s úsměvem doporučila tři produkty Dr. Hauschka v malých testovacích baleních za pár korun, a poradila s "jednoduchou provozní údržbou", už musela tušit, že se spokojená vrátím.

Zeptala jsem se Markéty, proč si vybrala zrovna přírodní kosmetiku, a co stálo za vznikem Doteku slunce. Svěřila se mi, že už několik let používá výhradně přírodní kosmetiku a dává jí smysl zprostředkovat zdravou kosmetiku i ostatním: "Hodně se mluví o zdravém jídle, ale je třeba taky vědět, že naše kůže, tělo vstřebává chemii obsaženou v kosmetice, rtěnkách, v prášcích na praní atd. Do obchůdku a vlastně i pro sebe se snažím najít to nejlepší."

Úplně na prvopočátku však byla snaha Markéty pomoci kamarádce - nejprve finančně, později i zastřešením jejího podnikání v kosmetickém salonu s produkty Dr. Hauschka. Nedopadlo to dobře a jejich cesty se rozešly. "Pak přišel nápad na otevření nějakého malého obchůdku s přírodní kosmetikou a parfémy, tehdy mě okouzlily niche parfémy z Provence - Galimard." doplňuje Markéta. "Když to tak má být, tak vše jde hladce. Prostor na Orlí 16 se našel prakticky hned." A název? Slovem "Dotek" navazuje na předchozí projekt salonu a "slunce" je zase ta část, kterou přidává ze sebe: "Jsem lvice a mám ke slunci blízko, hned mě to napadlo a ani nevím proč. Prostě narozená ve slunci." Obchod měl oficiální otevření v září 2017. "První rok jsem obchodu věnovala maximum. Přestože stále pracuji jako advokátka, v krámku jsem se snažila být osobně i 4x v týdnu. Teď mi hodně pomáhá můj přítel Tomáš, už rok pracuje se mnou a díky jeho pomoci se rozjíždí e-shop, dělá technické práce a ve čtvrtek také prodává."

         

Markéta přiznává, že velmi dá na svou intuici a řízení osudu. I co se týká vůní: "Galimard, to byla láska! Vím, že jejich parfémy nejsou stoprocentně přírodní, ale já tam cítím jakousi ryzost. Opravdu se mi líbily a stále líbí. Byl to začátek. Cesta do světa niche vůní." Značku Clean si prý vyžádaly její zákaznice, které často říkaly, že touží po vůni vypraného prádla, po čisté jednoduché vůni.

Na závěr jsem si pro vás nechala jedno velké překvapení. Markéta mi je odtajnila: "Snažím se v posledních letech vzdělávat, očichat co je možné, nakupuji, hledám. Není mnoho značek "přírodních" parfémů. Znám Hirama Greena, Abel, Florascent, Fillit. Před rokem v jedné holandské parfumerii mě její majitelka seznámila právě s Hiramem Greenem. Domluvili jsme se na spolupráci, ale pak mu zřejmě spadly mé zprávy do spamu. Tento rok jsem se na výstavě Essence v Miláně stavila u jeho stánku. Přivítal mě slovy: Já tě znám! Připomněla jsem se mu. Vůně jsou už na cestě do Brna. Moc se na ně těším, i on měl velkou radost z mé první objednávky."

I já se těším a Doteku slunce přeji vše dobré.

                         

zdroje:

https://www.dotekslunce.com/blog/kerosene--remeslne-parfemy-z-usa/

https://www.houseofkerosene.com

https://www.dotekslunce.com/znacka/kerosene/

 

Komentáře k článku (6)
alibi
alibi (17.6.2019 )

já na muži - Dirty Flower Factory nebo R'oud Elements... majitelka zas říkala, že se přetahuje s mužem o Unknown Pleasures

gonga
gonga (16.6.2019 )

A kterou vůni Kerosene, byste, milé dámy, nejraději cítily na muži?

alibi
alibi (16.6.2019 )

Děkuji. Majitelka je velmi milá, je veliký nadšenec a má spoustu plánů.

slniecko
slniecko (15.6.2019 )

Kerosene mi bolo vždy veľmi sympatické a Galimard je pre mňa jedna zo základnej "Grasse" trojky, aj keď teda kvalitou dosť rozkolísaná, raz super, raz eh...ale som rada, že sú už dostupné aj tu.

Korsičanka
Korsičanka (14.6.2019 )

Prima akce, článek se zajímavými informacemi jako vždy, Libu! Pevně věřím, že se Doteku slunce bude dařit, je-li majitelka tak zapálená - stejně jako Lucie z Vavavoom. A navíc - zaměstnává i velmi příjemnou prodávající, což jsem měla možnost poznat na vlastní oči, uši a nos:)

blackviolet
blackviolet (14.6.2019 )

Díky za krásný článek a dobrou zprávu o Hiramovi, ten tam určitě patří. Přeji Doteku, ať se jim daří.