Uvedení Parfum d'Empire ve Vavavoom

Avatar od alibi, 30. května 2022

Ve čtvrtek 26. května 2022 se konalo slavnostní uvedení novinek do portfolia Vavavoom - parfémů francouzské značky Parfum d'Empire.

Majitelka brněnského butiku Lucie Levenson toto setkání milovníků vůní okořenila přítomností eklektického hudebníka a světoběžníka Alexandra Glize, který večer doprovázel hrou na akustickou kytaru. Olfaktorický zážitek příjemně doplnila i možnost ochutnání lahodných vín, jejichž prezentaci zajistila sympatická paní Andrea Sedláčková ze společnosti Giorgo - Jiri Skvor.

O parfémech samotných i o jejich tvůrci Marc-Antoine Corticchiatovi později zajímavě pohovořila vysokoškolská profesorka a "parfumaniačka" Milena Šubrtová, která měla možnost zúčastnit se jeho webináře pořádaného největším archivem vůní Osmothèque. Dozvěděli jsme se například to, že Marc-Antoineova matka parfémy nesnášela. On však velmi rád prozkoumával vůni květin a zajímalo ho, jak ji lze uchovat. Proto se prý začal věnovat studiu chemie, což ho postupně dovedlo až k vlastní parfémové tvorbě. Také, že některé z vůní Parfum d'Empire jsou inspirovány jeho rodištěm - Marocem, některé zase Korsikou, ze které pochází jeho rodina. Díky Mileně jsme měli možnost přičichnout k čistým esencím složek parfémů, třeba k "medové" slaměnce, "zaprášenému" labdanu, nebo úchvatně sladkému tabáku.

Vavavoom nabízí vybraných 13 vůní Parfum d'Empire. Já již dříve recenzovala rozkošnickou Aziyadé (zde). Některým z nich se budu věnovat podrobněji níže (slíbila jsem to totiž jednomu usměvavému sympaťákovi, a sliby se musí plnit ;-). U těch ostatních se omezím pouze na strohý popisek, jelikož nejsem tou správnou nositelkou pro ně a moje nespravedlivé recenze by byly velmi zkreslující. 

Acqua di Scandola - svěží, Le Cri - pepřová kovová růže, Eau Sauve - orientální smrt růžemi, Fougere Bengale - pánská; Tabac Tabou - světlá vůně tabáku s medem a narciskou, Corsica Furiosa - pánská fougerová, Cuir Otoman - narkotická sladce kožená vůně s plnotučnými bílými květy zvýrazněnými balzámem tolu.

Iskander

Iskander je v překladu z perštiny Alexandr. Parfém jde po stopách dobyvačných cest Alexandra Velikého ze západu na východ. Citrusy (původně pocházející z Asie) nyní kralují Středomoří, větvičník je připomínkou makedonských lesů, ambra pobřeží jižní Arábie a tonkinské pižmo - Číny.

Hlava: mandarinka, grapefruit, cedrát, neroli

Srdce: estragon, koriandr

Základ: větvičník, tonkinské pižmo, ambra

Iskander je ódou na cedrát (trochu podobný jako v Cologne Cédrat od Matiere Premiere). Svěží, hořký, energizující citrusový koktejl i s nastrouhanou kůrou, který vás osvěží na dlouhou dobu. Ve složení uváděné koření jenom zvýrazňuje citrusy. Celé pohromadě to drží díky skvěle namíchanému základu, který pouze podepírá citrusovou kompozici, ale nijak se nedere dopředu. Je mechový, jemně dřevitý a sladko slaný zároveň. Osvěžující a optimistická vůně.

Mal-Aimé

Mal-Aimé = Nemilovaný... "Břehy, stráně, rokle a pustiny. Vidíte je všude... Žádná vůně je neoslavuje, a přesto jsou voňavé ty rostliny, kterým říkáme plevel, protože jsou nechtěné. Protože rostou samy - spontánní, bezstarostné, vytrvalé, nezkrotné... Mal-Aimé je poctou Marc-Antoina Corticchiata rostlinám vyhnaným z flakonů parfémů a luxusních čtvrtí... čerpá inspiraci z rostliny tak běžné, jako je její esence vzácná...inula graveolens..."

Hlava: inula graveolens z Korsiky (Ditrichie smradlavá), ostružiní

Srdce: inula graveolens z Korsiky, kopřiva, bodlák

Základ: inula graveolens z Korsiky, kosatec

Navonět se Mal-Aimé je jako lehnout si do trávy a rozemnout mezi prsty listy řebříčku a hluchavky. (Dnes na procházce ověřeno :-) Voní teple zeleně dřevitě jako řebříček a citrusově zeleně jako hluchavka, zároveň je v ní oblé nasládlé čisté tělové pižmo a trochu kosatcové zemitosti z hlíny u kořínků. Je to tak povědomé, jako něco jedlého, a přitom ne. Jako chlebíček - plody slézu, který jsme s obavou ochutnávali jako děti. Určitou svou částí mi připomněl některou z Hermèsových "zahrad", zároveň trochu od trávy ušpiněnou původní Ivoire (Balmain). Autentická vůně.

Salute!

Salute! Parfém s prozaickým názvem "Na zdraví!" je poctou korsickým vinicím, vínům a jejich tvůrcům, duchu přátelských setkání ve vinných sklepích.

Hlava: citron, grapefruit, mandarinka

Srdce: vinný kal, list vinné révy, kosatec

Základ: dubové dřevo, pižmo

Samotnou by mne nenapadlo hledat v tomto parfému vůni vína. Považovala jsem ho za ovocně květinový. Něco jako svěží, přitom plná vůně žlutých růží s ovocnými odlesky, ze které se čmelákům podlamují kolena. Vzhledem k tomu, že jsem na setkání nepohrdla sklenkou vína, hned mě napadlo srovnávat. Musím potvrdit, je to tam! Bílé víno i s jemnou perlivostí citrusů. Vůně jde pěkně do prostoru tou svou "společenskou" částí, přitom s nosem u pokožky se drží takový jemně krémově pižmový základ. Myslím, že by se mohla krásně doplňovat s citrusy z Iskanderu a cítím i styčné body s plevelem z Mal-Aimé. Bezstarostná vůně.

Ambre Russe

Ambre Russe oslavuje velkolepost carského Ruska s jeho zlatými výšivkami, velkolepými uniformami, drahými kožešinami, samovary a okázalými večírky. Populární parfém značky, o kterém prý nejprve známí Marc-Antoina říkali, že vůni tolika alkoholu není rozumné zařadit do prodeje.

Hlava: šampaňské, vodka

Srdce: pravá ambra, čaj, koriandr, skořice

Základ: kůže, vanilka, pižmo, kadidlo

Štrůdl se zkaramelizovanou šťávou z jablek a spolu se skořicí připečenou na plechu. Ambrově zlatavá vůně, kde alkoholový závan dobrého koňaku a jalovčinky jedlou kompozici nadlehčují a provzdušňují, takže nepůsobí hutně. Kožený, sladce dřevitý základ se mísí s vůní hořké čokolády a přimyká se k pokožce. Pohodová vůně na zimní hygge posezení ve vlněných ponožkách a pyžamu u krbu, ale i luxusní vůně k nákladné róbě do opery. Hostina pro smysly.

Equistrius

Equistrius byl Marc-Antoinův milovaný plnokrevník (Marc-Antoin se na závodní úrovni věnoval jezdectví). Parfémem chtěl napodobit dech tohoto ušlechtilého zvířete. Použil složku z nejušlechtilejších - tři různé výtažky z florentského kosatce, aby vyjádřil všechny jeho aspekty: fialku, pudr, semiš.

Hlava: kosatec z Florencie, fialka

Srdce: rýžový pudr, kosatcové máslo, semiš

Základ: mošusové semínko, ambra, santal, čokoláda, vetiver

Jakmile jsem přičichla k rozprašovači, málem mne odradil koňský hřbet pod sedlem. Ale na pokožce se chová velmi ukázněně. Svěží, akvarelový kosatec jemně drhnoucí a pudříkový, lehounký, dotek fialkové rtěnky, jemný semiš. Oblá pižmová nasládlá vůně, mléčným santalem a kouskem čokolády ještě zaoblenější. Teprve na podkladu se objeví jistá olejová živočišnost. Důvěrná vůně.

Večírek ve Vavavoom se opět vydařil. Na návštěvnících byla znát radost z toho, že se po tak dlouhé době mohou zase volně nadechnout bez roušek, prozkoumávat voňavé poklady a sdílet s ostatními své dojmy. Děkuji organizátorce i všem přítomným za příjemně prožitý večer, moc jsem si to užila.

.

.

.

Zdroje:

https://www.vava-voom.cz/znacka/parfum-d-empire 

https://parfumdempire.com

Komentáře k článku (4)
Mitzi
Mitzi (09.6.2022 )

Snad mi to vyjde příště, malinko vám, holky, to setkání závidím. A těším se, že si novinky očichám už tuto sobotu :-)

alibi
alibi (01.6.2022 )

blackviolet, teena-s... děkuju. já tu značku vůbec neměla prozkoumanou, takže jsem si zkoušení užila

teena-s
teena-s (01.6.2022 )

Diky za zprostředkováni dojmů,pěkně jsi tu akcičku zrevidovala

blackviolet
blackviolet (31.5.2022 )

Díky, že můžeme aspoň takhle být při tom. Parfum d'Empire je jedna z mých oblíbených značek.