Ricardo Ramos v Brně uvedl novinky roku 2021

Avatar od alibi, 24. října 2021

Dne 21. října představil Ricardo Ramos v brněnském Doteku Slunce vůně z kolekce DEMINICHE.

O Ricardu Ramosovi, španělském parfumérovi původem z Kolumbie, jsem se poprvé dozvěděla z emotivního (až lehce hysterického :-) článku Roztoče a Krůty, kteří se s ním potkali v Praze v Madeleine. Musel to být velmi nevšední zážitek. Proto jsem byla nadšená, když jsem dostala pozvánku od Markéty z Doteku Slunce na Osobní setkání s Ricardem u příležitosti uvedení kolekce DEMINICHE v jejím obchůdku. Využila jsem i možnosti nabízené soukromé konzultace před oficiálním zahájením, kdy mi měl Ricardo během půl hodiny udělat osobní parfémový styling. Bylo mi řečeno, že díky svému absolutnímu čichu je podle individuální vůně daného člověka schopný vybrat ze svého portfolia parfém, který té osobě sedne jako ušitý na míru.

___________________________________________________________________________________________

Ricardo Ramos:

- Narodil se v Kolumbii.

- Absolutní čich prý zdědil dědečkovi, průkopníkovi v exportu kolumbijské kávy. První vůně, které se učil Ricardo rozeznávat, byly právě vůně kávy.

- Parfémové zkušenosti sbíral v laboratořích Quest Int, v Givaudan v Paříži, v laboratořích MG International v Istanbulu.

- Je vzdělán v módě. Oděvy a design studoval v Paříži, Londýně, Barceloně, Indii a USA. Účastnil se týdnů módy po celém světě. Jeho práce módního návrháře se nachází v archivech muzeí v Nizozemsku, Německu, Polsku a Antoni de Montpalau Catalan Fashion.

- S limitovanou edicí "Agua de Barcelona" debutoval už v roce 2005 během bruselského veletrhu módy.

- Před několika lety se světu niche parfému začal věnovat více. Tvoří v Granadě (Španělsko, Andaluzie) pod značkou parfémů - Ricardo Ramos Perfumes de Autor.

- Pracuje také jako konzultant, a ve spolupráci s kolumbijským parfumérem Jorgem Lee (parfémový mentor, přítel a kreativní partner Ricarda) vyvíjejí vonné kompozice na míru pro soukromé klienty i parfémářské domy.

- Svoje znalosti neustále doplňuje rozsáhlými cestami po světě, aby se seznámil s přírodními surovinami, jejich těžbou, výrobou a vlastnostmi.

___________________________________________________________________________________________

Když jsem o půl páté dorazila do Doteku Slunce, bylo mi jasné, že všechno bude jinak, než jsem si představovala. Ricardo obědval, a kromě majitelky obchůdku Markéty a Edity (Ricardovy překladatelky a průvodkyně po ČR) tu nervózně postávaly další tři dámy. Důvodem bylo zpoždění akce, Ricardo a Edita zůstali trčet několik hodin na dálnici z Prahy. Dozvěděla jsem se, že pět metrů před jejich autem silný vítr převrátil nenaložený náklaďák. Editě se jako zázrakem podařilo zabrzdit včas a vyhnout se vedle jedoucímu tiráku. Dokonce ani za nimi nikdo neboural, což označila za zásah prozřetelnosti a zásluhu Ricardovy aury.

Z konzultací soukromých se rázem stala konzultace hromadná, což se nakonec ukázalo jako daleko zábavnější varianta. Ricardo postupně ke každé z nás přistoupil, jemně zavětřil a pak vyřkl svůj ortel. Zvolil jednu vůni, ke které nám dal přičichnout, a doplnil to pár slovy charakteristiky. Mně doporučil The Smell of Guava, kterou označil za svěží vanilkovou vůni, která do mého života přinese klid a světlo. Řekl mi, že ani nemusím zkoušet jinou vůni, protože žádná další z této pětice nebude pro mne to pravé. Taky předpověděl, že se mi bude líbit i Sandal Koti, ale nebude na mě vyznívat pěkně. Doslova: "Že ji moje pH zabije." Ač se mi The Smell of Guava líbila velmi, a posléze jsem si na vlastní kůži ověřila i hypotézu o mém pH likvidujícím Sandal Koti, přesto jsem pro jistotu šla ovonět i k ostatním flakonům... a odcházela od nich s ohrnutým nosem a odfrkujíc nelibostí.

Bylo zajímavé sledovat, jak se úplně každé z nás strefil do vkusu. A taky jak nás přesně dokázal charakterizovat. Dámy nejenom slastně voněly ke svým předloktím, ale s úžasem přitakávaly při poměrně podrobném popisu své osobnosti, některé z toho až měly husí kůži. Ricardo nám řekl, že při hledání parfému se nemáme honit za složkami, které nám voní. Že je pro nás důležité, co parfém přinese do našeho života, čím jej doplní. To je to pravé. To je to, co ve vůni hledáme. Samo sebou jsme všechny hned chtěly vědět, co (dle jeho mínění) hledá každá z nás. Některá prý nezávislost, jiná radost, další pohled do hloubi duše. Já prý hledám klidné a snadné proplutí životem bez větších vlnek a výkyvů. Trefa Ricardo! :-)

Byly jsme zvědavé, jak je možné, že dokáže tak neuvěřitelně přesně vybírat osobní vůně. Prý je to proto, že se naše emoce v něm zrcadlí. On sám je emotivní bytost, která všechny nálady, které prožíváme my, taky prožívá. A při komponování parfému má vždy na mysli základní emoci, myšlenku, kterou pomocí něj chce vyjádřit.

Když jsem se ho ptala, co by poradil sám sobě, tak nám prozradil, že se velmi často vůbec nevoní. Když používá nos při své práci, nebo třeba pro osobní konzultace, tak by ho to rušilo. Ale když přijde domů, uvaří si jídlo, vysprchuje se, tak se do postele naparfémuje.

Při rozhovorech s jednotlivými dámami zde rezonovalo depresivní téma lockdownu, tak jsem se Ricarda zeptala, jak toto období prožíval on. Prý to byl pro něj velmi radostný a tvořivý čas. Nechápaly jsme, tak nám pověděl příběh Acqua di Teriaca

Ricardo se vydal do Benátek na výzkum moru, který byl úspěšný. Vrátil se domů a 14 dní nato, se uzavřely Benátky v locdownu a za dalších 14 dní Španělsko. Ricardo se dal do vytváření vůně na základě receptu z 18. století na "protijed na všechny jedy" zvaném Teriaca Veneziana, který obsahoval 64 ingrediencí. Při tvorbě parfému měl na paměti strašidelnou postavu doktora Schnabela ve voskovaném koženém oděvu se skrytým obličejem pod maskou se zobákem naplněným kvůli desinfekci aromatickými bylinami. Ingrediencí je v Acqua di Teriaca o poznání méně (tuším 56). A co chybí? Například maso ze zmije :-)

Z živého rozhovoru nás vyrušila nově příchozí slečna oblečená v černé a okamžik před oficiálním zahájením akce nám Ricarda v půli věty doslova odloudila. I přes naléhavé přemlouvání ze strany Edity Ricardo utekl s širokým úsměvem a slovy, že se za 20 minut vrátí. Nedalo se ho nijak zadržet. Podle Edity je prý takto impulzivní často. Rozpačitě jsme na sebe i s nově příchozími koukali a dostalo se nám jednoduchého vysvětlení. Záhadná černá slečna se s Ricardem měla setkat v době, kdy ještě trčeli na dálnici. Chtěla si s ním pro svůj obchod s oblečením Wolfgang sídlící v sousedství domlouvat zakázku na brandový parfém. Když se Ricardo asi za půl hodiny objevil ve dveřích, Edita si viditelně s úlevou oddechla a šeptala něco o bohémské osobnosti.

Ricardo dál pokračoval ve výběru osobních vůní pro jednotlivce, potom Markéta krátce promluvila na úvod a představila řadu vůní DEMINICHE. V této mladistvé a živé kolekci chtěl Ricardo spojit tradiční parfumérské složky se složkami tropickými. Těch se evropští parfuméři prý dost často bojí a neumí s nimi pracovat, protože s nimi nemají osobní zkušenost. On je díky svému exotickému rodišti ve výhodě, protože jsou mu důvěrně známé. Parfémy DEMINICHE jsou v koncentraci Extrait demi, dle Ricardových slov obsahují 33% vonných esencí , a proto k navonění stačí jen malé množství. Když Markéta Ricarda vyzvala, aby k nám taky promluvil, bylo zřetelné, že se bude raději dál věnovat prezentaci na osobní a srdečné bázi.

S námi ženami to měl Ricardo snadné. Zaznamenala jsem pouze jednu dámu, která z prvotního nadšení časem vystřízlivěla, a ve vůni jí začal vadit nějaký tvrdý tón. Ale s mužskými to Ricardo tak jednoduché neměl, proto vytáhl vzorník celého svého portfolia. A tak jsem využila příležitosti a poprosila ho o vyzkoušení Acqua di Teriaca. Parfém je to neuvěřitelně komplexní. Mísí se v něm vůně desinfekce s bylinnou likérovostí, kostelním kadidlem, lesními pryskyřicemi a růžovou mýdlovostí. Je mi důvěrně známý a přesto jsem nikdy nic podobného necítila. Je neuvěřitelně uklidňující a prý to byl záměr. Drydown parfému má evokovat pocit vyléčení z nemoci.

Během večera nám energický Ricardo utekl ještě jednou. Přišel hrdě třímajíc papírovou nákupní tašku. Nedalo mu to a musel se nám pochlubit svým úlovkem - tvídovým sakem s hedvábnou podšívkou italské značky. Prý je Brno vyhlášené jako město vintage-shopů. On se sklenkou sektu v ruce nakráčel do vedle sídlícího second handu. Ubezpečil obsluhu, že za dvě minuty má vybráno. A od pokladního, který se domníval, že jde o nějakého V.I.P. hosta, dokonce dostal slevu.

Ani jsme se nenadáli a byl konec této neformální akce. Kromě zážitků jsem si domů odnesla flakon The Smell of Guava s osobním věnováním od Ricarda. Děkuji.


___________________________________________________________________________________________

První trojice vůní z řady DEMINICHE byla vytvořena v roce 2020 (Agar Ahalim, Mangoe Khus, Sandal Koti). Parfémy Nilam NanasThe Smell of Guava jsou novinky roku 2021.

Mangoe Khus

Složení:

Hlava: grapefruit, meruňka, verveine, zelené mango

Srdce: gardénie, haitský vetiver, kardamom, černý pepř

Základ: dubový mech, kumarin, labdanum, kůže

Spojení oříškového vetiveru a zeleného manga. Elegantní, pro mne spíše pánská vůně.

Sandal Koti

Složení:

Hlava: zelená papája, ylang ylang, frangipani, levandule

Srdce: jasmín sambac, šeřík, santalové dřevo, galbanum

Základ: dubový mech, laudanum, pižmo

Svěží ovocný úvod provází sladké a měkké santalové dřevo. Z mé pokožky se ovocné a jemné květinové tóny brzy odporoučí, vůně zdrsní, ale v úplném závěru se zase krásně uhladí. Řekla bych, že nejvíce jí charakterizuje slovo něžná.

Agar Ahalim

Složení:

Hlava: francouzský narcis absolut, základ z pitaháje, fialkový list absolut

Srdce: růže, agarové dřevo, kořen kosatce florentského, balzám Gurjum

Základ: šafrán, santalové dřevo, pižmo, guajakové dřevo

Orientální kombo - oud, růže, šafrán. Sice v jemnějším a civilnějším pojetí, pro mne však stále příliš těžké a mystické.

Nilam Nanas

Složení: pižmo, jasmín, pačuli, ananas, kokos, vanilka, jantar, galbanum, pooMwea

Veselé spojení pačuli (Nilam) a ananasu (Nanas), které prý odkazuje ke zvykům ostrova Bali, je pro můj nos vražednou kombinací. Howg :-)

The Smell of Guava

Vůně Guavy je věnována Kolumbii, kde je všudy přítomná. Odkazuje na knihu se stejným názvem kolumbijského spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze, oceněného Nobelovou cenou za literaturu.

Složení: jasmín, yuca, maniok, brambořík, labdanum, guava, tuberóza, grapefruit, vanilka, santalové dřevo

Slunečná vůně citrusů, přezrálého tropického ovoce, vanilky a živočišného sladce medového jasmínu.

___________________________________________________________________________________________

.

Zdroje: 

https://www.ricardoramosperfumes.com/

https://www.dotekslunce.com/znacka/ricardo-ramos/ 

Komentáře k článku (8)
Katin
Katin (03.10.2022 )

dámská trička, známá také jako basic, jsou obvykle vyrobena z bavlny. Oděvy z této tkaniny jsou odolné vůči roztažení, vysokým teplotám při žehlení a praní. Kromě toho je bavlna nealergická a vysoce hygroskopická. Dámská základní trička MOHITO jsou k dispozici v mnoha různých verzích, střizích a barvách, např. s tenkými ramínky, krátkými rukávy, kulatým nebo véčkovým výstřihem, v černé, růžové, hnědé nebo bílé barvě.
https://www.mohito.com/cz/cz/obleceni/tricka-topy

andry
andry (26.10.2021 )

Diky za zajimavy clanek, sama bych byla zvedava :)

Očicháno
Očicháno (26.10.2021 )

Super článek, díky! Byla jsem v obchodě trochu dřív, tak jsme se nepotkaly. Ale hned jak Ricardo otevřel dveře, bylo jasné, že s ním bude zábava :-)

alibi
alibi (25.10.2021 )

děkuju vám :-* bylo to takové trošku partyzánské :-) on je strašně vnímavý. ta jeho schopnost odhadnout lidi je neuvěřitelná. a srší z něho pozitivní energie

jerry
jerry (25.10.2021 )

Díky za počtení - muselo to být skvělé setkání.

blackviolet
blackviolet (24.10.2021 )

Tak to bylo opravdu zábavné setkání, díky za článek!

milacka
milacka (24.10.2021 )

Ďakujem za sprostredkovanie tohto parfumového zážitku.

slniecko
slniecko (24.10.2021 )

Skvelý zážitok, škoda, že som si ho musela odoprieť!