Parfémový víkend v Paříži (část druhá)

Avatar od wendulka, 12. října 2015

Po menší odbočce k Diptyque se vracím ke slíbenému pokračování s tipy na parfémová místa, která byste určitě neměli vynechat, pokud se rozhodnete někdy strávit tématický víkend v Paříži, zaměřený na vůně. Minule jsme zakončili naši procházku v Galerie de Valois v buticích Serge Lutens a Les Parfums de Rosine. Dnešní díl se tedy bude věnovat zbývajícím nejzajímavějším parfumériím v dosahu linky metra M1.

Stačí se vrátit jen o jednu zastávku zpět a vystoupit na Tuileries. V těsném sousedství zdejších zahrad totiž naleznete hned několik obrovských lákadel naráz. Vaše úplně první kroky by měly směřovat vlevo po Rue de Rivoli, na níž po pár desitkách metrů zahnete doprava na Rue de Castiglione. Na čísle popisném 4 se tu nachází parfumérie Jovoy Paris, malý parfémový ráj pro všechny milovníky niche. Respektive se jedná o butik stejnojmenné značky, patřící François Héninovi, jeho sestře a bratranci, ale kromě jejich vlastního kompletního sortimentu, tu najdete jak ty nejznámější niche značky, mezi nimiž nechybí Amouage, Clive Christian, Frapin, Grossmith, Micallef, Roja Parfums nebo Xerjoff, tak ty méně obvyklé jako Anatole Lebreton, Arte Profumi, Fueguia 1833, Olivier Durbano, Ramon Monegal, Vero Profumo a spoustu dalších.

Interiér je sice poněkud tluměněji osvícen, ale nebojte, díky převažujícímu odstínu rudé to rozhodně není takové přítmí jako u Lutensů :) . Obsluha je tu nesmírně milá a fundovaná, takže o zasvěcený rozhovor o vůních s nimi není nouze. Projdou s vámi celý sortiment nebo vás nechají si jej projít sami, záleží na vás. A jste-li příliš unavení, vůně si můžete v klidu očichat v jednom z křesel. Nabídnou vám k tomu dokonce i teplou kávu (ta na pročištění nosních dutin je pochopitelně taktéž samozřejmostí), čaj nebo vodu.

V případě, že vás některá z vůní zaujme a ještě si nebudete jisti s koupí, personál vám milerád nabídne vzorek. K dispozici mají docela široké spektrum originálních vzorků a z těch, u nichž neexistují nebo náhodou nemají, vám jej vyrobí z testeru. Jenom pozor na opětovnou návštěvu! V Jovoy mají ve velké oblibě neustálou inovaci, a tak se vám dost dobře může stát, že příště už vaše oblíbené značky najdete úplně někde jinde :) .

Jen o pár metrů dál, taktéž na pravé straně Rue de Castiglione se pak můžete stavit v jednom z pařížských butiků Annick Goutal, případně můžete v její polovině zahnout vlevo na Rue du Mont Thabor, kde sídlí jeden z butiků Frederic Malle. Pokud ovšem stejně jako já neovládáte francouzštinu, doporučuji spíš navštívit ten Avenue Victor Hugo, jemuž se budu věnovat v posledním díle tohoto parfémového víkendu a kde se domluvíte anglicky o něco lépe.

Vraťme se tedy zpět na Rue de Castiglione a pokračujme dál. Hned další ulice, která se s ní kříží, je totiž Rue Saint Honoré. Když se vydáte do její levé části, narazíte po chvíli na slavnou Rue Cambon. Ano, právě zde, pokud z Rue Saint Honoré zahnete doprava, najdete jeden z mnoha pařížských butiků Chanel, kde můžete vyzkoušet vůně z řady Les Exclusifs. A když už tu budete, rozhodně byste se měli zastavit i v butiku By Kilian a očichat jejich exkluzivní butikové vůně, zejména Apple BrandySingle Malt stojí podle mě za pozornost. Obsluha je tu velmi příjemná, na požádání vám ráda poskytne vzorek vůně a k zajímavosti patří, že anglicky hovoří bez přízvuku, což je na pařížské parfumérie dost neobvyklé :) .

Pokud se po té vrátíte zpět na Rue Saint Honoré a budete pokračovat na opačnou stranu, narazíte ještě na několik zajímavých butiků s vůněmi jako např. Dior s privátní kolekcí, Penhaligon´s nebo Jo Malone. Zatímco však u Penhaligon´s vzoreček dostanete, u Jo Malone budete mít smůlu. Značka nejenže nedisponuje originálními vzorky, ale personál vám je ani nevyrobí, aby tak prý byl zachován koncept niche, což mi přišlo docela vtipné vzhledem k tomu, kolik toho zrovna tato značka chrlí a jejich vůně najdete ve skoro každém obchodním domě s těmi nejznámějšími vůněmi niche :) .

A co byste určitě neměli vynechat, je zabočit před návratem do metra z Rue Saint Honoré do Rue d´Alger. V čísle popisném 5 totiž sídlí zvenčí poměrně nenápadný, zato velice vkusně minimalisticky zařízený malinký butik Maison Francis Kurkdjian. V případě, že toužíte vyzkoušet vůně, které Francis vytvořil exkluzivně pro obchodní dům Printemps, ruský GUM nebo americký Bergdorf Goodman a nemáte možnost si zaletět do USA či do Moskvy, tohle je jediné další místo na světě, kde máte šanci tak učinit. Vaší pozornosti doporučuji zejména Ciel de Gum, jelikož se zcela odlišuje od všeho, co dosud Francis pod svojí značkou vyrobil a osobně mi přijde z jeho produkce nejzajímavější. Rovněž budu zvědavá, jestli vám Le Beau Parfum použitým ylangem a pomerančovým květem bude stejně jako mně připomínat Aqua Vitae Forte ;) .

Nyní už nám nic nebrání, abychom se přesunuli metrem dál na poslední parfémově zajímavou stanici linky M1. Jmenuje se St. Paul a leží rovněž na Rue de Rivoli, jen o nějaké 3 kilometry dál. Hned po výstupu z vestibulu metra stačí projít Rue Malher, která bude téměř přímo před vámi a po pár krocích zahnout doleva na Rue du Roi de Sicile. Když se budete držet po její levé straně, dojdete zanedlouho k parfumérii Sens Unique. Prostorově je sice menší, ale už z jejího zařízení na první pohled poznáte, že tady niche parfémy milují stejně jako vy.

Převážná většina flakonů se zde nachází v policích s patinovanými rámy, které jsou stylizované jako obrazy. Středu interiéru vévodí historizující stůl s květinovou výzdobou, na němž jsou aktuálně umístěny vůně Technique Indiscrete. Unavenější zákazník tu má možnost vyzkoušet si jednotlivé parfémy i v sedě v krásném historizujícím a velmi pohodlném křesle. A když už jsem zmínila první značku, je třeba uvést, že Sens Unique jediným místem v Paříži, kde můžete vyzkoušet a zakoupit veškeré vůně z produkce Pierre Guillaumea (Parfumerie Générale, Huitième Art Parfums, PhaedonPierre Guillaume / Collection Croisière), je-li to váš oblíbenec. Opomenout byste však podle mě neměli ani značky Au Pays de la Fleur d’Oranger, Maison Incense, Majde Bekkali, Nabucco, Parfums MDCI nebo slovenskou niche značku 1907.

Zdejší obsluha má velký přehled a na téma niche parfémy tak s vámi vydrží diskutovat dlouhé desítky minut stejně jako v Jovoy s tím rozdílem, že tady mají otevřeno až do devíti večer, což vám umožňuje opravdu nikam nespěchat a návštěvu si patřičně vychutnat ;) . Originálních vzorků sice moc nemají, ale na požádání vám jen ochotně vyrobí na místě. Společně s Jovoy Paris je právě Sens Unique jednou z mých největších pařížských srdečních záležitostí, pokud se jedná o vůně.

A pro ty, jimž ještě zbyly síly a čichové buňky :) , mám ještě jeden parfémový tip. Když se totiž vrátíte zpět na Rue de Rivoli, vydáte se od zastávky metra vpravo a po pár desítkách metrů zahnete doleva do Rue de Turenne a po několika krocích znovu vlevo, narazíte na 5 Rue d´Ormesson na červeně zářící parfumérii Marie Antoinette. Vnitřní prostor je sice malinký a ve srovnání s Sens Unique intimně osvětlený, ale působí velmi příjemně. Vůně jsou tu umístěny ve čtyřech masivních tmavých regálech - dva po pravé a dva po levé straně, přičemž kamenná stěna naproti vchodu, zdobená historizujícím zrcadlem, fotografií a pár dalšími proprietami, slouží společně s šedým sofa a malým konferenčním stolkem jako odpočinková zóna pro zákazníka.

Najít tu můžete značky jako Robert Piguet, Mona di Orio, Parfum d´Empire, Lubin nebo Olfactive Studio aj. Zároveň je to jediné další místo, kde kromě oficiálního butiku můžete v Paříži najít vůně Oriza L. Legrand a zcela jediné místo, kde je možno přičichnout a zakoupit vůně pozoruhodné švýcarské niche značky LesNez. Pan majitel je ohromně milý, komunikativní, každou vůni zná zevrubně včetně jednotlivých parfumérů. Bohužel vzorků má naprosté minimum a ani je nevyrábí, přesto návštěva stojí rozhodně za to, hlavně po té duševní parfémové stránce. A tím bychom naši dnešní procházku zakončili, přičemž v následujícím posledním díle našeho parfémového víkendu v Paříži se můžete těšit už i na parfémové obchodní domy a ještě několik menších zajímavých butiků.

...

...

Titulní obrázek:

https://ritournelleblog.files.wordpress.com

Diskuze:
Parfumové nákupy na cestách (Parfémová poradna)
Komentáře k článku (5)
blackviolet
blackviolet (02.1.2018 )

Ještě doplnění k butiku Sens Unique - mají sice otevřeno dlouho, zato otvírají teprve někdy v poledne, pokud si dobře vzpomínám.

Fleur
Fleur (18.10.2015 )

Velmi praktický a zároveň sugestivně napsaný článek. Ale stejně se obávám, že v praxi bych tuhle parfémovou šňůru nezvládla - nohy by to vydržely, ovšem nos a peněženka asi ne :-).

kinoma
kinoma (14.10.2015 )

Krásně napsáno Vendulko. Díky za tipy, třeba se tam taky někdy podívám :-).

Pro blackviolet: No přece Vendulka :-).

domenica
domenica (13.10.2015 )

Výborný článek! Zdaleka ne všechno jsem při poslední návštěvě Paříže stihla (taky proto, že jak to jen trochu jde, snažím se pohybovat od butiku k butiku pěšky, jako "doma", a nepřicházet tak o kouzlo atmosféry ulice :-) ), takže taková rekapitulace se bude moc hodit.

blackviolet
blackviolet (12.10.2015 )

Díky za nové tipy, hned bych se zase do Paříže rozjela. Jenom nevím, kdo by se mnou takovou túru po parfumeriích byl schopný absolvovat.