Parfémový genius loci - Les Bains Guerbois

Avatar od alibi, 7. října 2022

Oficiální uvedení francouzské značky parfémů Les Bains Guerbois se konalo ve čtvrtek 6.10.2022 v brněnském parfémovém butiku Vavavoom.

Majitelka Lucie Levenson mi říkala, že značku Les Bains Guerbois objevila před lety na milánském veletrhu vůní Esxence. Na první pohled ji zaujal vizuál a krásné ručně vyráběné flakony (zajímavé video z výroby najdete na oficiálních stránkách značky https://www.lesbainsguerbois.com/notre-univers). No a na pohled druhý - přesněji přivonění - ji překvapilo to, že se jí všechny parfémy do jednoho líbily, což se jí běžně u jiných značek nestává. Myšlenku na zařazení Les Bains Guerbois do portfolia Vavavoom neopustila a pravý čas dozrál nyní.

První vůně Les Bains Guerbois spatřila světlo světa v roce 2016. Přesněji to byla Eau de Cologne - kolínská voda, jak ji znaly naše babičky - velký flakon bez rozprašovače s osvěžující vůní (pro mne klasická kolínská s notnou dávkou pepře). Pro připomenutí původní lázeňské atmosféry svého luxusního pětihvězdičkového hotelu ji nechal (spolu s vonnou svíčkou Atmosphère) vyrobit majitel Jean-Pierre Marois.

V roce 2018 pak vznikla pod značkou Les Bains Guerbois kolekce parfémových vod Une date, une histoire. Devět parfémů s letopočty v názvu (vytvořených slavnými parfuméry jako třeba Bertrand Duchaufour, Dominique Ropion, Fanny Bal) mapuje historii tohoto zajímavého místa. 

1885 Bains Sulfureux - v tomto roce otevírá Auguste Guerbois luxusní pařížské lázně Les Bains Guerbois inspirované antickými a orientálními lázněmi. Podnik se stává vyhlášeným a navštěvuje ho vysoká společnost i umělci (Manet, Monet, Zola, Renoir). Tato vůně je živočišně ambrově aromatická. Pro mne výrazně na pánské straně.

1900 L'Heure De Proust - připomíná důvěrnou návštěvu Prousta a jeho přítelkyně v lázních. Je to poměrně lineární ovocná vůně (červené ovoce a trpká rebarbora) osvěžená citrusy s příjemným čajově koženým základem. 

1978 Les Bains Douches - V roce 1978 se podnik, přejmenovaný na Les Bains Douches, stal jedním z nejznámějších nočních klubů na světě, do kterého se chodili bavit i celebrity - například Bowie, Lagerfeld, Warhol, Gaultier. Svůj první francouzský koncert zde odehráli Depeche Mode. Les Bains Douches je připomínka atmosféry nekonečné noci v klubu. Uvádí se aromatickým alkoholovým opojením i hořkými tóny, ale v základu je oblá sladce ambrově pudrová. 

1979 New Wave - Naprosto neobvyklá kombinace kosatce a máty připomíná legendární koncert novoromantické anglické kapely v klubu. Dřevitě zelenou polohu kosatce osvěžují velmi jemné aldehydy a máta. 

1986 Eclectique - Na schodech před klubem vyčkává na vpuštění různorodá společnost, vidíte večerní šaty i kožené bundy. Euforie stoupá, pokud vás Marylin vybere a vy můžete vejít. Suchý tabák a urputné pižmo se mísí s nasládlostí kořeněného ovoce. 

1992 Purple Night - Přijíždí limuzínou pobavit se... a možná i pobavit ostatní. Je na něm, zda vystoupí na pódium a přidá další magický okamžik do prožitků v klubu. Kombinaci tuberózy a jasmínu z pleťového krému přidává na smyslnosti a drzé hlasitosti pačuli a tabák. 

2013 Residence d'Artistes - slavný klub upadl, ale vzkřísit ducha tohoto místa chce filmový producent Jean-Pierre Marois. V roce 2013 sem vpouští umělce z celého světa a ti zde na ploše 3000 m2 realizují díla 21. století plná různých stylů a inspirací. V základu relaxační dřevitá vůně prosvětlené novodobé pracovny v severském duchu se spoustou knih, ke které se propracujete přes zvláštní vodně plastovou vůni zaprášených fialek. 

2015 Le Phénix - Jean-Pierre Marois sestavuje skupinu mezinárodně uznávaných designérů, kreativců a kuchařů, aby místu vdechli nový život. Vzniká osobitý luxusní hotel, k němuž patří restaurace, bary, kosmetický salón, koncertní sál a noční klub. Les Bains vstává z popela jako bájný Fénix. Na pižmovém základu vystavěná kadidlovka. Bílé lehce plastové pižmo i bílé vzdušné dřevité kadidlo.

2018 Roxo Tonic - Roxo je párty. Opilost místa, opilost koktejlu. Hořký gin tonic s dřevitým vetiverem a černým čajem, v úvodu dominují citrusy. 

Moji favorité jsou jasní - 1978 Les Bains Douches, který mi evokuje něco velmi povědomého a přitom jistě vím, že jsem nikdy podobný parfém necítila. A podobně originální mi přijde 1979 New Wave. Pěkná je i 1900 L'Heure De Proust, jen si myslím, že by mne brzy omrzela. 

A mé parfémové propadáky jsou: 1986 Eclectique. To pižmo na mě pracuje opravdu velmi nehezky (přesto Eclectique mnoho dam včetně paní Lucie označovalo za svého favorita). Nejhůř jsem dopadla s 1885 Bains Sulfureux, pro který je název "sirné lázně" jen zlomek toho, jak moc mi nevoní (přitom pro někoho to je prý svěží vůně).

Kromě vůní nabízených ve Vavavoom se můžeme do budoucna těšit na parfémy Les Bains Guerboisřady Forme & Matières, parfémů evokujících určité materiál a místo:

Oud Laqué - Hry se zrcadly. Lesklé, teplé, exotické, vzácné: v Bains Paris se naše siluety odrážejí v lakovaném dřevě.

Damier - Pohybujte se, tancujte, hrajte své hry v Bains Paris na této obří šachovnici. Interiér založený na kontrastu bílých a černých dlaždic vytvořil svého času pro původní klub Les Bains Douches designér Philippe Starck.

Ještě se sluší dodat, že slavnostní večer zpříjemnilo i malé pohoštění. O vínu pohovořila a naše vyschlá hrdla jimi svlažila paní Andrea Sedláčková ze společnosti Giorgo - Jiri Skvor. O hudební podkres se postarala DJ V. (Wolfgang) a překrásná květinová výzdoba byla z floristického ateliéru Tamsvigh.

Zdroje:

https://www.vava-voom.cz/znacka/les-bains-guerbois

https://www.lesbainsguerbois.com

https://www.fragrantica.com/designers/Les-Bains-Guerbois.html

Komentáře k článku (6)
alibi
alibi (22.10.2022 )

Díky, tu "sirnou koupel" jsem při nákupu New Wave měla možnost očichat na prodavači, a vyzněla na něm přesně, jak popisuje Fleur

jerry
jerry (22.10.2022 )

Diky za report, podle tvych recenzi bych brala asi vsechny (i tu "sirnou koupel"). A tradicne krasne fotky.

alibi
alibi (11.10.2022 )

euridike děkuji <3
Fleur myslím, že jsem pochopila tu tvou svěžest v Bains Sulfureux, bude to něco pro můj nos kořeněného. včera večer jsem dala znovu šanci Eclectique a bylo to docela fajn. úplně jiné, než to první zkoušení, musím prozkoumat více. jinak velmi vážně uvažuju o pořízení New Wave, kterou už tři dny nosím.

euridike
euridike (09.10.2022 )

Skvělý článek, díky... <3

slniecko
slniecko (08.10.2022 )

Ach jo, ach jo ach jo...na toto som sa tak tešila a jeden blbý vypálený reflektor na aute mi vypálil rybník...
Ale aspoň si ich pôjdem vyskúšať, až bude v Brne nabudúce!!!

Fleur
Fleur (08.10.2022 )

Uvedení nové značky bylo jako vždycky skvělé. 1885 Bains Sulfureux mě přitahuje pro netradiční svěžest, já bych zase nezvládla nosit 1992 tuberózovou Purple Night.
A ještě se mi moc líbí celkový vizuál značky (mají i nádhernou vonnou svíčku a talíře, na kterých jsou vůně naaranžovány, jsou rovněž z jejich produkce).