Parfém plný světla

Avatar od alibi, 1. dubna 2021

Lucia Italy (čti Lučía) je začínající italská značka niche parfémů. Její zakladatelkou a zároveň tvůrcem vůní je Lucia Chiaro, původním povoláním psycholožka. Její soukromá vášeň pro parfémy a fascinace přírodními esencemi přerostla v touhu vzdělávat se v parfémářském oboru. Určitou dobu působila v Seattlu, později ve Francii u společností Molinard a Galimard. Nakonec vše vyústilo v potřebu vytvářet něco opravdu jenom svého.

V portfoliu značky přírodních vůní Lucia Italy nyní naleznete tři vůně v koncentaci EdP: květinovou Solegiatto (Slunný), kadidlovou Iluminissmo (Osvícení) a chypre Chiaroscurro (Šerosvit). Mottem je: "Vnést do všedního života paprsek světla". Ve stejném duchu jsou navrženy skleněné flakony. Inspirací pro jejich design prý byl dětský obrázek. Vytvořila ho dcera Lucie Chiaro, a je na něm nakreslena plachetnice plující po obzoru, který není tvořený oceánem, ale sluncem. V duchu dnes moderní udržitelnosti nemají plnitelné flakony (s vygravírovaným názvem parfému) krabičky, jsou rozesílány bez dalšího obalu v kartonových krabicích vystlaných recyklovanou kartonovou střiží. Náhradní náplně je možné zakoupit netradičně v recyklovatelných sáčcích z hliníku.

Můj článek byl zařazen na Apríla. Je to fikce, nebo není? Je pravdivá alespoň část z něj? A která? A co na to Jan Tleskač? Čtěte zde.

Mně se shodou šťastných okolností dostal do rukou vzorek vůně Solegiatto. "Květinová symfonie jarního slunečného odpoledne. Bezstarostné a hravé chvíle prožité v souladu se sebou samým." Potud citace z oficiálních stránek.

Složení:

Hlava: ylang-ylang, bílá broskev, rybízový květ, konvalinka, petitgrain

Srdce: frézie, jasmín, chypré akord, heliotrop

Základ: kardamom, dřevitý akord, santal, gardénie, tuberóza, vanilka

Čistě květinové vůně nemám příliš prozkoumané, takže je to možná moje neznalost, ale z toho, co jsem kdy mohla ovonět, si nepamatuji žádný parfém, který tak nekompromisně včleňuje květiny i do svého základu. Přes tuto nekompromisnost není vůně pronikavá, je oblá, hladká a jemná. Je to květinová vůně, která má v sobě něco ženské elegance i dívčí hravosti. Charakterizují ji přídavná jména jako slunečná, hřejivá, veselá. Nejvíce vnímám ylang-ylang a heliotrop, který je v úvodu úplně lehounký a pylový, potom přeci jen malinko ztěžkne a zkrémovatí. V základu vůni krásně zaobluje krémový santal a nenápadná vanilka. Ale to by jako popis bylo moc jednoduché - zlaté a bílé fazety bílých i jarních květů totiž nadlehčují ovocné a zelené tóny. Objevují se i mýdlové bublinky (snad broskového aldehydu). Když jsem dala přivonět manželovi i dceři, řekli oba: "Pěkná." Když jsem z nich mámila podrobnosti, nedokázali více popsat. Řekla bych, že je to proto, že kompozice je příjemně kompaktní, nikde nic nevyčnívá. Je to odpočinková květinová vůně na běžné denní nošení i na pozvednutí nálady.

Pokud bych měla parfém k něčemu přirovnat, byla by to odlehčená Mahora (Guerlain), doplněná o jarní květiny, nebo Vivacious (Hiram Green) bez fialky a karafiátů, který má podobný medově pylový a chypre akord. Pokud bych měla Solegiatto popsat jako obraz, nemohl by to být ani akvarel, ani tempera, nebo olej. Nic podobně tradičního. Muselo by to být nakresleno pomocí zlatých plátků. Hmmm... to jsou třeba ikony a středověké iluminace - ale ani jedno není tak hravé... Už to mám! - Solegiatto je jako Polibek od Gustava Klimta!

Můj článek byl zařazen na Apríla. Je to fikce, nebo není? Je pravdivá alespoň část z něj? A která? A co na to Jan Tleskač? Čtěte zde.

Zdroj: www.luciaitaly.it 

Úvodní obrázek - výřez z obrazu Polibek (Gustav Klimt)

Komentáře k článku (12)
alibi
alibi (19.4.2021 )

jerry :D

jerry
jerry (10.4.2021 )

Nééééé...naopak, pro mě apríl klidně každý měsíc:-)

slniecko
slniecko (07.4.2021 )

alibi, nič takého nesľubuj!!!

Martula, strašne by sa mi to páčilo, logo je úžasné, aj taký flakón by sa mi páčil, ale obávam sa, že na také niečo nemám dosť prostriedkov.

Ale ak niekto chce vôňu vyskúšať, rada vyjdem v ústrety ;-).

alibi
alibi (06.4.2021 )

blacviolet Mína jerry děkuji :) slibuju, že to byl můj poslední apríl :)

jerry
jerry (05.4.2021 )

Celý článek jsem poctivě přečetla (jen u toho divného způsobu balení jsem se zarazila) a až nakonec klikla na odkaz...zkrátka sežrala jsem ti to i s navijákem:-)

Mína
Mína (05.4.2021 )

Povedený Apríl :) Už jsem se těšila, až Soleggiato a Chiaroscuro vyzkouším.

blackviolet
blackviolet (05.4.2021 )

Ty to máš tak propracované do detailu, že to člověk hned neprokoukne.
Taky by mě ta Lucčina vůně zajímala.

alibi
alibi (04.4.2021 )

Martula díky. vidíš, a já si myslela, jak to hned prokouknete :) Ta Lucčina vůně je skvělá. Hned jsem ji psala, že by ji ocenila nejedna parfumaniačka.
teena-s děkuji ;)

teena-s
teena-s (04.4.2021 )

Libi supr cimrmanovská mystifikace :D

Martula
Martula (04.4.2021 )

No teda, dostala jsi mě :)
Libo, nechcete to s Luckou dotáhnout a zrealizovat?? Marketingová strategie značky je načrtnutá, logo hotové, první vůně taky. Já si od vás flakon rozhodně koupím :)

alibi
alibi (03.4.2021 )

blacviolet děkuji moc za reakci. Měla jsem obavu, že to tady nikdo nečetl :)... Byla to nová zkušenost. Přiznám se, že se dost nechám ovlivnit názvem vůně i příběhem k ní. Tady jsem měla k dispozici pouze vůni a to okolo postupně nabývalo (promýšlela a chystala jsem to asi dva měsíce), až nakonec do sebe vše zapadlo. A po prvním zkoušení bez znalosti složení jsem odhalila heliotrop, ylang-ylang a santal, což mě taky potěšilo.

blackviolet
blackviolet (03.4.2021 )

Díky, dostala jsi mě. Zní to tak uvěřitelně, že by to mohla být pravda. Super nápad!