Kousek parfémové historie značky Dior

Avatar od albertina, 30. zaří 2015

Dnes mi pošťák, který zvoní vždycky jenom jednou a občas vůbec, přivezl netrpělivě očekávaný malý velký poklad. My sběratelé nemáme ve zdejších končinách na růžích ustláno! Literatura, která by nám usnadňovala orientaci především ve vintage vůních, zde neexistuje vůbec a ta zahraniční ve formě katalogů v podstatě neřeší nic, co mě jako sběratele zajímá, tedy především rok vydání různých verzí, oblast pro kterou byla ta která verze vydána (Evropa, USA, Asie) a další odlišnosti. Proto jsem si řekla, že zdokumentuji několik verzí diorovských amfor a souvisejících miniatur na mé sbírce.

Pokud budete něco postrádat, bude to tím, že to v mé sbírce chybí. Část práce s dohledáváním časových dat za mě vykonali francouzští sběratelé, kteří je u svých sbírek uvádějí. Spolehlivým zdrojem jsou také vintage reklamní plakáty. Jejich prodejci obvykle uvádějí rok vydání a lokaci. Snad se to bude některým z Vás hodit.

Prvně byla amfora použita v roce 1947 pro Miss Dior. Časové rozpětí, ve kterém byly používány, sahá od roku 1947 do konce šedesátých let. K Miss Dior byly postupně přidány další tři vůně  – Diorama, Diorissimo a Diorling. Nejobtížněji sehnatelná a nejvíce ceněná je Diorama. Čtyři čisté parfémy ve čtyřech velikostech – 7,5 ml, 15 ml, 30 ml a 60 ml.

Na podstavci, kterým končí noha, je vybroušena osmistranná hvězda. Vždycky jsem se domnívala, že se jedná o značku Baccarat, ale není tomu tak. Osmistranná hvězda prý byla šťastným znakem pana Diora a proto onen výbrus na ikonických amforách.

Jak vidíte z obrázku, stále mám po čem toužit. Chybí mi Diorissimo a Diorling. Dnešním malým velkým pokladem je sada Miss Dior a Dioramy. Ještě asi týden je budu okouzleně hladit než je přesunu do bezpečí vitríny. Původní padesátkové vůně jsou oproti těm současným oblé, jemné a sametové. Postrádají jejich ostrost a hrany.

Na dalších dvou fotografiích jsou americké verze amfor. Amfora je plochá, se smokingovým švem na boku. Vůně jsou uloženy v krabičkách vyložených saténem, každé vůni je přiřazena vlastní barva stejně jako u těch evropských. Údajně byly v prodeji až do začátku sedmdesátých let. Nevím, zda jsou zastoupeny ve všech čtyřech velikostech. Ve sbírkách jsem zaznamenala pouze verze o obsahu 7,5 ml a 15 ml. Opět jsou k mání ve čtyřech výše uvedených vůních. Postrádám Diorling a jsem smířená s tím, že ho zřejmě nikdy nezískám. Viděla jsem ho v této verzi pouze ve dvou sbírkách a vždy bez obsahu. Ale i tak …

 

Na dalším obrázku jsou kapesní balení, která zřejmě byla vydána souběžně s amforami, soudě podle naprosto totožného zpracování boxu a loga. Obsahují 3,75 ml čistého parfému.

V letech 1992 –1997 proběhla reedice amfor. Objevily se v mírně pozměněné formě, v zaklapovacím boxu o jediném obsahu 7,5 ml. Reedice obsahovala o jednu vůni méně, chyběla Diorama, která se přestala vyrábět. Občas vidím v aukcích napsáno, že se jedná o šedesátá nebo osmdesátá léta. Není tomu tak – box už obsahuje čárový kód (objevuje se od roku 1991) a uvedená adresa je 33, avenue Hoche. Tato adresa je používána od roku 1992.

Na dalším obrázku je vedle sebe amfora z padesátých a devadesátých let pro srovnání. Fotka je rozmazaná, ale i tak jsou rozdíly patrné na první pohled. Služebně starší amfora je o trochu vyšší, na nožičce má papírovou etiketu s označením vůně a hvězda na podstavci je vybroušena více do široka, působí více květinově. Ale tím nezřetelnějším rozdílem je vůně, která ve flakónu z padesátek končí až v patě nožičky. Celkově působí flakón elegantněji a odlehčeněji. Devadesátková amfora se svým těhotenským bříškem působí těžkopádněji. Bohužel, i box je trochu odfláknutý. Vůně jsou uloženy v plastovém výlisku, pouze Diorling ho má potažený kopií sametu.

V roce 1997 u Diora inovovali a představili zbrusu nový pohled na amforu. Inovace se dotkla dobových vůní, klasiku nechali spát v jejich dokonalých a romantických příbytcích. Byl předveden flakón čistého parfému o obsahu 25 ml pro Dolce Vitu, Dune, Poison a Tendre Poison. Francouzi téhle amfoře přezdívají buď "twist" nebo "celeste" ; tančící alias dokonalá, nadpozemská. Netuším, jak moc velká tahle limitovaná edice byla, ale ta moje má číslo 13 495. Tipuji na 20 tisíc vydaných flakónů, jen netuším zda za moji Dolce Vitu nebo komplet všech čtyř vůní. Jejich výskyt je ojedinělý.
 


(Kdyby měl někdo zájem, jedna je momentálně k mání na EBayi)


K žádaným vintage flakónům bezesporu patří rozkošné pastilky nebo také oblázky. Evropské verze pastilek jsou poměrně nedostupné, to jsou ty, které mají obsah 1,5 ml a jsou upevněny na kartonu. Samostatně je občas uvidíte, s kartónem takřka nikdy. Kdysi mi byl nabídnut Diorling na kartónu v perfektním stavu za "pouhých" 240€, takže součástí mé sbírky se nestal, ale byl prodán hned druhý den po mém lítostivém odmítnutí.
V mé sbírce je sada tří pastilek a jedné samostatné Miss Dior s boxem a bez boxu. Ve všech případech se jedná o americké verze ze sedmdesátých let. Poměrně frekventovaný Dior–Dior pochází z osmdesátek a jedná se o evropskou verzi.

 

Nesmím zapomenout na Diory ve velkém sprayovém balení (90 ml), které byly prodávány v USA. Jsou ozdobou vitríny jako nádherný šperk . Podle reklamního tisku byly v nabídce od roku 1956 spolu s Dioramou. Jak vidno z dobové reklamy, ještě v roce 1961 se prodávaly.
 


                                            zdroj www.ebay.at/usr/buyvintageads


A nakonec žhavá amforová současnost – rok 2015 – ale tentokrát již jen v odkazu. Reedice barevných amfor je dnes k dispozici pouze u Harrodse, ještě v březnu byla i na stránkách Diora za ceny mezi 400–800 €.


                                          zdroj www.odettetoilette.com/inside-narnia-harrods-salon-de-parfums

Komentáře k článku (10)
Fleur
Fleur (11.10.2015 )

Díky, velmi jsem si rozšířila obzory!

albertina
albertina (02.10.2015 )

Díky všem, které v článku našly, co postrádaly. Je fajn vědět, že jsem nepsala do prázdna.

Dusty : Logo je z umělé hmoty a je jediným umělým kouskem na flakónu. Celý kousek je ještě ukázkou dokonalého zpracování. Moc ráda ho beru do ruky a nejenom proto, že se mi podařil ulovit zcela plný flakón. :-)

Mitzi : Ta mini amforka je z roku 1956, takže skoro důchodkyně.

Wendulka : Díky. Pastilky jsou ohromně dekorativní, ale ten Diorling byl opravdu muzejní kousek, naprosto bez chyby a kompletní. Dají se sehnat i o něco levněji
:-).
Ayuri : Ten povzdech s Tebou sdílím.

Domenica : Předpokládám, že dnes už v šuplíčku, bohužel, není :-)…

Slniečko : Díky a držím palce s Dune. Já tu svoji „celestýnku“ vyhlížela 5 let od doby, co jsem zjistila, že existují :-).

Cinkja : V mé pubertě byli jedinými parfémy v drogeriích. Kohoutí stopa byla nezapomenutelná a tehdy se mi vůbec nelíbila. Dnes mi přijde dokonalá, ale určitě v tom nemalou roli hraje nostalgie :-).

cinkja
cinkja (01.10.2015 )

S Diorem jsem trávila své dětství i mladí, mamka používala výhradně jejich parfémy - pamatuji Diorellu i Miss Dior. Krabičky s kohoutí stopou zdobily její noční stolek.
Sběratelství obdivuji a k vintage verzím parfémů vzhlížím s obdivem i úctou. Vážně krásné.

Mitzi
Mitzi (01.10.2015 )

Slniecko - na eBay je teď Poison. Když vytrváš dost dlouho číhat, třeba se i nějaká "duna" časem přivalí ;-)

slniecko
slniecko (01.10.2015 )

úžasný prehľad! Toto sú presne veci, ktoré ma vždy veľmi zaujímajú, ale nikdy by som nemala nervy a trpezlivosť sa nimi prebrať!

O "céleste" amforách počujem prvý raz...rozmýšľam, čo by asi stála taká s Dune extraitom...

domenica
domenica (01.10.2015 )

Poutavý vhled do první ligy sběratelství, potěcha pro oko a taky trocha té tortury kvůli obsahu samotnému. Pastilky mi přišly vždycky rozkošné. Jednu Miss Dior pastilku (americká verze, sedmdesátá léta) mívala v době mého dětství maminka v šuplíčku s bižuterií a kazetami s luxusními mýdly. :-)

Ayuri
Ayuri (01.10.2015 )

Amfory sa občas mihnú na ebay, ale o pastilkách som nevedela, vidím ich prvý krát. Pri pohľade na tieto skvosty by ľahko podľahol túžbe vlastniť ich aj človek, ktorý nie je zberateľ.
...môcť sa ich dotýkať, maznať sa s nimi..ako vo sne.
Ale aj tu je vidieť mierny úpadok značky, tie staršie sú o veľa krajšie a prepracovanejšie.
Večná škoda, že sa Dior nedržal tejto cesty a žiaľ, netýka sa to len flakónov.

wendulka
wendulka (01.10.2015 )

Amfory se mi z celé produkce Dior vždycky líbily nejvíc. Vždycky nad nimi na ebay, když se tam čas od času některá objeví, obdivně vzdychám (nad jejich cenami už méně) a teď se v nich konečně díky tobě aspoň trochu vyznám. Jen o těch pastilkách jsem až dosud neměla vůbec tušení, ani že jsou tak sběratelsky ceněné, takže i v tomhle jsem zase o něco chytřejší.

Jinak moc hezká úvodní věta :) .

Mitzi
Mitzi (30.9.2015 )

Děkuji za perfektní přehled.

Po pastilkách slídím vytrvale, ale mám bohužel jen tu novou (osmdesátkovou) verzi Dior-Dior. Ne že bych jiné neviděla, ale bylo to bohužel vždy nad moje finanční možnosti.

Ještě mám miniatury amforek (1,5 ml) a jelikož jsou bez krabiček, vždy mě zajímalo, kam je mám časově zařadit. Tuším, že jsou cca z 80. let, ale to je jen domněnka.

Avatar
(30.9.2015 )

Výborný prehľad! /O pastilkách som ani netušila./ Pripomenula si mi luxusný vzduch v predajni Dior na Michalskej v Bratislave, kam som ako malé decko chodievala s mamou alebo tetou.
Miss Dior vo veľkom rozprašovači som aj držala v ruke, logo s mašľou na flakóne je tuším keramické, alebo umelé? Majiteľka ho má vystavený v čiernej kúpeľni so šachovnicovou podlahou, a je to ozaj luxusný doplnok.