Frédéric Malle: The Night (růže pro arabského plnokrevníka)

Avatar od wendulka, 7. května 2015

Když loni na podzim obletěla svět zpráva o téhle vůni, určené exkluzivně pro obchodní dům Bloomingdale's v Dubaji, byla jsem naštvaná, proč si mají zase užívat jen Arabové zvlášť, když jí vytvořil můj oblíbený parfumér Dominique Ropion, což pro mne byla už sama o sobě předem stoprocentní záruka, že se mi vůně bude líbit. Naštěstí se mi nedávno naskytla možnost ji konečně zkusit a dokonce jsem od laskavého dárce dostala i štědrý vzoreček a teď jsem ještě víc nakrknutá, že je Dubaj tak daleko :) , i když teď už mnohem lépe rozumím té prodejní omezenosti.

(http://aroma.ru)

...

The Night je totiž arabka jak poleno. Zapomeňte na veškeré evropské oudovky, dokonce zapomeňte i na většinu levných arabek, protože tohle jen tak nepotkáte. Oud se hlásí o slovo ihned po nástřiku. Má medicinální, lehce propolisový nástup. Zanedlouho se však promění ve vyhřívanou koňskou stáj. Ne ve špinavý kravín jako např. v Oud Assam (Rania J.), ale v čistě poklizenou stáj, vystlanou slámou. Nikdy bych nevěřila, že na tuhle vůni natrefím v nějakém parfému, no stalo se.

...

Avšak nezůstává jen u oudu, on se nám totiž promísí se zlatavou hořkoslanou ambrou s máslovými podtóny (ano, věřím, že tady je pravá), která z oudu vyloudí příjemnou kouřovou linku. Oud tak v další fázi společně s ní a špetkou kadidla ukáže další polohu stříbrošedého mlžného oparu, při němž si nelze nevzpomenout na mojí milovanou Portrait of a Lady.

(https://www.pinterest.com)

...

Jenže růže v The Night je úplně jiná. Sice se vlastně celou dobu drží v pozadí a projeví se až po pořádném rozvonění, ale rozhodně není chladně elegantní jako Dáma z portrétu. Naopak je vřelá a vyznačuje se jemně kořenitou vůní. Zkráceně řečeno: The Night je voskově rudá růže vpletená do hřívy nebo možná i věnec rudých růží, omotaných kolem krku arabského plnokrevníka ve vyhřívané koňské stáji.

...

Ano, drtivá většina Evropanů by na takovou vůní pohlíželi se zděšením a možná rovnou vzali nohy na ramena, ledva byste se s ní k nim přiblížili, v tomhle ohledu si jistě najde širší klientelu v arabském světě, přesto jsem jí já, dosavadní odpůrkyně výrazných oudovek, zcela očarovaná. I intenzita je doslova omračující, pouhé dva střiky vydrží na kůži celý den! To se mi ještě u žádné vůně nestalo a že už jsem jich vyzkoušela pěknou řádku :) . Pokud se vám tedy letos poštěstí dovolená v Dubaji, určitě se zastavte v Bloomingdale's a vyzkoušejte. Je to zážitek :) .

Diskuze:
Frédéric Malle (Značky)
Komentáře k článku (2)
blackviolet
blackviolet (07.5.2015 )

Dominique Ropion pro tuto vůni použil z 80% nejlepší oud z Indie. Ano, je to síla, ale je krásná. Vyzkoušela jsem v lednu a (asijský) prodavač s ní zacházel jako se zbraní hromadného ničení, což není vůbec nutné. Pro mě to hladký oud s ambrou a růží. Mám vůni na kartičce a stále (už 4 měsíce) voní. Kdoví, jestli by se v Evropě dobře prodávala, přece jenom, ta cena je i vzhledem k použitým ingrediencím dost vysoká.

barbucha
barbucha (07.5.2015 )

Super ilustrační fotka! :-)
Ale zásadně, opakuji: zásadně! nesouhlasím s omezením jen na určitou destinaci! Jednak bych si troufla tvrdit, že spousta Arabů (nebo spíš Arabek) používá čistě evropský vůně... za druhý i parfumér je Evropan, nemýlím-li se :-) a, last but not least - i v našich končinách se najdou takoví zvrhlíci, kterým se líbí oudovky! Při vousu z brady Prorokovy, tohle je diskriminace!