Essential Parfums - Frederic Malle pro mileniály

Avatar od alibi, 17. března 2020

Sergej Borisov, publicista a recenzent na parfémovém portálu Fragrantica, označuje Essential Parfums za "Frederica Malle pro mileniály" a zaujalo mne trefné vyjádření, že u vůní Essential Parfums: "Nejde o předvádění se nebo získávání pozornosti - jde o vědomé pohodlí pro všechny". Tuto zajímavou mladou niche značku parfémů minulý týden zařadil do prodeje brněnský Dotek slunce.

Dne 12. března 2020 (těsně před platností prvního zákazu shromažďování) jsme se, trochu zaskočení nastalou situací, sešli v malém obchůdku s přírodní kosmetikou a parfémy Dotek slunce v Brně na Orlí 16, kde se konala akce "Degustace vůní Essential Parfums". A to jsme ani netušili, že to bude na nějaký čas naposledy, protože momentálně je kvůli nařízení české vlády v obchůdku zavřeno a funguje pouze e-shop. Nicméně večer to byl díky milé společnosti a krásným vůním velmi příjemný.

Představovanou značku Essential Parfums stvořila zakladatelka Géraldine Archambault s myšlenkou, že vysoká parfumerie za přijatelnou cenu je nejen možná, ale je nejlepší cestou. Náklady obvykle věnované na distribuci a reklamu se rozhodla investovat do vůní samotných a do parfumérů, kteří jindy obvykle zůstávají v pozadí. "Naším posláním je oslavovat skutečné umělce za našimi vonnými výtvory; jsou to naše hvězdy. Essential Parfums je poctou talentu, vášni a kreativitě našich parfumérů..." a tak se jméno parfuméra a jeho fotografie objevuje i na obalu jím vytvořeného parfému. 

Zároveň je pro značku důležitý enviromentální dopad: "Naše parfémy se zaměřují na přírodní a udržitelné suroviny, které nejen vytvářejí působivé vůně, ale také respektují místní producentské komunity a životní prostředí." Stejně zodpovědní jsou i co se týká flakónů, kartonových obalů a jejich centrálního skladu.

Zajímavostí je, že Géraldine dala svým parfumérům před tvorbou pouze jediné omezení, aby použili alespoň jednu udržitelnou složku ve vzorci každé vůně (nakonec je to většinou více než jen jedna). Jen shodou okolností prý bylo, že si každý z nich vybral jinou hlavní složku, a tak jsou vůně velmi rozmanité. Ale Géraldine nejspíše nic neponechala náhodě, protože vybírala parfuméry, u kterých znala jejich preference.

Divine Vanille by Olivier Pescheux (2019)

složení: šalvěj muškátová, skořice, pepř, osmantus absolue, kadidlo, madagaskarská vanilka absolue, venezuelská tonka, laoský benzoin, indonéské pačuli, akcenty kandovaného ovoce, tabáku, cedr, pižmo

Jednoduše řečeno - teplá jablka v županu z tenoučkého listového těsta bez ořechové náplně, přelité zkaramelizovanou šťávou z jablek a broskví a možná trochy nějakého toho alkoholu. Tato vanilka z benzoinem je vylepšená ovocem a skořicí, ale aby to příliš nelepilo, nadlehčená tabákovou tonkou. Hřejivá a konejšivá vůně.

Nice Bergamote by Antoine Maisondieu (2018)

složení: bergamot Integrale Orpur z Itálie a esence bergamotu, jasmín velkokvětý, cedr, komorský ylang ylang, venezuelská tonka

Na první přivonění zaujme čajovou svěžestí a bílokvětinovou lehkostí na bílo-pižmovém obláčku. Pro mne vůně čerstvého jarního vzduchu. A na "svěženku" má neuvěřitelnou téměř celodenní výdrž. 

The Musc by Calice Becker (2018)

složení: laoský červený zázvor, francouzský přírodní lavandin, laoský včelí vosk, australský santal, syntetická pižma Nirvanolide a Serenolid (Givaudan)

Vůni čistě vypraného a vyžehleného prádla doplňuje hřejivý tón vosku. Zázvor a levadule přidají pižmu na čistotě a vosk ho trochu živočišně ušpiní. Velmi zajímavá vůně. 

Rose Magnetic by Sophie Labbé (2018)

složení: růžová esence, absolut turecké růže, liči, cedr, pižmo, madagaskarská vanilka, tonka, náznak hořkého grapefruitu a máty peprné

Růže. Zprvu nasládle ovocná, později krémově pudrová, úplný závěr je dřevitě pižmový. Esence ženskosti. Liči a růže v úvodu tvoří perfektní dvojici, z pudru bych ubrala na krémové složce. 

Mon Vetiver by Bruno Jovanovic (2018)  

složení: haitský vetiver, mexická limeta, jalovec, přírodní lavandin, hořec, kašmírové dřevo, indonéské pačuli 

Vymydlený chlápek opouštějící koupelnu. Vetiver je zde zprvu velmi lehký a svěží především díky jalovci a limetce, později nabírá na síle, když vykoukne pačuli a kašmírové dřevo. Echt mužská vůně.

Orange X Santal by Natalie Gracia Cetto (2018)

složení: italský pomeranč, hořký pomeranč, egyptská bazalka, absolut větvičníku, cypřiš, australské santalové dřevo

Úvodní pomerančová nálož i s nahořklou vůní jeho rozpraskané kůry, kterou se prolíná nasládlá vůně sušené bazalky, a později ji přehluší suše dřevitý santal prostoupený čerstvou pryskyřicí, který se krásně přimyká k pokožce. Kombinace složek mi chvílemi k nosu přináší i fatamorgánu pomerančového květu. Vůně plná slunce. Jde pěkně do prostoru.

Podle mne jsou parfémy Essential Parfums svým způsobem nekomplikované a odpočinkové. Přesto nejsou nudné, protože jejich hlavní složky jsou neotřele podpořeny ostatními ingrediencemi. A nebudete se nudit, i když vás úvodní nádech většinou hned připraví na to, co bude následovat, síla přírodních esencí je z nich opravdu cítit. Výdrž EdP není celodenní, ale 100ml balení za 1920,- vám umožní bez zábran během dne přiživovat. Poměr cena/výkon je na niche vůni více než skvělá. Oceňuji i možnost zakoupit testovací sadu 2ml vzorků a kabelková 10ml balení. 

Vůně Essential Parfums mě k mému překvapení (nejsem příznivcem vůní s uvedenými složkami v názvu) zaujaly natolik, že jsem neodolala a impulsivně pořídila kabelkáčky Divine VanilleOrange X Santal. A jsem tomu ráda, alespoň mám voňavé souputníky při nuceném home-office, které nám firma v těchto pohnutých dnech nařídila. 

Přeju všem hodně zdraví a síly do dalších dnů. Rozmazlujte se, zasloužíte si to.

Zdroje:

https://www.dotekslunce.com/znacka/essential-parfums 

https://www.essentialparfums.com

https://www.facebook.com/Essential-Parfums-227323274675828 

https://www.fragrantica.com/news/Pitti-Fragranze-2019-Interview-With-Geraldine-Archambault-Essential-Parfums-owner--12729.html 

Komentáře k článku (5)
alibi
alibi (22.3.2020 )

andry, to liči k růži se mi právě moc líbí :) a ve vanilce je spíš vanilka a benzoin a zkaramelizovaná šťáva. to jablko jen v tenoulinkém župánku, čili spíš teplé ovoce (ne kompot, ne štrůdl)

andry
andry (22.3.2020 )

Hm, zkusila bych The Musc a event. Orange x Santal... ta růže u mě skončila ve chvíli, kdy jsem ve složení došla k liči, stejně tak vanilka ztroskotala na štrůdlovosti :)

alibi
alibi (22.3.2020 )

Děkuji oběma . Můj vítěz je jednoznačně Orange X Santal, už jsem skoro na dně :)

viktorka_od splavu
viktorka_od splavu (21.3.2020 )

Děkuju Libu za lákavý článek, doufám že budu moci brzy vyzkoušet, svěženka na jaro by se mi hodila i Rose Magnetic zní výborně <3

Ellen
Ellen (19.3.2020 )

Moc hezké. Ještě, že jste to stihli!
Dle popisu bych si vybrala Rose Magnetic a The Musc.
Slíbila jsem si, že až to bude možné, udělám si výlet a vyzkouším na místě. :)