Co letos k vodě?

Avatar od barbucha, 5. června 2015

Nebojte se ničeho a podívejte se znovu na úvodní obrázek – ne, nebudeme se bavit o nejnovějším střihu plavek, případně se děsit nabytých špeků či probírat BMI. Nejsme žádné přízemní fifleny, pročež tentokrát – pro změnu:) - dáme prostor duševnu!

(titulní obrázek: https://booksarelifevitalibri.wordpress.com/)

„Vodou“ samozřejmě myslím období, na které se těšíme celý rok, totiž dovolenou. Konečně jsme se zase dočkali! A je celkem jedno, trávíme-li ten čas u rybníka nebo u moře, v lese nebo ve skalách… v každém případě vždycky řešíme i to, co tam budeme číst.  Ve všední dny nemáme čas - někdy ani náladu - a tak právě teď nastává ta správná chvíle k otevření nějaké zajímavé knihy…


Každá pravověrná parfumaniačka zná samozřejmě  Süsskindův „Parfém – příběh vraha“ nazpaměť, rovněž je schopná třeba o půlnoci  spatra citovat celé pasáže Turinovy  „ Perfumes: The A-Z Guide“, aniž by jí vypadlo jediné slůvko… a obrázkovými publikacemi nevalné hodnoty, jako je třeba „Trochu jiný parfém“, má podložené nohy od stolu.


Nicméně pořád je co objevovat... Škoda jen, že v češtině z těch následujících nevyšla ani jedna, ale vezměme to z té lepší stránky (taky nám nic jiného nezbývá): spojíme příjemné s užitečným a prosvištíme si anglická slovíčka.


Klidně bych si dala pravděpodobnou oddechovku (protože román) „The Perfume Collector“ (2014) od Kathleen Tessaro, příběh o záhadném dědictví, které hlavní hrdinku zavede do Paříže a tam, samozřejmě, mezi parfémy.  Navíc na obálce inzerovaný „New York Times Bestseller“ a poměrně pochvalné recenze snad zaručují, že nepůjde o žádný škvár.



Zajímavý bude přehled niche značek „Cult Perfumes: The World’s Most Exclusive Perfumeries“ (Tessa Williams, 2013), která obsahuje 25 významných jmen: od  Amouage až třeba po Lutense, Tauera … a čtenář se potěší i množstvím fotek. Tenhle typ knihy bude ideální zrovna na rušnou pláž, kdy vám každou chvíli přistane na hlavě mičuda a ještě k tomu musíte jedním okem hlídat, zda se vám netopí potomek…



Další autor nebude parfémové komunitě neznámý, i když asi ne podle vlastního jména – Dariush Alavi – ale spíš podle nicku Persolaise.  Jeho kniha „Le Snob: Perfume“ (2012) se věnuje niche i mainstreamu, a hodlá provést čtenáře veškerým úskalím výběru toho pravého, nejlepšího parfému. Kapesní vydání je navíc na cesty jak dělané…



 „The Essence of Perfume“ (Roja Dove, 2014) od odborníka na slovo vzatého nám přiblíží historii parfémů a značek, jakož i technickou stránku věci (používané materiály, metody extrakce), zkrátka všechno, co jste kdy chtěli o parfémech vědět!



Abych neurazila (a nebyla za ignoranta), musím zmínit i dříve vydané autory, jmenovitě třeba Chandlera Burra: „The Emperor of Scent“ (2004) – jak sám název (a podtitulek „Pravdivý příběh parfému a posedlosti“) napovídá, nemůže se jednat o nikoho jiného, než o velkého Lucu Turina. :)



Dále Burrův „The Perfect Scent:  A Year Inside the Perfume Industry in Paris and New York“ (2009), což netřeba dále vysvětlovat (protagonistou je zde Jean-Claude Ellena)… a také „ Dior: The Perfumes“ (2014), což snad uvádět netřeba též. Pro diorovské fanynky povinnost!      

   




Když už jsem jmenovala Jean-Clauda Ellenu, tak i jeho „The Diary of a Nose“ (A Year in the Life of a  Perfumer, 2012) sem samozřejmě patří. Navíc tvoří dobrý protipól k výše uvedenému „roku“ Chandlera Burra.



Určitě by se dalo ještě pokračovat, ale třeba budou laskaví čtenáři skutečně tak laskaví a podělí se s námi o další nápady a tipy… v každém případě všem přeju pěkné počtení a voňavé léto!

..........

Zdroj a fotky knih: www.amazon.com

Komentáře k článku (6)
Evanilla
Evanilla (14.6.2015 )

Díky moc za nakopnutí, v červenci pojedu sama na dovolenou a tohle je přesně to, co s sebou potřebuju ;-) Objednala jsem si přes Ebay The Perfect Scent a Diary of a Nose - po té první koneckonců toužím už dlouho. Akorát ty ceny mě moc nepotěšily :-D

barbucha
barbucha (09.6.2015 )

Mitzi, našla jsem to na Martinus.cz, ale je to ještě o dost dražší než na amazonu a jinde! Klasika :-(
Viděla jsem to i na jedný švédský stránce (bokus.com - že bych ušetřila poštovný, nechat si to poslat ke zřítelnici :-)), to mi přišlo kupodivu nejlevnější, ale i tak je to dost hrozná cena. Novinka, no.

Mitzi
Mitzi (09.6.2015 )

Hoolinkah - The Emperor of the Scent máš u mě jako dárek a můžu ti věnovat i The Secret of scent od Turina (2007). Moje angličtina na to bohužel nestačí.

Kdybyste někdo narazil na toho loňského Diora od Ch. Burra, prosím o tip, kde se dá koupit Díky! (o Amazonu vím, ale je i někde u nás?)

jerry
jerry (06.6.2015 )

Já jsem zase čekala na doporučení nějakých povedených letních mainstreamových limitek.
Tak třeba příště, no...jdu vyndat z nohy pod stolem aspoň ten "Trochu jiný parfém":).

wendulka
wendulka (05.6.2015 )

Hoolinkah: Zajímavá myšlenka:) .

Já bych byla zvědavá i na tu knížku o Turinovi "The Emperor of the Scent". Budu muset zapátrat a dovzdělat se.

Hoolinkah
Hoolinkah (05.6.2015 )

Mě teda jako první napadlo, že to bude nějakej přehled a doporučení, co na sebe letos stříkat. Plavky jsem ještě nikdy neočichávala. :D

Docela mě zaujal ten Perfect Scent. A The Essence of Perfume taky vůbec nezní špatně.