Čichové klenoty AbdesSalaam Attars Perfumes

Avatar od alibi, 20. února 2020

"Rozhodl jsem se pro výrobu přírodních parfémů stejně, jako když se někdo rozhodne pracovat s drahými kovy a vzácnými drahokamy namísto plastových korálků a perel z barevného skla. Prvním důvodem bylo to, že na začátku mého profesně parfémového života jsem zažil těžké alergie na některé syntetické suroviny. Druhým důvodem je to, že jsem vždy toužil po nejlepších a "autentických" věcech za jakoukoli cenu, a ve světě voňavkářství to "opravdové" znamená přírodní. Za mojí volbou nestála žádná ideologie, pouze objevování pravdy." Dominique Dubrana

Dominique Dubrana, oblíbenec Lucy Turina, je původem Francouz. Hodně cestoval - Afrika, Blízký východ, Afghánistán, Pákistán. To ovlivnilo nejen jeho vnímání vůní, které se staly součástí jeho života, díky putování se také vydal na duchovní cestu a stal se Súfistou. Nyní žije a tvoří v Itálii pod uměleckým jménem AbdesSalaam Attar. Jeho značka se jmenuje AbdesSalaam Attars Perfumes (dříve La Via Del Profumo). Původně se zabýval pouze prodejem čistých přírodních éterických olejů nejvyšší kvality a jejich aromaterapeutickou mocí, ale ekonomické okolnosti ho s nástupem (levnější a méně kvalitní) konkurence v oboru přivedly k míchání vlastních vůní z přírodních ingrediencí. Jeho specialitou je využívání ingrediencí jako je ambergris, cibet, kastoreum, včelí vosk a hyraceum.

Dominique Dubrana neuznává komerčně danou pyramidu vůní, která zákazníkům jako dobrý mentalista nenápadně vnucuje, co a kdy mají cítit, a předkládá iluze o vůních přírody, které jsou přitom stvořeny chemicky. Tvrdí, že niche parfumerie se na marketing spoléhá ještě více než mainstream a kvalitu obsahu nahrazuje reklamními řečmi; lidská mysl je mocnější než čich, a proto marketing funguje. Jeho vůně jsou prý "parfémy s významem"; to jak je prezentuje je jednoduché a archetypání, jako samy vůně, a to, co on deklaruje ve složení, opravdu obsahují. 

Na svých stránkách kromě parfémových vod a čistých attarů AbdesSalaam Attars Perfumes také nabízí parfémové kurzy, éterické oleje i možnost si za 220€ nechat namíchat 50ml parfém s použitím vámi vybraných sedmi ingrediencí. 

Mně se poštěstilo (Děkuji Iveto!) vyzkoušet šest vůní AbdesSalaam Attars Perfumes, a tak vám k nim s radostí a nadšením mohu podat má osobní krátká zhodnocení:

Venezia Giardini Segreti

složení: jasmín, růže, italské byliny, myrha, pravá ambra, kůže, tón mořského vánku, mateřské mléko

Inspirace této vůně leží v Benátkách a jsou jí soukromé zahrady tohoto města skryté ve vnitroblocích. Vůně je to jasmínová zelená chypre. K vůni živočišného jasmínu se přidává vůně zeleně a chladných mechem obrostlých kamenů, vzduch z okének vedoucích do sklepů, kde možná v tajných chodbách proplouvá na loďce (skrytým kanálem se slanou vodou plnou zetlelých chaluh) váš milenec nebo vrah. Snad to přeci jen byl milenec, protože závěr je pěkný, suchý a zářivý, živočišno umdlévá. Ale ten úvod mě vyděsil :-)

Amber Chocolate

složení: čokoláda, tonka, vanilka, směs orientálních amber (jantarů) 

Tato vůně je vpravdě aromaterapeutická. Dubrana o ní píše, že má navozovat atmosféru příjemného odpočinku, fyzické pohody, a že si jí mají dopřát lidé, kteří mají problém  užívat si radost ze života. A je to tak. Nabídne vám netuctový čokoládový likér s karamelem, nijak neulepený, s tóny vanilky. Hladký obláček vůně postupně pokojně slábne a usychá.

Amber Jasmine

složení: egyptský jasmín, směs orientálních amber (jantarů) 

K vůni jsem přistupovala s předsudkem - jasmín mi většinou kvůli indolickým tónům nevoní. Po první zkoušce jsem své předběžné představě o vůni přikývla .--- Jas-mín-bí-lý ži-vo-čiš-ný :-) Ovšem už druhá zkouška tak jednoznačná nebyla. Záhy se vynořily světle zlaté medové tóny, později náznak "štrůdlové" ambry se špetkou soli. Závěr jsem očekávala "zvířecí", ale nedostavil se. A při dalších zkouškách se jasmín přehoupl k medu dříve, snad že jsem ho už vyhlížela.

Amber Rose

složení: růže, kastoreum, směs orientálních amber (jantarů) 

Toto je poživačná růže. Likérová, medová, marcipánová, hutná, zalitá v pryskyřici, se stopou červeného ovoce nebo bonbónů. Orientální Madam Růže, která se v závěru promění ve Zpocené zvíře. Úžasná, proměnlivá.

Mecca Balsam

složení: damašská růže, labdanum, benzoin, tabák, tonka, agarové dřevo, indická tuberóza, arabské kadidlo 

Tato balzamická vůně je inspirovaná, jak jinak než Dubranovou poutí do Meccy. První zkoušení mě přeneslo do staré knihovny plné zaprášených svazků v kůži, pod nohama staré zetlelé dřevo podlahy, z blízké kaple sem vane vůně kadidla. Našla jsem i nádech sušených květin a drobný paprsek tuberózy procházející přes vitráže v oknech. Jak vůně umdlévala, prosadila se živočišná kůže. Druhá zkouška se podobala kořeněným chutným perníčkům, teprve potom se ukázal kostel a zaprášené knihy, jen ten konec byl znovu živočišný. I další zkoušky potvrdily její proměnlivost, velmi záleží na okolnostech, jak se která vůně z kompozice prodere na povrch. Je zde i koňaková linka, tabáková, ambrová. Velmi uklidňující vůně - přivádějící člověka k prapodstatě bytí.

Tasneem

složení: jasmín, šalvěj, tonka, vanilka, ylang ylang, cypřiš, kadidlo, květ mandloně 

Prý Tasneem znamená jaro v ráji a parfém stejného jména je jeho odrazem. Je postavený na květu ylang-ylangu, který vystihuje nadmíru věrně. V úvodu je velmi opojný, jako živý. Květ podbarvují (ovšem jen decentně, aby ho nepřehlušily) pryskyřice a koření. Dovolenkový pocit, který z něj mám umocňuje i dotek mandlí, který přivolává vůni opalovacího krému. Jeden střik vás teleportuje na tichomořský ostrůvek. Exotika v láhvi, prudce návyková. 

Na závěr přidávám ještě zajímavost, kterou jsem vyčetla na obsažných stránkách značky.

Velmi mne tam zaujalo povídání Lucy Turina k vůni Sensemilla. Gratuloval Dubranovi, který mu poslal vzorek nového parfému, že sestavil neobvyklou zelenou levanduli. Dubrana mu ale odpověděl, že parfém levanduli vůbec neobsahuje, že je poskládaný z konopí, kakaa, neroli, tuberózy, narcisu a cedru. A také, že vůni namíchal, i když je momentálně anosomický, jen podle náhlého vnuknutí, "Zdá se však, že se to všem líbí," dodal. Podle Turina je poslední známý podobný kuriózní případ z roku 1946, když Jean Carles po ztrátě čichu vytvořil Ma Griffe.

Tato příhoda jen potvrzuje mou domněnku, že Dubrana má DAR porozumění vůním. Po velmi dlouhé době jsem při zkoušení vůní AbdesSalaam Attars Perfumes měla pocit, že držím v rukou něco velmi velmi výjimečného. A doufám, že brzy vyzkouším nějaké další klenoty z díla Dominiqua Dubrany.

Zdroje:

https://attarperfumes.net/ 

https://www.kafkaesqueblog.com/2015/03/01/abdessalaam-attar-alchemy-spirituality-love-and-memory/#more-15171 

https://attarperfumes.net/blog/correcting-commercial-fragrances-with-animal-pheromones/ 

https://attarperfumes.net/message-bottle-luca-turin-reviews-profumo-fragrances/ 

Komentáře k článku (4)
slniecko
slniecko (21.2.2020 )

A ja zas naopak, Tasmeen bol na mne ylangovo-ylangová krása. A zaujímavá značkaa zaujímavý človek za ňou!

blackviolet
blackviolet (21.2.2020 )

Díky za článek, tohle musí být hodně zajímavý člověk a zřejmě i talentovaný parfumér.

alibi
alibi (21.2.2020 )

wendulka Amber Rose je nádherná. všechny, i ty které se mi líbily méně, jsou rozhodně pozoruhodné. Na Tabac bych byla taky zvědavá, a ještě mi utkvěly z projíždění stránek Ïl Giglio di Firenze, Hindu Kush, Sharif a Tea of the Isles

wendulka
wendulka (20.2.2020 )

Tasneem jsem zkusila celkem dvakrát a já v ní mám bohužel problém kromě zahnívajících ylangových výhonků problém se šalvějí, která mi prostě nevoní. Za to Tabac od tohoto pána, to je jiné kafe :).

A třebaže my dvě moc průsečíků nemíváme, tuším, že asi budu potřebovat vyzkoušet Amber Rose :) .