A James Heeley ještě jednou, v Praze

Avatar od wendulka, 3. června 2019

Lucii Levenson, majitelce brněnského butiku Vavavoom s niche vůněmi s kosmetikou se kromě nadstandardního zákaznického přístupu se daří pokračovat v milé tradici, spočívající v možnosti setkání i se samotnými tvůrci parfémů značek, které ve svém obchodě nabízí. V tomto případě přijal její pozvání zakladatel a parfumér Heeley Parfums James Heeley. A mimořádně příjemné bylo, že paní Lucie tentokrát kromě tradičního novinářského setkání uspořádala ve čtvrtek 30. května v prostorách hotelu The Emblem ještě jedno i pro pražskou parfémovou komunitu, což jsem z osobních důvodů, jenž by mi výjimečně neumožnily zúčastnit se brněnské akce, uvítala obzvlášť s povděkem.

A ještě víc jsem byla ráda, že jsem k účasti přesvědčila i dvě zdejší kolegyně pod příslibem tlumočení z mé strany. Pražská akce se totiž od té brněnské měla odlišovat svým formátem a probíhat výhradně v angličtině. Mým běžným konverzačním cizím jazykem je sice hlavně němčina, naštěstí se ukázalo, že James má  čistý projev a je mu výborně rozumět..

Když jsme s cinkjou těsně před šestou vstoupily do hotelového salónku, kde se mělo setkání konat, bylo tam již poměrně rušno. Salón je sice trochu prostornější než brněnský butik Vavavoom, díky tlumenějšímu osvětlení však působil stejně intimním a přívětivým dojmem a skvěle tak přispěl k uvolněné atmosféře. Jak se ukázalo, kromě Korsičanky a Dali2011 jako návštěvníci přijali pozváni i Jakub Hiermann a Tomáš Ric, pánové stojící za projektem české parfémové niche značky Pigmentarium.

Ve čtvrt na sedm pak konečně vešel i James Heeley s Lucií Levenson a Olgou Bureš Vrbíkovou, která celou akci uváděla. Jamese nejprve představil sám sebe. Jak už stálo na pozvánce, řekl, že původně sice vystudoval práva, ale nikdy se jim nevěnoval. Kromě nich ovšem studoval i filozofii s estetikou na Kings College v Londýně. A byl to jeho cit pro estetiku, který ho hned po studiích zavedl do Paříže. Zde se začal věnovat profesně nejprve uměleckému designu. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby jeho zaměstnavatelem nebyl Christian Tortu, umělecký ředitel jednoho velmi známého pařížského květinářství. Zde poprvé zjistil, jak např. voní tuberóza. Nebyla to ovšem jen vůně květin, ale i svíčky, kterou tehdy Christian vytvořil společně s Annick Goutal. Tehdy zjistil, jak celý kreativní proces vzniku vůně vlastně funguje. Že to není jen o vůni samotné, nýbrž že kromě grafického designu může ovlivnit i samotné balení, kdy by se obal od svíčky následně využít třeba jako váza. 

...

Jenže odtud je to k tvorbě parfémů stále ještě hodně daleko a tak jeho kroky nemohly zamířit nikam jinam než do Grasse, kde se nějaký čas učil, jak s jednotlivými parfémovými ingrediencemi vlastně pracovat, až se mu nakonec v roce 2006 povedlo vytvořit první vůni Menthe Fraiche, jejíž hlavní ingrediencí je máta. Setkal se i s Christopherem Sheldrakem a Markem Buxtonem a zjistil tak, že není zdaleka jediný anglický parfumér v Paříži.

...

Následně se slova ujala paní Olga Bureš Vrbíková, aby Jamese i Lucii Levenson vyzpovídala. A jelikož James její první otázku o svých profesně parfémových začátcích vlastně zodpověděl už ve svém představení se, dostala prostor paní Lucie. V její odpovědi mě velmi potěšilo, když neopomněla zmínit, že to byla i naše parfémová komunita, která patřila k jejím prvním zákazníkům.

Stejnou radost mi udělal i James i odpovědí na otázku, zda se nechává ovlivňovat nějakými trendy, aby se tak jeho vůně lépe prodávaly. Samozřejmě to nedělá, protože se nechce nechat svazovat konvencemi, dokonce prý ani nesleduje tvorbu svých kolegů z oblasti niche, přestože se pak následně setkává s informacemi, že některá jeho vůně někomu připomíná ten a ten parfém. S jeho citem pro estetiku a preciznost se už prý takhle musí kolikrát přinutit s určitou vůni skončit, jinak by s ní nebyl hotový nikdy a to by při práci pro nějaký koncern mohl jen těžko . Potvrdil mi tak mou dřívější domněnku, že miluje čisté jednoduché linie, které se snaží vnášet nejen do designu svých flakónů, nýbrž i do vůní samotných.

Prostor pro dotazy pak dostali i návštěvníci akce, kdy se ho např. pánové z Pigmentarium zeptali, jaké to bylo s jeho obchodními začátky, na což odpověděl, že jednoduché to nebylo, protože se rozhodl nevyužívat služby distributorů, propagovat své vůně sám, což vyžadovalo velkou dávku trpělivosti. Měl však štěstí, protože byl jedním z prvních nezávislých parfumérů v této branži a jeho vůně tak patřily k jedněm z prvních, které se objevily ve slavném pařížském concept store Colette, kdy značky, které pak přišly po něm, musely platit, aby se tam objevily. Butik bohužel v prosinci 2017 bohužel ukončil svou činnost. Legrační na tom celém prý bylo hlavně to, že když mu tehdy excentrická dáma ve žlutých botách, která se ukázala být majitelkou, zanechala svou navštívenku, absolutně netušil, o koho se jedná.

A závěrem přišlo na řadu i volné zkoušení Jamesových parfémů. Alibi je sice už všechny představila ve své reportáži z Vavavoom, avšak tři, respektive čtyři z nich přece jen musím zmínit. Časopisem, od něhož James kdysi dostal za úkol vyrobit vůni tiskařské barvy, kdy na jedné z jeho stránek byla vyfocena porcelánová skulptura Jeffa Koonse, zobrazující Michaela Jacksona s jeho mazlíčkem šimpanzem Bubblesem na podstavci plném květů fialek, jasmínu a růží, byl „Garage“. Jedná se o slavný americký časopis, pojmenovaný podle soukromého moskevského muzea, věnovaného současnému umění, kde byla zmíněná socha vystavena. V této souvislosti mě překvapila informace, že se ve složení nachází i trocha cibetky, představující Bubblese, kterou můj nos u této šustivé, perlivě sladké pudrové vůně vůbec nevnímá. Nicméně jedna z účastnic akce tvrdila, že jí Blanc Poudre typově trochu připomíná Absolue pour le Soir, což mě přesvědčilo, že tam teda asi ta cibetka bude.

Druhou vůní je Iris de Nuit,. Na cinkje totiž vyzněla andělsky a čistě jako nadýchaný obláček přesně, jak to James popisoval ve svojí inspiraci k ní. Překvapivé na tom bylo, že se jednalo o její úplně první setkání s vůněmi Heeley Parfums, jež perfektně zafungovalo a stala se tak jednou z majitelek, které tak i v Praze využily možnost nechat si flakon i krabičku podepsat.

 A tou (před)poslední je Cardinal. Osobně jsem jí jako řadě kadidlových vůní vyčítala jistou strohost v úvodní fází. O to víc mě mile překvapilo její navrstvení s Menthe Fraiche, která ji příjemně osvěžila. Při příští návštěvě budu muset zkusit i na kůži. A možná i s Hippie Rose nebo Note de Yuzu.

...

Opouštějíc prostory hotelu Emblem na cestě do Créme de la Créme na výbornou zmrzlinu jsem si pak konečně uvědomila, čím je mi charismatický a okouzlující James kromě svých vůní tak sympatický. Když mluví a směje se, připomíná mi svými rysy mého bývalého spolužáka ze střední školy. Už teď se těším na podzim, kdy by měl do nabídky opět zařadit poznávací sadu parfémů o objemu 15 ml, kde si bude moct zákazník libovolně nakombinovat 3 nebo 5 vůní a moji sbírku tak konečně rozšíří Blanc Poudre, Hippie Rose a kdo ví, možná i ten Cardinal nakonec dostane šanci

Komentáře k článku (9)
Renusatko
Renusatko (07.6.2019 )

I když jsem si nenašla cestu k žádné z jeho vůní, tak jsem si ráda přečetla tvoje dojmy. Jsem ráda, že se na takové akce můžu vydat a když se nedostanu, tak mi díky vám nic neunikne.

slniecko
slniecko (05.6.2019 )

Úžasné!!! A cestovné balenia by som tiež veľmi uvítala....

Korsičanka
Korsičanka (05.6.2019 )

Taky děkuji, Wendy, za další doplnění informací, protože na podrobné tlumočení opravdu nebyl čas, JH se pěkně "rozjel":)
Jen upřesňuji: na společné návštěvě jsem se domluvila s Dali2011 dřív, než jsem ti psala. Měla jsem v Praze ještě jednu milou schůzku, takže jsi mě nepřemluvila, jak píšeš:)
Ale setkání s JH, Lucií a vámi s Cinkjou bylo příjemné. Těším se na svoji polovinu Iris de Nuit!
A na 15 ml Menthe Fraîche s Cardinalem!

clothilde
clothilde (04.6.2019 )

Hippie Rose jsem ve Vavavoom zkoušela a je na seznamu ... Růže , ty já můžu...

wendulka
wendulka (03.6.2019 )

janejane: Ano, tak to James popisoval, ale ta zmíněná dáma v souvislosti s tou Absolue pour le Soir říkala, že ze stejného důvodu je jí nepříjemná i Blanc Poudre, že je prostě živočišná.

janejane
janejane (03.6.2019 )

V souvislosti s tou cibetkou - vzpomínám si, že říkal, že pouhá její špetka přidaná ke květinám, podpoří právě vůni květin, jejich hloubku.... Takže cítit jsi ji nemusela, ale zato květiny voněly lépe.:-)
(Pokud jsem mimo, tak mě opravte, ale hodně mě to zaujalo a takhle mi to uvízlo v paměti))

Očicháno
Očicháno (03.6.2019 )

"Šustivá vůně" je moc krásný popis. :-)

alibi
alibi (03.6.2019 )

taky děkuji za doplnění. 15ml balení by byly super - za mě Hippie Rose, Menthe Fraiche a Note de Yuzu (nebo možná Verveine) ... za vstřícnost vůči svým zakazníkům by paní Lucie měla dostat medaili :)

Fleur
Fleur (03.6.2019 )

Díky za doplnění informací! Ta nová varianta s vỷběrem cestovních balení by byla fajn.