parfémová polička uživatele wendulka
C
C (Marie Saint Pierre)

V tomto případě začínáme směsí nahořkle svěžího bergamotu a drceného štiplavého šafránu, abychom vzápětí obdržely kytici sladkých pomerančových kvítků s otočníkem a jeho šumivě pudrovými tóny. Kromě toho dostaneme jako dárek i dva páry nových rukaviček, jedny z měkounkého semiše a druhé z jemně drhnoucí kůže a pudřenku s velejemným pižmem. Na jednu stranu je to lepší jak B, jenže pokud jde o intenzitu, je to až k uzoufání tělové.

Cabaret
Cabaret (Grès)

Sušená růže, osvěžená mátou a pivoňkou. Po rozvonění se přidá velejemné kadidlo s pačuli a dřevem, čímž mi připomene velmi odlehčenou Portrait of a Lady.

Cacao Aztèque (Eau de Parfum)
Cacao Aztèque (Eau de Parfum) (Perris Monte Carlo)

Taky byste podle názvu čekali vůni s kakaem? Chyba. Cacao Azteque je tuberózovkou s drceným černým pepřem a kardamomem a malým šálkem vanilkového latté s kapkou rumu na teplém santalovém základu s kůží. Kakao ovšem neviděla ani z rychlíku. (NT)

Cacao Aztèque (Extrait de Parfum)

Čistý parfém se od koncentrace eau de parfum odlišuje pouze větší intenzitou a absencí vanilkového latté. Zde jsou okvětní plátky tuberózy macerované přímo v rumu a v santalovém základu vystupuje víc kůže. (NT)

Cactus Azul
Cactus Azul (Fueguia 1833)

Na začátku voní podobně jako tequilla, jen s větším množstvím svěží zeleně (asi ten kaktus). K tomu se přidají odřezky z tužek (cedr) a chladivá máta. Zajímavá svěženka.

Café Chantant (Eau de Parfum)

Název vůně znamená v překladu kavárna se zpěvem, které se v Paříži vyskytovaly v období Belle Époque koncem 19. a začátkem 20. století. Byl to typ zábavního podniku s prvky kabaretu, koncertního uspořádání a veselohry, pro nějž byl typický otevřený venkovní prostor, i když samozřejmě ne docela. Celá tato éra se vy se vyznačovala vlnou optimismu a radosti ze života. No a musím říct, že tady už spolupráce mezi marketingovým oddělením a "nosem" zafungovala o malinko lépe. Vůně samotná je totiž jak optimistická, tak i gurmánsky, kavárensky nebo lépe řečeno spíš cukrárensky laděná. Tedy až na ten začátek s pikantní badyánovou špičkou, jednou višní a svěže nahořklou zelení. Tu zeleň tedy považujme za onu venkovní atmosféru :D . A pak už přichází kavárna: jemný závan sladkého kouře, napudrované dámy ("vanilkový" otočník s kosatcem), mlsající dortíky s krémově vanilkovou náplní a marcipán. K tomu střídavě popíjejí sladkou kávu a třešňovou limonádu. Problematický je ovšem ten umělý podtón, co se mi tam pořád vkrádá.

Café Tuberosa
Café Tuberosa (Atelier Cologne)

Úvodní fáze s čerstvě upraženou kávou a karamelovým latté se mi ohromně líbí. Bohužel ta tuberóza jde na mně díky vydané dávce pačuli víc do zelena než je zdrávo, čímž růže nemá vůbec šanci vyniknout a z výsledné kombinace ještě se smetanovou vanilkou a mletými kávovými boby se lehce navaluje.

Café V
Café V (Olympic Orchids Artisan Perfumes)

Čistě jen podle názvu a složení jsem čekala gurmánskou vůní, ale je to opravdu tak, jak píše Ellen na svých stránkách. Café V je gurmánská jen částečně a je pro mě velmi příjemným zjištěním, že nejen John Pegg umí vůně s kávou. Skutečně evokuje kavárnu s koženými sedačkami a praskajícím ohněm v krbu a její zázemí s dózami plnými pražených kávových bobů, smíchaných s kardamomem. Najdeme tu i jednu dózu se surovým kakaem, kterou baristka právě vyndala z police, aby připravila jeden šálek, zalila ho mlékem a ochutila vanilkou.

Caldo Encens
Caldo Encens (Officina delle Essenze)

Začíná svěže natrpklým bergamotem, cedrovým jehličím a hořkým galbanem. Po něm už se ukáže samotné kadidlo. Je studené a evokuje dojem starého kamenného kostela s lavicemi ze suchého cedrového dřeva. Od ostatních kadidlovek se odlišuje a je zajímavá tím, že na jedné z lavic někdo zapomněl balíček lískooříškových sušenek Disko a flakon pánské kolínské, o němž se už tady zmiňovala Evanilla. Líbí se mi, ale jako ona musím souhlasit, že je to unisex, klonící se spíš lehce na pánskou stranu.

California Chocolate
California Chocolate (Olympic Orchids Artisan Perfumes)

Jestliže taková Café V s gurmánskými tóny spíše jen koketuje, potom California Chocolate se k ní se svým příbuzenstvím už vyloženě hrdě hlásí. A hlásí se k jiné gurmánce z této kategorie, konkrétně k Sorriso od Profumum Roma. V tomhle případě ovšem Ellen Covey neponořila do čokoládové lázně pouze kousky pomeranče s kůrou i dužinou, ale i hořkého grapefruitu. Na rozdíl od Italů ovšem Ellen čokoládu smíchala i s lahodným koňakem a až pak vše posypala kakaem a zalila kondenzovaným mlékem a naservírovala v dřevěných miskách. A nejen to, přidala i pačuli, zásluhou čehož má California Chocolate i zemitější hloubku. Intenzitu a výdrž má se Sorriso rovněž naprosto srovnatelnou.

California Snow
California Snow (A Lab on Fire)

Spíš než v Kalifornii se nacházíme na americkém středozápadě na jedné z tamějších farem. Je právě čas na siestu na hromadě sena, do níž napadalo i několik cedrových hoblinek, se sklenicí ledově vychlazeného bylinkového čaje, kterou nám přinesla růžová kráska s kořenitými drápky a sněhobílou pletí.

Caligna
Caligna (L'Artisan)

Už od úvodních tónů mátové svěžesti šalvěje muškátové a citrusů tahle vůně ukazuje středomořskou atmosféru. Během chvilky se však jejím středobodem stane fík, lépe řečeno lehce nahořklá marmeláda ze šťavnatých fíků se suchým doutnajícím jehličím. Po rozvonění marmeláda mizí a fík přejde do nazelenalých mléčných tónů, zároveň trochu zdřevnatí. Až do téhle fáze by se mi coby netradiční fíkovka líbila, kdyby mi tam nepřidali ten sladký fialkový pudr s prádelnovým pižmem. Z hlediska výdrže potvrzuju, co napsala andry: po nadějném intenzivním začátku se rychle stává tělovou a během dvou hodin pak zmizí docela. (NT)

Calling All Angels
Calling All Angels (April Aromatics)

Na co se přivolávají andělé? Na štiplavé pryskyřice a hromadu doutnajících dřevěných hoblin, která leží uprostřed starého zaprášeného kamenného kostela. Především je sem však vábí na teplo hebkého kadidla a hořkoslané ambergris s máslovými tóny. Dále tu na ně čekají plástve, naplněné čerstvým medem, jehož lahodná vůně je cítit i přes vosková víčka. Těžko říct, zda je to tou našlehanou mléčnou vanilkou, nasládlou myrhou či labdanovým kouřem, co vůni doprovází nebo ještě něčím dalším, ale takový luxusní med bez špetky chemie potkáte v málokteré vůni. Za takhle parádní balsamickou orientálku se skvělou intenzitou a ještě lepší výdrží si Tanja cenu The Art and Olfaction Award rozhodně zasloužila.

Calypso (Eau de Parfum)
Calypso (Eau de Parfum) (Robert Piguet)

Podle řecké mytologie byla Calypso nymfa, dcera Atlanta (Titán), která žila na ostrově Ógygii, kam zavítal Odysseus na své cestě domů z Tróje. Calypso se do Odyssea zamilovala, svedla ho a slibováním nesmrtelnosti ho držela na svém ostrově držela celých sedm let, než jí konečně Zeus přikázal, aby ho propustila. A právě její sílu přitažlivosti a tajemství chtěl prý Robert Piguet zachytit ve své vůni. No jak voněla původní Calypso bohužel netuším. Ta současná začíná poměrně svěží, zároveň i lehce šťavnatou mandarinkou, která se zvolna přehoupne v něžnou nasládlou růži s "pudrovým" kosatcem - romantika jak vyšitá. Jemnou nasládost podporuje v základu i "prachová" ambra a trocha "karamelové" pačuli, ta navíc přidává vůni i tmavší odstín. A jak už napsala andry, semiš, byť je velice jemný, dodává vůni jakoby na dospělosti a eleganci (příjemně šimrá v nose). Přestože je vůně pudrová, nijak nedusí, hodně přilne k tělu a výborně drží. Takže nalákala-li Calypso Odyssea zdánlivou cudností, aby mu pak ve svém sametovém objetí dopřála romantiku a odpočinek, potom se práce zdařila.

Calyx
Calyx (Clinique)

Původní verzi neznám, nicméně stejně jako jerry cítím v úvodu zralý angrešt, kromě něj ale i nezralé mango, guavu a šťavnatou zeleň. Jiskřivá zeleně ovocná fáze ovšem vezme poměrně rychle za své a Calyx se promění v kytičku něžných konvalinek s měsíčkem a růžovým poupátkem, poprášenou kosatcovým pudrem a usazenou na chypre základu s jemně kořenitým santalem. Vyzkoušet by měly zejména ty dámy, které už nebaví rozjuchané multivitaminové energeťáky a chtějí něco trochu dospělejšího.

Camel
Camel (Zoologist Perfumes)

Velbloud je velmi mlsné zvířátko. Miluje sušené ovoce, hlavně lepkavé datle. Potrpí si ale i na štiplavou, najemno namletou skořici, do níž rád také zaboří nos. Projde se kolem jasmínových keřů. Nasaje vůni páleného kadidla a myrhy z kostela a pak už se vydává na cestu do písečné pouště s nákladem vanilky, kde s pomocí oudu a cibetky vynikne jeho odér. Je to úchylný a zábavný zároveň.

Camelia Intrepide
Camelia Intrepide (Atelier Cologne)

Ke skutečné kamélii má tahle vůně daleko. Po kysele svěžím citrusovém úvodu s muškátovým oříškem, aby posléze převzal vládu mohutný fialkový kořen. Samotná kamélie jen chvilku povlává na pozadí a rychle zmizí docela. Nakonec se rozvoní do semiše s nahořklým oudovým tónem, balzamickou ambrou a tureckou růží s nádechem červeného ovoce.

Candide Effluve
Candide Effluve (Guerlain)

Už když jsem poprvé vyzkoušela Shalimar ve vintage verzi jsem si slastně povzdechla nad tím plným hořkým bergamotem. Candide se může pochlubit stejným. Zde je navíc přidán i citrón s dužinou včetně suché citronové kůry. Čím však tahle vůně vyniká, to je její květinové spektrum. Kdo znáte Guerlinade 170th anniversary, představte si stejný autentický, ale méně omamný šeřík se stejným medově nasládlým a zároveň malinko živočišným jasmínem. Je tu i podobné květinově mýdlové jiskření, doplněné křehkou nazelenalou konvalinkou. Zároveň je ovšem díky zemitému kosatci s koženým podtónem tak nějak "temnější" a hlubší. Květiny jsou proslazeny "pudrovou" vanilkou a mandlovým aspektem otočníku. Zakouřený vetiver a hřejivá pryskyřičnatá ambra vůni dodávají lehce orientální charakter. Trocha tonky vanilku a i vůni celkově zahustí a zvýrazní jemnou mandlovost. Stačí jedna kapka a vůně má neuvěřitelnou výdrž, ostatně jako většina čistých parfémů Guerlain. Nádhera!

Candour
Candour (Humiecki & Graef)

Podobně jako Bosque i tato vůně vyvolává představu sluncem prozářené louky. Jen tahle vypadá trochu jinak. Kvetou tu bylinky, především šalvěj a levandule. Procházíte se po ní a cucáte přitom mix zázvorových a fialkových bonbónů. Hlavně ty zázvorové vám příjemně perlí na jazyku. K tomu přezvykujete semínka kardamomu. Trochu dál narazíte i na této louce na několik pampelišek. A i zde jich několik utrhnete, rozříznete jejich stvoly a necháte z nich vytékat mléčně bílou mízu. A stejně jako v Bosque se i na této louce zaberete do své činnosti tak, až vám vyskočí na čele několik krůpějí potu (slané pižmo), avšak tady už jste vybaveni mandlovo-olivovým opalovacím krémem, jímž se natřete, abyste se tak ochránili proti silným slunečním paprskům.

Candy Aoud
Candy Aoud (Roja Parfums / Roja Dove)

Je jednou z nejkrásnějších ovocných oudovek, jaké jsem kdy vyzkoušela a to říká někdo, kdo je na tuhle složku zvyklý spíš v klasické kombinaci s růží. Zároveň se tím dostávám k názvu. Ano, v úvodu je ve vůni patrný černý rybíz, respektive bonpar s touto příchutí, ale jednoznačně převažuje ovocný dojem: čerstvě vymačkaná grepová šťáva, máslová hruška, banánové pyré se šťavnatým zeleným jablkem. Podle mě by se tak spíš hodilo Fruity Aoud. Oud je tu poměrně krotký, až přítulně semišový, jen v první fázi je lehce okořeněný kardamomem a prohřátý kadidlem, avšak už v další fázi jej zjemní pižmo s pudrovým kosatcem a nasládlým santalem. V základu se přidají i sametově zelené tóny chypre, které nakonec přece jen z ovoce vytvoří takové ty pěnové jogurtové bonbónky Katjes. I když jde pochopitelně do prostoru, není nijak úderná a drží pomalu půl dne.

Canfield Cedar
Canfield Cedar (Kerosene)

Název téhle vůně říká už skoro vše. Za studeného podzimního pepřového mrholení, mísícím se s mlžným oparem, vás vezme na procházku jehličnatým lesem, tvořeným hlavně cedry. Zahřívá vás jenom kabát, který máte na sobě (kožené tóny aromatického tabáku s týkem) a mastný krém, jímž jste se pro ochranu namazali s vůní santalu. Velkou nevýhodou Canfield Cedar je ale bohužel to, že je jako jediná ze všech vůní Kerosene vyloženě intimní.

Cannibale
Cannibale (Serge Lutens)

Kanibal předvádí kmenový tanec hřebíčkového karafiátu a orientální růže. Pálí se při něm kadidlo, sladce dřevitá myrha, styrax s vůní kakaa, ambra a další pryskyřice. Příslušníci kmene jsou během divokého tance opásáni koženými bederními rouškami a místo masek mají obličeje nalíčené rýžovým pudrem. Kdyby byla součástí zvonkové neexportní řady, okamžitě si ji koupím, protože je z loňské pětice asi nejpovedenější a nejzajímavější, ale takto se mi cena za ní ve zlatém flakonu zdá absolutně přešvihnutá.

Cap d'Antibes
Cap d'Antibes (Eight & Bob)

V téhle vůni Francouzské riviéry se dokonale snoubí lístky fialek a mechových tónů s chladivou mátou, břízou, štiplavou skořicí a jehličnatým cedrem, které společně vytváří dokonalé fougere aroma. Hladké kadidlo s pudrovou vanilkou v základu pak už jen pomáhá dokreslit teplou středomořskou atmosféru a dodává Cap d´Antibes elegantní rozměr.

Cap Nature: Vanille
Cap Nature: Vanille (Yves Rocher)

Autentický vanilkový cukr, který po rozvonění přejde do krémových tónů. Je to milé a na tu lineárnost kupodivu vůbec neleze na nervy, ani není přeslazená.

Cap Néroli
Cap Néroli (Parfums de Nicolaï)

V úvodu se snoubí citrusově nazelenalá vůně petitgrainu s dřevitými podtóny, snítkou rozmarýny a máty. Už po rozvonění se ale najednou z Cap Néroli vyloupne vůně rozkvetlých pomerančovníku, mandarinkovníků a jasmínových keřů, lemujících šumící mořské pobřeží. Nasáváte slaný mořský vzduch této dokonalé letní idylky a pozorujete přitom, jak vlny přináší na břeh naplavené mořské řasy. 24 Faubourg má konečně důstojného následovníka!