Les Bains Guerbois

26. zaří 2022 23:07
Offline Fleur blogger
Avatar
6064 příspěvků moje polička 26. zaří 2022 23:07

Když Auguste Guerbois otevřel v roce 1885 lázně Les Bains Guerbois, nemohl tušit, že se toto místo promění v rušné centrum pařížského nočního života, kde bude o sto let později sídlit vyhlášená diskotéka a hudební klub. A možná by ho potěšilo, že k původnímu konceptu relaxace se legendární místo v současnosti vrací, a to včetně vlastní značky parfémů, která se po Eau de Cologne z roku 2016 a vonné svíčce rozvíjí v kolekci Une date, une histoire.

Jean-Pierre Marois otevřel na místě někdejších lázní luxusní hotel, spa, ale také koncertní sál a noční klub. K pestré minulosti Les Bains Guerbois odkazuje parfémovými vodami, které mají v názvu vždy jeden z letopočtů přelomových pro historii podniku. Ke spolupráci získal vyhlášené parfémáře a navzdory jejich originálnímu rukopisu má kolekce společné vyznění v podobě jisté "retro modernosti", asi jako když mladá slečna vyloví z babiččiny skříně skvělý nadčasový kousek, který ideálně zapadne do jejího aktuálního šatníku.

Pár dojmů z rychlého zkoušení jen na papírek:

1885 Bains Sulfureux: osvěžující, ale zvláštním způsobem; bylinky se mísí s ovocnou šťávou a nakonec se promění ve vysušený nasládlý prach.

1900 L´Heure de Proust: nejgurmánštější z celé kolekce, ale úplně jiná, než jak jsme na podobné vůně zvyklí, nic plnotučně těžkotonážního. Vůní se táhne jako drát pod vysokým napětím elektrizující ovocný tón trpkých borůvek a citrusů, který je obalen vláčným těstem. Kontrast hebké nasládlosti s neónově pronikavým ovocem je zneklidňující a neutlumí ho ani jemný semišový opar. Tahle vůně mě něčím přitahuje a rozčiluje zároveň.

1978 Les Bains Douches: opojná kombinace švestek, whisky, tabáku, dřevěných parket a také prachu, který se víří s každým krokem, každým pohybem, ale je to spíš prach jako z divadelního jeviště, voní šminkami a květinami, které prší při premiéře.

1979 New Wawe: štiplavá máta, pepř, dřevo, semišový kosatec s čerstvě nastrouhanou mrkví; co vypadalo drsně, je na dotek sametově hebké, zapudrované. 

1986 Eclectique: citrónová šťáva, nálož ovoce čerstvého i do vláčna sušeného, pepř všech druhů a barev, tabák v plastovém sáčku, zelené tobolky kardamomu, kožená bunda a kusy suché hlíny s profilem podrážky, které někomu odpadly od bot. Fakt nechápu, proč se mi to vlastně líbí.

1992 Purple Night: obří bublina z tuberózové žvýkačky. Před podobnými vůněmi prchám, tady už jen dodávám, že původně měla ta žvýkačka zřejmě meruňkovou příchuť.

2013 Résidence d´Artistes: tuhle vůni bych brala i jako interiérovou, vzbuzuje ve mně dojem poklidu, pohody, svěží kardamom s ovocem do oranžova nadopovaným sluncem se tiše rozplývá v jemném koženém obláčku. A cítím tam vůni starých knížek!

2015 Le Phénix: kadidlová terapie. Vonná tyčinka tenká jako jehla se špičkou nabroušenou zázvorovým pepřem, po zapálení z ní stoupá jediná kouřová spirála propojující zemité tóny pačuli s pižmovým obláčkem. Kadidlo je ve vůni přítomno od samého začátku a spolu se svěžím zázvorem a kardamomem podtrhuje pocit čistoty. Láska na první přičichnutí.

2018 Roxo Tonic: původně osvěžující drink, který vypadal jako neškodný nápoj, má na dně sklenice nachystané sladké překvapení v podobě ovocného sirupu hustého jako med a svíravého čaje. Bacha, tohle fakt nebude program na celý večer pro toho, kdo je zvyklý na čistý gin s tonicem.

Offline Fleur blogger
Avatar
6064 příspěvků moje polička 10. října 2022 15:07

2015 Le Phénix: kadidlová terapie.

Vonná tyčinka tenká jako jehla se špičkou nabroušenou zázvorovým pepřem, po zapálení z ní stoupá jediná kouřová spirála propojující zemité tóny pačuli s pižmovým obláčkem.

Je zelená v tlumeném odstínu usychajícího jehličí a tobolek kardamomu. Chvílemi voní kyselou trpkostí čerstvě oloupaného zázvoru, chvílemi jako jedlový balzám, chvílemi jako popel z ručně vyráběného papíru popsaného duběnkovým inkoustem.

Kadidlo je ve vůni přítomno od samého začátku a podtrhuje pocit čistoty. Může být kouř svěží?

Offline Miru
Avatar
13803 příspěvků moje polička 10. října 2022 15:14

Fleur 

...může.

A je krásné, když Tě takhle nějaká vůně osloví!..

(štve, mrzí mě, že tady nefunguje forma vyhledávání jako na arome - že si zadám buď hledané slovo a jeho autora, nebo i jen příspěvky od jednoho autora, atp. Našla bych pak příklady vůní s kadidlem, kdy je čerstvé, svěží, čisté, jakékoliv...)

Offline Fleur blogger
Avatar
6064 příspěvků moje polička 22. října 2022 12:08

1979 New Wawe

Štiplavá máta, pepř, dřevo, semišový kosatec s čerstvě nastrouhanou mrkví; co vypadalo drsně, je na dotek sametově hebké, zapudrované.

Připomíná mi něco z raného mládí, v roce 1979 jsem nastoupila na gymnázium a můj dětský svět se skokem rozšířil. Pocit rozlehlosti mám i z této vůně, jako kdyby byla krajinou jen nepatrně zvlněnou hřebenem lesů a skupinkou stromů, táhnoucí se tak daleko, že hranicí je jen vlastní schopnost zaostřit pohled, temně zelená barva se rozpíjí v nafialovělém pudrovém oparu. 

Zpočátku je vůně téměř energetizující, ale kosatec do ní vnáší příjemný poklid a teplo.

Offline Biely kvet
Avatar
4019 příspěvků moje polička 22. října 2022 14:40

FleurK parfému vo vavavoom somsi vybrala vzorky - 1885 Bains Sulfureux, 2013 Résidence d´Artistes a 1978 Les Bains Douches. Som zvedavá.

Offline Fleur blogger
Avatar
6064 příspěvků moje polička 23. října 2022 11:47

1978 Les Bains Douches

Opojná kombinace švestek, whisky, tabáku, dřevěných parket a také prachu, který se víří s každým krokem, každým pohybem, ale je to spíš prach jako z divadelního jeviště, voní šminkami a květinami, které prší při premiéře.

Švestkově svěží začátek houstne kořením, plní se zlatavě světlým tabákem a vůní dřevěných parket. Je tu cítit i whisky, brandy, koňak, ale spíše jen jako medová usazenina na dně prázdné sklenice. Ambra vůni prohřívá a prozařuje, jako když se otevřou dveře a přítmí rozbijí sluneční paprsky. Teplá, hladká, je v ní něco z kočičího předení, jenže kočka je i v tu chvíli tak trochu na lovu, i když zatím může prohánět jen chomáče vanilkového prachu. A úplně v pozadí je mentolově bylinný tón.

Offline Miru
Avatar
13803 příspěvků moje polička 23. října 2022 11:48

Fleur 

...tak to zní moc pěkně!.

Offline Fleur blogger
Avatar
6064 příspěvků moje polička 23. října 2022 11:50

Miru Já myslím, že na tebe jsou ty vůně málo prostorové, asi bys ocenila jejich kompozici, ale lamentovala nad jejich intimní sillage. Já je třeba dobře cítím z oblečení, ale to opravdu až z těsné blízkosti.

Offline Miru
Avatar
13803 příspěvků moje polička 23. října 2022 11:53

Fleur 

...no, já si to tak nějak myslím, že to budou - pro mě - velmi opatrné kolínské...