Floraïku

08. srpna 2022 19:50
Offline Fleur blogger
Avatar
6070 příspěvků moje polička 08. srpna 2022 19:50

Značku skvěle přiblížila slniecko v článku zde: Floraiku

Velmi se mi líbí možnost "stínovat" parfémy, to jsem ale při testování nezkoušela, takže stručné dojmy se vztahují jen k jednotlivým vůním.

Between Two Trees

Vetiverová vůně, v níž vibrují hořké citrusy a sladká pryskyřice. Slouží jako "tmavý" stín, ale obstála by i sama o sobě.

Stromy prý mezi sebou komunikují prostřednictvím kořenů a slabší dokáže živit silnějšího. Tady sukovitými kořeny vystupujícími z půdy pokryté jehličím jako žilnaté prsty starého člověka proudí citrusově hořká míza. A druhý strom vděčně odpovídá sladkou pryskyřicí. Snad přežijí oba...

Cricket Song

Magnólie je až příliš přímočará a průrazná, spolčila se s jasmínem a dalšími omamnými květinami, v jednu chvíli se dokonce připojil i leknín, vlastně spíš voda z leknínového jezírka s mokrou vůní vodních řas a kořenů. Krásná je až z uctivého odstupu několika hodin, kdy zjemní a ukáže citrusové špičky květů.

First Dream of the Year

Lehké jiskřivé citrusy, velmi optimistické, dokonce až tak, že je člověk po chvíli zcela pustí ze zřetele. Takový příjemný sen, který zapomenete po cestě z ložnice do koupelny, zůstane jen pocit, že svět je v pořádku.

Golden Eyes

Karamelově nasládlý muškátový oříšek, teplá pryskyřice, mléčný santal a jemná kůže s vetiverem. Uklidňující vůně, která přesto pulzuje. Hladit plaché mláďátko a cítit, jak pod mikroplyšem rezavé srsti tepe život. 

I Am Coming Home

Mentolová ledová svěžest, sníh na vrcholcích hor, které lze pozorovat z údolí zalitého sluncem. Vypadají, jako kdyby na ně nějaký obr vymáčkl kopeček zubní pasty, a vlastně tak i voní, štiplavě svěže a peprmintově. A zdá se, že stačí natáhnout ruku a člověk dosáhne až na jejich bílé špičky, dokud sluneční paprsky nezesílí a nepromění je v roztávající cukrovou polevu.

Offline Fleur blogger
Avatar
6070 příspěvků moje polička 08. srpna 2022 20:13

I See the Clouds Go By

Smetanová zmrzlina se sytými pruhy z trpkého černého rybízu a šťavnaté tmavé višně. Minimalistické sladkokyselé osvěžení.

My Love Has the Colour of the Night

Je s podivem, že z toho zčernalého kusu vlhkého dřeva je stále cítit oheň a kouř. Do rukou se musí vzít opatrně, i když klouže mezi prsty, může se z něj zadřít tříska.

My Shadow on the Wall

Tahle vůně mi naprosto uniká. Je jako průsvitný neónově žlutý obal, cítím se podvedená, protože uvnitř mělo čekat překvapení. Vůně sklenice od citrónové šťávy, prázdné láhve od mléka, studených kachliček. Vypito, uklizeno.

Offline Fleur blogger
Avatar
6070 příspěvků moje polička 08. srpna 2022 20:42

One Umbrella for Two

Popcorn z rýže, ale zdá se, že při pražení rýžových zrn se začal tavit i nějaký plast a šíří kolem sebe sladce štiplavý odér. 

Sleeping on the Roof

Autentický konvalinkový les.

Vytrvalá, ale něžná vůně bez obvyklého konvalinkového chladu, protože ji zjemňuje pomerančový květ s citrusovou jiskřivostí, v závěru se zatáhne do ambrové půdy, ale pořád si ponechává jistou vřelost.

Sound of A Ricochet

Ostrá mokrá a čpící sláma, jako když se mění podestýlka. Dřevitá vůně a přeslazená tonka už dojem nezachrání, pořád si připadám jako na dvorku před rozpadající se stodolou.

The Moon and I

Černý silný čaj, velmi trpký, někdo ho zapomněl v konvici a teď se do něj vyluhovaly všechny třísloviny v takové koncentraci, že už se nedá pít. Ze sedliny čajových lístků, pokroucených jako zvláštní hmyz, se dá věštit budoucnost hořká a kyselá a neměnná.

Offline Fleur blogger
Avatar
6070 příspěvků moje polička 08. srpna 2022 20:48

Zkoušení této značky bylo velmi příjemné právě pro nekomplikovanost vůní (i jejich vývoje) a zároveň jejich kvalitu, díky níž nepůsobily nijak nudně a předvídatelně. Potvrzují, že v jednoduchosti je krása. Zajímavým dobrodružstvím mohlo být ono "stínování" vůní překryvem dvou parfémů k tomu určených, to jsem ale nezkoušela.

Kdyby cena za (nádherný!) flakón nebyla tak vysoká, zvažovala bych pořízení The Moon and I a jako protikladu optimistické I See the Clouds Go By; možná by i spolu vzájemně vytvořily další zajímavou vůni.

Offline Miru
Avatar
13842 příspěvků moje polička 09. srpna 2022 00:46

Fleur 

...tak tohle všechno zní dost zajímavě

Offline Fleur blogger
Avatar
6070 příspěvků moje polička 09. srpna 2022 06:53

Miru To ano, zkoušení byl opravdu zážitek. 

Ale kdybych měla za úkol vybrat mezi nimi vůni, kterou bych ti doporučila k nošení, tak neuspěju .

Offline Miru
Avatar
13842 příspěvků moje polička 09. srpna 2022 18:46

Fleur 

...tak ani se nedivím... I přes ty recenze cítím, že nemají hloubku(šrám života už vůbec), jsou spíše kladné, takové básnické mi připadají ty vůně...

Offline Renusatko
Avatar
11572 příspěvků moje polička 16. srpna 2022 20:11

Prozkoušela jsem stejně jako Fleur bez vrstvení. I když jsou vůně jednoduché s malým množstvím ingrediencí, tak někdy žasnu, jak rozdílně je cítím.

I Am Coming Home - Nastrouhaný, čerstvý zázvor a citrón, zalitý bílým čajem. Mírně proslazený vanilkou a tonkou. Je to hřejivá vůně, jemná, milá. Posezení v ranním čase, na terase s čajem, knihou a dekou přes kolena.

Between Two Trees - Sladké maté, zemitá zeleň. Mezi dvěma stromy. Jedním jemně, sladce kvetoucím a jedním jehličnatým. Stojím mezi nimi a z každé strany jde malinko jiný tón této vůně.

I See the Clouds Go By - Zvláštní a svěží. Začíná naprosto identicky, jako černý rybíz trhaný za slunečného dne. Občas se některá bobule rozmáčkne, občas utrhneme list. Třešňový květ a pižmo vůni prosladí. Příjemná, letní, sladkokyselá a osvěžující vůně.

Cricket Song - Krásná vůně bílých květin. Mimo magnólie cítím i indolický jasmín, který čím dál víc převládá. Nic víc, nic méně už potom necítím.

The Moon and I - Čaj a seno. Sušené byliny na půdě, sucho, teplo pod střechou. Velice krátké a málo intenzivní. Neskutečně rychle zmizela.

Golden Eyes - Vetiver a kůže. Dřevo, les. Přijde mi spíš pánská. Bohužel se nevyvíjí dobře. Je to obuvnická dílna, laky, lepidla, pryskyřic. 

Sleeping on the Roof - Konvalinky, natrhaná kytice. Pomerančový květ usadí omamnou vůni konvalinek. Bohužel mi vykouzlí nějakou nepěknou variantu pižma a opravdu rušivý živočišný tón.

First Dream of the Year - Začíná jako hodně ostře mýdlová vůně. Pomerančový květ ve spojení s kosatcem sklouzl ke krémovosti a mýdlovou vůni zjemnil. Není to nic převratného, mýdlová, květinová vůně.

My Shadow on the Wall - Jemně fialková vůně, pudrová a provoněná mimózou. Trocha zeleně a dřeva z lesa, kde svítí slunce a je teplý den.

Sound of a Ricochet - Prachová vanilka s tonkou, se závanem sladké zatuchlosti. Taková pootevřená stará kuchyňská skříň, kde je uložené koření, vanilkový puding. Vše je navlhlé a zvláštně to provoní kuchyň po zatopení v kamnech. 

One Umbrella for Two - Tahle vůně mi hodně připomíná Pulp od Byreda. Začíná stejnou svěží vůní černého rybízu, hlavně plodů, podpořenou citrusem a i sladkostí vanilky. Vše v kvalitním čaji. Letní, svěží.

My Love Has the Colour of the Night - Vetiver, to je pro mě rozemleté jehličí, les, kde se kácí dřevo a vlhkost mechu. Tady je to ještě umocněné zemitým pačuli. To vše ještě se dřevem a pryskyřicemi. Podzimní vykácený les, vlhkost, deštivé počasí.

Offline Miru
Avatar
13842 příspěvků moje polička 27. října 2022 16:27

...hm, tak jsem se nespletla...

Vůně jsou často pěkné, vyvedené, jasné, byť bez hloubky, byť pouze kladné, takoví vzorní žáci(myšleno v dobrém). 

Ale nemají stabilitu. Jako by parfuméři skončili max u srdce, a dál už nic.