Gather Perfume

05. srpna 2022 11:46
Offline Korsičanka
Avatar
12831 příspěvků moje polička 05. srpna 2022 11:46

Vynikající parfémy z přírody

USA, parfumér: Ananda Wilson, majitelka značky

vůně v koncentraci EDP / extrait, ve flakoncích o velikosti 5, 10, 15 ml, vzorek 0,5 ml/1 ml

"Čichem vnímáme duši věcí." - Lucretius

Konceptuální, komplexní přírodní vůně, které se rozvinou na vaší pokožce, vyprávějí příběhy o krajinách, vzpomínkách, exotických zemích nebo známých ročních obdobích. Každý botanický parfém je odborně složen v malých dávkách za použití pouze těch nejlepších, autentických rostlinných aromatických látek z celého světa, pečlivě získaných z volné přírody nebo organicky vypěstovaných v domácí zahradě.

Olfaktorické umění, rostlinná alchymie a lidská zkušenost.

(Kopírováno ze stránek značky)

Offline Korsičanka
Avatar
12831 příspěvků moje polička 05. srpna 2022 11:54

MEAD

Medovina jak vyšitá. Přes počáteční ostřejší voskovou pryskyřici se zjemňuje květinami, ale ten alkohol tam na mně stále vystupuje:) I se sudem, v němž dozrával. Louhují se v něm zbytky bylin - kromě meduňky cítím také heřmánek, propolis i ovoce, spíš peckoviny. A vůně končí rozkvetlou loukou i s bzučícími včelami.
Nevím, zda se u značkou zaslaných vzorků jedná o extrait či EDP. Každopádně sílou extraitu odpovídá.

TEA SEASON

Jemná čajovka - v úvodu trochu bergamotu s čajem Earl Grey, jenž sílí. Po chvíli zjemní dalšími složkami, takže spíš černý čaj. Vzápětí zesílí květinami a vanilkou. V drydovnu cítím zase nějakou apotéku a alkohol:) Možná to dělá šafrán s dubem. Složky se neustále prolínají, velké divadlo, jež mi připomíná vůně Annette Neuffer.

SHAKTI

Kapky pomeranče rychle vcucne směs koření na talířku s převládajícím hřebíčkem, doplněným muškátovým oříškem a skořicí. Tato fáze drží a drží, pak vůně konečně příjemně zesládne a zjemní labdanem s vanilkou. Pokud cedr a větvičník, tak velmi šetrně vůni převádí do lehce pánské polohy. Ovšem medicinálnost přetrvává a občas problikne i krvavý pomeranč z úvodu. Opravdová primární síla, ženský princip božské energie:)

SOFT ANIMAL

Ostřejší animálnost trvá jen pár minut, pak zpříjemní a zesládne květinami a zjemní champakou. Ovšem živočišnost bobra se nevzdává a bojuje. Určitě bude dost záležet na typu kůže. Jednoznačně ale silná vůně, z níž se točí hlava. Myslím, že vhodná i pro nebojácné pány:)

AMBREINE

Samé přitažlivé složky, dle parfémového parťáka podoba s Ambarem Annette Neuffer - musím souhlasit. Ale komu se líbí ingredience, opravdu je tam všechny najde. Oud jen jemně podkresluje ambru, obě vanilky a tonka se postarají o jeho neškodnost. Krásná ambrovka, trochu temnější než Guerlainova Bois d'Armenie.

GEORGIA MORNING

Lilie a magnolie s broskví jsou zpočátku celkem útočné a dohadují se, bude-li vůně spíš ovocná či květinová. Vůně v srdci trochu zesládne a potemní, žádnou koláčovou krustu v ní však nemám. Spíš opět převládne medicinální tón, s nímž se přetahuje lilie o nadvládu. Nakonec se heřmánkově uklidní.
Parfém mi trochu řipomíná Fleurs et Flammes od A. Alexandrii, která jde ale narozdíl od Georgii Morning do krémova.

Offline prďola
Avatar
3717 příspěvků moje polička 05. srpna 2022 12:18

Jen malé doplnění k profilu značky - Gather, resp. Ananda Wilson vyrábí a nabízí i produkty pro pleťovou a tělovou péči, které bývají lehce provoněné některou z jejich vůní. Takže si můžete zakoupit vůni a stejnou mít i v tělovém mléce nebo sprchovém gelu. Její kosmetické produkty jsou stejně přírodní, jako její vůně

Offline Korsičanka
Avatar
12831 příspěvků moje polička 05. srpna 2022 13:12

prďola Jojo, už jsem tam koukala na Rose Gold Shimmering Beauty Oil

Offline andry
Avatar
2697 příspěvků moje polička 05. srpna 2022 13:28

Falling edp

Falling je jako metaforické obejmutí. Obsahuje všechno krásné a přibalili tam i nějaký spouštěč vzpomínek. Nejde o vůni živočišnou, přesto má dráždivý podkres. A vedle sebe tu může být i krb a náprstek čerstvě připraveného espressa, i chata uprostřed hlubokých jehličnatých lesů, uklidňující sušené bylinky v čele s výraznou bazalkou, kolečka červených pomerančů, co byla předevčírem šťavnatá, zapálené santalové vonné tyčinky a krásná sladkoslaná ambra z Ambaru od Annette Neuffer. Venku klidně může být sychravo, ale spadnout do náruče, jejíž část podezřele připomíná osvědčenou a důvěrně známou kombinaci koření ve většině vůní Dominiqa Dubrany, je neskutečně příjemné. Obava z podoby? Ne, Ananda Wilson dělá vůně bohatší a křehčí, jako poskládané z malinkých dílků mozaiky s plynulými barevnými přechody.       

Understory

Limitka ze zimy 2021 údajně inspirovaná dvěma staršími vůněmi autorky.
Understory je jako našlapovat na měkký koberec ze suchého jehličí a kolem cítit mladé zelené jehličí na vysokých stromech a vůni pryskyřic čerstvě vytékajících z kmenů stromů i ambrově hřejivých pryskyřic pálených a jejich jemně modravého kouře. Spolu s na prach pomletým muškátovým oříškem a špetkou suchých bylinek vytváří atmosferický efekt, který člověka přenese pryč z reality. Hluboký nádech - a stejně hluboký klid. Typově mi vůně částečně připomíná něco od Pineward, snad Brokilan.

Offline andry
Avatar
2697 příspěvků moje polička 14. srpna 2022 16:27

Ambreine

Pěkná mnohovrstevnatá ambrovka, která s lehkostí ukazuje různě vystínované fazety - tedy nic těžkopádného, jak někdy ambrovky bývají. S nabízeným srovnáním s Annettiným Ambarem se úplně neztotožňuju. Že je u Ambaru uváděno něco o fosilní ambře má zřejmě svůj důvod, protože působí mnohem "starší", hlubší a temnější než Ambreine.

Zpočátku celkem medicinální až bylinná, později intenzivně dřevitá a lehce zakouřená ambra je osvěžená zářivým pomerančovým květem s nádechem citrusové kůry a doplněná kosatcově pudrovým santalem s téměř nesladkou smetanovou vanilkou smíchanou s mandlově krémovou tonkou. Velmi příjemná nepřeslazená vůně, osobně na mě působí celkem přitažlivě.

Shakti

Na první dobrou, která trvá docela dlouho, voní přesně jako jeden konkrétní konopný olejíček určený k léčbě dásní a různých problémů v dutině ústní. Ne že by bylo cítit konopí jako takové, ale specifická medicinální alkoholová kafrovost v tmavozelené barvě brčálu. Jako první pod ní jako paprsek naděje začne prosvítat pomerančová kůra, oranžově osvěžující, ale bez dužiny. K ní se přidá jemný hřebíček se skořicí, vůně se zahřeje jako hrníček teplého čaje v prokřehlých rukách, zesládne kapkou suše dřevité vanilky a zběsilý začátek zůstává už jen jako příjemné sametově mechové zelené drhnutí v pozadí. Pomerančová kůra je vedle toho stále nejvýraznější. Ačkoli by to tak podle složení mohlo vypadat, vůně na mě nepůsobí vánočně.

Offline andry
Avatar
2697 příspěvků moje polička 18. srpna 2022 20:34

Tea Season

Vlažný černý čaj, silný a trpký, s drhnoucím vetiverem a bergamotovou kůrou, oslazený vanilkou, podávaný v dřevěném kalíšku. Voní po sušeném ovoci a květinách s medovým pylem, ale jen tak zamženě. Pikantně okořeněný špetičkou šafránu naloženého v medu. Takový bych si dala, voní krásně, ne jako masala a ani jako čajovky od Bvlgari, trpkost se přelévá v hebkou nasládlost s až čokoládovými podtóny. Další uklidňující relax do podzimních zamračených nedělních odpolední, kdy už se začíná brzo stmívat. Zahřívá, ale jen mírně - spíš osvěžuje a probouzí.

Mead

Teplá medovina nalévaná dřevěnou naběračkou přímo ze sudu. Voní po medových plástvích a vosku, po dřevě praskajícím v krbu, po suchém dřevě uzeném horkým kouřem, po dřevě macerovaném ve sladkém alkoholu, po čerstvě utrženém svazečku bylinek, po kandované pomerančové kůře, po přezrálých citronech a mandarinkách, po rozlévajícím se teple. S touhle vůní vám nebude zima ani v nejtužších mrazech s jinovatkou na řasách. Prokřehlí někde na vánočních trzích stojíte zachumlaní po nos, sněží, tváře jsou červené, vdechujete lahodnou vůni a chystáte se napít hřejivé medoviny, někdo do vás ale v davu strčí, vy se polejete a zlatavá tekutina se neúprosně vsákne do šály...

Offline andry
Avatar
2697 příspěvků moje polička 19. srpna 2022 21:25

Soft Animal

Čekala jsem přítulné, hřejivě živočišné zvířátko, ale tentokrát jsem trochu zklamaná. Živočišnost je zde spíš taková vintage, než že by šlo o prvoplánovou animálnost, trochu květinově zatuchlá champakou a hladká suchou dřevitostí. Voní spíš jako stará skříň, retro krémová žlutá květinovka s živočišným nádechem a trochou nastrouhané citrusové kůry, mléčně slaná. Představuju si ženu se slunečníkem a šaty z doby Jane Austen, voní slunečnými dny, pěstícím krémem, má porcelánovou pleť a na tváři pihy.

Santal Reserve

Zpočátku jemné santalové dřívko nasládlé do pudrova postupně houstne a těžkne a vystupuje nefalšovaný kořenitý santal z Mysore, sametový, lehce živočišný, s jemným  podkresem suché rudé růže, zemitě hutný až sladce máslový. Voní jako dřevěná vyřezávaná soška v místnosti prodchuté vůní santalových tyčinek, teď tu žádná nedýmí, ale vše je tou vůní nasáklé. Nádherně vykresluje všechny aspekty ideální santalové vůně a přitom není lineární a má hloubku. Takový santal najdeme už jen v Lutensově Santal de Mysore, kde nešetřili na kořenitosti a přidali i kari, ale santalový základ je velmi podobný. Vůně neslábne, ale s časem naopak získává na síle a drží dlouho. Tohle umí všechny Gathery a je to nezvyklá a zajímavá vlastnost. Krásné.

Offline andry
Avatar
2697 příspěvků moje polička 20. srpna 2022 17:59

Georgia Morning

Nevím, jestli se tohle stalo v Georgii nebo jinde někde jinde. Seděla jsem v restauraci venkovského hotelu a chystala se snídat. Na stolech byly naškrobené bílé ubrusy a v bílých porcelánových vázách se secesně zakroucenými rostlinnými motivy byly kvetoucí větvičky magnolií a vedle dveří na terasu čerstvě nařezané lilie. Velkými okny sem proudilo zlatavé světlo a čerstvý ranní vzduch zeleně vlhký rosou spadlou na fíkovníky, vzrostlou kvetoucí lípu a trávu v zahradě. Donesli mi muffin právě vytažený z trouby, velký a americky nadýchaný, s křupavou krustou a měkkým středem, vonící nastrouhanou citronovou kůrou. K němu hrnek neslazeného slabého černého čaje a misku s čerstvými šťavnatými broskvemi, jejichž vůně se mísila s květinami a sladkým pečivem a vůní rána v zahradě. Tohle bude krásný den.