Meo Fusciuni

28. února 2020 16:20
Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 28. února 2020 16:20

Nezávislá italská značka Meo Fusciuni je založena umělcem s pečlivě pěstovanou démonickou vizáží středověkého alchymisty, vlastním jménem Giuseppe Imprezzabile.

Důležitým inspiračním zdrojem je pro něj hudba. V rozhovoru, který s ním pořídila Kasia (https://initialsks.pl/interview-with-giuseppe-imprezzabile/) například uvádí, že při vytváření vůně Little Song mu hudební společnost dělal Nick Cave, v případě Luce se obklopil gotickým zvukem Anathemy. Další důležitý vliv představuje poezie, film (obzvláště italská kinematografie s Pasolinim v čele), atmosféra a architektura míst, k nimž si vytvořil osobní pouta. Možná i proto jsou jeho vůně tak mnohovrstevnaté a vibrující, neustále v pohybu.

Meo Fusciuni v propagačních materiálech k vůním zdůrazňuje své osobní zážitky, vzpomínky a zkušenosti, které do parfémů přetavil, mnohdy jsou však tyto příběhy vůní spíše zavádějící a hlavně zbytečné. Jeho kreace mají totiž přesah a potenciál oslovit každého, kdo se nespokojí s tříminutovým líbivým úvodem předcházejícím lineární nerušivou vůni, ale čeká od parfému dobrodružnější cestu, ať už bude sestupovat do vlastního podvědomí a hledat v něm olfaktorické vzpomínky, nebo se vydá alespoň v představách živených vůní někam daleko, do dosud nepoznaných končin...

Rychlý průlet současnou nabídkou:

3 Nota di viaggio (Ciavuru d´amuri): inspirace Meovou rodnou Sicílií vyznívá nejvíce žensky. Fík ponořený v mléčné lázni, banánový ylang ylang a aby té oblé ženskosti nebylo příliš, vnoří se mezi ně hořký pelyňkový tón. Tohle by mohlo oslovit milovníky podobných zeleno-bílých kombinací, které lze najít třeba i v Angélique Noir, Douce Amere...

1 Nota di viaggio (Rites de passage): doporučuji zkoušení zahájit právě touto vůní, která je nejlehčí, nejen pokud jde o kombinaci složek, ale i pokud jde o vnímání vůně. Má sice evokovat atmosféru orientálního tržiště, ale je pepřově svěží, optimistická a vcelku vzdušná. Pro mě asi nejméně zneklidňující z celého portfolia.

2 Nota di viaggio (Shukran): naprosto identická vůně mátového čaje, podávaného v La Grande Mosquée de Paris 5. Máta, špetka tabáku, obojí je čerstvé, ani ten tabák ještě není pořádně usušený, kolem nich povlává ostrá limetka. Možná jsem konečně našla tu nejhezčí mátovou vůni na léto...

Notturno: začátek byl pro mě ostře ovocný, až nepříjemný, v hlavě mi hned po navonění vyskočila představa oslepující neónové barvy a kdybych měla hledat akustickou paralelu, tak to bude vřeštivě plechový zvuk trubky. Sama bych to neidentifikovala, ale při čtení složení mi došlo, že půjde o ananas, v mém případě i s plechovkou. To naštěstí rychle odezní a po rozvonění je to nádherná vůně, hluboká, podepřená tmavými dřevy, ambrou, na dně je pak surové kadidlo, zatímco na povrchu se drží nahořklé, skoro absintové aroma. Jeden z mých favoritů.

Luce: vůně představovaná jako kontrapunkt k Notturnu, ale já je cítím naladěné podobně. Luce mi nejvíc evokuje Amour de Palazzo od Jul et Mad; mají společný ten semišový nasládlý tón kombinovaný s ušlechtilými dřevy, mezi nimž vyčnívá mírně gurmánský santal. Noblesní, klidná vůně.

Narcotico: tuhle vůni si na ruku dobrovolně nedám, opravdu omračující kombinace květinových a gurmánských složek, v čele téhle party s omamnými látkami je gigantická masožravka s pylovým obuškem. Na papírku se mi začala líbit až poté, co si dva dny poležel v zásuvce.

Odor 93: nezkrocené zvíře, má pichlavý kožich a přebývá v doupětí vystlaném cigaretovými nedopalky, odkvétajícími narcisy. Vchod do doupěte v noci střeží přerostlá tuberóza, ale vcelku zbytečně, protože dovnitř by si troufnul málokdo, já rozhodně ne.

L´Oblio: tuhle vůni jsem si předem vytipovala už podle složení a nezklamala mě. Krásná slaměnka naložená v likéru se proplétá s opracovanými a vyleštěnými dřevy, nakonec se vše promění v jemný pudr. Další favorit...

Little Song: pozvání na kávu mě na začátku mírně rozladilo, neboť se ukázalo, že káva se podává výhradně s přeslazeným Bailey´s, což nesnáším. Pak krátce zavítali na návštěvu kubánští soudruzi z Cuba Cuir od Patricie Nicolai. Vůně začala být zajímavá asi až po hodině, kdy zůstalo už jen aroma kávy, sušeného tabáku a zemitého vetiveru.

Spirito: přírodní, vzdušná, bylinná, lehká.... a jednoznačně pánská.

Doporučuji zkoušet opravdu na vlastním těle, protože většinou jde o čisté parfémy a teprve na kůži začne fungovat jejich proměnlivost. Všechny vůně mají stejný podpis - hutný základ z dřeva, tu podpořený oudem, tu kůží, nebo nějakou nasládlou pryskyřicí. Ve výsledku jich většina působí vysloveně unisexově.

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 29. února 2020 12:08

A ještě jeden postřeh: všechny vůně mají vývoj, jako když si člověk hodí mincí. Nějakou dobu rotují ve vzduchu a rychle střídají (mnohdy dost konstrastní) strany, ale pak jednou z nich padnou a tak již zůstanou. Bohužel mi tu hezčí a zajímavější stranu mince ukazují v závěru právě ty vůně, které mě v počáteční fázi příliš nenadchly, nebo se mi vysloveně nelíbily: Ciavuru d´amuri, Little Song, Narcotico a vlastně (naštěstí v úvodu jen kráce) Notturno.

Jsem zvědavá na verdikty a názory dalších, kteří vyzkoušejí.

Offline euridike blogger
Avatar
3489 příspěvků moje polička 29. února 2020 12:39

Fleur

Od teto znacky znam jen Luce a Narcotico, takze Tvuj post me fakt potesil, velmi inspirativni, diky...

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 29. února 2020 12:48

1 Nota di viaggio (Rites de passage): pronikavý pepřový vír, z něhož si klestí cestu několik mátových lístků, hořký grep a pichlavé geránium. Kdo vydrží palčivě štiplavý začátek, je odměněn dřevitou vůní, jako kdyby na tom orientálním tržišti, slibovaném v marketingových textech, někdo vykouzlil sudy z dubového dřeva zčernalého dlouhým skladováním ve sklepě a v nich kvasící červené víno. A přitom je vůně tak čistá, lehká, povznášející, možná i díky kadidlu, které vystřídalo oblak pepře.

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 29. února 2020 12:52

euridike Po dlouhé době mě zkoušení vysloveně těší - a to jsem ještě zvědavá, jak se parfémy budou vyvíjet v různém počasí.

Offline slniecko admin
Avatar
17569 příspěvků moje polička 29. února 2020 16:13
Reakce na Fleur:

A ještě jeden postřeh: všechny vůně mají vývoj, jako když si člověk hodí mincí. Nějakou dobu rotují ve vzduchu a rychle střídají (mnohdy dost konstrastní) strany, ale pak jednou z nich padnou a tak již zůstanou.

​To znie prudko zaujímavo. Musím si na ne násjsť niekedy čas.

Offline euridike blogger
Avatar
3489 příspěvků moje polička 29. února 2020 18:51

NARCOTICO

Karel Kryl a ...

... když stíny k sobě v touze lnou

noc prohlásí se kouzelnou

a kdesi znějí bicí ...

Vůně ve tmě a v ozvěně a v temném tónu varhan a doznívajících tympánů. Tahle vůně je všude a tiskne si tě do sebe, je jako neprostupná černá mlha, sladká, medicinální, má v sobě opojnost znepokojivého druhu, jako když přijdeš na místo, kde vlastně nemáš být, přesto tě to k němu táhne. Spálené byliny, kadidlo, lávová pryskyřice. Já tuhle vůni unesu, ale je to až příliš svazující náklad, pro mě...

LUCE

Mechově zelené světlo, kouřová skořice, březový tabák, máslové pačuli, stát uprostřed kouzelného lesa a dívat se do jeho útrob přes střep z lahve od absintu. Vůně pro Mab, aby se za ní mohla táhnout její družina.

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 29. února 2020 23:44

euridike Absint cítím v závěru Notturna , Luce je pro mě spíš městsky vypulírovaný a útulný interiér. Potvrzuje se, že s těmito vůněmi to každý bude mít jinak.

Offline Miru
Avatar
13848 příspěvků moje polička 01. března 2020 06:47

Fleur 

...když čtu Tvé popisy vůní, naskočí mi Řím, Vatikán...

(byla jsem tam, je to tam nádherné, člověk je tam tak maličký...)

...kdy mezi ohromným sloupovím(odmyslím-li) si tůristy, se tiše, téměř neviditelně pohybují kněží a cirkevní hodnostáři, jejichž těla jsou raději, z x důvodů..., schována pod těžkými rouchy..., a pak i Italové...

...sice také turisté, ale jiní, ti velmi bohatí, ti, přestože v černé, tmavě modré, béžové a v těžkém zlatu, sálá z nich luxus, jiný svět...

Tyhle vůně potřebují ty správné nositele...

Věřím, že jsou velmi přitažlivé, podprahově provokující, velmi osobité, předstírající distingovanost a přitom v sobě mají i jistou dekadenci...

...a nebo tango v kubánském klubu...

...protože z toho vášeň odkapává do rytmu hudby a dvou srdcí...

Offline euridike blogger
Avatar
3489 příspěvků moje polička 01. března 2020 09:04

Fleur

Ja vim, ze to obecne plati o vsech vunich, ale specialne u tehle znacky mam pocit, ze bude extra zalezet na chemii kuze, pro me jsou tyhle vune spis takova alchymisticka zalezitost, tak mozna proto... A jeste jedna poznamka – ja zkousela ze vzorku bez rozprasovace – a u Luce jsem si rikala, ze by pri aplikaci z rozprasovace urcite vonel intenzivneji, vyrazneji. No a u Narcotica jsem byla skoro rada, ze rozprasovac nemam, protoze to by uz mohla byt skoro nebezpecna porce a intenzita, rekla bych...

Miru

Ta prostredni fotka mi hezky vystihuje Narcotico – a vlastne jsi muj pocit z cele znacky vystihla, mne se libi i ty flakony, jako na medikamenty namichane primo v lekarne...

Offline Miru
Avatar
13848 příspěvků moje polička 01. března 2020 09:13

euridike 

...tak jsem ráda, že můj pocit z té značky vnímáš podobně, skoro stejně.

...jo, medikamenty...,

ale s opatrným dávkováním, aby z toho nebyl jed...

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 01. března 2020 10:17

Miru euridike - ano, ta prostřední fotografie odpovídá nejlépe. A Notturno po několika dnech na papírku je nesmírně přitažlivý jed, absintová víla prokletých básníků.

Offline Miru
Avatar
13848 příspěvků moje polička 01. března 2020 10:22

Fleur 

...mám ráda, když vůně vyvolávají emoce...

Offline Korsičanka
Avatar
12834 příspěvků moje polička 06. března 2020 14:48

Fleur Včera jsem zkusila některé Meo Fusciuni ze vzorků od pentacon a vítězem napoprvé je zatím Odor 93.

Notturno též není špatné Narcotico mi tak smrtící nepřišlo Pánské jsem pro množství jiných vzorků ani nezkusila. A na Luce už taky nedošlo, takže druhé kolo bude pravděpodobně až ve Vava. Ještě mě čekají 3 Noty a L'Oblio.

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 06. března 2020 20:15

Korsičanka To jsem si mohla myslet, Odor 93 je pro mě vůně z kategorie "Obejdi obloukem" a "Ani kapku na ruku" .

Offline Korsičanka
Avatar
12834 příspěvků moje polička 06. března 2020 20:38

Fleur Taková mírumilovná?

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 06. března 2020 21:05

Korsičanka Pavilón šelem !

Offline viktorka_od splavu
Avatar
46038 příspěvků moje polička 07. března 2020 09:45
Reakce na Fleur:

Korsičanka To jsem si mohla myslet, Odor 93 je pro mě vůně z kategorie "Obejdi obloukem" a "Ani kapku na ruku" .

​ta by se mi mohla líbit!

Offline Korsičanka
Avatar
12834 příspěvků moje polička 07. března 2020 13:02

viktorka_od splavu Určitě! Dojdi vyzkoušet a poreferuj. 

Offline Fleur blogger
Avatar
6084 příspěvků moje polička 18. března 2020 17:48

Notturno:

Prvních pár sekund není žádné noční tajemno, k jehož představě by mohl svádět název vůně, ale polnice svolávající k útoku. Ne, vlastně je to výfuk s dusivým oblakem plynu a hřebíčkového pudru, po jehož usazení se vynoří aluminiová plechovka s krájeným ananasem. Víčko plechovky při otevírání způsobí neviditelné, ale palčivé škrábnutí, kovová chuť krve se mísí se sladce řezavým ananasem. Teprve po chvíli se plíživě vkrádá vůně kůže s trpkou březovou kůrou - a přesně takhle voní dřevěná zásuvka psacího stolu, ve které skladuji lahvičky s inkoustem, kalamáře a konvertory do plnicích per. Vše houstne, tmavne a mění se v sametově hebkou noční oblohu z ambry a kadidla. V bytě nade mnou někdo hraje na rozladěný klavír Chopinovo Nocturno e moll Op. 72, tahle noc bude dlouhá.
Po několika hodinách už zmizel neónový ananas, vůně se příjemně zaoblila, ačkoliv si ponechává  nahořklou svíravost stoprocentní čokolády.  Pořád mi něco připomíná a už to mám - noční finále se podobá tomu z Upper Ten for Her, jenže je víc zasmušilejší.