Les Parfums de Rosine

06. října 2014 21:29
Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 06. října 2014 21:29

Původně byla značka založena již v roce 1911 Paulem Poiretem, který ji pojmenoval po své dceři. Do té doby byl činný pouze jako dámský krejčí, za to hodně slavný. Mezi jeho zákaznice patřila např. slavná francouzská herečka Sarah Bernhardtová nebo americká tanečnice Isadora Duncanová. To on jako první oblékl tehdejší dámy do kalhot a přesvědčoval je, aby zkrátily své vlasy, když to ještě nebylo běžné.

Ale nebyl první v rodině, již jeho dědeček Louis Panafieu vyráběl kolínskou vodu pro císaře Napoleona III a pomády, s jejichž pomocí si mušketýři fixovali svoje kníry. Vůně Les Parfums de Rosine se tehdy těšily velké oblibě, pro příklad jmenujme Aladin či Chez Poiret. Firma však bohužel nepřežila Velkou hospodářskou krizi ve 30. letech 20. století, pan Poiret zemřel ještě před koncem 2. světové války v úplné chudobě a svět parfémů se s nimi musel na dlouho rozloučit.

(www.les-parfums-de-rosine.com)

Marie-Hélène Rogeon, vnučka Paula Poireta, po té, co získala zkušenosti u značek jako Balmain či Givenchy, se rozhodla dům v roce 1991 znovu otevřít a ve spolupráci s parfuméry François Robertem, Henri Almerásem, Benoist Lapouzou či Delphine Lebeau-Krowiak vytvářet nejen originální vůně s přírodními složkami s tím, že se všechny budou točit kolem její zamilované květiny, růže, ale i parfémovaná mýdla, tělové krémy a vonné svíčky, které tvoří taktéž součást sortimentu.

Důraz ovšem není kladen jen na samotnou kvalitu vůní, ale i na způsob prezentace. Každý z flakonů se vyznačuje různobarevnou ozdobnou hedvábnou šňůrkou a před uložením do krabičky jsou baleny do hedvábného papíru.

(www.dasparfumklima.de)

Dnes se může značka pochlubit kolekcí celkem 30 vůní, zpracovávajících po různu téma růže počínaje květinově orientální La Rose de Rosine (1991), přes květinově-ovocnou Rose d'Eté (1998) se zeleným jablkem, svěže citrusovou Un Zeste de Rose (2002) až po chyprovou Une Folie de Rose (2004) a další. Hlavní stánek značky naleznete podobně jako ten Lutensův v Palais Royal v Pařiži na stejné straně, jen o pár desítek metrů dál (další pak na 36 rue de Bourgogne).

Jejich zatím poslední vůní je Ballerina N°1 (2014) od parfumérky Delphine Lebeau-Krowiakj, která je první ze dvou vůní inspirovaných baletem. Má jít o vůni pro mladistvou ženu, evokující balet mladých tanečnic v podání růže a broskve na mléčném základě, takové první taneční kroky. Flakon je tentokrát z růžového porcelánu a místo hedvábné šňůrky je zdobený tylem kolem hrdla a má představovat baletní sukni.

hlava: hruška, broskev, frézie, bergamot

srdce: růže, pivoňka, fialka, malina

základ: mléko, vanilka, pižmo, santalové dřevo

Druhá Ballerina by se měla objevit snad ještě letos. Zatím se o ní ví pouze to, že by měla být už vážnější a dospělejší. Tak se necháme překvapit.

(zdroj: www.fragrantica.com, www.parfumo.de, www.les-parfums-de-rosine.com a www.ausliebezumduft.de)

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 07. října 2014 12:49

Roseberry

Nejzajímavější z celé vůně jsou rozhodně první okamžiky, kdy se v ní mísí směs zeleně-vinných tónů a heřmánkového mýdla, po pár minutách tu máme keř čerstvě rozkvetlých planých růží, podbarvený lesním ovocem. Santalový základ s kosatcem včetně stonků a listů je taktéž příjemný, v úplném závěru se vrací i ty zeleně-vinné tóny (právě jsem si vzpomněla na Vineu , kterou jsem jako malá upíjela mámě, abych si připadala dospělejší ). Roseberry je vůně pro dobrou náladu, podle mě se k ní nejlépe hodí rozevláté letní šaty.

La Rose de Rosine

Pokud hledáte krásnou krémovou růži, pak jste tady správně. Sice začínáme snítkou fialek, růže ovšem následuje hned vzápětí. Napřed je lehce opulentní i díky "mýdlovému" ylangu, poté přechází do romantičtější podoby, kdy je uhlazena skoro až „máslovým“ kosatcem. V základu je cítit hlavně krémová vanilka spolu s již zmiňovanou „máslovostí“. A má neuvěřitelnou výdrž, pro mě zatím nejlepší Rosinka.

Offline slniecko admin
Avatar
17561 příspěvků moje polička 08. října 2014 00:51

Rose Kashmirie - jemná, hladká, sladšia elegantná ruža

Lotus Rose - ružová kolínska, ružové mydlo, ružová voda, vodné tóny vyumývané mokré orosené ružové lupienky, ide z nej veľmi čistý, čerstvý pocit, trošku mi evokuje Luu od Xerjoff, ale bez mydla

Diabolo Rose - zaujímavá kombinácia ruže s mätou, ľahká, vzdušná...

La Rose de rosine - sladká ruža, skôr ružový olej, trolinku voskovitá, veľmi pekná, ale po čase sa dosť prekvapivo na mne zvrhla na dosť ostré jadrové mydlo

Rose Praline - ruža s čokoládou, sladučké a príjemné

Un Zest de Rose - milá citróniková ružička

Roseberry - Zelená vňať, lístie, ruže tam veľmi necítim, snáď len trochu takej tej dužinatosti stoniek. Veľmi slabá výdrž

Poussiere de Rose - šťava zo slivkového kompótu, ambra s benzoinom…sladký čierny čaj, škorica…ruža sa mi schovala, asi ju prevalcovali ostatné zložky…teplá, hrejivá, trochu orientálna gurmánka

Rose d'Été - tak toto je presne vôňa, ktorú hľadám vždy v júni, keď chodím popri rozkvitnutých plotoch a ňuchám od jednej ruži k druhej...

Rosa Flamenca - rozdúchané staré vášne ...na začiatku vyslovene starodávne, temperamentné neroli, prejde do takej ľahko voskovitej sýtej staromódnej ruže, neskôr začne jemne pižmovatieť, ale takým cistým sposobom, pridá sa ďubka santalu a je vymaľované...

Offline barbucha blogger
Avatar
30518 příspěvků moje polička 08. října 2014 09:53

V Madeleine mě kdysi paní majitelová velice do Rosinek přemlouvala, řkouc že vypadám úplně jako Marie-Hélène Tehdy jsem se jen posupně uchechtla, ať na mě s růží nechodí - taková profláklá, až nudná záležitost!... ale musím říct, že na takovou Une Folie de Rose myslím stále častěji!  

To je totiž růže dospělá... decentně schovaná za hromadou vetiveru, dřev, pačuli a větvičníku, pravá to luxusní chyprovka!

petra.prvni
Avatar
08. října 2014 11:22
Reakce na barbucha:

Mně tam tuhle nabídla zkušební Rosinku - tu fialkovou, pudrovou  Glam Rose - 100ml za cenu 50ml. ale nevzala jsem ji. Kdyby ji někdo chtěl, tak tam čeká.

Offline barbucha blogger
Avatar
30518 příspěvků moje polička 08. října 2014 11:36
Reakce na petra.prvni:

Tak to je zrovna něco, co nemůžu... fialky ani pudr mi neseděj

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 09. října 2014 21:05

Majalis

Už z názvu asi odvodíte, že tahle vůně má vzdávat poctu májové růži, jinak zvané též růže skořicová. No tahle Rosinka je ze začátku spíše svěže citrusová, hořce bylinková a zásluhou muškátového oříšku pikantně suše dřevitá.

Skořicová je jen minimálně. Ta špetka je rozemletá na ten nejjemnější prach, je teplá, dost živočišná a prakticky nesladká a zanedlouho zcela ustoupí samotné růži, která je hřejivá vosková až olejovitá a chvilku i doprovázená sladce nazelenalou zatuchlinkou z bobkového listu.

Teplo (nově se přidruživší ambra) a hutnost ji neopouští ani po rozvonění, kdy se stává víc medovou. Pořádně zesládnout však nemá šanci, jelikož do hry se vloží vůně nahořklých mandlí (tonka?) a obklopí ji kouř z drhnoucího vetiveru a pryskyřic.

Rose Kashmirie

Třebaže s výraznými hřejivými vůněmi většinou problém nemám, ale tady jsem dost narazila. Ani nejde o ten štiplavý šafrán s kapkou nahořklého bergamotu na začátku, jenže výrazně olejovité růže nikdy nebyly mým šálkem čaje..

Navíc kdyby ta olejovitost odezněla, jenže ona sílí a houstne, což z ní dělá ideálního kandidáta na bolehlav. Tenhle růžový "nářez" brzdí až tráva, do níž nám ten puget po nějaké době spadne. Co se mi aspoň trochu líbí, je ten jemně zakouřený dřevitý podklad s hořkoslanou ambergris.

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 13. května 2015 19:59

Ballerina No. 1

Tak abychom ty baletní vůně měly kompletní, nesmíte opomenout ani tuhle růžovou balerínu. I když bez nápovědy bych jí tam hledala dost těžko. Řekněme ale, že je to teprve takové baletní mládě, co se teprve učí. Ještě si nemusí tolik lámat hlavu se svojí postavou, takže si může dát hruškový kompot, který dostala společně se svojí první kyticí svěžích růží a frézií. A dokonce si může dovolit smlsnout i pár fialkových a malinových bonbónů.

Až po rozvonění si uvědomí, že ji čeká vystoupení, a tak rychle spěchá do své šatny, aby se převlékla do svého kostýmu, navlékla svoji rozkošnou růžovou sukénku, nanesla make-up (mléčná vanilka), napudrovala se (bílé pižmo) a může se na jeviště (jemné dřevité tóny v pozadí). Možná by ani tak nevadilo, že naší baletce je teprve třináct, kdyby její vystoupení trvalo déle než hodinu.

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 17. června 2015 16:57

Ballerina No. 2

Tohle měla být na rozdíl od jedničky už dospělá baletka, ale moc mi taková nepřipadá. Třináct jí sice už není, ovšem plnoletá taky ještě není. Ráda si totiž tajně dopřává malinovou makronku a zapíji ji citrusovou limonádou. Před vystoupením se to snaží zamaskovat tím, že se osvěží vodou z pomerančových květů a použitím obří labutěnky (kosatec plus hřejivé pižmo).

Jediným zajímavým momentem jejího vystoupení je arabeska v podobě jemného závanu vinné růže, jaký můžete znát z Une Rose, jenže tady je utopená pod vším tím pudrem. Navíc by na naší primabalerínu nesmělo nakonec z jejího dechu prasknout i to, že kromě té makronky taky s oblibou mlsá fialkové bonbóny.

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 16. července 2016 22:03

Ballerina No. 3

V rámci baletních vůní nám tahle měla dospět v černou labuť a musím říct, že tuhle už můžu uznat za plnoletou. Zpočátku je to ještě mladistvá růžička, osvěžená růžovým pepřem, nicméně po pár minutách začne díky drcenému černému pepři a evropskému oudu tmavnout a roztahovat černá křídla, která zásluhou listů fialek působí příjemně semišově. Úplně vyloženě temnou se ale nestane. Její ústa jsou šťavnatě malinově rudá (ve složení bude podle mě určitě i turecká růže) a její objetí je díky kašmeranu a ambře vřelé a její závěrečný polibek je vanilkově sladký.

(https://s-media-cache-akO.pinimg.com)

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 04. listopadu 2016 16:47

Rose d´Eté

Je veselou růžičkou s hořkým zeleným galbanem a šťavnatým zeleným jablkem, které na mně nemá tendenci vonět jako prostředek na mytí koupelen. Po rozvonění ji popráší pudrová mimóza, příjemně medově zesládne díky lipovému květu, dokonce jde až lehce do melounova – mám na mysli ten zralý žlutý cukrový.

V základu už jen zahalí do obláčku bílého pižma a zlehka ji zahřeje mošusové semínko. Možná to není kdovíjak velká růže, ale když ji srovnám se současnou produkcí značky, je asi tak o dvě úrovně výš. Vlastně ji považuju za jednu z nejpovedenějších Rosinek. Osobně ji nevnímám jako vyloženě letní, podle mě jí víc bude slušet jaro.

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 16. prosince 2016 23:21

Une Folie de Rose

Je hodně tradičně pojatou růží. Po bergamotově svěžím úvodu s nenásilným koriandrem předvede nejprve čajovou růži. Ta je po rozvonění následována fázi květinového mýdla v podání bulharské růže v kombinaci s ylangem, aby pak představení uzavřela jemně kořenitá turecká růže s malinovým nádechem a společně s pudrovým kosatcem vytvořila vůni líčidel.

A pozor! Tahle růže je díky šikovně zapracovaným mechovým tónům, pačuli a vetiveru v základu se santalem dokonce i chypre, ale tady už se jedná spíše o modernější pojetí, neboť je zároveň proslazená benzoinem. Jde i celkem slušně do prostoru a dobře drží. Myslím, že je jako milovník přírodních růží jsem objevila svého rosinkového vítěze.

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 17. prosince 2016 10:03
Reakce na wendulka:

Une Folie de Rose je i můj rosinkový vítěz a až zase jednou budu potřebovat růži, určitě si ji pořídím.

Offline barbucha blogger
Avatar
30518 příspěvků moje polička 17. prosince 2016 12:14
Reakce na wendulka:

Pro mě je to taky jednička! Krásná chyprovka.

Dost mě štvalo, že ji elnino (?) mezi těma rosinkama nemělo v nabídce 

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 17. prosince 2016 14:04
Reakce na blackviolet:

No to se taky teď snažím sama sebe rozumně přesvědčit, že další růži momentálně nepotřebuju, ale moc mi to nejde.

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 17. prosince 2016 14:48
Reakce na wendulka:

Já budu pořizovat jakmile spotřebuju Idylle Duet Rose Patchouli a v té už moc není .

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 17. prosince 2016 15:11
Reakce na barbucha:

Elnino ne, notino. Oni Une Folie de Rose mají, jenže jen tu speciální dražší edici v koncentraci čistý parfém, i když to je taky pokušení.

Já jsem četla už dřív, že se ti líbí, ale teď když jsem jí prozkoušela, není konkrétně na tebe už moc sladká?

Offline barbucha blogger
Avatar
30518 příspěvků moje polička 18. prosince 2016 11:31
Reakce na wendulka:

Mně se sladká nezdála. Tak akorát... je tam víc chypre prvků ... a výdrž i projekce, jak píšeš, je fakt dobrá. Na rosinku až až!

No, čistej parfém mě neláká. Jednak ta cena za pár kapek... a pak - mám radši postřik 

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 25. ledna 2017 00:28

Muguet de Rosine

Je klasickou jemnou konvalinkovou vůní s lehkou růží, jasmínem a bílým pižmem. Tato se od té guerlainovské odlišuje v podstatě jen úvodní trpce zelenou a zároveň měkce šťavnatou hruškou a rosinkovskou růží, která způsobuje, že jde malinko víc do prostoru a o chlup lépe drží. Jo, kdybych se teď měla vdávat, klidně po ní sáhnu.

Une Rose Au Bord de la Mer

Když pominu, že citrusy v úvodní fázi na mně mají tendenci připomínat čistič koupelen, musím uznat, že samotná růže tu v kombinaci s mořskými tóny opravdu budí dojem, že leží na mořské pláži a přitom je zlehka omývaná slanou vodou. Je to bulharská olejovitá růže, jak ji známe z klasické La Rose de Rosine. Je zajímavě doplněná slaměnkou, která společně s ambrou a labdanem a bílým pižmem evokuje dojem, že se na té pláži nachází i příjemně vytopená slaměná chýše, kde na nás čeká čistě povlečená postel. Opravdu škoda těch citrusů, jinak by to byla asi jedna z nejzajímavějších Rosinek.

Online wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 09. dubna 2017 17:27

Rose Praliné

Plní beze zbytku to, co slibuje název, jelikož už od svrchních tónů evokuje bonboniéru čokoládových pralinek s malinovou náplní, která je v první fázi okořeněná kardamomem. Škoda, že s ním tak šetřili, protože maliny ho po pár minutách zcela převálcují. K bonboniéře dostaneme i růži a šálek kouřového čaje lapsang souchong, jenž tlumí pralinkovou sladkost, ovšem jen do chvíle, než dostaneme pytlík kakaových kuliček, obalených v práškovém cukru.

Un Zest de Rose

V první fázi evokuje sklenici ledového zeleného čaje s citronovou příchutí, která je ozdobená pomerančovou kůrou. Už po pár minutách se ale rozvoní do svěže zelené růže s ovocnými podtóny. Základ má vzdušně pižmový se špetkou pryskyřičnaté ambry. Ačkoliv kvalit jiných čajovek nedosahuje a takové Une Folie de Rose se taky nemůže rovnat, na léto bude určitě příjemným osvěžením.