Maison Francis Kurkdjian Paris

14. zaří 2014 17:41
Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 14. zaří 2014 17:41

Tuto značku založil roku 2009 francouzský parfumér arménského původu Francis Kurkdjian po té, co už měl za sebou spoustu parfumérských kreací pro značky jako Jean Paul Gaultier, Dior, Emanuel Ungaro, Guerlain, Parfums MDCI nebo Yves Saint Laurent, který má na svém kontě již několik ocenění jako např. cenu François Coty (2001) a od téhož roku má vlastní ateliér osobních vůní na zakázku pro soukromé klienty. Plán k založení vlastní značky vznikl již v roce 2003 ve spolupráci s Marcem Chayou, dřívějším partnerem v Ernst & Young, což je mezinárodní síť poradenských společností v oblasti auditu a daní.

(www.cafleurebon.com)

Jejich hlavní stánek naleznete v Paříži na 5, rue d'Alger nedalo Tuilerijských zahrad a náměstí Vendôme. Jeho značka nabízí jednak základní kolekci dámských, pánských, ale i unisexových vůní (Acqua Universalis, Acqua Universalis forte, Acqua Vitae, Amyris, APOM, Lumière Noire, Pluriel, Cologne a Absolue Pour le Matin a Cologne a Absolue Pour le Soir), jednak oudovou kolekci (Oud, Oud Cashmere Mood, Oud Silk Mood a Oud Velvet Mood), ale i limitovanou křišťálovou edici (Crystal Edition), kterou vydal v roce 2011 u příležitosti 10. výročí jeho ateliéru osobních vůní, v koncentraci čistý parfém a v počtu pouhých 20 kusů (deset dámských a deset pánských), kdy vršek každé z nich je zdoben 24-karátovým zlatem a platinou.

Součástí Maison je nyní i jeho již zmiňovaný ateliér vůní na zakázku pro soukromé osoby, ale Maison Francis Kukdjian má na svém kontě už i několik limitovaných edicí pro nejrůznější společnosti a příležitosti, např. Trianon Palace Versailles, kterou pro ně vytvořil u příležitosti 100. výročí tohoto hotelu nebo loňskou Ciel de Gum, exkluzivně dostupnou pouze v obchodním domě GUM v Moskvě, vydanou pro změnu u příležitosti oslav 120. let od jeho založení. Kromě běžných vůní však značka nabízí i kolekci bytových vůní, arménských papírků a vonných svíček, tělovou kosmetiku a od Aqua Universalis existuje parfémovaná aviváž na praní.

(http://ritournelleblog.files.wordpress.com)

(zdroj: www.franciskurkdjian.com a www.ausliebezumduft.de)

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 14. zaří 2014 18:31

Lumière Noire pour Femme

Už z názvu lze odvodit, že vůně má být založena na kontrastu světla a tmy, jimiž jsou v tomto případě růže a pačuli. A ti jsou tam skutečně i největšími hráči. Ze začátku je kořeněná především pepřem a jen pár zrníčky kmínu, jenže už po chvilce náznak temnoty mizí a ukáže se, že je to růže svěží, rozzářená a koupe se ve sladkém nektaru z pomerančového květu. Pak přichází znovu otřesy, které rozevřou prašnou zem a chtějí růži pohltit a uzavřít ve svých temných chladných chyprových útrobách.

Ale opět jako záblesk světla přichází na pomoc pomerančový květ, tentokrát posílený o několik žlutých okvětních plátků narcisu a růže se díky nim znovu rozzáří. Vzájemným třením se nakonec kolem nich vytvoří jemný obláček z pudrového pižma. Pravda, je v ní víc světla než tmy, přesto je to pro mě zatím nejhezčí Francisova růže.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 14. zaří 2014 23:37

Amyris Femme

(www.aditiessentialoil.com)

Jak jsem se dočetla, amyris je rod kvetoucích rostlin, patřící pod citrusy. Z jejich kmene se potom získává vám zřejmě známá pryskyřice elemi. Samotná vůně je poměrně velmi lehká, svěží a pudrová. Začíná šťavnatými, trochu nazelenalými citrusy, postrouhanými pomerančovou kůrou. Díky pomeranči vzápětí dostává nepatrně nasládlý nádech a celá tato citrusová linka s jemnou vůní zeleně se potom vůní táhne až do samotného konce. Dřevo, které přidává vzápětí, je taktéž velmi lehounké až průsvitné (voňavě mi to připomíná cedr), stejně tak křehký, zapudrovaný kosatec. V základu se schovává trocha lehounce drhnoucího vetiveru s malinkou špetičkou pižma.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 18:54

Cologne Pour le Soir

U této vůně se dočtete, že má ve vás vyvolat představu končícího dne, slunce zapadá, blíží se noc a vy jste se se skleničkou nějakého dobrého pití usadili u krbu. A ono to vcelku sedí. Je to koňak, zpočátku smíchaný se štiplavým kořením a vydatnou dávkou hřebíčku. Osobně mi hřebíček sedí spíš ke svařenému vínu, ale naštěstí brzy mizí a celé to pití nám pomalinku houstne a medově sládne, našla by se i kapka červené marmelády.

Objevuje se i zlatavé pryskyřičnaté teplo ze slibovaného krbu. Pod sebou cítíte kožené křeslo, v němž jste se uvelebili. Škoda jen, že v něm při tom náporu toho všeho tepla tak trochu potíte, ble (cibetka?). Stačí ovšem ještě chvilku vydržet a živočišno se nám rozpustí v dávce hustého vaječného likéru s vanilkovou příchutí, který následuje poté, co jsme dopili předchozí koňak.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 22:00

Absolue Pour le Soir

Prý vůně po sexu, ale houbeles. Ledaže byste se při něm chtěli navlékat do kůže a matlat se při tom medem. Narozdíl od Cologne tu máte jen slzu koňaku, za to mnohem větší dávku hřejivého koření, hlavně tedy zase hřebíčku a vydatně živočišného kmínu v kombinaci s "jiskřivými" krystalky medu.

Bohužel se nám tu však namnožila i vydatně živočišná cibetka, navlékla se do vydatně navoskované a zároveň zakouřené drhnoucí kůže. Opět se nám nezapomněla namazat již avizovaným, lehce zcukernatělým medem, zpotit, až jí na těle vyskočily slané krůpěje, vyválet se na prašné zemi a na závěr se nacpat mléčnou čokoládou. Brr.

Offline Evanilla
Avatar
1212 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 22:12
Reakce na wendulka:

Cibetka v kůži 

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 22:22
Reakce na Evanilla:

No ta navoskovaná kůže navíc, co tam cítím, není z ní, tak co jsem mohla dělat, než jí do ní navlíct. Už si tu hrůzu na sebe nikdy nedám, čím víc jí zkouším, tím je na mně horší a horší.

Offline Evanilla
Avatar
1212 příspěvků moje polička 15. zaří 2014 22:42
Reakce na wendulka:

Zkoušela jsem nedávno, cca po třech hodinách by to i ušlo, ovšem ten začátek - cítím včely - to jsem skutečně nezvládla. Je tam upocenost, je tam hromada živočišnosti, je to síla. Hodně mi vynikal propolis, který nesnáším. Ale možná na správné kůži...

Offline Miru
Avatar
13842 příspěvků moje polička 16. zaří 2014 07:39

Oud Velvet Mood Maison Francis Kurkdjian

olejovitévláčnétepléživočišnéoudové a sladkézlaté a šedé…

 Animálně živočišné až eroticky dekadentní, zvrhlé…

...tak na pánské saténové pyžamo nechat spadnou z výšky spršku mikroskopických parfémových kapiček z rozprašovače…

Vysoká kvalita vůně.
Zajímavě řešený oud – jakoby ovocně olejovitě a hebce klouzající.

Já ale oudové vůně nemusím…

21/01/14

Cologne Pour Le Soir by Maison Francis Kurkdjian
…chlast.
A v tom chlastu se cachtají růže.
Těžké masité tmavorudé žlutozlatě pableskující kožovitě sametové okvětní plátky se až chlípně v tekutině rozvalují a nechávají se rozkošnicky omývat ze všech stran…
…jako když dlaní silou plácnete do hladiny. Ale ne do hladiny vody, nýbrž do hladiny likéru, až medu – jen se to tak ztěžka, znuděně a líně zavlní a zase .vrátí do téměř stoického klidu

(…ta vůně je klidná, podprahově však vůbec…).
Sytost ohromných a bohatých růžových květů je tlumena a současně zaoblena nesladkou jenže opojnou medovinou.
Podle popisu by se mohlo zdát, že je to vůně těžká, masivní, dusivá, agresivní či otravná.
Nikoliv.
Je lehká a prachová, nadýchaná, étericky hutná, hustá,
hustě tkaná jak ten nejkvalitnější kašmírový svetr.
Prachově ambrové pižmo vůni polidšťuje, dodává ji jakési neurčité ale teplavé živočišno.
Je to lahodně nakombinovaný odér – odér těla,
kožené bundy, alkoholu a medu, mýdlového oparu
kouře, kouře hedvábného a hodně zdálky.
Všechno dohromady je to prachové, hlaďoučké, vláčné, živé.
A pouze nasládlé/co se týče sladkosti  – jaksi neutrální a možná o to víc přitažlivé a univerzální…
…Cologne le Pour Soir je jak malé černé.
Udělá to, co má…
…ráno
v poledne
i v noci…
…dodá sebevědomí
nepřekáží a spolupracuje,
rozvášní a zhasíná světla…
Cologne pour le Soir je jak slunce na noční obloze…
…a má zvláštní vlastnost – ona voní tak, že pořád čekáte na nějaký konec, jakési vyvrcholení.?.,
jakoby vůně ustrnula někde uprostřed cesty svého vývoje(měla by zesládnout víc, měla by být kořeněnější víc, atp. …)
Ale ne, ona v té své poloze vás drží neustále v jistém očekávání a i napětí…
…a tím je značně přitažlivá.

26/02/13

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 17. zaří 2014 13:41

APOM pour Femme

V téhle vůni se Francis údajně snaží zprostředkovat část sebe, část svých libanonských kořenů. Inspirací se mu stalo vyprávění jeho babičky a jeho vlastní cesta touto zemí, vzpomínky na kvetoucí pomerančovníky a cedr, jakožto národní symbol Libanonu. A v podstatě ano, vůně je lehká, osvěžující a svým způsobem i minimalistická.

Pomerančový květ je zde zpočátku nesladký, spíš nahořklý, se zelenými lístečky a větvičkami. Ylang v něm je krémově mýdlový a dokonce tipuji i zapomenutý kvítek slunečného jasmínu z Promesse de l´Aube. Obojí však velmi rychle mizí a zůstává jen ten pomerančový květ a přece jen malinko zesládne a uloží se na lůžko z průsvitného až vzdušného cedru, vystlaného nadýchaným pudrovým pižmem a dokonce i ždibíčkem marshmallow. I když spíš jako nikovku bych si takhle představovala nějakou variaci na Aqua Allegorii.

Offline barbucha blogger
Avatar
30518 příspěvků moje polička 18. zaří 2014 09:15
Reakce na wendulka:

Téměř na slovo stejný promo žvásty měl u Elie Saaba I podle popisu to vypadá velmi podobně (až na ty marshmallouny)... pročež si myslím, že je tý námahy (a našich peněz) - na "nikovku" -  až škoda

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 18. zaří 2014 11:16
Reakce na barbucha:

Njn, proč to nevzít jedním vrzem. Pokud jde o samotnou vůni, já už si Le Parfum moc nepamatuju, takže nemůžu posoudit, jestli i tady pracoval se stejným základem, vzpomínám si jen na toaletku a ta na mně dost díky tomu vetiveru drhne.

Offline barbucha blogger
Avatar
30518 příspěvků moje polička 18. zaří 2014 12:09
Reakce na wendulka:

Tak já tam ocenila právě a především ten vetiver

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 24. zaří 2014 17:09

Podle FB stránek se Francis chystá uvést zanedlouho v cestovním balení v kolekci s tím krásným zlatým obalem Globe Trotter vůni 754, kterou před 2 lety vytvořil exkluzivně pro americký obchodní dům Bergdorf Goodman k jejich 111. výročí. Ovšem píše, že kromě USA by měla být dostupná tentokrát i v jeho pařížském butiku. Tak to by bylo skvělé. Na jeho konvalinky jsem totiž nesmírně zvědavá.  https://www.facebook.com/franciskurkdjian/photos/a.155239894489203.29113.155231421156717/866438320036020/?type=1&theater .

Mnohem radši bych ale byla, aby v tomhle balení taky konečně nezapomněl ani na Lumiere Noire.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 10. srpna 2015 23:14

À la Rose

Poprvé jsem tuhle vůni zkoušela v chladnějším počasí a vypadalo to, že podobně jako Lumiere Noire a vlastně většina růží potřebuje teplo, aby se lépe rozvoněla. No a zázrak se nekonal. Z úvodní směsi lehounkých citrusů jde pořádně rozpoznat jen čerstvě vymačkaná citronová šťáva.

Samotná růže je snad ještě lehčí, až průsvitná. Nebýt jemného poprašku fialkového pudru a vzdušného cedru, který se jí snaží držet na místě a proměnit ji v mýdélko, o němž se zmiňuje blackviolet, člověk by měl pomalu problém tu růži pořádně rozpoznat. Chápu zaměření na asijský trh, ale taková Eau Plurielle (Diptyque) vám coby lehounká růže podle mě nabídne ještě o kapku víc a za mnohem méně peněz.

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 16. srpna 2015 20:29

Oud Satin Mood

Začátek je impozantní, nádherně ambrový, od toho jsem si slibovala hodně. Hlavně protože oud v téhle vůni je tak jemný, hlaďounký, nic medicinálního, nic výrazně arabského.

Jenže vůně se pak ubírá jiným směrem. Ne že by to nebylo pěkné, ale spíš nečekané. Fialky s růží vytvoří nejdříve rtěnkový akord ve stylu Lipstick Rose. A pak, po nějaké době, je to Růže. Sytá rudá růže. Připomíná mi Brûlure de Rose, asi tou svou olejovitostí a sladkou, trochu zkaramelizovanou vanilkou.

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 16. srpna 2015 22:39

Oud

Krásný oud, vyvážený – je tam, ale nekřičí, jen si tam sedí jako elegantní dáma, nohu přes nohu, svěží a svůdná, a shlíží blahosklonně na pačuli a dřevo, které kolem ní krouží. 

Absolue pour le Matin

Osvěžující jako sprcha v jasném letním ránu, citrus s mátou v perlivé minerálce, neroli, zapudrovaná fialka, levandule – a to všechno dohromady voní – jako krém Nivea.

Offline wendulka admin
Avatar
16579 příspěvků moje polička 18. srpna 2015 19:36
Reakce na blackviolet:

Oud Satim Mood je na moji kuzi bohuzel jen o tech bonbonkovych fialkach a cukrove vate. Pro me smrtelna kombinace, kterou muzu cichat jedine u rozprasovace.

Offline domenica blogger
Avatar
7966 příspěvků moje polička 18. srpna 2015 21:32
Reakce na blackviolet:

Pokud jde o Oud Satin Mood, souhlasím s tím impozantím začátkem. Sladší vůni jsem snad neznám. Je to jako nacpat si do pusy celou, právě namotanou a načechranou růžovofialovou cukrovou vatu na Matějské. Tak, jak si ji pamatuju z dětství. Ale kupodivu, po chvíli se ukáže, že to je dospělá vůně a ten přechod od upatlané dětské pusy k elegantnímu růžovo-fialkovému akordu s oudovým podložím je rychlý a vyloženě mě očaroval.

Offline blackviolet
Avatar
3312 příspěvků moje polička 18. srpna 2015 21:56
Reakce na wendulka:

Fakt? Po mě je to hlavně o růži